Hopp til innhold

Da verdens beste begynte på antidepressiva, forstod han hvor ille han hadde hatt det

Helt siden han var åtte år har gammel, har verdensmester Noah Lyles slitt med depresjoner. I sommer toppet det seg, og han begynte med medisiner. Åpenheten roses av mange.

Noah Lyles

ÆRLIG UTØVER: Noah Lyles med et vanlig seiersglis etter VM-triumfen, men suksessen har også hatt en bakside.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Jublende for seier. Leende til konkurrenter og folk han møter. Dansende når han lager og hører på egen musikk. Utad var det ikke lett å se at livet ikke bare smilte for fjorårets verdensmester på 200 meter.

Tidligere denne måned overrasket amerikaneren Noah Lyles mange da han la ut en svært åpenhjertig melding på Twitter. Han har begynt på antidepressiva for å få hjelp med de mørke tankene.

Laster Twitter-innhold

– Jeg følte ikke at det var veldig vanskelig å dele, siden jeg snakker om mental helse konstant. Jeg var mer sjokkert over hvor mange som delte (posten), forteller Lyles til Olympic Channel før sesongens internasjonale konkurransedebut i Monaco fredag.

Korona og Black Lives Matter

Noah Lyles

RASKEST: Noah Lyles tok VM-gull på 100 meter i Doha i fjor. Han tok også gull på stafett, og var rangert som verdens beste friidrettsutøver i 32 uker.

Foto: IBRAHEEM AL OMARI / Reuters

23-åringen sier, ifølge AFP, at han har hatt mentale problemer i mindre eller større grad helt siden han var åtte gammel, men han mener det forverret seg under fjorårets suksess-sesong.

Det var hektisk og han reiste konstant, hovedsakelig i Europa. Hjemlengselen ble så stor at Lyles følte seg deprimert, og han mistet treningslysten.

– Jeg nådde det punktet hvor jeg var så dypt, dypt inne i meg selv at jeg bare forsøkte å holde maska og gjøre det jeg måtte, forklarer han i intervjuet.

Rundt juletider ble moren bekymret, og sprinteren fikk god hjelp av en terapeut. Men så kom koronaviruset, og det at han ikke fikk være aktiv eller ha nærkontakt med venner og familie gjorde vondt til verre. Også «Black lives matter»-bevegelsen preget Lyles stort. Han omtaler det hele som «the perfect storm», og «spikeren i kista».

– Jeg tenkte bare at jeg ikke orker dette lenger, sier Lyles ifølge AFP.

Mye ros for åpenheten

Da fant han ut at det var på tide å prøve antidepressiva.

– Jeg forstod ikke hvor ille det var før jeg startet på medisiner, skriver han under en av de mange kommentarene på Twitter.

Anne Marte Pensgaard

EKSPERT: Anne Marte Pensgaard har blant annet jobbet som mental trener for fotballandslagene.

Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Det er fortsatt ikke dagligdags at verdens største idrettsstjerner er å åpne om egne problemer. At Lyles velger å snakke, blir derfor godt mottatt.

– Det er veldig bra at noen setter ord på dette. Den mentale helsen i toppidretten speiler nok samfunnet generelt, og dette kan vise at det er greit å snakke om på lik linje med skader eller andre problemer. Jeg tror flere kjenner seg mindre ensomme ved å høre andre fortelle, sier professor i idrettspsykologi, Anne Marte Pensgaard.

Finnes ikke tall

Nylig ble det startet et større forskningsprosjekt om mental helse i toppidretten i regi av Norges idrettshøgskole, med Pensgaard som hovedveileder. For i Norge finnes det ingen tall på området.

– Det er en omfattende prosess å forske på dette, og det har vært lite søkelys på temaet til nå, men også i samfunnet ellers er det nå mer fokus på mental helse, forteller Pensgaard.

Hun har stor forståelse for at koronasituasjonen har gjort det vanskelig for flere toppidrettsutøvere.

– Alt som er usikkert er stressende for veldig mange.

– For mange er idretten et fristed, men vi hører om dem som ikke klarer å glede seg over gode prestasjoner fordi de har det vondt. Det er fryktelig bra at folk får hjelp så tidlig som mulig, sier professoren.

For nå føler Lyles igjen stor glede over å kunne få konkurrere. Ekstra spesielt blir det i Monaco, fordi lillebroren Josephus Lyles (22) også stiller på 200 meter.

– Det er godt gjort å hevde seg slik han har gjort med disse problemene, så for meg er han nå et enda større forbilde, sier NRK-kommentator Jann Post.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal