NRK Meny
Normal

Contadors trøst etter marerittåpningen: - Touren er lang

Alberto Contador har vunnet Tour de France tre ganger sammenlagt og er den kanskje største favoritten også i år. Men starten på rittet kunne knapt blitt verre.

Contador

Alberto Contador i hvit trøye nærmest tapte 1 minutt og 14 sekunder til sammenlagtrivalene da han ble hindret av en massevelt en snau mil før målgang på åpningsetappen av tour de France lørdag.

Foto: Stephane Mantay / Ap

Spanjolen har brukt store deler av det siste året på å jobbe for en renvaskelse av seg selv etter at han avla en positiv dopingprøve under fjorårets ritt.

Contador har fått tillatelse til å stille i årets ritt tross dopinganklagene – ettersom ankesaken fortsatt ikke har kommet opp for ïdrettens voldgiftsrett (CAS).

Stor grafikk: Les om trøyene, lagene og løypa

Da han skulle presenteres for publikum dagen før rittet startet, ble han møtt med en massiv pipekonsert. Og da den første etappen gikk mot avgjørelse en mil før mål på åpningsetappen, ble spanjolen hindret av en massevelt.

Contador tapte et minutt og 14 sekunder til sin kanskje største sammenlagtrival, Andy Schleck.

- Denne gangen hadde jeg ikke flaks, og uhellet hendte med meg. Men Touren er lang. Vi må være optimistiske og motiverte, sier Contador i en uttalelse før dagens lagtempo.

Og at det er langt igjen, har for så vidt Contador rett i. Det gjenstår 3238,5 kilometer før målgang i Paris om tre uker.

Lite sympati fra rivalen

Men fjorårets ritt var jevnt, og til slutt vant Contador med bare 39 sekunder foran nettopp Schleck. Nettopp derfor kan tidstapet på åpningsetappen fort vise seg å bli skjebnesvangert.

Særlig mye sympati får imidlertid ikke Contador fra sin største rival. Andy Schleck slapp nemlig unna velten – ifølge ham selv fordi han var smartere og mer taktisk.

- Det er riktig at denne tidsforskjellen ikke skjedde med pedalene, men sykkelritt handler også om å bruke hodet. Man må holde seg foran, sier Andy Schleck ifølge VG.

Selv kriget han seg langt frem i feltet da det nærmet seg avslutningen på den første etappen, som ble vunnet av Philippe Gilbert. Lenger bak i feltet lå Contador, og dermed ble han hindret da en av rytterne falt og skapte fullstendig kaos bakover i feltet.

Contadors sjef, danske Bjarne Riis, avviser imidlertid at det var en taktisk bommert av Contador.

- Slikt kan skje. Han satt i 15. – 20. posisjon slik han skulle, sier Riis ifølge dansk TV 2.

Hushovd går for gult

Dagens lagtempo vil avgjøre hvem som får kjøre de neste dagene i den gule ledertrøyen. Thor Hushovd spurtet inn til en sterk tredjeplass bak Gilbert og Cadel Evans på åpningsetappen.

Dersom Hushovds lag Garmin Cervelo gjør en bra lagtempo søndag, kan de dra Hushovd helt opp i teten sammenlagt.

– Jeg er med foran og hvis vi kjører veldig fort på lagtempoetappen, sa Hushovd til NRK etter gårsdagens etappe.

Siste nytt

 • Hockeygutta med full kontroll

  De norske ishockeyherrene viste solide takter mot Frankrike i kveld. Franskmennene ble banket 6-0 etter en norsk kanonstart. – Vi var «på» stort sett i hele kampen, og det er jeg fornøyd med, sier landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

  patrick
  Foto: LARSEN, HÃ¥KON MOSVOLD / NTB SCANPIX
 • Lunde irritert over arrangørene

  Katrine Lunde var irritert etter VM-seieren over Nederland i kveld. Dopingkontrollen kom ikke i gang. – Dette tar for lang tid. Ikke får vi restituert heller, sa en litt oppgitt Lunde til NTB i pressesonen.

  Katrine Lunde Haraldsen jubler
  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpi
 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk kvinner
V-cup kombinert, hopp
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cup alpint: Utfor, menn
Vinterstudio