NRK Meny
Normal

Da Helge fra Stavanger slo Roger Federer

– Ikke noe å skrive hjem om, sier Helge Koll Frafjord i dag.

Helge Koll Frafjord og Roger Federer

HISTORIE: Helge Koll Frafjord har ikke helt den samme CVen som Roger Federer på tennisbanen.

Foto: Bildemontasje / Scanpix

Lite visste Helge Koll Frafjord at turneringen han spilte i Kappel i Sveits i 1997 var en turneringen han en gang kan fortelle barnebarna sine om.

Noen ganger virker ikke historien så spektakulær når den utspiller seg. Først når vi ser på det som skjedde i etterkant, blir historien verdt å fortelle.

Koll Frafjord var 22 år gammel i 1997, og Norges tredje beste tennisspiller. Christian Ruud var inne blant de hundre beste i verden, og Jan Frode Andersen var også rangert foran Stavanger-mannen. Derfor hadde han reist til Sveits for å spille en såkalt satelitt-turnering, det laveste nivået på proffsirkuset den gangen, for å ta et nytt skritt på veien mot det ultimate målet om å tre inn i verdenstoppen.

Første hinder i turneringen var en lokal, spinkel 16-åring. Helge Koll Frafjord vant første runde-kampen greit 6-4, 7-5.

– Det var ikke noe annet enn en lettelse å slå ham den gangen, uansett hvor rart det kan høres ut i dag, ler han.

16-åringen het nemlig Roger Federer.

– Var favoritt

FRAFJORD

Helge Koll Frafjord med trofeet som viser at han vant NM i tennis i 1996.

Foto: TOR BJØRNAR HOLMLUND / NTB scanpix

18 år har gått siden kampen i Kappel, og selv om seieren i ettertid nok er Koll Frafjords glamorøse, så kan han fortelle at det slettes ikke føltes slik da.

– Jeg husker at jeg hadde med meg en trener som kjente treneren hans, så jeg hadde slått noen baller med han på trening i forveien. Jeg så jo at det var litt støtteapparat rundt ham allerede da, og når du er med og spiller senior i den alderen der, så ser alle at du er et stort talent, forklarer han.

Allikevel var det en soleklar favoritt i den kampen, og han var norsk.

– I forhold til han var jeg etablert, så jeg tenkte at «jeg bør helst ikke ryke her», sier han og ler.

Og vant, det gjorde nordmannen. Underlaget var raskt og Koll Frafjord husker at han profiterte på god serving.

– Om man kan si at man hadde kontroll på 6-4, 7-5 vet jeg ikke, men… nesten i alle fall, smiler han.

Skulle gjerne kommet lenger

BRITAIN WIMBLEDON TENNIS

Federer med sitt andre Wimbledon-trofé i 2004.

Foto: DAVE CAULKIN / Ap

Mens Federer nå stiller i Wimbledon-turneringen som en av de største favorittene, er Koll Frafjord utdannet bygningsingeniør, bor på Randaberg, og jobber i Kvitsøy kommune.

– Grunnlaget for å bli så god som han, det hadde jeg ikke, men jeg skulle gjerne vært med og spilt mot de store, det var jo det jeg jobbet for, forteller Koll Frafjord

– Jeg kom et lite stykke på vei, men ikke så langt som jeg hadde håpet, sier han om tennis-karrieren. I 2000 var han rangert som nummer 300 i verden. Nærmere toppen kom han aldri.

At han sitter og mimrer tilbake til seieren når han nå ser Federer spille tennis gjør han imidlertid ikke.

– Det gjør jeg faktisk ikke altså. Men jeg tenker at jeg skulle kommet meg høyere opp selv, det kan jeg innrømme.

Møttes igjen

Allikevel; Koll Frafjord høres oppriktig ut når han forteller at han sjelden snakker om kampen, selv om de rundt ham kjenner historien godt. Og for en drøy uke siden var Koll Frafjord på plass på ATP-turneringen i Halle sammen med sjef og venn Andreas Polster.

En turnering Federer selvsagt vant.

Polster hadde i all hemmelighet fått satt opp et møte mellom de to tidligere kamphanene, og Koll Frafjord forteller at Federer faktisk husket kampen fortsatt.

– Jeg kan ikke si annet enn at han svarte ja på det spørsmålet, og han husket resultatet også. Om han hadde blitt briefet om det på forhånd vet ikke jeg, men jeg husker det for så vidt selv også. Man sitter på en god databank, når man holder på med noe sånt, forteller han.

De to snakket også om livet som tennisproff, barn og Wimbledon. En turnering Federer har vunnet sju ganger, flest av alle.

– Det er merkelig at han orket å ta seg tid til et sånt møte, men veldig hyggelig, forteller nordmannen.

Helge og Roger snakker sammen

Helge og Roger snakket om både nåtid og fortid da de møttes for en drøy uke siden.

Foto: Andreas Polster / Privat

Federer holder Frafjord ung

Og selv om kampstatistikken de to imellom viser 1-0 til nordmannen, så er det nok ingen tvil om hvem av de to som beundrer den andre mest. Koll Frafjord forteller at han er Federer-fan.

– Superlativene som skrives om han kan jeg bare si meg enig i. Det er veldig gøy å se på han, både væremåten og stilen hans. Han spiller så fin tennis, og beveger seg tilnærmet perfekt. Det er fascinerende å se på, forteller han entusiastisk.

Den ti minutter lange samtalen har ikke gjort ham mindre imponert over sveitseren som har rangert som verdens beste tennisspiller i 302 uker. Det er mest av alle.

– Det som fascinerer meg er hvordan han klarer å håndtere det presset han lever under over så lang tid. Det er imponerende greier. Det er fortsatt et sjokk hvis han ryker, nesten uansett hvem det er mot. Men utpå der går han og presterer år etter år, det gjør han. Jeg heier på han, for å si det sånn, smiler han.

At Federer fortsatt holder på, har også en annen, og svært subjektiv fordel for den nå 40 år gamle nordmannen.

– Det er gøy at han holder på, og man får se på kampene hans fortsatt. At man kan se noen man har spilt mot som holder på enda. Det gjelder han, men også noen andre. Da føler man seg ikke så gammel, gliser han.

La opp da han var 27

Turneringen i Kappel, en drøy halvtimes kjøring fra Basel, der Federer er født og oppvokst, var en av flere turneringer der sveitseren fikk sin første erfaring med seniortennis.

– Det er nok ganske mange som kan skilte med en seier mot han på seniornivå i de årene der. Han prøvde seg helt sikkert litt, men han var muligens litt for spe og litt for ung, skulle vel modnes litt. Heldigvis, får vi andre si, sier Koll Frafjord.

Året etter møtet blir Federer kåret til årets junior i verden, og i 2003 vinner han sin første Wimbledon for første gang. Da har Koll Frafjord allerede gitt opp tennisen.

– Det er blitt en gøyal historie, siden Federer er blitt så stor, men jeg tenker jo på at han var så ung, så prestasjonen den gang var ikke noe å skrive hjem om. Derfor har jeg et ganske nøkternt forhold til seieren, sier han.

18 år etter møtet i Sveits, har Roger Federer vokst til den største spilleren i historien. Men revansjen mot Helge Koll Frafjord, den får han aldri.

Koll og Federer
Foto: Andreas Polster / Privat

Siste nytt

 • Seier for Sagosen og PSG

  Sander Sagosens klubb Paris-Saint Germain leverte en glimrende 1. omgang og vant den første kvartfinalen i mesterligaen over polske Kielce 34-28. Til pause ledet laget hele 22-10. Sagosen noterte seg med to scoringer.

  HANDBALL-FRA-D1-MONTPELLIER-PARIS
  Foto: SYLVAIN THOMAS / AFP
 • Tap for ishockeylandslaget

  Etter gårsdagens seier for det norske ishockeylandslaget mot Sveits slo i dag sveitserne tilbake og vant 3–0.

  Neste helg vil det norske laget spille to kamper mot Hviterussland som en siste oppkjøring til VM i Danmark i mai.

  Switzerland Hockey
  Foto: Samuel Golay / AP
 • Tredje strake remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte sin tredje strake remis i Shamkir-turneringen i sjakk i Aserbajdsjan.

  Han møtte hjemmehåpet Rauf Mamedov med svarte brikker lørdag.

  I morgen møter Carlsen Timour Radjabov i turneringen som avsluttes neste helg.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal