NRK Meny
Normal

Svømmer for terror-ofrene i finalen

Alexander Dale Oen vant sitt semifinaleheat på 100 meter bryst i svømme-VM i Shanghai, og hadde også dagens beste tid totalt med 59,37 sekunder. I finalen skal han svømme for ofrene i terroraksjonene.

Video 5347f40f-f43b-4644-a747-a487bebdef81.jpg

Se Dale Oen vinne semifinalen

Det norske gullhåpet har tatt hendelsene hjemme i Norge tungt, og gråt da han fikk spørsmål om det etter forsøket tidligere søndag. Nå lover han å bruke de grusomme handlingene til noe positivt i mandagens finale.

- Jeg prøver å bruke det som har skjedd som ”jetfuel”, og tenke på de tapte livene og hedre dem på best mulig måte, sier Dale Oen.

Han klarer ikke å slippe tankene på dem der hjemme.

- Vanskelig å ha positive tanker

Alexander Dale Oen

Alexander Dale Oen markerer sin støtte til ofrene hjemme i Norge etter å ha vunnet forsøket

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

- Det er ikke så lett å ha gode og positive tanker nå. Jeg prøver å bruke det som har skjedd hjemme til å motivere oss mest mulig, sier Alexander Dale Oen til NRK.

Dale Oen gikk litt forsiktig ut i søndagens semifinale. Han var likevel på andreplass halvveis, men 25 sekunder bak Brendon Rockard.

Men på den siste lengden fosset han fra alle de andre.

- Viktigst å komme til finalen

Nordmannens antatt hardeste konkurrent, japaneren og OL-vinneren Kosuke Kitajima, hadde dagens nest beste tid med 59,77, hele fire tideler bak Dale Oen.

- Hva sier du om tiden din?

- Det er ikke så nøye. Det viktigste for meg er å prestere best. Tiden er grei. Det viktigste var å komme til finalen.

Vil ha bedre tid i finalen

Han var bra fornøyd med gjennomføringen av semifinalen.

- De første 90 meterne er greie. De siste ti meterne blir rolige og fine. Det lover bra for morgendagen, sier Alexander Dale Oen, som tror på en enda bedre tid i finalen mandag.

- Gir jeg bånn gass de siste ti meterne og ikke bare ligger og koser meg, da kan det bli bra.

Verdensrekordholder Brenton Rickard svømte også i Dale Oens semifinaleheat. Han ledet halvveis, men endte på fjerdeplass med 1.00,04. Og Cameron van den Burgh, som vant det første av de to heatene, kom inn på 1.00,07 og fikk bare femte beste tid av de åtte som går til finalen.

Nordmannen var raskest også i forsøket, da med tiden 59,71.

- Dette ser veldig bra ut

Dale Oens personlige trener Sondre Solberg synes alt ser veldig bra ut nå.

- Det ser veldig bra ut. Alexander har veldig bra fokus og svømmer veldig bra teknisk. Vi gleder oss til i morgen, sier Dale Oens personlige trener Sondre Solberg.

- Han ligger litt foran. Det viktigste er at han kjører sitt eget løp, sier Solberg.

- Favoritt

- Er han en favoritt nå?

- Ja, man kan ikke si annet. Han er helt klart med der oppe, men det viktigste er at vi får til et kanonløp i morgen.

Når NRKs reporter i Shanghai spør treneren om hvordan det er å jobbe i Shanghai med tanke på det som har skjedd i Norge må han stoppe opp og tørke vekk tårer. Det er tøft for den norske landslagstroppen i Kina.

- Det er en utrolig spesiell situasjon. Når vi er inne i det så er man i ”boksen” og har kun fokus på det. Men det er spesielt, sier en gråtkvalt trener som innrømmer at det vanskelig å ikke tenke på det som har skjedd, sier Solberg.

Finalen svømmes mandag kl 13.50, norsk tid, og sendes direkte på NRK.no og på NRK2.

Siste nytt

 • Start nærmer seg opprykk

  Steffen Lie Skålevik ble tomålsscorer da Start tok et nytt steg mot Eliteserien med 2-0-seier over Arendal i 1. divisjon lørdag. Seieren betyr at Start kan feire opprykk søndag om Sandnes Ulf taper borte for Elverum og Mjøndalen avgir poeng mot Kongsvinger.

  Starts administerende direktør Even Øgrey Brandsdal med Henrik Robstad på skuldrene
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Lyn rotet bort opprykket

  Lyn ledet to ganger, men måtte likevel se opprykket til 2. divisjon glippe etter 2–2 hjemme mot Korsvoll på Bislett stadion lørdag. Hjemmeseier mot Korsvoll ville sendt Lyn tilbake på tredje nivå i norsk fotball.

 • Rystede Chelsea slo tilbake

  Chelsea risikerte å gå på sitt tredje strake Premier League-tap da Watford gikk opp i 2-1-ledelse rett etter pausen på Stamford Bridge, men så satte vertene i gang opphentingen. Innbytter Michy Batshuayi utlignet før Cesar Azpilicueta sørget for 3-2 kun tre minutter før slutt. På overtid kronet Batshuayi innhoppet med en dobbel.

  Chelsea
  Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Aalesund - Kristiansund