Dæhli skjønte han måtte ta grep: – Du blir voldsomt frustrert

Mats Møller Dæhli (24) ble så bekymret for skadeproblemene at han bestemte seg for å forandre hverdagen. Nå fullfører han sin første hele sesong på mange år.

Dæhli

PÅ SAMLING: Her er Mats Møller Dæhli med Omar Elabdellaoui (t.v.) og Martin Ødegaard på Ullevaal-gresset.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Du blir voldsomt frustrert. Det går utover alt, egentlig, sier Dæhli når NRK møter ham på pressetreff med fotballandslaget.

Norge møter Romania i en viktig EM-kvalifiseringskamp fredag kveld. Midtbane-eleganten er selvsagt med. For første gang på lang tid er han både skadefri og har fått spille nesten en hel sesong med kamper.

Dæhli var lenge et av Norges største talenter, men på grunn av klubbskifter, skader og manglende tillit, har han ikke fått en hel sesong med en klubb før nå.

Det store skademarerittet begynte vinteren 2014. 19 år gamle Dæhli ble solgt fra Cardiff til Freiburg, og i sin andre Bundesliga-kamp smalt det i kneet.

Det skulle ta halvannet år før kneproblemene slapp taket, og karrieren ble restartet med et låneopphold i St. Pauli.

– Veldig langt nede

Så, etter å ha gjort overgangen permanent, smalt det igjen på tampen av 2017. Denne gangen måtte han opereres i lysken og var ute i tre måneder.

– Jeg var veldig langt nede i den juleperioden, sier Dæhli.

– Da bestemte jeg meg for å gjøre et eller annet og forandre noe. Det ble mer styrketrening, mer «stretching», yoga, masse forskjellig man prøver å endre på, forteller Dæhli.

24-åringen brukte «veldig mye tid» etter trening for å bli ferdig restituert. Det står i sterk kontrast til starten i Freiburg, hvor Dæhli tror han ble for ivrig og trente for mye.

Nå, før landskampene mot Romania og Færøyene, har Dæhli spilt 32 av 34 seriekamper (kun to innhopp) for St. Pauli.

Pappa Truls Dæhli, seksjonsleder for aldersbestemte landslag i NFF og tidligere VG-kommentator, har prøvd å oppmuntre og motivere sønnen gjennom skadeproblemene.

– Du satser alt på fotball og bruker så mye tid, så når det er karrieretruende, blir det fort veldig svart, forklarer Dæhli.

Dæhli

FØLGER SØNNEN: Mats Møller Dæhli tok turen opp til pappa Truls etter tirsdagens trening på Ullevaal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– En drøm

Pappaen forteller at kneproblemet ble ekstra langvarig fordi det var uenighet om behandlingsmetode før en spesialist endelig løste problemet.

Erfaringen skulle bli verdifull da det smalt i lysken, som umiddelbart ble behandlet av en spesialist.

Samtidig påpeker pappaen at toppidrettsutøvere lever med skaderisiko hele tiden, og det er mange som har vært enda mer plaget.

– Det krever en veldig mental styrke, og du må sette deg noen delmål. Du må orke å stå i det på en måte. Og du må ta noen grep og gjøre deg bedre rustet, sier Dæhli.

Nå nyter 24-åringen tillit både fra klubben og supporterne. Trener Jos Luhukay, som kom i april, har brukt Dæhli sentralt i banen.

Nordmannen har rukket å få en spesiell posisjon i Hamburg etter å ha vært med på å redde klubben fra nedrykk de to foregående sesongene.

Denne sesongavslutningen ble imidlertid et antiklimaks med én seier på de ti siste kampene og likevel kun åtte poeng opp til opprykksplass.

Nå venter forhåpentlig en lang – og skadefri – sesongoppkjøring.

– Klubben er i hjertet, og det er en drøm å rykke opp med dem, sier Dæhli, som har to år igjen av kontrakten.

Siste nytt

 • Warholm vant to priser

  Karsten Warholm forsynte seg av prisene da Norges største friidrettsprofiler ble hedret for sine prestasjoner i 2019-sesongen onsdag. Verdensmesteren på 400 meter hekk ble kåret til årets mannlige utøver og ble i tillegg tildelt prisen som årets navn kåret av Friidrettens Venner. Warholms treningsmakker Amalie Iuel ble kåret til årets kvinnelige utøver på gallaen i Oslo onsdag, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal fikk prisen som årets forbilde. Stavhopper Pål Haugen Lillefosse fra Fana ble årets unge utøver. Prisen til årets lag gikk til kvartetten Stian Øvergaard Aarvik, Johan Bugge, Torstein Tengsareid og Håkon Skarsholt som tok bronsemedalje under EM i motbakkeløp. Ikke overraskende ble årets øyeblikk 5000-meterfinalen under VM i Doha. Der Norge hadde tre Ingebrigtsen-brødre til start. Den svaksynte sprinteren Salum Kashafali fra Norna-Salhus fikk prisen som årets gjennombrudd. Han ble nylig verdensmester på 100 meter under para-VM, og i tillegg tok han NM-gull på samme distanse på Hamar i sommer. Sleggeveteranen Eivind Henriksen ble hedret som årets lagspiller. (NTB)

  Årets mannlige utøver
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Gattuso ny Napoli-trener

  Carlo Ancelotti fikk sparken fra Napoli i går, til tross for å ha ledet klubben til 16.-delsfinalen i mesterligaen etter 4-0 seieren over Genk i går. I dag ble Gennaro Gattuso presentert som ny Napoli-trener. Den tidligere AC Milan-trenerens store utfordring blir å lede laget opp fra en syvendeplass inn til en plass som gir mesterligaspill neste sesong. – Det er flaut å se Napoli der vi er på tabellen. Dette laget har det som trengs for å ta en topp fire plassering, sier den nybakte Napoli-treneren.

  Gennaro Gattuso ny Napoli-trener
  Foto: Marco Bertorello / AFP
 • FIFA avviser støtte til superliga

  FIFA-president Gianni Infantino sier han ikke har støttet planene om en egen superliga for europeiske fotballklubber. Infantino fikk spørsmålet om støtten etter at New York Times meldte at Real Madrid-president Florentino Pérez har hatt samtaler med Infantino om planene om en utbryterliga for de europeiske storklubbene. – FIFA har ikke gitt noen støtte for de rapporterte planene om en lukket europeisk superliga. FIFA vil ikke støtte noe slikt prosjekt, sa Infantino. (NTB)

  FIFA-president Gianni Infantino
  Foto: John Thys / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal