Dahle Flesjå tok EM-gull som 45-åring: – Rått å oppleve igjen

Sykkeldronningen Gunn-Rita Dahle Flesjå (45) vant søndag sitt tredje EM-gull i terrengsykkel maraton.

Gunn-Rita Dahle Flesjå

GULL: Gunn-Rita Dahle Flesjå tok et nytt EM-gull, seksten år etter den første EM-medaljen. Her fra OL i Rio.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det føles fantastisk, og nesten uvirkelig. Det er rått å få oppleve nok en gang, sier Dahle Flesjå til NRK etter seieren.

Søndagens gullmedalje er Dahle Flesjås i terrengsykkel maraton i EM, seksten år etter at hun tok sin første EM-medalje i øvelsen.

– Jeg tror ikke korsryggen min hadde hatt mer verdi enn et par kroner nå, sier hun om hvordan den 45 år gamle kroppen føles etter 104 kilometer på sykkel.

Alder bare et tall

Til tross for en mørbanket kropp viste Gunn-Rita Dahle Flesjå i terrengsykkel-løypene i italienske Spilimbergo nok en gang at alder bare er et tall.

– Egentlig er det bare et tall. Jeg har en utrolig trener som får meg i superform til den dagen som teller. Det er fortsatt mulig i vår alder, sier hun om alderen.

Sist Dahle Flesjå sto øverst på seierspallen i et EM terrengsykling maraton var i 2009. Det var også sist hun deltok i et EM.

– Du vinner rett og slett hver gang du stiller på startstreken?

– Hehe. Så enkelt er det ikke, men på statistikken ser det kanskje slik ut, sier gullvinneren.

Legger opp i september

Dagens EM-gull blir det siste i rekken. I september er det klart for VM i Italia. Det blir sykkeldronningens siste profesjonelle ritt.

– Vi skal ha en stor fest den samme dagen som vi kjører VM i Italia. Den profesjonelle karrieren er over, men jeg skal sykle i mange år til.

Og målet for VM er klart.

– Vi går for gull, sier hun selvsikkert.

Men før den tid skal EM-gullet feires med brask og bram.

– Vi har åpnet vår første prosecco og tatt en skål. Det blir nok ikke den siste, så vi skal feire med god drikke og italiensk pizza.

Fikk luke – ble hentet inn

Men det var på ingen måte enkelt å innkassere et nytt gull. Da rittet var rundt halvveis hadde Merida-rytteren opparbeidet seg en luke ned til konkurrentene.

Den ble imidlertid kjørt inn av Maja Wloszczowska, og det ble klart at gullmedaljen sto mellom de to.

– Når hun tok meg igjen så var det litt sånn «Å, nei. Hun er der igjen». Mitt fokus var å ikke slippe på klatringene, og ta henne på slutten, sier Dahle Flesjå om rittet.

Planen fungerte perfekt. For i mål var Dahle Flesjå minuttet foran sølvmedaljevinner Wloszczowska og nesten ti minutter foran bronsemedaljør Arianne Lühti.

Siste nytt

 • Australia til etterlengtet finale

  Australias tenniskvinner skal spille finale i Fed Cup-finale for første gang siden 1993. Søndag ble Hviterussland slått 3-2 i Brisbane.

  Den dramatiske semifinalen ble avgjort med en tresetts doublekamp etter at det sto 2-2 etter singlekampene.

  (NTB)

  Miami Open Tennis
  Foto: Lynne Sladky / AP
 • Ødegaard med tre målgivende

  Vitesse vant 4-1 over Zwolle i den nederlandske æresdivisjonen lørdag og kampen ble avgjort med tre hjørnespark – alle tre signert Martin Ødegaard. Alle hjørnesparkene havnet hos Bryan Linssen som satte inn tre mål. Dauda Mohammed scoret det fjerde.

  Martin Ødegaard
  Foto: Robin Van Lonkhuijsen / AFP
 • Carlsen med sliteseier mot 14-åring

  Magnus Carlsen fikk det tøft i åpningen av storturneringen i Karlsruhe lørdag. Han møtte 14 år gamle Vincent Keymer fra Tyskland, og det tok nesten syv timer og 81 trekk før Carlsen klarte å slå unggutten.

  Magnus Carlsen
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal