Hopp til innhold

I sjokk etter Pedersens bortgang: – Har gitt utrolig masse glede

Det norske idrettsmiljøet er i sorg etter dødsfallet til Dag Erik Pedersen.

VM skiskyting 2017
Foto: NordicFocus / NordicFocus

Dag Erik Pedersen døde mandag, 64 år gammel. Familien bekreftet dødsfallet tirsdag morgen.

Pedersen ble kjent som syklist, hvor han var blant Norges mest fremtredende syklister gjennom hele 1980-tallet og starten på 90-tallet. Han var også en profilert programleder, hvor han blant annet jobbet tett med skiskyting.

– Jeg er i sjokk. Det er litt tøft å tenke på at Dag Erik ikke er her mer. Han har gitt utrolig masse glede. Så det er veldig trist og jeg tenker spesielt på barna hans. Tankene går alltid til de nærmeste, sier tidligere skiskytter og skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid.

Pedersen jobbet i mange år tett på Skjelbred da hun var utøver, før de senere ble kollegaer i NRK Sporten.

– Jeg trodde egentlig ikke på det. Det tok litt tid før det gikk opp for meg, sier hun.

– Hva betydde han for deg?

– Han var først og fremst en humørspreder. Jeg jobbet med han i veldig mange år. Det jeg synes var fint med han var de gangene vi satt inne på kveldene og hadde masse flotte samtaler. Han var morsom og det var gøy å være sammen med ham, sier hun.

Pedersen jobbet også tett opp mot Ole Einar Bjørndalen i flere år.

– Det er fryktelig trist å høre dette. Jeg har kjent Dag Erik i mange år, første gang vi møttes var da han intervjuet meg som aktiv. Jeg er også så gammel at jeg husker han syklet i Giro d'Italia, sier Bjørndalen

– Dag Erik var en karismatisk person med en helt utrolig formidlingsevne. Vi utøvere likte alltid å bli intervjuet av han fordi han fikk ut det beste i oss og var aldri negativ, sier han.

Ole Einar Bjørndalen

TRIST: Ole Einar Bjørndalen er full av lovord om Dag Erik Pedersen.

Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK

Johan Kaggestad: – Vil bli dypt savnet

TV 2-veteran Johan Kaggestad, som har vært i kommentatorbua på kanalens sykkelsendinger i en årrekke, mottar dødsbudskapet med sorg.

Han kommenterer bortgangen via sin sønn, Martin Kaggestad.

– Dag Erik har hatt enorm betydning for norsk sykkelsport og han har mye av æren for den statusen sporten har her hjemme i dag. Enda viktigere er det at Dag Erik var et flott menneske. Han vil bli dypt savnet, sier Kaggestad.

Han sier videre at hans tanker og dypeste medfølelse går til Pedersens familie.

– Dag Erik var en pioner i norsk sykkelsport. Han var en av de første store norske proff-rytterne som bidro til å sette norsk sykkelsport på kartet internasjonalt, sier den tidligere TV 2-eksperten.

Dag Otto Lauritzen: – Klarer ikke helt å ta innover meg

Fra sykkelmiljøet var Pedersen tett på Dag Otto Lauritzen i mange år. De hadde begge sine beste år i sykkelkarrieren på 1980-tallet.

– Jeg er i sjokk. Tenker først og fremst på familien og de nærmeste som opplever sin tyngste tid. Dag Erik gledet og imponerte så mange gjennom så mange tiår, sier Dag Otto Lauritzen til NRK.

– Vi har jo fulgt hverandre på hjul siden vi møttes på sykkelen for første gang i 1979/80. Deretter på TV, som foredragsholdere og forkjempere for helse og hverdagstrim. Jeg klarer ikke helt å ta innover meg at han ikke lenger er blant oss, sier Lauritzen videre.

Jaanus Kuum, Dag Otto Lauritzen og Dag Erik Pedersen

LANDSLAGSTRIO: Dag Erik Pedersen og Dag Otto Lauritzen syklet mye sammen. Fra venstre: Jaanus Kuum, Dag Otto Lauritzen og Dag Erik Pedersen

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

– Jeg husker Dag Erik først og fremst som en god syklist, et forbilde å se opp til. Så husker jeg han som en skikkelse, ikke bare norsk sykkelsport, men også med alt han fikk til på siden. Et menneske som brydde seg om andre. Det var ikke mange som kunne ringe meg og spørre «hvordan det går med deg, Thor?». Der var Dag Erik, sier Thor Hushovd.

Hushovd: – Betydd veldig mye for norsk sykkelsport

Hushovd er selv blant tidenes beste norske syklister, og vant også den syvende sesongen av «Mesternes mester», med Pedersen som programleder.

– En ting er sykkelkarrieren. Det er det som står sterkest igjen for meg, men jeg og Dag Erik var med på å arrangere Oslo Grand Prix sammen og fikk Lance Armstrong på startstreken. Det viste hvordan han brant for enkelte ting.

Veldedighetsrittet ble arrangert i samarbeid med Kreftforeningen i 2010 og samlet store folkemasser på Karl Johan:

Hushovd Oslo Grand Prix

OSLO GRAND PRIX: Hushovd på startstreken i Oslo Grand Prix i 2010, et ritt som ble arrangert i samarbeid med Kreftforeningen.

Foto: NTB

Pedersen vant tre etapper i Giro d'Italia i løpet av karrieren, ble nummer ti sammenlagt i Giro d'Italia i 1984 og har tidenes beste norske plassering i monumentklassikeren Liège-Bastogne-Liége med en tredjeplass fra 1986.

– Dag Erik sammen med Dag Otto Lauritzen var dem som for min del motiverte og viste at selv om man kom fra et lite land som Norge, så kunne man hevde seg i en internasjonal idrett. Slik sett har han betydd har han veldig mye for norsk sykkelsport, sier Hushovd.

Fulgte i fotsporene til Knudsen

Pedersen kjørte store deler av karrieren sin i Italia. Han startet i Bianchi-laget i 1981, og fikk der sykle sammen med Knut Knudsen, i det som var Knudsens siste sesong.

Kontrakten med Bianchi-laget var Knudsen selv involvert i å skaffe for Pedersen, og forteller at Pedersen tidlig fulgte han tett.

73 år gamle Knudsen var en norsk sykkelpioner og tok OL-gull på bane i 1972 og var blant verdens beste syklister i en årreke. Han ble kjent med Pedersen gjennom faren Odd, som var president i det norske sykkelforbundet.

– Han gikk i rumpa på meg da jeg kjørte sykkelløp hjemme i Norge. Han var med faren sin på sykkelritt, ettersom faren da var sykkelpresident. Han gikk bak sykkelen min og skulle bli stor syklist. Jeg kjente han fra han var veldig liten, sier Knudsen.

Videre pleiet de også kontakten som kamerater etter at sykkelkarrierene var over.

– Da jeg fikk se dette på nettet i dag, så jeg ble bare sittende helt stum. Du får det så plutselig Det var en fryktelig trist melding å få. Hva skal man liksom si? Du blir bare stum. Det var altfor tidlig, sier Knudsen.

Du kan se Knudsen og en da 13 år gammel Pedersen på treningsøkt sammen 40 sekunder ut i denne videoen:

Svindal: – Det kom så brått

Etter at Pedersen la opp som syklist etter 1992-sesongen, ble han en profilert programleder. Mest kjent er han for å ha ledet «Mesternes mester» i tolv sesonger.

Han har også ledet NRKs sendinger fra flere store mesterskap, som sommer- og vinter-OL, VM i skiskyting og ski-VM.

– Det var trist å høre. Han skulle levd i mange år til. Det må være tungt for familie og nære venner, sier syklist Alexander Kristoff.

– Ufattelig trist at du nå er borte! Du var en stor helt, inspirasjon og mentor med stort hjerte, skriver den tidligere proffsyklisten Lars Petter Nordhaug på Instagram, og legger ved et bilde av de to sammen tatt for «noen dager siden».

Mesternes mester sesong 12 - finale

MESTERNES MESTER: Dag Erik Pedersen ledet «Mesternes mester» i tolv sesonger. Her fra finalen i sesong tolv, som ble vunnet av Aksel Lund Svindal.

Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen / Rubicon TV/NRK

Aksel Lund Svindal tok over som programleder for «Mesternes mester» etter den tolvte sesongen. Svindal er for tiden i Kristiansand for innspilling av den nyeste sesongen av programmet.

– I dag fikk vi som er en del av «Mesternes mester»-familien den triste beskjeden at Dag Erik Pedersen har gått bort. Dag Erik var avgjørende for å skape den produksjonen vi alle har blitt så glad i, og vi vil tenke ekstra mye på Dag Erik de neste dagene. Våre tanker går til familien og de nærmeste, skriver Svindal.

Til NRK utdyper han:

– Det var veldig trist å høre om Dag Erik. Det kom så brått. Jeg ble også litt kjent med døtrene hans og jeg tenker på de nærmeste, sier han, og fortsetter:

– Den interessen han hadde for idrett og gløden for idrett og profilene – både i NRK og gjennom «Mesternes mester» – den opplevde jeg som fantastisk fin. Slik opplevde jeg ham også som TV-seer, sier Svindal.

Svindal Instagram

Svindal la ut dette innlegget på Instagram.

– En ordentlig livsnyter

Daniel Franck var med i den andre sesongen av det populære programmet, hvor han gikk helt til topps.

– Dette var en tung beskjed å motta. Dag Erik skulle jo bli en eldgammel mann som til slutt havnet i et horn på veggen, der han ga råd til forbipasserende, skriver han i en melding til NRK og fortsetter:

– Han motiverte på en helt spesiell måte. Så deg alltid i øynene, lyttet, veide ordene og øste ut gullkorn som giret oss opp til å ville mer. Dag Erik sin historie var helt unik, som han formidlet på en genial filosofisk måte, skriver Franck.

– Han visste ting jeg selv hadde glemt fra egen karriere og var så godt forberedt. Det satte spor. Jeg følte virkelig at han hadde en genuin interesse for hver enkelt utøver, sier padleren Eirik Verås Larsen, som vant den ellevte sesongen av «Mesternes mester».

Karoline Dyhre Breivang ble nummer to i den tiende sesongen av «Mesternes mester».

– Det var voldsomt trist. Jeg har bodd i Larvik i 12 år og kjente hans også litt før «Mesternes mester». Jeg møtte han også senere i Larvik og da pleide vi å slå av en prat, sier Breivang.

Johan Remen Evensen ble nummer to i sesong fem av «Mesternes mester» og har også vært ekspertkommentator for programmet i flere år.

– Jeg kjente Dag Erik som programleder i både Sportsrevyen, «Mesternes mester» og at han ledet hoppsendinger. Jeg har blitt intervjuet av han, men vi har også jobbet sammen som kolleger, sier Remen Evensen, og fortsetter:

– Dag Erik var en fantastisk person foran kamera, genuint opptatt av å gjøre det så bra som mulig. Han var utrolig flink og dedikert, ordentlig proff, og det var trygt og godt både å bli intervjuet og stå ved siden av han som programleder.

Remen Evensen ble født i 1985 og husker av den grunn ikke mye av Pedersens aktive karriere, men deler et minne fra en sykkeltur med Pedersen.

– Jeg husker godt at han tok meg med på en sykkeltur i hans italienske hjemby. Det var et fint minne. Vi skulle egentlig bare sykle en runde, men det ble selvsagt to, og vi ble altfor sene i forhold til planen. Det var sånn han var, en ordentlig livsnyter, sier han.

Hoppkollega Anders Jacobsen har også deltatt i «Mesternes mester», hvor han vant den åttende sesongen.

– Jeg har møtt en varm mann i Dag Erik. I «Mesternes mester» ble man også kjent med ham bak kamera. Han var så mye. Alt fra en primadonna, men også en sånn skikkelig bestefar. Og så hadde han mange historier. Han var en interessant mann å prate med. En som «tok» rommet, sier Jacobsen.

Siste nytt

 • Haaland og Bobb scoret da Manchester City tapte mot Celtic

  Både Erling Braut Haaland og Oscar Bobb kom på scoringslisten for Manchester City i tirsdagens treningskamp mot Celtic i USA. Skottene vant kampen 4–3.

  Manchester City startet med Erling Braut Haaland, men det var Oscar Bobb som imponerte mest i oppgjøret mot de skotske seriemesterne.

  Den norske 21-åringen herjet på kanten og både scoret og hadde to målgivende pasninger i 3-4-tapet mot Celtic på Kenan Memorial Stadium i North Carolina.

  Mens City mønstret flere unge spillere, stilte skottene med langt flere førstelagsspillere fra start. Og det virket som det engelske laget ikke helt var ute av feriemodus i den første omgangen. Da var Celtic klart best, og de gikk til pause med 3-1-ledelse.

  (NTB)

 • Dzeko med hattrick da Mourinhos Fenerbahce vant mesterligakvalifisering

  Bosniske Edin Dzeko ble tungen på vektskålen med hele tre scoringer da Fenerbahce vant 4-3 borte mot Lugano i mesterligakvalifiseringen tirsdag kveld.

  Tyrkerne fikk en verst tenkelig start i det som var José Mourinhos første offisielle kamp som klubbens hovedtrener. Ayman El Wafi ga Lugano ledelsen etter bare fire minutter.

  Like før pause løsnet det imidlertid for Fenerbahce. Dzeko ekspederte et straffespark i mål, før samme mann fullbyrdet snuoperasjonen kort tid etter sidebyttet. Uran Bislimi kvitterte for Lugano etter 64 minutter, men Dzeko sørget for at gjestene var tilbake i føringen kort tid etterpå.

  Med et drøyt kvarter igjen å spille scoret Ferdi Kadioglu 4-2. På overtid sørget Milton Valenzuela for at Lugano fikk med seg en viktig redusering. Dermed lever spenningen før returkampen i Istanbul neste uke.

  Ringreven Mourinho tok over som Fenerbahces hovedtrener i begynnelsen av juni. Han har tidligere ledet klubber som Porto, Inter, Chelsea, Real Madrid og Manchester United.

  (NTB)

  Fenerbache-spillere feirer etter seier.
  Foto: AP
 • Botheim og Berg Johnsen sentrale da Malmö slo Klaksvik i mesterligakvalifiseringen

  Lasse Berg Johnsen og Erik Botheim var toneangivende da Malmö slo Klaksvik 4-1 i den første av to kamper i mesterligakvalifiseringens 2. runde tirsdag kveld.

  Dermed har det svenske storlaget skaffet seg et strålende utgangspunkt før returkampen på Færøyene neste uke.

  Botheim var nest sist på Berg Johnsens første nettkjenning. Den kom etter 21 minutter. Hugo Bolin doblet svenskenes ledelse, før Berg Johnsen scoret sitt andre for kvelden like før pause. Arni Frederiksberg reduserte for Klaksvik etter 71 minutter. Fem minutter før slutt scoret Søren Rieks 4-1.

  Malmö ble i fjor seriemestere i Sverige etter en dramatisk kamp i siste runde mot Elfsborg. Da var Berg Johnsen involvert. Det var ikke Botheim, som signerte for klubben i slutten av januar i år.

  Tidligere tirsdag scoret norske Kristoffer Hansen polske Jagiellonia Bialystoks fjerde mål da de slo Panevezys fra Litauen 4-0 i mesterligakvalifiseringen. Kristoffer Zachariassen har tegnet seg på scoringslisten for Ferencvaros. De leder 3-0 mot The New Saints fra Wales til pause.

  (NTB)

  Botheim
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal