Hopp til innhold

Dansk hjelp i sjakk-EM

Magnus Carlsen trakk seg fra EM-laget, men Norge har fortsatt et trumfkort. På laglederbenken sitter danske Peter Heine Nielsen.

Sjakk-OL Dresden, det norske laget

Det norske herrelaget under sjakk OL Dresden. Nærmest kamera er Jon Ludvig Hammer og Leif Erlend Johannessen, som også er med på dagens lag.

Foto: Roaul Abrahamsson

EM går i år i den serbiske byen Novi Sad og starter i morgen. Norge stiller med både herre- og damelag og Peter Heine Nielsen vil lede herrene.

Nielsen har i en årrekke vært Nordens beste sjakkspiller, og han har også vært trener for Magnus Carlsen, som nå er best.

De siste årene har han vært i teamet til regjerende verdensmester Viswanathan Anand og var en av de som hjalp han med å vinne tittelmatchen mot Kramnik i fjor.

Nielsen ble også Nordisk mester under sommerens mesterskap i København.

God tro på laget

Heine Nielsen gleder seg til å gjøre en innsats for det norske laget og lover å yte maksimalt.

- Med et ungt og talentfullt lag som dette kan vi gjøre stor suksess, sier Nielsen til NRK Sjakk.

Peter Heine Nielsen

Peter Heine Nielsen

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Og med dette mener han en plassering på øvre halvdel av tabellen. Et annet mål for laget er å gjøre et godt enkeltresultat. Å slå en stor nasjon er ikke umulig mener Nielsen.

- Det er klart at når Magnus ikke er med så må vi skru ned på kravene. Det er jo svært synd når turneringens beste spiller trekker seg, sier han.

Han ble kaptein for det norske laget etter å ha snakket om saken med Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen.

- De to er gode venner av meg og vi snakker mye sjakk sammen. Det det var klart at jeg ikke skulle spille i turneringen, så var det helt naturlig å gjøre en innsats for Norge.

- Jeg kjenner de norske spillerne veldig godt. Jon Ludvig snakker jeg som sagt mye med og jeg vet hva han er god for. Jeg har tidligere vært juniortrener for Norge, og trente da Leif Erlend. Elsness har jeg spilt i turneringer med i min egen juniortid, og jeg har også fulgt godt med på Joachim Thomassens utvikling det siste året.

Fjorårets norgesmester, Frode Elsness, har forhåpninger til kapteinen.

- Hvis Heine hjelper godt til med åpningsforberedelsene, kan det være en god hjelp. Vet han er spesialist på flere av åpningene jeg ofte spiller, og det som er godt nok for verdensmesteren, kan sikkert være nyttig for oss også.

Sterk turnering

Elsness spiller på tredjebord for Norge, og han ser frem til en knalltøff turnering.

- EM er en veldig sterk turnering. Det er svært få svake lag i motsetning til i OL. Derfor får man gjerne jevnt sterk motstand. Motstanden blir nok noe dårligere nå enn hvis Magnus hadde vært med, sier Elsness.

Elsness forteller til NRK Sjakk at han ikke føler at det er noe press på laget nå som Carlsen ikke er med. Norge er rangert under de fleste lag og man kan rett og slett ikke forvente seg så mye. På den annen side har han selv stor tro på sine medspillere.

Frode Elsness

Frode Elsness i aksjon.

Foto: NSF

- Jon Ludvig kan jo potensielt gjøre det veldig bra, og jeg blir ikke overrasket om han får en prestasjon på 2650 +. Leif Erlend er alltid solid og leverer noen ganger kanonresultater. La oss håpe han gjør det nå også!

18-årige Joachim Thomassen er det uskrevne bladet på det norske laget. Han er en av våre mange unge lovende spillere og har flere pene resultater å vise til. Han er bl.a lagkamerat av Elsness på Moss, fjorårets seriemester.

Elsness er litt usikker på sine egne prestasjoner, men han håper på det beste.

- Jeg har ingen store drømmer, men håper at jeg på et eller annet tidspunkt tar GM-napp. Om det skjer nå vet man aldri.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Svekket damelag

Norge stiller også med et damelag i årets EM. De antatt fire beste spillerne stiller ikke på laget og det er derfor rangert nest sist.

- Dette vil svekke lagets sjanser betraktelig, sier Dag Danielsen, Generalsekretær i Norges sjakkforbund. Han tror likevel at vi kan få oss positive overraskelser under mesterskapet.

- Det blir veldig spennende å se Marianne Wold Haug sin debut på førstebord for Norge. Hun har vært i en rivende sjakklig utvikling på førstebord det siste året. Men hun får en veldig tøff utfordring som anfører for det norske laget.

Foruten Wold Haug består laget av Ellen Øen Carlsen, Sylvia Johnsen og Ellisiv Reppen.

- Ellen Øen Carlsen er en ung og spennende spiller under sterk utvikling, mens Sylvia Johnsen og Ellisiv Reppen utgjør de mer rutinerte spillerne på det norske laget, sier Danielsen.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal