Gunn-Rita ble verdensmester: – Det råeste jeg har gjort

Gunn-Rita Dahle Flesjå har opplevd mye i løpet av sin karriere, men dagens gull i maraton-VM beskriver hun som det råeste hun har gjort.

Gunn-Rita Dahle Flesjå

Gunn-Rita Dahle Flesjå skuffet under OL i fjor, der dette bildet er fra, men er nå tilbake på verdenstoppen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

40-åringen ledet fra start til mål i VM-rittet i østerrikske Kitzbühel.

Dette var Gunn-Rita Dahle Flesjås niende VM-gull, det femte i maratonøvelsen. Hun har også seks EM-gull, mens hun i 2004 ble olympisk mester i terrengsykling under lekene i Athen.

– Det er litt ubeskrivelig. Det må være noe av det råeste og mest hinsides jeg har gjort noen gang – spesielt med tanke på den løypa vi hadde i dag og at jeg ikke er blant de yngste, sier hun til NRK.no.

– Det er helt sinnssykt å bli verdensmester igjen, legger hun til.

Sally Bigham fra Storbritannia tok sølv, mens bronsen gikk til Esther Süss fra Sveits.

Traff med taktikken

London-OL ble en gedigen nedtur for Dahle Flesjå i fjor sommer. Hun var blant favorittene, men måtte til slutt bryte. Dette VM-gullet ble derfor en liten revansje for 40-åringen.

– Folk flest husker at jeg hadde en drittsesong fordi jeg ikke lyktes i OL. Denne seieren er noe jeg har jobbet knallhardt for. Jeg sa for noen år tilbake at jeg hadde lyst til å bli den første til å bli verdensmester som 40-åring. Så dette har mange betydninger, sier hun.

Det norske teamet traff godt med taktikken på dagens ritt. Hun roser de andre norske jentene som hjalp henne underveis – i tillegg priser hun seg lykkelig over å ha byttet dekk før siste runden.

– Jeg valgte dekk som triller godt og kjørte med veldig stive felger, så på det tredje fjellet byttet jeg fremhjulet for å ha grep i utforbakken. Den taktikken traff vi veldig godt på. Det er faktisk første gang i min karriere at jeg har byttet hjul for å ha mer grep utfor. Dét er ganske spesielt, sier hun.

– En kunstner

– Det er rett og slett kjempeimponerende, sier Atle Kvålsvoll, som er tidligere proffsyklist, personlig trener for Thor Hushovd og coach for sykling i Olympiatoppen.

Han mener Dahle Flesjå har unike egenskaper som utøver.

– Hun er en kunstner i å balansere hva kroppen tåler. Hun har jo hatt noen trøblete perioder, men da klarer hun å ta det helt med ro til kroppen får nullstilt seg, sier Kvålsvoll, som tror det er hovedårsaken til at Stavanger-kvinnen fortsatt er verdens beste i en alder av 40 år.

Siste nytt

 • Årsbeste av Isene i diskos

  Ola Stunes Isene viste god form i diskosringen under Muliglekene i friidrett i Jessheim søndag. 63,82 var både banerekord og klar norsk årsbeste.

  Isene hadde også gyldige kast på 61,28 og 60,80 i søndagens stevne. Vinnerresultatet var snaut fire meter bak hans personlige rekord fra i fjor.

  I stevnet som ble avviklet med strenge smittevernregler måtte Isene blant annet hente diskosen selv etter sine kast, skriver Norges Friidrettsforbund på sitt nettsted.

  Isene
  Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow/TT
 • Carlsen tok første stikk mot So

  Magnus Carlsen vant de to første hurtigsjakkpartiene i kvartfinalen mot Wesley So i onlineturneringen Rapid Challenge, og amerikaneren ga opp.

  Dermed tok Carlsen første stikk i kvartfinaleduellen som utkjempes i best av tre kamper.

  Kampen mellom Carlsen og So fortsetter tirsdag. Dersom So vinner og det står 1-1, avgjøres det hele i siste kamp onsdag.

  1D_QdRP7-Q4
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Hummels usikker før toppkampen

  Mats Hummels måtte ut ved pause da Borussia Dortmund vant i Wolfsburg lørdag. Nå er stopperkjempen usikker før tirsdagens storkamp mot Bayern München.

  – Mats har problemer med hælsenen. Det er et problem han har slitt med en stund, men vi håper at han kan spille tirsdag, sa sportsdirektør Michael Zorc.

  Bayern München topper tabellen fire poeng foran Borussia Dortmund med sju kamper igjen å spille.

  D6qE6snBSYw
  Foto: Michael Sohn / Michael Sohn

Sendeplan

Kl. Program Kanal