NRK Meny
Normal

Contador overtok ledertrøya

Spanjolen slo til i den siste stigningen opp mot mål da klatrerne viste seg fram i Tour de France søndag.

Lance Armstrong og Alberto Contador
Foto: JOEL SAGET / AFP

Da Contador slo til en drøy halv mil før mål, var det ingen som kunne svare. Lagkamerat og rival Lance Armstrong var blant dem som måtte slippe.

Maktdemonstrasjon

Opp den sterke stigningen var Contador suveren, og bare dro fra de andre.
Den eneste som prøvde å ta opp kampen, var Andy Schleck.

Men Saxobank-rytteren klarte det ikke helt, og ble slått med 43 sekunder. Også Andys bror Frank kjørte fra Astana-rytterne Armstrong og Andreas Klöden opp mot mål. Men i spurten om tredjeplassen ble han slått av Vincenzo Nibali.

Resultater 15. etappe

Armstrong endte på niendeplass, 1,34 bak vinneren. Men han klatret samtidig opp til andreplass i sammendraget, 1.37 bak sin lagkamerat. Garmins brite Bradley Wiggins er ni sekunder etter.

- Alberto viste hvem han er

- Alberto viste hvem som var den beste rytteren og den beste klatreren i dag. Jeg tar av meg hatten for både han og Schleck-brødrene. Både jeg og mange andre var helt på felgen da Saxo Bank satte opp tempoet i begynnelsen av bakken, innrømmet Armstrong.

Contador var naturlig nok storfornøyd med dagen, og fortalte at han rykket før han egentlig hadde tenkt.

- Jeg hadde tenkt å prøve et rykk med fire-fem kilometer igjen og fikk god hjelp av Saxo Bank som sprengte feltet i bunnen av bakken. Med seks kilometer igjen var vi bare noen få ryttere i teten, og jeg bestemte meg for å prøve allerede da. Jeg er veldig fornøyd med avstanden jeg har opparbeidet ned til de andre, sa Contador i seiersintervjuet.

Astana viser styrke

På fjerde følger Andreas Klöden, slik at Astana har tre mann blant de fire beste i sammendraget.

Rinaldo Nocentini ledet foran søndagens etappe. Men han ble kjørt kraftig av lasset, og ble slått med 2.25 av Contador. Dermed falt han til sjetteplass på sammenlagtlista.

I mesteparten av den 207 km lange etappen ledet en timannsgruppe med 3-4 minutter på hovedfeltet.

Et par mil før mål dro slovaken Simon Spilak fra og ledet med over halvannet minutt da den siste stigningen begynte.

Men da de begynte på den drøyt én mil lange stigningen opp mot mål i sveitsiske Verbier, sprakk både timannsgruppa og hovedfeltet, og avstandene ble store på de siste kilometrene.

Rakk "bussen"

Thor Hushovd hang med i hovedfeltet til den siste stigningen begynte. Opp fjellet tok han det med ro, og passerte målstreken over 18 minutter etter Contador. Det holdt i massevis til å rekke "bussen" - det vil si å holde tidsfristen til å få være med videre.

Hushovds oppgave blir nå å fullføre de neste etappene, og å sikre den grønne poengtrøya når Touren avsluttes i Paris søndag om ei uke.

Siste nytt

 • Dansk VM-kvalik avlyst

  Danmark har avlyst fredagens VM-kvalifiseringskamp i fotball mot Sverige på grunn av konflikten med spelarane. Det stadfestar det danske fotballforbundet.

 • Danske fotballjenter møtte ikkje

  Spelarane på Damarks kvinnelandslag i fotball møtte heller ikkje i dag på trening, melder Danmarks Radio. Dei nektar å spele før ein økonomisk avtale er på plass.

  Dermed ser det ut til at Damark må trekkje seg VM-kvalifiseringskampar mot Sverige og Kroatia fredag og tysdag.

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

Sendeplan

Kl. Program Kanal