Hopp til innhold

Dæhli skjønte han måtte ta grep: – Du blir voldsomt frustrert

Mats Møller Dæhli (24) ble så bekymret for skadeproblemene at han bestemte seg for å forandre hverdagen. Nå fullfører han sin første hele sesong på mange år.

Dæhli

PÅ SAMLING: Her er Mats Møller Dæhli med Omar Elabdellaoui (t.v.) og Martin Ødegaard på Ullevaal-gresset.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Du blir voldsomt frustrert. Det går utover alt, egentlig, sier Dæhli når NRK møter ham på pressetreff med fotballandslaget.

Norge møter Romania i en viktig EM-kvalifiseringskamp fredag kveld. Midtbane-eleganten er selvsagt med. For første gang på lang tid er han både skadefri og har fått spille nesten en hel sesong med kamper.

Dæhli var lenge et av Norges største talenter, men på grunn av klubbskifter, skader og manglende tillit, har han ikke fått en hel sesong med en klubb før nå.

Det store skademarerittet begynte vinteren 2014. 19 år gamle Dæhli ble solgt fra Cardiff til Freiburg, og i sin andre Bundesliga-kamp smalt det i kneet.

Det skulle ta halvannet år før kneproblemene slapp taket, og karrieren ble restartet med et låneopphold i St. Pauli.

– Veldig langt nede

Så, etter å ha gjort overgangen permanent, smalt det igjen på tampen av 2017. Denne gangen måtte han opereres i lysken og var ute i tre måneder.

– Jeg var veldig langt nede i den juleperioden, sier Dæhli.

– Da bestemte jeg meg for å gjøre et eller annet og forandre noe. Det ble mer styrketrening, mer «stretching», yoga, masse forskjellig man prøver å endre på, forteller Dæhli.

24-åringen brukte «veldig mye tid» etter trening for å bli ferdig restituert. Det står i sterk kontrast til starten i Freiburg, hvor Dæhli tror han ble for ivrig og trente for mye.

Nå, før landskampene mot Romania og Færøyene, har Dæhli spilt 32 av 34 seriekamper (kun to innhopp) for St. Pauli.

Pappa Truls Dæhli, seksjonsleder for aldersbestemte landslag i NFF og tidligere VG-kommentator, har prøvd å oppmuntre og motivere sønnen gjennom skadeproblemene.

– Du satser alt på fotball og bruker så mye tid, så når det er karrieretruende, blir det fort veldig svart, forklarer Dæhli.

Dæhli

FØLGER SØNNEN: Mats Møller Dæhli tok turen opp til pappa Truls etter tirsdagens trening på Ullevaal.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– En drøm

Pappaen forteller at kneproblemet ble ekstra langvarig fordi det var uenighet om behandlingsmetode før en spesialist endelig løste problemet.

Erfaringen skulle bli verdifull da det smalt i lysken, som umiddelbart ble behandlet av en spesialist.

Samtidig påpeker pappaen at toppidrettsutøvere lever med skaderisiko hele tiden, og det er mange som har vært enda mer plaget.

– Det krever en veldig mental styrke, og du må sette deg noen delmål. Du må orke å stå i det på en måte. Og du må ta noen grep og gjøre deg bedre rustet, sier Dæhli.

Nå nyter 24-åringen tillit både fra klubben og supporterne. Trener Jos Luhukay, som kom i april, har brukt Dæhli sentralt i banen.

Nordmannen har rukket å få en spesiell posisjon i Hamburg etter å ha vært med på å redde klubben fra nedrykk de to foregående sesongene.

Denne sesongavslutningen ble imidlertid et antiklimaks med én seier på de ti siste kampene og likevel kun åtte poeng opp til opprykksplass.

Nå venter forhåpentlig en lang – og skadefri – sesongoppkjøring.

– Klubben er i hjertet, og det er en drøm å rykke opp med dem, sier Dæhli, som har to år igjen av kontrakten.

Siste nytt

  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen forteller at hun legger opp.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal