Hopp til innhold

Contador utestengt i to år for doping

Etter flere avgjørelser, anker og utsettelser har Idrettens øverste dømmende organ kommet med dommen: Alberto Contador utstenges i to år og fratas Tour de France-seieren fra 2010.

Alberto Contador

Alberto Contador testet positivt på det anabole stoffet clenbuterol under Tour de France i 2010. I dag kom omsider avgjørelsen fra Idrettens voldgiftsrett.

Foto: GALI TIBBON / Afp

– CAS har funnet Alberto Contador skylding i bruk av doping, heter det i pressemeldingen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Dommen betyr at Contador fratas både Tour de France-seieren fra 2010 og sammenlagtseieren i Giro d'Italia fra 2011.

Dermed står Andy Schleck nå som vinner av Tour de France 2010, mens Michele Scarpion tar Giro d'Italia-seieren fra året etter.

I tillegg blir Contador fratatt alle andre resultater etter 25. januar 2011, som er starttidspunktet for utestengingen på to år.

Suspensjonsperioden Contador hadde i 2010 trekkes fra de to årene, dermed varer utestengingen ut 5. august 2012, skriver CAS på sine hjemmesider.

– Trist dag

– Dette er en trist dag for sykkelsporten. Dette er ingen seier for oss. Doping har ingen vinnere. Hver sak er en for mye, sier Pat McQuaid, president i Det internasjonale sykkelforbundet.

Sykkelpresident i Norge, Harald Tiedemann Hansen, er fornøyd med at Contador straffes hardt.

– Jeg må si jeg er litt overrasket, for i andre idretter har utøvere blitt frikjent for prøver med spor av clenbuterol, men jeg er fornøyd med at man er strenge. Ingen av juksemakerne skal slippe unna, sier han til NRK.no.

Tror Contador anker

Contador har en mulighet til å anke saken videre til sveitsisk høyesterett, da CAS har sete i Lausanne. Den muligheten tror Hansen at spanjolen vil benytte seg av.

– Han kommer nok til å anke til høyesterett, så jeg tror dessverre ikke denne saken er ute av verden. Det synes jeg er synd. Jeg synes spanjolene framstår som lemfeldige i slike saker, og det misliker jeg, sier sykkelpresidenten.

NRKs sykkelkommentator, beskriver dommen som et enormt slag for Contador.

– Men i sykkelverdenen er nok mange tilfreds, sier han.

– Jeg tror CAS har gjort et veldig grundig arbeid her, og det skulle bare mangle når man skal dømme en av verdens mest populære idrettsutøvere for doping, mener Eriksen.

Lang behandlingstid

29-åringen testet positivt på det anabole stoffet clenbuterol under 2010-utgaven av det franske storrittet.

Etter dette ble spanjolen først utestengt fra sykkelsporten ett år av det spanske sykkelforbundet. Dommen ble anket og i februar i 2011 ble Contador frikjent av ankepanelet.

Kort tid etter frifinnelsen anket både det internasjonale sykkelforbundet (UCI) og Verdens Antidopingbyrå (WADA) avgjørelsen. Dermed gikk saken til CAS.

Behandlingen av Contador-saken har blitt utsatt flere ganger. Det var først et håp om at saken skulle avgjøres før Tour de France i fjor, men det lyktes ikke. Planen var så å ha høringsrunder i begynnelsen av august, men behandlingen ble nok en gang utsatt - denne gangen til november.

Mandag kom omsider dommen fra idrettens øverste dømmende organ.

– Jeg misliker hvor lang tid dette har tatt. Vi må få fart i slike prosesser for å få juksemakerne ut. Det har snart gått halvannet år, det er altfor lang tid, sier sykkelpresident Hansen.

Skyldte på biff

Contador har syklet flere ritt i påvente av at saken skal ferdigbehandles, blant annet deltok han på fjorårets utgave av Tour de France.

Syklisten har hele tiden hevdet sin uskyld. Rett i etterkant av den positive dopingprøven, omtalte Contador seg selv som offeret i saken og hevdet han hadde fått i seg det ulovlig stoffet da han spiste biff.

– Jeg er offeret. Kjøttet ble kjøpt i en spansk butikk, men jeg kjenner ikke opprinnelsen. Det er så lite av dette stoffet, at det er umulig å få i seg så lite med dopingbruk, sa Contador da han møtte pressen etter Tour de France i 2010.

I etterkant av uttalelsen, utelukket ikke den norske dopingeksperten Peter Hammersbach at Contador snakket sant med denne forklaringen.

Video - Detter er et klart tilfelle av infisert kjøtt

Slik forklarte Alberto Contador seg da han møtte spansk presse etter den positive dopingprøven i 2010.

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal