Dahle Flesjå tok EM-gull som 45-åring: – Rått å oppleve igjen

Sykkeldronningen Gunn-Rita Dahle Flesjå (45) vant søndag sitt tredje EM-gull i terrengsykkel maraton.

Gunn-Rita Dahle Flesjå

GULL: Gunn-Rita Dahle Flesjå tok et nytt EM-gull, seksten år etter den første EM-medaljen. Her fra OL i Rio.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det føles fantastisk, og nesten uvirkelig. Det er rått å få oppleve nok en gang, sier Dahle Flesjå til NRK etter seieren.

Søndagens gullmedalje er Dahle Flesjås i terrengsykkel maraton i EM, seksten år etter at hun tok sin første EM-medalje i øvelsen.

– Jeg tror ikke korsryggen min hadde hatt mer verdi enn et par kroner nå, sier hun om hvordan den 45 år gamle kroppen føles etter 104 kilometer på sykkel.

Alder bare et tall

Til tross for en mørbanket kropp viste Gunn-Rita Dahle Flesjå i terrengsykkel-løypene i italienske Spilimbergo nok en gang at alder bare er et tall.

– Egentlig er det bare et tall. Jeg har en utrolig trener som får meg i superform til den dagen som teller. Det er fortsatt mulig i vår alder, sier hun om alderen.

Sist Dahle Flesjå sto øverst på seierspallen i et EM terrengsykling maraton var i 2009. Det var også sist hun deltok i et EM.

– Du vinner rett og slett hver gang du stiller på startstreken?

– Hehe. Så enkelt er det ikke, men på statistikken ser det kanskje slik ut, sier gullvinneren.

Legger opp i september

Dagens EM-gull blir det siste i rekken. I september er det klart for VM i Italia. Det blir sykkeldronningens siste profesjonelle ritt.

– Vi skal ha en stor fest den samme dagen som vi kjører VM i Italia. Den profesjonelle karrieren er over, men jeg skal sykle i mange år til.

Og målet for VM er klart.

– Vi går for gull, sier hun selvsikkert.

Men før den tid skal EM-gullet feires med brask og bram.

– Vi har åpnet vår første prosecco og tatt en skål. Det blir nok ikke den siste, så vi skal feire med god drikke og italiensk pizza.

Fikk luke – ble hentet inn

Men det var på ingen måte enkelt å innkassere et nytt gull. Da rittet var rundt halvveis hadde Merida-rytteren opparbeidet seg en luke ned til konkurrentene.

Den ble imidlertid kjørt inn av Maja Wloszczowska, og det ble klart at gullmedaljen sto mellom de to.

– Når hun tok meg igjen så var det litt sånn «Å, nei. Hun er der igjen». Mitt fokus var å ikke slippe på klatringene, og ta henne på slutten, sier Dahle Flesjå om rittet.

Planen fungerte perfekt. For i mål var Dahle Flesjå minuttet foran sølvmedaljevinner Wloszczowska og nesten ti minutter foran bronsemedaljør Arianne Lühti.

Siste nytt

 • Riiber tok NM-gull

  Jarl Magnus Riiber tok NM-gullet på 5-kilometeren lørdag. Espen Andersen sikret sølvet, mens Einar Christian Lurås Oftebro sørget for sin andre NM-medalje med bronsen.

  Riiber
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Westvold Hansen imponerte i NM

  Gyda Westvold Hansen kom til mål i ensom majestet og tok NM-gull i kombinert for kvinner på Beitostølen. Haslum-løper Ida Marie Hagen tok sølvet etter å ha vært nummer fire i hopprennet, mens junioren Thea Minyan Bjørseth tok bronsemedaljen.

  Westvold
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Lorentzen med ny pallplass

  Håvard Holmefjord Lorentzen sto igjen da startskuddet gikk, men fikk opp dampen og tok 3.-plassen på lørdagens 500 meter i verdenscupen i Japan. Bergenseren var til slutt bare 15 hundredeler bak Pavel Kulizjnikov, mens Ryohei Haga tok 2.-plassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint, finaler
Sesongstart langrenn: Sprint fri teknikk, finaler
Sesongstart langrenn: Finaler klassisk sprint
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, kvinner
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, kvinner
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, kvinner
Vinterstudio
V-cup hopp: Kvalifisering og vinterstudio
V-cup hopp: Lagkonkurranse, menn
V-cup hopp: Laghopp 1. omgang, menn
V-cup hopp: Lagkonkurranse