Hopp til innhold

Da verdens beste begynte på antidepressiva, forstod han hvor ille han hadde hatt det

Helt siden han var åtte år har gammel, har verdensmester Noah Lyles slitt med depresjoner. I sommer toppet det seg, og han begynte med medisiner. Åpenheten roses av mange.

Noah Lyles

ÆRLIG UTØVER: Noah Lyles med et vanlig seiersglis etter VM-triumfen, men suksessen har også hatt en bakside.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Jublende for seier. Leende til konkurrenter og folk han møter. Dansende når han lager og hører på egen musikk. Utad var det ikke lett å se at livet ikke bare smilte for fjorårets verdensmester på 200 meter.

Tidligere denne måned overrasket amerikaneren Noah Lyles mange da han la ut en svært åpenhjertig melding på Twitter. Han har begynt på antidepressiva for å få hjelp med de mørke tankene.

Laster Twitter-innhold

– Jeg følte ikke at det var veldig vanskelig å dele, siden jeg snakker om mental helse konstant. Jeg var mer sjokkert over hvor mange som delte (posten), forteller Lyles til Olympic Channel før sesongens internasjonale konkurransedebut i Monaco fredag.

Korona og Black Lives Matter

Noah Lyles

RASKEST: Noah Lyles tok VM-gull på 100 meter i Doha i fjor. Han tok også gull på stafett, og var rangert som verdens beste friidrettsutøver i 32 uker.

Foto: IBRAHEEM AL OMARI / Reuters

23-åringen sier, ifølge AFP, at han har hatt mentale problemer i mindre eller større grad helt siden han var åtte gammel, men han mener det forverret seg under fjorårets suksess-sesong.

Det var hektisk og han reiste konstant, hovedsakelig i Europa. Hjemlengselen ble så stor at Lyles følte seg deprimert, og han mistet treningslysten.

– Jeg nådde det punktet hvor jeg var så dypt, dypt inne i meg selv at jeg bare forsøkte å holde maska og gjøre det jeg måtte, forklarer han i intervjuet.

Rundt juletider ble moren bekymret, og sprinteren fikk god hjelp av en terapeut. Men så kom koronaviruset, og det at han ikke fikk være aktiv eller ha nærkontakt med venner og familie gjorde vondt til verre. Også «Black lives matter»-bevegelsen preget Lyles stort. Han omtaler det hele som «the perfect storm», og «spikeren i kista».

– Jeg tenkte bare at jeg ikke orker dette lenger, sier Lyles ifølge AFP.

Mye ros for åpenheten

Da fant han ut at det var på tide å prøve antidepressiva.

– Jeg forstod ikke hvor ille det var før jeg startet på medisiner, skriver han under en av de mange kommentarene på Twitter.

Anne Marte Pensgaard

EKSPERT: Anne Marte Pensgaard har blant annet jobbet som mental trener for fotballandslagene.

Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Det er fortsatt ikke dagligdags at verdens største idrettsstjerner er å åpne om egne problemer. At Lyles velger å snakke, blir derfor godt mottatt.

– Det er veldig bra at noen setter ord på dette. Den mentale helsen i toppidretten speiler nok samfunnet generelt, og dette kan vise at det er greit å snakke om på lik linje med skader eller andre problemer. Jeg tror flere kjenner seg mindre ensomme ved å høre andre fortelle, sier professor i idrettspsykologi, Anne Marte Pensgaard.

Finnes ikke tall

Nylig ble det startet et større forskningsprosjekt om mental helse i toppidretten i regi av Norges idrettshøgskole, med Pensgaard som hovedveileder. For i Norge finnes det ingen tall på området.

– Det er en omfattende prosess å forske på dette, og det har vært lite søkelys på temaet til nå, men også i samfunnet ellers er det nå mer fokus på mental helse, forteller Pensgaard.

Hun har stor forståelse for at koronasituasjonen har gjort det vanskelig for flere toppidrettsutøvere.

– Alt som er usikkert er stressende for veldig mange.

– For mange er idretten et fristed, men vi hører om dem som ikke klarer å glede seg over gode prestasjoner fordi de har det vondt. Det er fryktelig bra at folk får hjelp så tidlig som mulig, sier professoren.

For nå føler Lyles igjen stor glede over å kunne få konkurrere. Ekstra spesielt blir det i Monaco, fordi lillebroren Josephus Lyles (22) også stiller på 200 meter.

– Det er godt gjort å hevde seg slik han har gjort med disse problemene, så for meg er han nå et enda større forbilde, sier NRK-kommentator Jann Post.

Siste nytt

 • Tyskland-treneren fortsetter tross VM-fiasko

  Tysklands landslagssjef Hansi Flick blir værende i laget tross VM-fiasko. Det bekrefter det tyske fotballforbundet (DFB) i en uttalelse som er gjengitt i diverse medier.

  Nå kan han dermed se frem mot EM i 2024, som spilles i Tyskland.

  – Vi er alle overbevist om at EM i 2024 på hjemmebane er en god mulighet for tysk fotball. Vårt mål er å gjøre turneringen til en sportslig suksess, sier DFB-president Bernd Neuendorf.

  Tyskland røk ut allerede i gruppespillet i Qatar, der de gikk på tap mot Japan.

  WCup Costa Rica Germany Soccer
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Serbia, Kroatia og Saudi-Arabia bøtelagt av Fifa

  Disiplinærkomiteen til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har gitt ut bøter til Serbia, Kroatia og Saudi-Arabia onsdag.

  Serbia har fått en bot på over 200.000 kroner for å ha et kontroversielt flagg hengende i lagets garderobe, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

  Flagget viste omrisset av Serbia inkludert Kosovo, som i 2008 utropte seg som en selvstendig stat. Flagget hadde også påtrykt en tekst som på norsk kan oversettes til «Ingen overgivelse».

  Kroatia er også bøtelagt av Fifa. Deres bot er over 530.000 kroner og kommer etter Kroatia-fansen skal ha fornærmet Canada-keeper Milan Borjan, som har serbiske røtter.

  Saudi-Arabia har fått to bøter på nesten 160.000 kroner hver. De kommer som følge av gruppespillskampene mot Argentina og Mexico, hvor laget fikk seks kort i hver kamp.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Japan v Croatia
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters
 • Silje Opseth skal jakte ny verdenscupseier i Tyskland

  10 utøvere fra Hopplandslaget reiser til Titisee-Neustadt førstkommende helg.

  Følgende kvinner er tatt ut til verdenscupen:

  Anna Odine Strøm
  Silje Opseth
  Thea Minyan Bjørset

  Følgende menn er tatt ut:

  Halvor Egner Granerud
  Marius Lindvik
  Robert Johansson
  Daniel-André Tande
  Johann Forfang
  Bendik Heggli
  Kristoffer Sundal

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste