NRK Meny
Normal

Dæhlie: – Ikke sikker på om jeg klarer å renvaske meg

Bjørn Dæhlie (45) føler seg maktesløs overfor dopingbeskyldningene som rettes mot ham. Skilegenden frykter han må leve med mistankene resten av livet.

Bjørn Dæhlie

Bjørn Dæhlie var hoppende glad etter å ha vunnet verdenscupen sammenlagt i 1995/96. Langrennsesset må stadig besvare ubehagelig spørsmål fra tiden som verdens beste langrennsløper.

Foto: CALLE TØRNSTRØM / NTB scanpix

– Jeg er veldig opprørt over de påstandene som SVT fremsetter, sier Bjørn Dæhlie til NRK.no.

Den svenske rikskringkasteren kommer til å sende dokumentaren «Blodracet» onsdag kveld, der det rettes sterke dopingmistanker mot de norske skiløpernes prestasjoner på 1990-tallet.

Bjørn Dæhlie

Bjørn Dæhlie poserer med medaljesamlingen fra VM i 1995. Tre sølv og ett gull ble det totalt i mesterskapet.

Foto: Lier, Gunnar / NTB scanpix

Aller verst går det utover Bjørn Dæhlie, som blir beskyldt for å ha hatt «unormalt høye blodverdier» under ski-VM i 1995.

Dæhlie tok tre individuelle sølvmedaljer i mesterskapet, i tillegg til gull på herrestafetten.

I dokumentaren påstås det at alle medaljevinnerne under VM i Thunder Bay i 1995 hadde blodverdier på over 17,5 - og at et så høyt hemoglobinnivå ikke er mulig å oppnå uten juks.

Dæhlie får støtte

45-åringen er krystallklar på at han aldri har jukset, og at suksessen han har oppnådd i langrennssporten skyldes hard, systematisk trening. Nordmannen underbygger også sin uskyld ved at han var i verdenstoppen over en lang periode, og aldri hadde store svingninger i prestasjonene.

Dæhlie vant verdenscupen sammenlagt seks ganger, først i 1991/92-sesongen, sist i 1998/1999.

Dæhlie får støtte av svenske Peter Hemingsson, som var FIS' medisinske sjef i Thunder Bay-VM og overvåket dopingkontrollene.

Han avkrefter at Bjørn Dæhlies blodtest fra VM i 1995 var utenfor normalnivå.

– Det stemmer at det var unormalt høye blodverdier under VM i Thunder Bay, men testene som virkelig var unormale, tilhørte hverken nordmenn eller svensker, det er jeg sikker på, sier Peter Hemingsson til NRK.no.

Usikker om han klarer å renvaske seg

Til tross for støtten fra Hemingsson, tviler Dæhlie på at han aldri klarer å legge dopingbeskyldningene mot seg død, en gang for alle.

Det finnes nemlig lite eller ingen dokumentasjon på nordmannens dopingprøver fra hans aktive periode.

– Jeg er sannelig ikke sikker på om jeg klarer å få til det. Når det går an å være forsker å fremsette udokumenterte påstander, er det ikke lett for meg å motsi det. Det er FIS som må komme på banen, noe de har gjort. De har jo gått ut og sagt at det ikke var noe galt med mine prøver fra 1995, sier Dæhlie.

Bjørn Dæhlie

Bjørn Dæhlie på vei mot VM-sølv på 10-kilometer klassisk i Thunder Bay i 1995.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

– Tror du at du må leve med mistankene resten av livet?

– Isåfall ser jeg mørkt på det. Jeg tror jeg alltid, og det gjelder for alle som lykkes i toppidrett, må leve med en form for beskyldninger. Dessverre, sier Dæhlie.

– Andre utøvere som bør forhøres

Hemingsson ser heller ingen åpenlagt vei for skiløpere til å renvaske sitt navn.

– Det er vanskelig for de ulike skiløperne å bevise sin uskyldighet. Fokuset bør heller flyttes mot dem som ikke er navngitt. Det er mange løpere der ute som det bør stilles spørsmål til, sier Hemingsson.

– Hvilke løpere er dette?

– Jeg kan ikke nevne navn, men jeg kan si at det er løpere fra nasjoner øst for Skandinavia, sier han.

Siste nytt

 • Wenger ferdig i Arsenal

  Arsène Wenger (68) gir seg som manager i Arsenal. Det skriver klubben i en pressemelding. – Etter nøye vurdering og diskusjoner med klubben, føler jeg tiden er riktig for å gi seg etter sesongen, sier franskmannen, som har ledet laget i over 21 år.

  Arsene Wenger
  Foto: Adrian Dennis / AFP
 • Klæbo dropper Skarverennet

  Johannes Høsflot Klæbo skal ikke gå Skarverennet, melder Adressa. Klæbo er på ferie, bekrefter far og manager Haakon Klæbo til avisen.

  Marit Bjørgen og Petter Northug er blant profilene som går rennet lørdag.

  Johannes Høsflot Klæbo
  Foto: Erlend Laanke Solbu
 • Vedvik under EM-kravet

  Marius Vedvik imponerte med tredjeplass på 10.000 meter i et friidrettsstevne i USA natt til fredag. Gular-utøveren løp under EM-kravet med tiden 28.42,15. EM-kravet er på 28.55,00, melder NTB.

  Marius Vedvik
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag