Dag Erik Pedersens hemmelighet: Slo lyden ut av Hushovds gullspurt

Da Thor Hushovd ble verdensmester i 2010 forsvant plutselig kommentatorlyden. Sju år senere avslører Dag Erik Pedersen at han slo så hardt i bordet at lydkablene falt ut.

Dag Erik Pedersen

VM-STUDIO: Det var under NRKs VM-sending fra Bergen onsdag Dag Erik Pedersen og Ove Eriksen avslørte sin hemmelighet. 18 sekunder ut i denne videoen kan du høre hva som skjedde da lydkablene datt ut under VM-innspurten i 2010.

Det var i Melbourne i Australia søndag 3. oktober i 2010. De fleste nordmenn lå fortsatt og sov, men i NRKs kommentatorboks var det både full fest og fullstendig kaos på samme tid.

– Det som skjedde da Dag Erik forsto hvilken vei dette bar, var at han slo han så godt i bordet med begge hendene at lyden datt ut, sier Ove Eriksen som kommenterte sammen med Pedersen.

– Alle koblinger forsvant og vi satt der og hørte til slutt ikke oss selv på øret. Dag Erik og jeg ble bare sittende og se på hverandre.

– Det var sånn «Hva skjedde?», sier Pedersen.

Videoen over viser hvordan det hørtes ut på lufta. Plutselig ble det helt stille da Hushovd-spurten var på det mest dramatiske.

Thor Hushovd

HISTORISK: Thor Hushovd er hittil den eneste mannlige norske verdensmesteren på fellesstart i sykkel.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Dere tok det bra

Det var under NRKs sending fra sykkel-VM i Bergen onsdag kveld de to avslørte hemmeligheten.

Eriksen var gjest i studio hos programleder Pedersen. Der var også Thor Hushovd som, i likhet med tv-seerne, ikke ante hva som foregikk hos NRK-kommentatorene da han tok det historiske VM-gullet.

– Men dere tok det jo bra, sier Hushovd når han hører historien i dag.

Kommenterte på nytt

For det som skjedde var at Pedersen og Eriksen kommenterte oppløpet på nytt en snau time tabben. Siden VM var i Australia var det nemlig ikke mange nordmennene som hadde fått med seg spurten som gikk kl. ti på halv åtte søndag morgen.

Så da reprisen gikk litt over klokken åtte, og atskillelig flere nordmenn så på, kommenterte de altså spurten om igjen - selv om man latet som lyden fulgte reprise-bildene.

 • Se reprisen: To minutter ut i dette klippet kan du se hvordan det hørtes ut da Pedersen og Eriksen kommenterte reprisen:
Tilbakeblikk på da Thor Hushovd ble verdensmester i 2010 i Melbourne.

VM-GULL: Thor Hushovds VM-gull på sykkel gjør han til en av tidenes norske idrettsutøvere. Men han visste lite om hva som foregikk i NRKs kommentatorboks.

Reddet av Eriksens sønn

– Vi skjønte jo at vi ikke kunne ha en verdensmester over målstreken ukommentert, sier Eriksen.

– Så det vi gjorde da klokka ble litt over åtte, etter å ha snakket med vaktsjefen, var å kjøre de siste 20 sekundene av det vi hadde sagt om igjen og så bare hang vi oss på i det stemningsleie som var. Det gjorde vi én gang og det satt, sier Eriksen, som nå er pensjonist.

– Det var et skikkelig magadrag det vi gjorde på slutten der, men vi var jo høye på seieren. Du tok det glimrende, Ove, sier Pedersen med et smil.

– Jo takk i lige måte, det gjorde du også, svarer Over Eriksen.

Det som reddet de to var faktisk Eriksens sønn, Trygve Eriksen. Han var med som kommentatorassistent og fikk koblet opp igjen kablene i rekordfart slik at lyden kom tilbake til resten av sendingen.

Men da de to herrene kom på lufta igjen var Hushovd for lengst blitt verdensmester.

Siste nytt

 • Arsenal tok sin tiende strake seier

  Anført av en svært leken Mesut Özil tok Arsenal sin sjuende strake seier i Premier League da Leicester ble slått 3-1 på hjemmebane mandag. Med tre nye poeng klatret Arsenal opp på fjerdeplass i ligaen med sine 21 poeng.

  Mesut Özil
  Foto: Bogdan Maran / AP
 • Lyngby vil sparke Nicki Bille

  Den tidligere Rosenborg-spissen Nicki Bille Nielsen blir trolig oppsagt av Lyngby etter at han mandag ble pågrepet av politiet i København. Bille er siktet av politiet etter å ha opptrådt truende.

  Nicki Bille Nielsen
  Foto: JEAN-PIERRE CLATOT / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag