Dæhli skjønte han måtte ta grep: – Du blir voldsomt frustrert

Mats Møller Dæhli (24) ble så bekymret for skadeproblemene at han bestemte seg for å forandre hverdagen. Nå fullfører han sin første hele sesong på mange år.

Dæhli

PÅ SAMLING: Her er Mats Møller Dæhli med Omar Elabdellaoui (t.v.) og Martin Ødegaard på Ullevaal-gresset.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Du blir voldsomt frustrert. Det går utover alt, egentlig, sier Dæhli når NRK møter ham på pressetreff med fotballandslaget.

Norge møter Romania i en viktig EM-kvalifiseringskamp fredag kveld. Midtbane-eleganten er selvsagt med. For første gang på lang tid er han både skadefri og har fått spille nesten en hel sesong med kamper.

Dæhli var lenge et av Norges største talenter, men på grunn av klubbskifter, skader og manglende tillit, har han ikke fått en hel sesong med en klubb før nå.

Det store skademarerittet begynte vinteren 2014. 19 år gamle Dæhli ble solgt fra Cardiff til Freiburg, og i sin andre Bundesliga-kamp smalt det i kneet.

Det skulle ta halvannet år før kneproblemene slapp taket, og karrieren ble restartet med et låneopphold i St. Pauli.

– Veldig langt nede

Så, etter å ha gjort overgangen permanent, smalt det igjen på tampen av 2017. Denne gangen måtte han opereres i lysken og var ute i tre måneder.

– Jeg var veldig langt nede i den juleperioden, sier Dæhli.

– Da bestemte jeg meg for å gjøre et eller annet og forandre noe. Det ble mer styrketrening, mer «stretching», yoga, masse forskjellig man prøver å endre på, forteller Dæhli.

24-åringen brukte «veldig mye tid» etter trening for å bli ferdig restituert. Det står i sterk kontrast til starten i Freiburg, hvor Dæhli tror han ble for ivrig og trente for mye.

Nå, før landskampene mot Romania og Færøyene, har Dæhli spilt 32 av 34 seriekamper (kun to innhopp) for St. Pauli.

Pappa Truls Dæhli, seksjonsleder for aldersbestemte landslag i NFF og tidligere VG-kommentator, har prøvd å oppmuntre og motivere sønnen gjennom skadeproblemene.

– Du satser alt på fotball og bruker så mye tid, så når det er karrieretruende, blir det fort veldig svart, forklarer Dæhli.

Dæhli

FØLGER SØNNEN: Mats Møller Dæhli tok turen opp til pappa Truls etter tirsdagens trening på Ullevaal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– En drøm

Pappaen forteller at kneproblemet ble ekstra langvarig fordi det var uenighet om behandlingsmetode før en spesialist endelig løste problemet.

Erfaringen skulle bli verdifull da det smalt i lysken, som umiddelbart ble behandlet av en spesialist.

Samtidig påpeker pappaen at toppidrettsutøvere lever med skaderisiko hele tiden, og det er mange som har vært enda mer plaget.

– Det krever en veldig mental styrke, og du må sette deg noen delmål. Du må orke å stå i det på en måte. Og du må ta noen grep og gjøre deg bedre rustet, sier Dæhli.

Nå nyter 24-åringen tillit både fra klubben og supporterne. Trener Jos Luhukay, som kom i april, har brukt Dæhli sentralt i banen.

Nordmannen har rukket å få en spesiell posisjon i Hamburg etter å ha vært med på å redde klubben fra nedrykk de to foregående sesongene.

Denne sesongavslutningen ble imidlertid et antiklimaks med én seier på de ti siste kampene og likevel kun åtte poeng opp til opprykksplass.

Nå venter forhåpentlig en lang – og skadefri – sesongoppkjøring.

– Klubben er i hjertet, og det er en drøm å rykke opp med dem, sier Dæhli, som har to år igjen av kontrakten.

Siste nytt

 • Canucks slo til på direkten

  Vancouver Canucks vant comebackkampen i NHL etter at de var satt ut av koronapandemien i nesten fire uker.

  Et større utbrudd i den canadiske klubben helt vest i det store landet gjorde at aktiviteten måtte settes på vent. Da de var tilbake på isen endte det med 3-2-seier i forlengningen mot Toronto Maple Leafs.

  22 spillere hos Canucks ble smittet av koronaviruset i forrige måned. Pausen så ikke ut til å ha hatt noen vesentlig effekt på spillernes form. De jobbet seg inn i kampen etter en tung start. Toronto-laget tok ledelsen 2–0.

  Maple Leafs Canucks Hockey
  Foto: Darryl Dyck / AP
 • Klare for kvartfinale

  Anders Mol og Christian Sørum er i kvartfinalen i verdensserien i sandvolleyball i Mexico etter 2-1-seier over USAs Nicholas Lucena og Philip Dalhausser.

  Den norske duoen vant åttedelsfinalen etter settsifrene 21-15, 15-21, 15–12. Mandag kveld skal de ut i kvartfinale mot brasilianerne Gustavo Carvalhaes/Arthur Mariano.

  Turneringen er den første nordmennene spiller på halvannet år. Mol har slitt med skade i flere måneder.

  Sandvolleyball i Cancun
  Foto: Alejandro Gutiérrez Mora / Fivb / NTB
 • Glesnes i gang

  Jacob Glesnes og hans Philadelphia Union spilte 0–0 borte mot Columbus Crew i åpningsrunden i MLS.

  Glesnes skal prøve å følge opp en god fjorårssesong i den nordamerikanske proffligaen, og han var nær ved å servere laget sitt en drømmestart.

  I det 64. minutt ble et frispark slått mot ham langt ute på venstresiden. Han nikket ballen inn i midten, og den havnet hos Alejandro Bedoya, som skjøt i stolpen.

  I slutten av første omgang ble det blåst straffespark mot Glesnes, men VAR-gjennomgang viste at forseelsen skjedde utenfor straffefeltet, og nordmannen slapp med et gult kort.

  New England Revolution v Philadelphia Union: Round One - MLS Cup Playoffs
  Foto: Mitchell Leff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal