Hopp til innhold

Danmarks nye treneryndling kopierer Norge: – Jeg har litt deilig «inside»

Med Jesper Jensen som trener har Danmark også fått ut mer av potensialet sitt. Selv har han sett på Norge for å få laget til å legge skuffelsene bak seg.

sAcBwFGDmj8

SUKSESS: Danmark har tatt steg etter at Jesper Jensen tok over laget tidligere i år. I EM har de kun tapt én kamp.

Foto: BO AMSTRUP / AFP

Etter flere mesterskap med svakere plasseringer enn et dansk håndballag verdig, ble Jesper Jensen hentet inn som landslagssjef. Det har tatt Danmark rett til semifinale i EM etter sjumålsseier mot Russland.

– Jesper har veldig, veldig, veldig mye av den æren. Jeg kjente ham godt fra før, og følte han var den rette til å ta over. Det er en stor endring, sier keeperprofilen Sandra Toft.

iFPHLrxUHw4

STJERNE: Sandra Toft reddet det meste mot Russland.

Foto: HENNING BAGGER / AFP

I EM for to år siden måtte laget ta til takke med en skuffende 8.-plass, og da de ble nummer ni i fjorårets VM glapp også OL-plassen.

– Vi startet på scratch med ny trener, og måtte legge skuffelser og dårlige opplevelser bak oss for å ha god stemning og bra humør, forteller Toft.

Søkte norsk inspirasjon

Og for å gjøre det, så Jensen til Norge. At han til daglig også er trener i Team Esbjerg, for flere av de norske landslagsspillerne, brukte han til sin fordel.

– Vi har forsøkt å kopiere og forbedre noen av de tingene Norge gjør. Og jeg har litt deilig «inside» fra spillere i Esbjerg, på hvor dyktig og seriøse man er i landslaget, og det er Danmark nå på noen punkter også. Jeg tror det er en kamp mellom to av de beste på det området, innrømmer 43-åring overfor NRK.

Jesper Jensen

ENGASJERT: Jesper Jensen var tidligere håndballproff og trener nå både Danmark og Team Esbjerg.

Foto: BO AMSTRUP / AFP

– Jeg kan skjønne at han gjør det. Det er vanlig å søke impulser og inspirasjon, sier Thorir Hergeirsson om å bli kopiert.

De norske spillerne ser en klar forskjell hos fredagens semifinalemotstander.

– De ser bedre ut som et lag, hvordan de fremstår. Det er tydelig at han har fått til en liten endring, mener Henny Reistad.

– Det er mye mer giv, og det gløder av dem nå. Samtidig så er det veldig mye lettere å ha en god lagmoral når man vinner, påpeker Stine Bredal Oftedal.

Vraket kapteinen

Et annet grep Jensen gjorde var å vrake stjernen Stine Jørgensen, som senere takket nei til landslagsspill.

– Laget er bedre komponert enn før. Det første han gjorde var jo å sparke ut kapteinen, så han har helt klart noen tanker om hvordan han ønsker å ha det. Han har ryddet ordentlig i boet. Stine Jørgensen er ingen dårlig spiller, men det passet ikke i det nye danske laget, sier NRKs ekspert Geir Oustorp.

– Jeg ser han har valgt flere fotrappe spillere, som setter fart, og han har duellspillere i en miks med skyttere. Danskene har alltid hatt et hode for kontringer egentlig, og nå satser de mer fart, med det bastante 6-0-forsvaret de har bygd opp over flere år, mener Hergeirsson, som har hatt jevnlig kontakt med Jensen i flere år.

Håndball kvinner, Danmark - Norge

OVERTAK: Norge har ikke tapt for Danmark siden 2014. Like før EM vant de 29-26 og 27-25 over Danmark i to treningskamper.

Foto: Bo Amstrup / NTB

Ingen svakheter?

Norge har ikke tapt for Danmark på seks år, og står med 13 strake seire, senest i to kamper like før EM. Men begge lag mener danskene blir farligere nå, og at en semifinale lever sitt eget liv.

– Jo flere ganger man vinner, jo større sjansen for at det kommer et tap. De forrige kampene gir oss troen på at vi kan slå dem, sier Jensen, som likevel hevder han ikke ser noen svakheter hos Norge.

– Ha-ha. Det er et taktisk utspill. Det finnes nok helt sikkert, hvis han først vil dele, men jeg skjønner at han ikke vil det. Vi har svakheter som andre lag, men jeg vil ikke snakke om dem offentlig, svarer Hergeirsson.

Siste nytt

 • Allardyce fortsetter ikke i Leeds

  Trenerveteranen Sam Allardyce får ikke forlenget sin tid i Leeds etter nedrykket fra Premier League. Han fikk fire kamper som sjef for de hvitkledde.

  Allardyce ble hentet inn for spanjolen Javi Gracia tidlig i mai og fikk jobben med å redde plassen i toppdivisjonen. Det greide han ikke, og Leeds må ta turen ned til mesterskapsserien etter tre sesonger i det beste selskap i engelsk fotball.

  På sine nettsider opplyser Leeds at Allardyce ikke blir med videre neste sesong.

  – Vi ønsker å takke Sam for at han var modig nok til å steppe inn og gjøre alt han kunne for å redde oss. Dessverre gikk det ikke slik, sier Leeds-direktør Angus Kinnear.

  Klubben opplyser videre at de håper å ha ny hovedtrener på plass i løpet av få uker.

  (NTB)

  yuCUrHvj8R0
  Foto: Reuters
 • Langløpet Marcialonga kommer til Bodø

  Det verdenskjente langrennsløpet Marcialonga skal neste år ha premiere på nyvinningen Marcialonga Arctic Ski Race i Bodø. Det skal bli en årlig begivenhet.

  Marcialonga Arctic Ski Race er ment som søsterløp til det allerede etablerte Marcialonga-løpet i Italia som arrangeres for 50. gang i januar 2024.

  – Vi har hatt mange flinke nordmenn i løypene våre opp gjennom tidene og vi vil gjerne ha flere. Norge er verdens beste skinasjon, og vi vil bidra til å rekruttere flere unge skiløpere. Det tror vi Marcialonga Arctic Ski Race Norway kan bidra til, sier Marcialonga-sjef Angelo Corradini i en uttalelse.

 • Neville fikk sparken i Inter Miami

  Phil Neville er ferdig i MLS-klubben Inter Miami etter en lang rekke med svært dårlig resultater. Laget ligger nederst på tabellen i den østlige avdelingen.

  Inter Miami opplyste om nyheten på sine nettsider natt til fredag.

  Onsdagens 0-1-tap mot New York Red Bulls ble engelskmannens siste kamp som hovedtrener. Det var Miami-lagets tiende nederlag på de siste 13 kampene i MLS. Laget står med 15 poeng etter like mange kamper.

  I fjor tok Neville Inter Miami til sluttspillet. 46-åringen ble ansatt i den amerikanske klubben i januar 2021. Han kom fra jobben som manager for det engelske kvinnelandslaget.

  Inter Miami eies av Nevilles tidligere Manchester United- og England-lagkamerat David Beckham.

  (NTB)

  9X9LB2EYHIg
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste