Hopp til innhold

Daniel-André Tande er koronasmittet

Landslagstrener Alexander Stöckl bekrefter til NRK at Daniel-André Tande og Fredrik Villumstad er koronasmittet. Nå kan det spøke for OL.

VM på ski 2021 i Oberstdorf

SMITTET: Daniel-André Tande går glipp av NM som følge av koronasmitte.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Tande sier formen er bra, og at kroppen føles som normalt.

– Det er selvfølgelig kjedelig, men det er ikke noe jeg får gjort så mye med. Det hadde vært best å ikke bli smitta, men uansett hvor mye tiltak man gjør så er det risiko for å bli smittet, sier hopperen til NRK.

Tandes romkamerat i Zakopane i helgen, Fredrik Villumstad, har testet positivt på en hurtigtest og venter nå på svaret på en PCR-test. Marius Lindvik er definert som nærkontakt med Tande, men har foreløpig testet negativt på PCR-test.

Landslagssjef Alexander Stöckl håper og tror uansett at det er mulig å få med disse utøverne til OL i Beijing neste måned. OL-uttaket offentliggjøres klokken 16 i dag.

Stöckl forteller at det var først Villumstad som testet positivt, og at Tande testet deretter positivt både på hurtigtest og PCR-test.

– Vi har Lindvik som har vært nære Daniel de siste dagene, så for sikkerhets skyld deltar han ikke på NM i dag selv om han har testet negativt på PCR-test, sier Stöckl til NRK.

Lindvik skal ta en ny test i morgen.

– Var det en feilvurdering at utøverne har delt rom?

– Vi har ikke penger til singelrom for alle. Arrangøren har heller ikke lagt til rette for det, så det er ikke mulig for oss.

OL om 17 dager

Tande har denne sesongen jobbet med å komme seg tilbake etter den alvorlige ulykken som skjedde i Planica i mars 2021.

Nå får Tande og Villumstad et meget tøft hinder inn mot OL i Beijing, som starter om 17 dager.

Tande innrømmer at timingen ikke er den beste, men sier også at det aldri finnes en god timing.

– Om jeg rekker OL vet jeg ikke så mye om akkurat nå. Jeg pratet litt med noen, og noen mener det er god nok tid, mens andre mener det ikke er god tid. Man vet ikke det før man får reist eller ikke. Det er ikke noe jeg kan påvirke, så jeg tenker ikke for mye på det, sier Tande.

Stöckl sier at de skal ta en prat med flere hold for å finne ut av veien videre.

– Vi skal ta en prat med Olympiatoppen og vår laglege for å se hva slags muligheter vi har. I utgangspunktet håper vi at hele laget kan reise til OL, sier Stöckl og sier at de også kommer til å se på muligheten for senere avreise enn planlagt.

Det er ganske vanlig å teste positivt på PCR-tester en god stund etter man har vært smittebærende. Derfor kan det bli vanskelig for de norske hopperne å komme seg til Kina innen ilden tennes.

– Jeg har også hørt at IOC har lagt press på Kina for å korte ned perioden før OL der hopperne må ha testet negativt. Det er trolig flere som er i samme situasjon nå når smittetrykket er så stort, sier Stöckl til NRK.

Overlege i FHI, Siri Laura Feruglio, sier at det er vanlig å teste positivt i noen uker etter man har fått påvist viruset. Det er også mulig i noen måneder.

Det er imidlertid tvilsomt om man kan teste negativt allerede om en drøy ukes tid.

– Det er mulig, men mer sannsynlig at man tester positvt. Svært mange land har egne restriksjoner om hvor lenge etter en positiv test man får lov til å reise inn i landet, såkalt «recovery certificate». I de fleste land er dette mye lengre enn ti dager, sier Feruglio til NRK.

De går uansett glipp av NM denne uka. Det samme gjør nærkontakt Lindvik.

– Man ligger dårlig an

Halvor Lea, kommunikasjonssjef hos Olympiatoppen, har forklart restriksjonene for OL-utøvere. Intervjuet er gjort før Tande-nyheten, og Lea uttaler seg om utøvere generelt.

Han forklarer at utøvere som har hatt korona, må avlegge fire negative tester før avreise. To av dem skal gjennomføres åtte dager før avreise. Det må også avlegges én negativ test 96 timer før avreise og én negativ test 72 timer før avreise.

Hvis en utøver tester positivt i løpet av disse dager, ligger man tynt an.

– Da ligger man dårlig an. Det er mange som tester positivt selv om man er erklært frisk. Det er ingen unntak i Kina, og alle som skal fly må kunne vise til disse negative testene, sier Lea.

– Har Olympiatoppen noen særegne restriksjoner for norske OL-utøvere?

– Alle må følge regelboka bokstav for bokstav. Ellers har vi bare en anmodning om å være veldig forsiktig i sosiale sammenhenger.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal