NRK Meny
Normal

Dansk hjelp i sjakk-EM

Magnus Carlsen trakk seg fra EM-laget, men Norge har fortsatt et trumfkort. På laglederbenken sitter danske Peter Heine Nielsen.

Sjakk-OL Dresden, det norske laget

Det norske herrelaget under sjakk OL Dresden. Nærmest kamera er Jon Ludvig Hammer og Leif Erlend Johannessen, som også er med på dagens lag.

Foto: Roaul Abrahamsson

EM går i år i den serbiske byen Novi Sad og starter i morgen. Norge stiller med både herre- og damelag og Peter Heine Nielsen vil lede herrene.

Nielsen har i en årrekke vært Nordens beste sjakkspiller, og han har også vært trener for Magnus Carlsen, som nå er best.

De siste årene har han vært i teamet til regjerende verdensmester Viswanathan Anand og var en av de som hjalp han med å vinne tittelmatchen mot Kramnik i fjor.

Nielsen ble også Nordisk mester under sommerens mesterskap i København.

God tro på laget

Heine Nielsen gleder seg til å gjøre en innsats for det norske laget og lover å yte maksimalt.

- Med et ungt og talentfullt lag som dette kan vi gjøre stor suksess, sier Nielsen til NRK Sjakk.

Peter Heine Nielsen

Peter Heine Nielsen

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Og med dette mener han en plassering på øvre halvdel av tabellen. Et annet mål for laget er å gjøre et godt enkeltresultat. Å slå en stor nasjon er ikke umulig mener Nielsen.

- Det er klart at når Magnus ikke er med så må vi skru ned på kravene. Det er jo svært synd når turneringens beste spiller trekker seg, sier han.

Han ble kaptein for det norske laget etter å ha snakket om saken med Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen.

- De to er gode venner av meg og vi snakker mye sjakk sammen. Det det var klart at jeg ikke skulle spille i turneringen, så var det helt naturlig å gjøre en innsats for Norge.

- Jeg kjenner de norske spillerne veldig godt. Jon Ludvig snakker jeg som sagt mye med og jeg vet hva han er god for. Jeg har tidligere vært juniortrener for Norge, og trente da Leif Erlend. Elsness har jeg spilt i turneringer med i min egen juniortid, og jeg har også fulgt godt med på Joachim Thomassens utvikling det siste året.

Fjorårets norgesmester, Frode Elsness, har forhåpninger til kapteinen.

- Hvis Heine hjelper godt til med åpningsforberedelsene, kan det være en god hjelp. Vet han er spesialist på flere av åpningene jeg ofte spiller, og det som er godt nok for verdensmesteren, kan sikkert være nyttig for oss også.

Sterk turnering

Elsness spiller på tredjebord for Norge, og han ser frem til en knalltøff turnering.

- EM er en veldig sterk turnering. Det er svært få svake lag i motsetning til i OL. Derfor får man gjerne jevnt sterk motstand. Motstanden blir nok noe dårligere nå enn hvis Magnus hadde vært med, sier Elsness.

Elsness forteller til NRK Sjakk at han ikke føler at det er noe press på laget nå som Carlsen ikke er med. Norge er rangert under de fleste lag og man kan rett og slett ikke forvente seg så mye. På den annen side har han selv stor tro på sine medspillere.

Frode Elsness

Frode Elsness i aksjon.

Foto: NSF

- Jon Ludvig kan jo potensielt gjøre det veldig bra, og jeg blir ikke overrasket om han får en prestasjon på 2650 +. Leif Erlend er alltid solid og leverer noen ganger kanonresultater. La oss håpe han gjør det nå også!

18-årige Joachim Thomassen er det uskrevne bladet på det norske laget. Han er en av våre mange unge lovende spillere og har flere pene resultater å vise til. Han er bl.a lagkamerat av Elsness på Moss, fjorårets seriemester.

Elsness er litt usikker på sine egne prestasjoner, men han håper på det beste.

- Jeg har ingen store drømmer, men håper at jeg på et eller annet tidspunkt tar GM-napp. Om det skjer nå vet man aldri.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Svekket damelag

Norge stiller også med et damelag i årets EM. De antatt fire beste spillerne stiller ikke på laget og det er derfor rangert nest sist.

- Dette vil svekke lagets sjanser betraktelig, sier Dag Danielsen, Generalsekretær i Norges sjakkforbund. Han tror likevel at vi kan få oss positive overraskelser under mesterskapet.

- Det blir veldig spennende å se Marianne Wold Haug sin debut på førstebord for Norge. Hun har vært i en rivende sjakklig utvikling på førstebord det siste året. Men hun får en veldig tøff utfordring som anfører for det norske laget.

Foruten Wold Haug består laget av Ellen Øen Carlsen, Sylvia Johnsen og Ellisiv Reppen.

- Ellen Øen Carlsen er en ung og spennende spiller under sterk utvikling, mens Sylvia Johnsen og Ellisiv Reppen utgjør de mer rutinerte spillerne på det norske laget, sier Danielsen.

Siste nytt

 • Lillehammer nærmer seg finale

  Lillehammer kan bli klare for NM-finale i ishockey til torsdag, etter at de vant sin tredje strake kamp i semifinalen mot Sparta Sarpsborg. Tirsdag endte det 5-3. Vinneren av semifinalen møter enten Storhamar eller Frisk Asker i finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal