NRK Meny
Normal

Dag Erik Pedersens hemmelighet: Slo lyden ut av Hushovds gullspurt

Da Thor Hushovd ble verdensmester i 2010 forsvant plutselig kommentatorlyden. Sju år senere avslører Dag Erik Pedersen at han slo så hardt i bordet at lydkablene falt ut.

Dag Erik Pedersen

VM-STUDIO: Det var under NRKs VM-sending fra Bergen onsdag Dag Erik Pedersen og Ove Eriksen avslørte sin hemmelighet. 18 sekunder ut i denne videoen kan du høre hva som skjedde da lydkablene datt ut under VM-innspurten i 2010.

Det var i Melbourne i Australia søndag 3. oktober i 2010. De fleste nordmenn lå fortsatt og sov, men i NRKs kommentatorboks var det både full fest og fullstendig kaos på samme tid.

– Det som skjedde da Dag Erik forsto hvilken vei dette bar, var at han slo han så godt i bordet med begge hendene at lyden datt ut, sier Ove Eriksen som kommenterte sammen med Pedersen.

– Alle koblinger forsvant og vi satt der og hørte til slutt ikke oss selv på øret. Dag Erik og jeg ble bare sittende og se på hverandre.

– Det var sånn «Hva skjedde?», sier Pedersen.

Videoen over viser hvordan det hørtes ut på lufta. Plutselig ble det helt stille da Hushovd-spurten var på det mest dramatiske.

Thor Hushovd

HISTORISK: Thor Hushovd er hittil den eneste mannlige norske verdensmesteren på fellesstart i sykkel.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Dere tok det bra

Det var under NRKs sending fra sykkel-VM i Bergen onsdag kveld de to avslørte hemmeligheten.

Eriksen var gjest i studio hos programleder Pedersen. Der var også Thor Hushovd som, i likhet med tv-seerne, ikke ante hva som foregikk hos NRK-kommentatorene da han tok det historiske VM-gullet.

– Men dere tok det jo bra, sier Hushovd når han hører historien i dag.

Kommenterte på nytt

For det som skjedde var at Pedersen og Eriksen kommenterte oppløpet på nytt en snau time tabben. Siden VM var i Australia var det nemlig ikke mange nordmennene som hadde fått med seg spurten som gikk kl. ti på halv åtte søndag morgen.

Så da reprisen gikk litt over klokken åtte, og atskillelig flere nordmenn så på, kommenterte de altså spurten om igjen - selv om man latet som lyden fulgte reprise-bildene.

 • Se reprisen: To minutter ut i dette klippet kan du se hvordan det hørtes ut da Pedersen og Eriksen kommenterte reprisen:
Tilbakeblikk på da Thor Hushovd ble verdensmester i 2010 i Melbourne.

VM-GULL: Thor Hushovds VM-gull på sykkel gjør han til en av tidenes norske idrettsutøvere. Men han visste lite om hva som foregikk i NRKs kommentatorboks.

Reddet av Eriksens sønn

– Vi skjønte jo at vi ikke kunne ha en verdensmester over målstreken ukommentert, sier Eriksen.

– Så det vi gjorde da klokka ble litt over åtte, etter å ha snakket med vaktsjefen, var å kjøre de siste 20 sekundene av det vi hadde sagt om igjen og så bare hang vi oss på i det stemningsleie som var. Det gjorde vi én gang og det satt, sier Eriksen, som nå er pensjonist.

– Det var et skikkelig magadrag det vi gjorde på slutten der, men vi var jo høye på seieren. Du tok det glimrende, Ove, sier Pedersen med et smil.

– Jo takk i lige måte, det gjorde du også, svarer Over Eriksen.

Det som reddet de to var faktisk Eriksens sønn, Trygve Eriksen. Han var med som kommentatorassistent og fikk koblet opp igjen kablene i rekordfart slik at lyden kom tilbake til resten av sendingen.

Men da de to herrene kom på lufta igjen var Hushovd for lengst blitt verdensmester.

Siste nytt

 • Svensk smell

  Sverige tapte 1-2 for Chile heime i Stockholm i kveld. Marco Bolados blei matchvinnar etter 90 minutt i sin landslagsdebut. Arthuro Vidal (Chile) og Ola Toivonen (Sverige) scora i første omgang. Sverige skal spele VM i sommar, det skal ikkje Chile.

  Marcos Bolados og Arturo Vidal
  Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS
 • Lorentzen og Bøkko leier sprint-NM

  Håvard Holmefjord Lorentzen og Hege Bøkko leier etter første dag av sprint-NM på skøyter i Bjugn. Lorentzen vann 500 m på 35,49 og 1000 m på 1.10,48. Han er 1,58 poeng framfor Henrik Fagerli Rukke.

  Njåtun vann også begge distansane på 39,17 og 1.17,61. Ida Njåtun er nr 2.

  Håvard Holmefjord Lorentzen
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal