Hopp til innhold

Dahle Flesjå tok EM-gull som 45-åring: – Rått å oppleve igjen

Sykkeldronningen Gunn-Rita Dahle Flesjå (45) vant søndag sitt tredje EM-gull i terrengsykkel maraton.

Gunn-Rita Dahle Flesjå

GULL: Gunn-Rita Dahle Flesjå tok et nytt EM-gull, seksten år etter den første EM-medaljen. Her fra OL i Rio.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det føles fantastisk, og nesten uvirkelig. Det er rått å få oppleve nok en gang, sier Dahle Flesjå til NRK etter seieren.

Søndagens gullmedalje er Dahle Flesjås i terrengsykkel maraton i EM, seksten år etter at hun tok sin første EM-medalje i øvelsen.

– Jeg tror ikke korsryggen min hadde hatt mer verdi enn et par kroner nå, sier hun om hvordan den 45 år gamle kroppen føles etter 104 kilometer på sykkel.

Alder bare et tall

Til tross for en mørbanket kropp viste Gunn-Rita Dahle Flesjå i terrengsykkel-løypene i italienske Spilimbergo nok en gang at alder bare er et tall.

– Egentlig er det bare et tall. Jeg har en utrolig trener som får meg i superform til den dagen som teller. Det er fortsatt mulig i vår alder, sier hun om alderen.

Sist Dahle Flesjå sto øverst på seierspallen i et EM terrengsykling maraton var i 2009. Det var også sist hun deltok i et EM.

– Du vinner rett og slett hver gang du stiller på startstreken?

– Hehe. Så enkelt er det ikke, men på statistikken ser det kanskje slik ut, sier gullvinneren.

Legger opp i september

Dagens EM-gull blir det siste i rekken. I september er det klart for VM i Italia. Det blir sykkeldronningens siste profesjonelle ritt.

– Vi skal ha en stor fest den samme dagen som vi kjører VM i Italia. Den profesjonelle karrieren er over, men jeg skal sykle i mange år til.

Og målet for VM er klart.

– Vi går for gull, sier hun selvsikkert.

Men før den tid skal EM-gullet feires med brask og bram.

– Vi har åpnet vår første prosecco og tatt en skål. Det blir nok ikke den siste, så vi skal feire med god drikke og italiensk pizza.

Fikk luke – ble hentet inn

Men det var på ingen måte enkelt å innkassere et nytt gull. Da rittet var rundt halvveis hadde Merida-rytteren opparbeidet seg en luke ned til konkurrentene.

Den ble imidlertid kjørt inn av Maja Wloszczowska, og det ble klart at gullmedaljen sto mellom de to.

– Når hun tok meg igjen så var det litt sånn «Å, nei. Hun er der igjen». Mitt fokus var å ikke slippe på klatringene, og ta henne på slutten, sier Dahle Flesjå om rittet.

Planen fungerte perfekt. For i mål var Dahle Flesjå minuttet foran sølvmedaljevinner Wloszczowska og nesten ti minutter foran bronsemedaljør Arianne Lühti.

Siste nytt

 • Vålerenga legger press på Rosenborg - slo Arna-Bjørnar i innholdsrik kamp

  Vålerenga hadde kun tatt to poeng på de siste to kampene i Toppserien og dermed gitt fra seg tabelltoppen til Rosenborg før onsdagens kamp mot Arna-Bjørnar.

  Arna-Bjørnar kjemper på sin side for å unngå nedrykk, men de kom til kampens første store sjanse i Oslo onsdag kveld.

  Gradvis tok Vålerenga over og etter en halvtime kom uttellingen. Med et lekkert skudd fra 15 meter sendte Olaug Tvedten Vålerenga i ledelsen og bare fem minutter senere doblet hun ledelsen, via Arna-Bjørnars Sigrid Aas.

  Arna-Bjørnar slo imidlertid tilbake. Vilde Vedeler reduserte etter 40 minutters spill og ti minutter ut i den andre omgangen utlignet Linnea Sælen da hun kom først på en ball i bakrommet og kunne spasere ballen inn i tomt bur.

  Håpet om poeng ble kortvarig for Arna-Bjørnar, for bare fire minutter senere headet Vålerenga-kaptein Ingibjörg Sigurdardóttir ballen i mål og få minutter etter sto det 4-2 etter et selvmål fra Imana Chebel.

  Flere mål ble det ikke og dermed er Vålerenga oppe på 49 poeng, like mange som serieleder Rosenborg. Trønderne har både en marginalt bedre målforskjell og én kamp mindre spilt enn laget fra Oslo. Dermed kan det bli spenning om Toppserie-gullet helt inn. Vålerenga møter Rosenborg borte i siste serierunde, 18. november. De to lagene møtes også i cupfinalen 26. november.

  Arna-Bjørnar ligger nest sist og på kvalifiseringsplass, ett poeng foran Avaldsnes på nedrykksplass.

 • Stabæk vant første gang siden mai - knuste HamKam i nøkkelkamp

  Stabæk har vært inne i en fæl periode de siste månedene. Lagets forrige seier før onsdagens kveldskamp hjemme mot HamKam var da de slo Vålerenga 2-1 på hjemmebane 29. mai.

  Siden har de røket ut av cupen og kun tatt tre poeng på 14 kamper i Eliteserien. I løpet av den perioden forsvant også trener Lars Bohinen og ble erstattet av Bob Bradley.

  Onsdag 4. oktober ble marerittrekken omsider brutt for Stabæk, som gjorde det med stil i det som til slutt ble en overlegen 5-2-seier.

  Riktignok var det HamKam som startet best og kom seg til et par store sjanser tidlig i kampen, men etter hvert handlet det meste om Stabæk. Nikolas Walstad sendte hjemmelaget i ledelsen etter et kvarter og like før halvtimen var spilt headet Mushaga Bakenga inn 2-0.

  John Olav Norheim reduserte kort tid før pause, men på overtid i den første omgangen ble HamKams Vegard Kongsro utvist etter en takling på Rasmus Eggen Vinge - hvor VAR grep inn etter at dommer Daniel Higraff først hadde gitt gult kort.

  I den andre omgangen var det aldri tvil om hvilket lag som skulle vinne, med mål fra Bakenga, Nicolai Næss og Curtis Edwards i løpet av de første 20 minuttene.

  Morten Bjørlo pyntet på resultatet på tampen for HamKam.

  For Stabæk er seieren svært viktig i kampen for å unngå nedrykk. Fremdeles ligger de på 15. plass og nedrykksplass, men med de tre poengene har de bare ett poeng opp til Haugesund på kvalikplass og Sandefjord på sikker plass. HamKam ligger på 12. plass, fire poeng foran Stabæk.

  Eliteserien fotball 2023: Stabæk - HamKam
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Vipers slo serielederen tross tunge forfall

  Vipers Kristiansand manglet flere nøkkelspillere, men fikk likevel 28-26-seier i toppkampen mot Storhamar i eliteserien i håndball.

  Dermed inntok sørlandslaget tabelltoppen med tolv poeng fra seks kamper (full pott). Før oppgjøret var Storhamar foran Vipers på målforskjell. (NTB)

  Anna Vjakhireva
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste