NRK Meny
Normal

Vil Contadors seier bli diskutert?

Andy Schleck åpnet forrykende, men sluknet mot slutten av tempoetappen. I mål var han 39 sekunder bak - like mange sekunder han tapte da kjedet hoppet av.

Contador og Schleck da kjedet hoppet av

Alberto Contador overtok ledertrøya i Tour de France da han utnyttet Schlecks kjedeproblemer til å skaffe seg et forsprang. I teorien ville de to rivalene vært helt likt dersom uhellet ikke hadde vært ute.

Avstanden i mål ble til slutt 31 sekunder mellom rivalene. Med de åtte sekundene Contador hadde til gode før tempoen, ble luken til slutt 39 sekunder i spanjolens favør.

Samme differanse

Det er nøyaktig like mange sekunder som Schleck tapte etter den dramatiske 15. etappen. Den gang hoppet kjedet til luxemburgeren av og Contador benyttet anledningen til å rykke ifra. Det førte til voldsom diskusjon i etterkant.

Les: Cancellara: - Å unnskylde seg etterpå blir bare for dumt - Contador ber om unnskyldning

Få trodde likevel det ville bli avgjørende i kampen om sammendraget, men etter den 52 kilometer lange tempoen ville Schleck og Contador - på papiret - vært likt om det ikke hadde vært for uhellet.

Vil det være riktig å stille spørsmål ved hvor fortjent seieren til Contador er? Diskuter nederst i saken:

Andy Schlecks kjede hopper av

Her hoppet kjedet til Andy Schleck av. Alberto Contador, lenger bak i bildete, benyttet anledningen til å stikke av og har siden beholdt den gule trøya.

Foto: JOEL SAGET / Afp

Det blir likevel helt hypotetisk, ettersom Contador kunne sakne farten på tempoen da han skjønte han ville vinne. Men Schleck bød uansett på knallhard motstand de første kilometerne.

Schleck flesket til fra start

Andy Schleck er ikke kjent for å være noen stor temporytter, men luxemburgerens åpningsfart luktet det svidd av.

Etter 18,2 kilometer hadde Schleck tatt inn seks sekunder på Contadors opprinnelige åtte ledersekunder - en svært overraskende utvikling.

Contador er kjent for å være en vesentlig bedre temporytter enn sin yngre konkurrent, og at spinkle Schleck holdt høyere fart enn spanjolen var mildt sagt oppsiktsvekkende.

Contador kontrollerte inn

Men Contador hadde ingen planer om å gi fra seg den gule trøya. Inn mot mål fikk spanjolen opp farten, og rullet i mål 39 sekunder foran Schleck i sammendraget.

- Det var en veldig hard dag. Jeg har jobbet så mye for dette i mange år, men i dag måtte jeg virkelig gå i kjelleren. Det er derfor jeg er så rørt, sa Contador.

Alberto Contador jubler

Alberto Contador kan juble for sin tredje sammenlagtseier i Tour de France.

Foto: JOEL SAGET / Afp

I 1989 vant Greg LeMond med åtte sekunder på Laurent Fignon. Årets Tour er dermed den fjerde jevneste gjennom tidene.

Søndagens avsluttende etappe inn mot Champs-Elysées blir kun en ren formalitet å regne for sammenlagtfavorittene.

Spanske Contador vil ta sin tredje sammenlagtseier i Tour de France. 27-åringen vant også i 2007 og 2009.

- Jeg tror ikke faktisk denne seieren er den som har betydd mest for meg. Jeg vil takke alle som har hjulpet meg de siste årene, sa Contador.

- Å slå Contador er ikke lett

Schleck gjorde som han hadde lovet og ga full gass i forsøket på å hente inn spanjolens lille forsprang. Det gjorde han til tross for at han aldri hart slått Contador i temposykling.

- Jeg har sagt hele tiden at jeg kom til å gi alt til siste slutt, og jeg mener jeg gjorde det. Jeg har hatt framgang på tempo det siste året, men å slå Contador er ikke lett, sa Schleck.

Luxembourgerens sjef Bjarne Riis ga sin lagkaptein ros for forsøket.

- Andy kjørte fantastisk. Alt klaffet, men han manglet det siste lille mot slutten. Jeg synes han gjorde et godt forsøk. Vi holdt tidene til Contador, og på et tidspunkt var vi helt vilt nær å få den gule trøya. Det ga ekstra motivasjon, oppsummerte Riis overfor TV 2 sporten.

Tempo-ekspert Fabian Cancellara vant den 52 kilometer lange tempoetappen på Tourens nest siste dag.

Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen tok det rolig på etappen og
endte på 124. og 151. plass.

Siste nytt

 • Lillehammer nærmer seg finale

  Lillehammer kan bli klare for NM-finale i ishockey til torsdag, etter at de vant sin tredje strake kamp i semifinalen mot Sparta Sarpsborg. Tirsdag endte det 5-3. Vinneren av semifinalen møter enten Storhamar eller Frisk Asker i finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal