Contador utestengt i to år for doping

Etter flere avgjørelser, anker og utsettelser har Idrettens øverste dømmende organ kommet med dommen: Alberto Contador utstenges i to år og fratas Tour de France-seieren fra 2010.

Alberto Contador

Alberto Contador testet positivt på det anabole stoffet clenbuterol under Tour de France i 2010. I dag kom omsider avgjørelsen fra Idrettens voldgiftsrett.

Foto: GALI TIBBON / Afp

– CAS har funnet Alberto Contador skylding i bruk av doping, heter det i pressemeldingen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Dommen betyr at Contador fratas både Tour de France-seieren fra 2010 og sammenlagtseieren i Giro d'Italia fra 2011.

Dermed står Andy Schleck nå som vinner av Tour de France 2010, mens Michele Scarpion tar Giro d'Italia-seieren fra året etter.

I tillegg blir Contador fratatt alle andre resultater etter 25. januar 2011, som er starttidspunktet for utestengingen på to år.

Suspensjonsperioden Contador hadde i 2010 trekkes fra de to årene, dermed varer utestengingen ut 5. august 2012, skriver CAS på sine hjemmesider.

– Trist dag

– Dette er en trist dag for sykkelsporten. Dette er ingen seier for oss. Doping har ingen vinnere. Hver sak er en for mye, sier Pat McQuaid, president i Det internasjonale sykkelforbundet.

Sykkelpresident i Norge, Harald Tiedemann Hansen, er fornøyd med at Contador straffes hardt.

– Jeg må si jeg er litt overrasket, for i andre idretter har utøvere blitt frikjent for prøver med spor av clenbuterol, men jeg er fornøyd med at man er strenge. Ingen av juksemakerne skal slippe unna, sier han til NRK.no.

Tror Contador anker

Contador har en mulighet til å anke saken videre til sveitsisk høyesterett, da CAS har sete i Lausanne. Den muligheten tror Hansen at spanjolen vil benytte seg av.

– Han kommer nok til å anke til høyesterett, så jeg tror dessverre ikke denne saken er ute av verden. Det synes jeg er synd. Jeg synes spanjolene framstår som lemfeldige i slike saker, og det misliker jeg, sier sykkelpresidenten.

NRKs sykkelkommentator, beskriver dommen som et enormt slag for Contador.

– Men i sykkelverdenen er nok mange tilfreds, sier han.

– Jeg tror CAS har gjort et veldig grundig arbeid her, og det skulle bare mangle når man skal dømme en av verdens mest populære idrettsutøvere for doping, mener Eriksen.

Lang behandlingstid

29-åringen testet positivt på det anabole stoffet clenbuterol under 2010-utgaven av det franske storrittet.

Etter dette ble spanjolen først utestengt fra sykkelsporten ett år av det spanske sykkelforbundet. Dommen ble anket og i februar i 2011 ble Contador frikjent av ankepanelet.

Kort tid etter frifinnelsen anket både det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Verdens Antidopingbyrå (WADA) avgjørelsen. Dermed gikk saken til CAS.

Behandlingen av Contador-saken har blitt utsatt flere ganger. Det var først et håp om at saken skulle avgjøres før Tour de France i fjor, men det lyktes ikke. Planen var så å ha høringsrunder i begynnelsen av august, men behandlingen ble nok en gang utsatt - denne gangen til november.

Mandag kom omsider dommen fra idrettens øverste dømmende organ.

– Jeg misliker hvor lang tid dette har tatt. Vi må få fart i slike prosesser for å få juksemakerne ut. Det har snart gått halvannet år, det er altfor lang tid, sier sykkelpresident Hansen.

Skyldte på biff

Contador har syklet flere ritt i påvente av at saken skal ferdigbehandles, blant annet deltok han på fjorårets utgave av Tour de France.

Syklisten har hele tiden hevdet sin uskyld. Rett i etterkant av den positive dopingprøven, omtalte Contador seg selv som offeret i saken og hevdet han hadde fått i seg det ulovlig stoffet da han spiste biff.

– Jeg er offeret. Kjøttet ble kjøpt i en spansk butikk, men jeg kjenner ikke opprinnelsen. Det er så lite av dette stoffet, at det er umulig å få i seg så lite med dopingbruk, sa Contador da han møtte pressen etter Tour de France i 2010.

I etterkant av uttalelsen, utelukket ikke den norske dopingeksperten Peter Hammersbach at Contador snakket sant med denne forklaringen.

Video - Detter er et klart tilfelle av infisert kjøtt

Slik forklarte Alberto Contador seg da han møtte spansk presse etter den positive dopingprøven i 2010.

Siste nytt

 • Den norske VM-troppen komplett

  Sondre Turvoll Fossli og Martin Løwstrøm Nyenget får rollen som hjemmesittende reserver for det norske langrennslandslaget under Seefeld-VM.

  Det opplyser Norges Skiforbund mandag kveld.

  Med Fossli og Nyenget er den norske VM-troppen komplett.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: NRK
 • Disse går skiskytter-VM

  Norges Skiskytterforbund offentliggjorde i dag kvinnene som drar til VM i Østersund. Det er Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold, Synnøve Solemdal og Thekla Brun-Lie.

  Celia Aymonier, Tiril Eckhoff
  Foto: Rick Bowmer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal