Hopp til innhold
Kommentar

Dagens nøkkelspillere er ikke de du tror

Før betalte lag formuer for målscorere. Nå punger de ut for én spesiell type spiller som knapt våger seg inn i straffefeltet.

FILE PHOTO: Premier League - Arsenal v Manchester United

ETTERSPURT: Midtbanebautaer som Declan Rice er meget lukrative på dagens overgangsmarked.

Foto: DAVID KLEIN / Reuters

Her har du en quiz: Hvilke var de to dyreste overgangene i verden i sommer?

Du er kanskje fristet til å ramse opp spisser og playmakere. Det er de som preger sportsnyhetene og avisforsidene, som hylles på sosiale medier, som løfter Gullballen – prisen som verdens beste spiller – år etter år.

Men svaret er Declan Rice og Moisés Caicedo, to defensive midtbanespillere. I fjor var det Enzo Fernández, sentral midtbane.

Totalt kostet de rundt fire milliarder kroner. De er blant de 10 dyreste spillerne i historien. De scoret fem ligamål seg imellom forrige sesong.

Men på dagens marked er det ikke mål som er verdt mest.

Viktigere enn Haaland

Spør bare Liverpool. De røde kastet rundt 1,4 milliarder kroner etter Caicedo i sommer på desperat jakt etter «sin» defensive midtbane. Han dro til Chelsea, som like gjerne tok med seg de rødes andrevalg, Roméo Lavia, for 700 millioner til.

De fleste topplag har nå en slik «sekser», som rollen like foran forsvaret kalles, som Bruno Guimarães (Newcastle) og Yves Bissouma (Tottenham).

I fjor la Manchester United 800 millioner kroner på bordet for Casemiro. Arsenal brøt sin overgangsrekord for å hente Rice. Forrige helg måtte han ut med skade i pausen mot Tottenham, og det gikk bare 10 minutter før erstatteren, Jorginho, mistet ballen og Spurs utlignet.

Manchester City har vunnet alle sine seks ligakamper med Rodri i laget, men forrige helg ble han utvist. Onsdag møtte de Newcastle i ligacupen uten ham – og tapte.

Premier League - Manchester City v Nottingham Forest

UTE: Rodri (nummer tre fra venstre) ble utvist mot Nottingham Forest.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

Ikke rart trener Pep Guardiola var rasende over det røde kortet. For City er Rodri enda viktigere enn Erling Braut Haaland.

Mange kan score mål. Ingen i City gjør det Rodri gjør.

Og det er å spille gode pasninger i farlige soner under press.

Bunnlag spiller som topplag

Dette høres enkelt ut, men det er en av de viktigste kvalitetene slik toppfotballen er blitt.

Før leitet trenere etter andre ferdigheter hos midtbanespillere. Flere lag lå dypt i banen, og intensiteten var lavere, noe som ga midtbanen mer tid med ballen. Om de ble presset på egen halvdel, måket de gjerne ballen opp, slik at de ikke mistet den foran eget mål. De var gjerne kamphaner og arbeidshester.

Men i 2009 vant Guardiolas Barcelona alt ved å spille seg ut bakfra og stå høyt. Så herjet Jürgen Klopps Dortmund ved å presse over hele banen. Denne duoen har inspirert mange.

I dag ønsker halve Premier League å spille seg ut bakfra og presse høyt, selv nyopprykkede Burnley.

Dette skaper én spesiell situasjon som gjentar seg hele tiden. Når lag triller pasninger på tvers av egen boks med motstandere jagende etter, er risikoen høy. Ofte slås ballen opp på den defensive midtbanespilleren, som får den feilvendt med minst én motspiller i rygg. Lag som presser høyt, angriper slike spillere med samme appetitt som en løve ute på savannen som skimter en haltende bøffel.

Om den defensive midtbanespilleren er sånn passe god, slår han en støttepasning, og laget hans er fortsatt under press.

Er han dårlig, mister han ballen, og motstanderen får en stor sjanse.

Er han veldig god, slår han ballen fremover til en medspiller, og laget hans får en stor sjanse.

Gladiatorer

For når lag står høyt, og man slår ballen forbi presset, blir man belønnet med store rom. Men så klart er dette en kunst. Spillere som Rodri og Rice må se den mulige pasningen før de mottar ballen. De må slå den riktig, under press, med lite tid på seg.

Og de må for all del ikke miste ballen.

Premier League - Chelsea v Luton Town

INTENS KAMP: Moisés Caicedo ble hentet inn på midtbanen til Chelsea i sommer. Her i duell med Lutons Marvelous Nakamba.

Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Denne kvaliteten er blitt så viktig, at det har dukket opp et engelsk begrep for å beskrive sentrale midtbanespillere: «Press resistant», altså en evne til å holde på ballen under sterkt press, om det er via skjerming, vendinger eller kjapt spill.

Lag kan spille seg ut bakfra uten en slik spiller. De kan bruke sidebackene som playmakere, noe Liverpool gjorde en stund med Andy Robertson og Trent Alexander-Arnold. De kan flytte backer inn sentralt, som Guardiola begynte med, og som flere har kopiert. Men alle ønsker en god defensiv midtbanespiller, tannhjulet som holder det kollektive maskineriet i gang.

I tillegg skal disse midtbaneankrene helst beskytte forsvaret. De skal vinne tunge dueller og sørge for at avstanden mellom forsvar og midtbane er riktig. De skal være sterke, lure og tekniske. Gladiatorer og dirigenter.

Og de få som er det, er gull verdt.

Alle ønsker en Busquets

Dette er ingen ny type spiller. Guardiola og Arteta var selv defensive playmakere, og få fotballkjennere glemmer kunstene til Andrea Pirlo, Paul Scholes, Sergio Busquets og Xabi Alonso. Men de spilte omtrent bare for topplag.

Nå vil stadig flere lag spille Guardiola-fotball, selv de som ligger midt på tabellen. Alle ønsker sin egen Busquets.

Jo flere lag som står høyt, desto mer populære blir spillerne som kan slå ballen forbi presset.

Champions League - Group G - Manchester City v Crvena Zvezda

NØKKELSPILLER: I tillegg til å være avgjørende for balansen i laget, har Rodri også vist seg som en hyppig målscorer for Manchester City. Her fra målet mot Røde Stjerne.

Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Så om City ønsker en verdig backup for Rodri, må de nok betale dyrt. Liverpool leter fortsatt etter en «sekser» i toppklasse, og når Casemiro blir for gammel, må United ut på ny handletur. Hvem enn som har et ungt og dyktig midtbaneanker, kan starte en lukrativ auksjon.

Dette er de nye nøkkelspillerne. Før ble lag bygget rundt «tieren», den offensive magikeren à la Lionel Messi og Diego Maradona, som åpnet forsvar med én genial pasning. Nå er det de defensive midtbanespillerne som slår de forløsende pasningene, bare dypere i banen, forbi presset.

Det ser kanskje ikke like fancy ut. Det havner neppe blant kveldens høydepunkter.

Men for stadig flere lag er det slik kamper vinnes og tapes.

Siste nytt

 • Avis: Reisetrøbbel for Manchester United - må ta buss til storkamp

  Manchester United-spillerne måtte på kort varsel bytte ut fly med busstransport til lørdagens Premier League-kamp mot Newcastle.

  Det er lokalavisen Manchester Evening News som melder om problemene som ødelegger storklubbens planlagte oppkjøring til bortekampen i Premier League.

  Flyreisen fra Manchester skal på kort varsel ha blitt kansellert som følge av det som omtales som tekniske og værmessige problemer. Dermed måtte et alternativt opplegg stables på beina raskt.

  Løsningen ble å benytte buss til Newcastle. Den turen tar rundt tre timer, ifølge Manchester Evening News.

  Avisen skriver at United-spillerne skal ha stått klare til å gå ombord i flyet da beskjeden om kanselleringen kom.

  Kampen mellom United og Newcastle starter 21.00 norsk tid. (NTB)

  Turkey Soccer Champions League
  Foto: Francisco Seco / AP
 • Guro Reiten fikk ny Chelsea-kontrakt

  Fotballprofilen Guro Reiten har signert ny kontrakt med Chelsea. Den nye avtalen inneholder en opsjon om forlengelse fram til sommeren 2026.

  Det opplyser London-klubben på sine nettsider lørdag formiddag.

  – Jeg har vært her i fire år og elsket hvert sekund. Det føles som min andre familie og jeg har veldig gode venner her. Det er ingen andre steder jeg ville være, sier Reiten, ifølge NTB.

  Women's Super League - Manchester City v Chelsea
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters
 • Drømmehopp av Riiber: – Han er uslåelig

  Jarl Magnus Riiber går først ut i langrennsdelen av kombinertrennet på Lillehammer senere i dag.

  Det skjer etter strålende hopping i bakken av den norske stjernen.

  – Det er en drømmedag for Riiber. Han er uslåelig, denne karen. For et svev, dette blir det vanskelig å slå, utbrøt NRKs kommentator Ingrid Sørli Glomnes.

  Det sa hun etter et Riiber-hopp på 102 meter. Det var omgangens klart lengste og sørger for at han går ut 56 sekunder foran Ryota Yamamota i langrennet.

  – Det er et hindsides nivå, roser lagkamerat Jørgen Graabak.

  1Sn0mQWT-w0
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal