Hopp til innhold

Gunn-Rita ble verdensmester: – Det råeste jeg har gjort

Gunn-Rita Dahle Flesjå har opplevd mye i løpet av sin karriere, men dagens gull i maraton-VM beskriver hun som det råeste hun har gjort.

Gunn-Rita Dahle Flesjå

Gunn-Rita Dahle Flesjå skuffet under OL i fjor, der dette bildet er fra, men er nå tilbake på verdenstoppen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

40-åringen ledet fra start til mål i VM-rittet i østerrikske Kitzbühel.

Dette var Gunn-Rita Dahle Flesjås niende VM-gull, det femte i maratonøvelsen. Hun har også seks EM-gull, mens hun i 2004 ble olympisk mester i terrengsykling under lekene i Athen.

– Det er litt ubeskrivelig. Det må være noe av det råeste og mest hinsides jeg har gjort noen gang – spesielt med tanke på den løypa vi hadde i dag og at jeg ikke er blant de yngste, sier hun til NRK.no.

– Det er helt sinnssykt å bli verdensmester igjen, legger hun til.

Sally Bigham fra Storbritannia tok sølv, mens bronsen gikk til Esther Süss fra Sveits.

Traff med taktikken

London-OL ble en gedigen nedtur for Dahle Flesjå i fjor sommer. Hun var blant favorittene, men måtte til slutt bryte. Dette VM-gullet ble derfor en liten revansje for 40-åringen.

– Folk flest husker at jeg hadde en drittsesong fordi jeg ikke lyktes i OL. Denne seieren er noe jeg har jobbet knallhardt for. Jeg sa for noen år tilbake at jeg hadde lyst til å bli den første til å bli verdensmester som 40-åring. Så dette har mange betydninger, sier hun.

Det norske teamet traff godt med taktikken på dagens ritt. Hun roser de andre norske jentene som hjalp henne underveis – i tillegg priser hun seg lykkelig over å ha byttet dekk før siste runden.

– Jeg valgte dekk som triller godt og kjørte med veldig stive felger, så på det tredje fjellet byttet jeg fremhjulet for å ha grep i utforbakken. Den taktikken traff vi veldig godt på. Det er faktisk første gang i min karriere at jeg har byttet hjul for å ha mer grep utfor. Dét er ganske spesielt, sier hun.

– En kunstner

– Det er rett og slett kjempeimponerende, sier Atle Kvålsvoll, som er tidligere proffsyklist, personlig trener for Thor Hushovd og coach for sykling i Olympiatoppen.

Han mener Dahle Flesjå har unike egenskaper som utøver.

– Hun er en kunstner i å balansere hva kroppen tåler. Hun har jo hatt noen trøblete perioder, men da klarer hun å ta det helt med ro til kroppen får nullstilt seg, sier Kvålsvoll, som tror det er hovedårsaken til at Stavanger-kvinnen fortsatt er verdens beste i en alder av 40 år.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal