Danmarks nye treneryndling kopierer Norge: – Jeg har litt deilig «inside»

Med Jesper Jensen som trener har Danmark også fått ut mer av potensialet sitt. Selv har han sett på Norge for å få laget til å legge skuffelsene bak seg.

sAcBwFGDmj8

SUKSESS: Danmark har tatt steg etter at Jesper Jensen tok over laget tidligere i år. I EM har de kun tapt én kamp.

Foto: BO AMSTRUP / AFP

Etter flere mesterskap med svakere plasseringer enn et dansk håndballag verdig, ble Jesper Jensen hentet inn som landslagssjef. Det har tatt Danmark rett til semifinale i EM etter sjumålsseier mot Russland.

– Jesper har veldig, veldig, veldig mye av den æren. Jeg kjente ham godt fra før, og følte han var den rette til å ta over. Det er en stor endring, sier keeperprofilen Sandra Toft.

iFPHLrxUHw4

STJERNE: Sandra Toft reddet det meste mot Russland.

Foto: HENNING BAGGER / AFP

I EM for to år siden måtte laget ta til takke med en skuffende 8.-plass, og da de ble nummer ni i fjorårets VM glapp også OL-plassen.

– Vi startet på scratch med ny trener, og måtte legge skuffelser og dårlige opplevelser bak oss for å ha god stemning og bra humør, forteller Toft.

Søkte norsk inspirasjon

Og for å gjøre det, så Jensen til Norge. At han til daglig også er trener i Team Esbjerg, for flere av de norske landslagsspillerne, brukte han til sin fordel.

– Vi har forsøkt å kopiere og forbedre noen av de tingene Norge gjør. Og jeg har litt deilig «inside» fra spillere i Esbjerg, på hvor dyktig og seriøse man er i landslaget, og det er Danmark nå på noen punkter også. Jeg tror det er en kamp mellom to av de beste på det området, innrømmer 43-åring overfor NRK.

Jesper Jensen

ENGASJERT: Jesper Jensen var tidligere håndballproff og trener nå både Danmark og Team Esbjerg.

Foto: BO AMSTRUP / AFP

– Jeg kan skjønne at han gjør det. Det er vanlig å søke impulser og inspirasjon, sier Thorir Hergeirsson om å bli kopiert.

De norske spillerne ser en klar forskjell hos fredagens semifinalemotstander.

– De ser bedre ut som et lag, hvordan de fremstår. Det er tydelig at han har fått til en liten endring, mener Henny Reistad.

– Det er mye mer giv, og det gløder av dem nå. Samtidig så er det veldig mye lettere å ha en god lagmoral når man vinner, påpeker Stine Bredal Oftedal.

Vraket kapteinen

Et annet grep Jensen gjorde var å vrake stjernen Stine Jørgensen, som senere takket nei til landslagsspill.

– Laget er bedre komponert enn før. Det første han gjorde var jo å sparke ut kapteinen, så han har helt klart noen tanker om hvordan han ønsker å ha det. Han har ryddet ordentlig i boet. Stine Jørgensen er ingen dårlig spiller, men det passet ikke i det nye danske laget, sier NRKs ekspert Geir Oustorp.

– Jeg ser han har valgt flere fotrappe spillere, som setter fart, og han har duellspillere i en miks med skyttere. Danskene har alltid hatt et hode for kontringer egentlig, og nå satser de mer fart, med det bastante 6-0-forsvaret de har bygd opp over flere år, mener Hergeirsson, som har hatt jevnlig kontakt med Jensen i flere år.

Håndball kvinner, Danmark - Norge

OVERTAK: Norge har ikke tapt for Danmark siden 2014. Like før EM vant de 29-26 og 27-25 over Danmark i to treningskamper.

Foto: Bo Amstrup / NTB

Ingen svakheter?

Norge har ikke tapt for Danmark på seks år, og står med 13 strake seire, senest i to kamper like før EM. Men begge lag mener danskene blir farligere nå, og at en semifinale lever sitt eget liv.

– Jo flere ganger man vinner, jo større sjansen for at det kommer et tap. De forrige kampene gir oss troen på at vi kan slå dem, sier Jensen, som likevel hevder han ikke ser noen svakheter hos Norge.

– Ha-ha. Det er et taktisk utspill. Det finnes nok helt sikkert, hvis han først vil dele, men jeg skjønner at han ikke vil det. Vi har svakheter som andre lag, men jeg vil ikke snakke om dem offentlig, svarer Hergeirsson.

Siste nytt

 • 16 nye koronatilfeller i OL

  Koronasmitten i Tokyo-OL fortsetter å stige. Antall tilfeller direkte knyttet til lekene har økt til totalt 148.

  Det opplyser de japanske arrangørene. Økningen er på 16 tilfeller fra tre idretter siden forrige rapportering.

  Søndag ble det kjent at golfstjernene Bryson DeChambeau (USA) og Jon Rahm (Spania) har testet positivt for koronaviruset og går glipp av OL.

  Rahm er verdensener og vant tidligere i sommer US Open.

  Tokyo Olympics USOPC Vaccinations
  Foto: Mary Altaffer / AP
 • Viking slapp med skrekken

  Alle eliteserielaga som var i aksjon i cupens 1. runde søndag, gjekk vidare.

  Viking sleit mest, men slo Staal Jørpelands til slutt 3-2. Eks-Vikingspelar Even Østenstad utlikna Vikings leiing to gonger. Viking leia ved pause, men Østensen utlikna etter 53 minutt.

  Men gleda blei kortvarig, for Rolf Daniel Vikstøl sende Viking til 2-1 eit par minutt seinare.

  Sju minutt før full tid utlikna Østensen igjen, men på nytt svarte Viking på direkten ved Sebastian Sebulonsen.

  I Mo i Rana låg det an til cupsjokk i litt over ein omgang. Rana leia 1-0 ved pause mot Bodø/Glimt. Men etter sidebyte fekk Glimt opp tempoet og vann 4-1. Lasse Nordås scora tre av måla.

  Sarpsborg måtte også slite i Halden, der Kvik gav god motstand. Eit sjølvmål på overtid i første omgang og ei scoring fem minutt på overtid i andre omgang gav sarpingane 2-0.

  Rosenborg hadde ingen problem med Melhus, og vann 7-0. Dei tre siste måla kom på overtid.

  Vålerenga var klart best i lokaloppgjeret mot Lyn og vann 4-0.

  Sandefjord hadde heller ingen vanskar, og slo Pors 4-1. Mjøndalen vann 3-0 over Åssiden.

  Erling Braut Haalands fetter Albert Braut Tjåland scora siste målet då Molde slo Spjelkavik 4-1.

  Sebastian Sebulonsen
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Låg sju slag bak - vann i omspel

  Australske Minjee Lee låg sju slag bak koreanske Lee6 Jeongeun før siste runde i major-turneringa Evian Championship, men tok inn heile forspranget og vann etter omspel.

  Lee gjekk siste runden på sju under par, og tok dermed igjen den koreanske jenta.

  Jeongeun makta ikkje presset i omspelet, og slo i vatnet. Dermed var det duka for siger for Lee, hennar første major-tittel.

  Minjee Lee
  Foto: Philippe Desmazes / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal