Bjørndalens bror: – Dette er hans største gull

Dag Bjørndalen er ikke i tvil; av Ole Einar Bjørndalens 26 mesterskapsgull er gullet fra dagens sprint det største han har vunnet i karrieren.

SKISKYTING BJOERNDALEN 2

Dag Bjørndalen var selv en aktiv skiskytter. Her er han og lillebroren Ole Einar Bjørndalen avbildet under NM i 1997. Fredag kveld så han Ole Einar vinne sitt syvende OL-gull.

Foto: BJØRN SIGURDSØN / NTB scanpix

dag

Dag Bjørndalen er en av brorens nærmeste støttespillere.

Foto: Privat
r

Så glad ble Bjørndalen etter å ha vunnet skiskyttersprinten - fem år etter sist gang han vant et individuelt mesterskapsgull.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg tror fortsatt knapt det jeg har opplevd, sier Dag Bjørndalen til NRK.no.

Han har nettopp sett broren Ole Einar gå inn til sitt syvende OL-gull, i en alder av førti år - etter flere tunge sesonger på rad.

– Dette var enormt. Det var mange som ville ha det OL-gullet. Det blir ikke akkurat bare delt ut, så dette var en veldig flott prestasjon av Ole Einar, sier den stolte storebroren.

– Taket lettet nesten

Han så sprinten på storskjerm i klubbhuset på Simostranda. Der hadde mange fra Bjørndalens hjemtrakter samlet seg for å se hva bygdas store sønn kunne utrette i det første rennet i hans siste OL.

Broren forteller om nærmest elektrisk stemning da de skjønte at det kom til å ende med gull.

– Taket lettet nesten på et tidspunkt. Det er lenge siden det har vært så stor stemning her, sier han.

Det er gått fem år siden forrige gang Bjørndalen vant et individuelt gull i et mesterskap. Storebroren har vært en av hans nærmeste støttespillere gjennom noen tunge sesonger, hvor skiskytterveteranen har slitt med å få ting til å stemme like bra som i glansdagene.

Derfor var dagens seier en ekstra rørende opplevelse for familien Bjørndalen.

– Dette har vært målet hans så lenge. Det er typisk Ole Einar at når det kommer en del negative kommentarer, som at han er for gammel og burde ha gitt seg på topp, da blir det noe han ønsker å motbevise. Det trigger ham. Og i dag fikk han motbevist dem, sier storebroren, som selv var aktiv skiskytter i sine yngre dager.

– Hans største gull

Broren tror Bjørndalen kommer til å rangere gullet som hans aller største av de totalt 26 mesterskapsgullene han har fra OL og VM.

– Jeg mener dette er det største. Fordi mange har ment at han har vært for gammel. Han har ofte nevnt gullet han tok i Nagano-OL da han måtte gå om igjen på sprinten (første renn ble stanset på grunn av tåke), men jeg tror han kommer til å se tilbake på dette som sitt største, ja, sier han.

Han hadde ikke rukket å snakke med broren, men vet godt hva han kommer til å si når de snakker på telefon senere i kveld.

– Jeg skal så klart gratulere ham, men jeg skal bare være som vanlig og si at det bare er et skirenn, sier han, og humrer fordi han skjønner at det kan høres litt rart ut.

Han forklarer at brødrene har en slags avtale om at de ikke skal ta helt av selv om det blir gullmedaljer.

– Det må være litt sånn, for det kommer flere skirenn i OL. Han må så klart få suge litt på karamellen, men så må han nullstille seg. Det er han heldigvis veldig flink til, sier storebroren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ole

Ole Einar Bjørndalen tangerte Bjørn Dæhlie som tidenes mestvinnende vinterolympier.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Har betydd enormt mye for sporten

Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet, var tilstede på stadionet i Sotsji og har allerede rukket å gratulere Bjørndalen personlig.

– Er det noen jeg unte denne medaljen, så var det Ole Einar. Han er i sin siste sesong, og har virkelig fortjent en avslutning som dette, sier han.

– Selv om jeg er internasjonal skiskytterpresident og norsk, så hadde jeg unnet ham dette uansett hvor Bjørndalen kom fra, legger han til.

Han mener få har betydd mer for skiskyttersporten enn nordmannen fra Simostranda.

– Han har vært en veldig god ambassadør. Han er sympatisk og voldsomt populær. Jeg har følelsen av at uansett hvor han konkurrerer i verden får han like mye applaus. Det er nesten som han er på hjemmebane overalt. Det er ikke tilfeldig, sier Besseberg.

– Mange tok til tårene

Bjørndalen tangerte også Bjørn Dæhlie som tidenes vinterolympier, noe som selvsagt også gjør skiskytterpresidenten ekstra stolt.

– Det er veldig moro. Jeg tror egentlig Bjørn Dæhlie også syntes det bare er morsomt, sier han.

Etter løpet var Besseberg en av de første som gratulerte Bjørndalen.

– Det blir litt sånn «hva skal man si». Jeg kunne ikke si annet enn gratulerer og at det var fantastisk flott. Jeg så at folk rundt meg hadde tatt til tårene, forteller han.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater» i nytt vindu

Siste nytt

 • Sandvolleygutta fosser videre

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for 3. runde av verdensserieturneringen i sandvolleyball i USA. Nordmennene vant begge sine gruppekamper og gikk direkte inn i andre utslagsrunde. Der slo de latvierne Martin Plavins og Edgars Tocs 2-0 i natt.

  Sandvolleyball, verdenstour.
  Foto: Norges Volleyballforbund / NTB scanpix
 • Norge til semifinalen i mixed-VM

  Med skip Ingvild Skaga i spissen vant Norge 6-4 over Sveits og er klar for semifinale mot Canada i VM i mixedcurling senere lørdag.

  – Semifinalen blir knalltøff. Da må vi spille opp mot vårt aller beste nivå, sier Skaga ifølge NTB.

  Ingvild Skaga
  Foto: Valentin Flauraud / AP
 • Ruud videre til semifinale

  Casper Ruud slo Brayden Schnur i kvartfinalen i challengerturneringen i Calgary natt til lørdag, med sifrene 4-6, 6-3, 6–4. Ruud er 5.-seedet i turneringen. Toppseedet er australske Jordan Thompson, som også er en mulig semifinalemotstander.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag: med oppdateringer fra internasjonal fotball
Toppserien: Trondheims-Ørn - Vålerenga
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Sandefjord - Strømsgodset