Hopp til innhold

Fähndrich i tårer etter svenskenes «usportslige» manøver: – Vi gjør alt for hverandre

Sveriges Moa Ilar ble diskvalifisert i Lahti etter å ha hjulpet Maja Dahlqvist til seier i sprintverdenscupen. Rivalen Nadine Fähndrich stod oppløst i tårer i pressesonen.

TÅREVÅTT: Her innser Nadine Fähndrich at sprintverdenscupen ryker.

For sveitsiske Fähndrich ledet verdenscupen med tolv poeng før sesongens siste sprintrenn. Dahlqvist trodde hun hadde rotet bort sjansene før rennet. Da hjalp det heller ikke at hun brakk staven og så ut til å ryke ut fra kvartfinalen.

Men så bremset lagvenninnen Moa Ilar opp. Hun ofret sin egen plass i semifinalen og slapp Dahlqvist forbi. Exit ville kostet henne sprintcupen.

– Der og da føltes det ut som den riktige beslutningen, sier Moa Ilar til NRK på spørsmål om det var fair play.

Tror du sveitserne ser på det som usportslig, at dere ikke gir alt?

– Ingen anelse. Vi er samme lag, og det er meg det går utover. Det får de mene, men vi gjør alt for hverandre. I dag var det et bevis på det. Man kan argumentere for at jeg gikk tom. Det vet ingen, sier Ilar.

Juryen reagerte

Selv om Nadine Fähndrich ikke reagerte voldsomt på manøveren, valgte juryen å reagere. Ilar ble diskvalifisert. Ifølge landslagssjef Anders Byström mente de oppførselen var usportslig.

Dahlqvist er uenig i at det skjedde noe usportslig under løpet, men føler med sin sveitsiske rival.

Man skal kunne ta nytte av at man har verdens beste lag. Så føles det bra at jeg faktisk slår Nadine i semien, sånn at det ikke bare er Moas fine gest som gjør det til slutt, sier Dahlqvist til NRK.

STOPPER: Her slipper Moa Ilar lagvenninne Maja Dahlqvist forbi seg.

Fãhndrich var i samme semifinale som Dahlqvist. Der gikk svensken videre, mens sveitseren kun ble nummer fem og dermed røk ut.

De er et lag. De jobber for hverandre og ikke mot hverandre. Det er hennes valg, jeg vet ikke hvordan jeg vil gjort det, sier Fähndrich til NRK.

Jeg ønsket veldig å vinne denne cupen, spesielt fordi hele laget jobber så hardt for meg.

Idet NRK avsluttet intervjuet med Fähndrich, fikk hun trøst av finske Kerttu Niskanen. Hun stod oppløst i tårer.

– Svenskene har et sterkt lag, mens hun er alene. Jeg sa noen oppmuntrende ord. I dag er 2.-plassen sur, men i morgen føles det bedre. Hun er veldig sterk, sier Niskanen til NRK.

TRIPPELFALL: Flere slet i den beryktede Lahti-svingen.

Norsk seier på sprinten

Duellen mellom Dahlqvist og Fähndrich var den som fikk mest oppmerksomhet, men seieren stod nok en gang mellom Kristine Stavås Skistad og verdensmester Jonna Sundling i Lahti. Skistad har vunnet alle de fire sprintene etter VM.

– Det er fint å få avsluttet sånn også. Nå tror jeg ikke Jonna er så blid når hun avslutter sesongen. Det er viktig det, sier Skistad til NRK, og fortsetter:

– Jeg tror svenskene må finne en måte å slå meg på, og så skal jeg finne en måte for at det ikke skal skje.

Jonna Sundling, Kristine Stavås Skistad og Tiril Udnes Weng på pallen i Lahti.

PALLEN: Jonna Sundling, Kristine Stavås Skistad og Tiril Udnes Weng.

Foto: ANTTI HAMALAINEN / AFP

Tiril Udnes Weng kom på 3.-plass og sikret verdenscupen sammenlagt etter å ha levert pallplasser på rekke og rad gjennom hele sesongen. Hun ledet med 110 poeng på Jessie Diggins før dagens renn, men amerikaneren kom seg aldri til semifinalen.

– Det betyr jo mye. Det er et bevis på at jeg har hatt en stabilt god sesong. Jeg er fortsatt sulten på mer for jeg har lyst til å vinne mer, jeg har jo ikke så mange seire, sier Weng til NRK.

Hun mener svenskene ikke gjorde så mye galt, men har sympati for Fähndrich som måtte høre den svenske nasjonalsangen i stedet for sin egen.

Jeg føler med henne, hun hadde mulighet til å gjøre noe stort, men så glipper det helt på målstreken.

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Nummer 12 på Fifa-rankingen

  Norges fotballkvinner er på 12.-plass på den siste Fifa-rankingen foran sommerens VM i Australia og New Zealand.

  Siden forrige rankingoppdatering i slutten av mars har Norge tapt 2-4 for Spania og spilt 3-3 mot Sverige. Det har ikke ført til noen endringer for Hege Riises lag, viser den nye oversikten på nettsidene til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

  Norge er drøyt åtte poeng bak Japan på 11.-plass. USA topper fortsatt foran Tyskland og Sverige. Regjerende europamester England innehar fjerdeplassen.

  Trening for kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Tok med flaskekaster på cupkamp

  Fotballdommer Rohit Saggi (31) hadde onsdag et møte med tenåringen som kastet en flaske på ham.

  Flaskeepisoden skjedde etter kampslutt i Stabæks 2-1-seier over Vålerenga i slutten av mai. Da dommertrioen var på vei mot spillertunnelen, kastet en mindreårig publikummer en flaske som traff Saggi i hodet, som førte til en mindre hjernerystelse. Tilskueren er utestengt fra Nadderud ut året.

  De siste dagene har Saggi snakket med foreldrene til vedkommende, og da han ble oppnevnt som dommer i NM-kampen mellom Fredrikstad og Viking, spurte han om flaskekasteren ville være med, skriver Saggi på sin Instagram-konto.

  «Vi la vekk flaskehendelsen hele dagen. Vi hadde fokus på veien fremover. Det føltes både riktig og bra», skriver Saggi. (NTB)

  Rohit Saggi
  Foto: NRK
 • Canadiske skogbranner stopper amerikansk idrett

  Amerikanerne må sette flere idrettsarrangementer på vent som følge av skogbrannene i Canada. Luftkvaliteten er spesielt dårlig i New York.

  Torsdag ble det første løpet i galoppløpet Belmont Stakes i New York avlyst.

  Hundrevis av skogbranner i Canada har ført til at et teppe med røyk og tåke har lagt seg over flere nordøstlige amerikanske byer denne uka, og det er utstedt advarsler om luftforurensing til flere millioner mennesker.

  Baseballkampene mellom New York Yankees og Chicago White Sox ble torsdag gjennomført etter at de måtte ha spillefri onsdag. Da var luftkvaliteten på Yankee Stadium på hele 335.

  Mange NFL-lag i øst måtte flytte sine treninger inn i haller torsdag. I hovedstaden tar baseballaget Washington Nationals grep og utsetter sin kamp mot Arizona som opprinnelig skulle bli spilt 22. juni. (NTB)

  Røyklagt New York
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste