Contador: – Jeg skal kjempe til siste slutt

Den dopingtatte Tour de France-vinneren Alberto Contador nekter å godta utestengelsen på ett år. Sportsdirektør Bjarne Riis støtter han.

Contador
Foto: Manu Mielniezuk / Ap

I stedet anker 28-åringen dommen fra Det spanske sykkelforbundet (RFEC) og risikerer dermed to års utestengelse.

 • Hvor streng straff mener du Contador fortjener? Si din mening nederst i saken!

– Jeg er over hodet ikke enig i dommen, sa en gråtkvalt Contador på en pressekonferanse i Spania fredag. Han nekter fortsatt å innrømme doping.

– Jeg anker dommen og skal forsvare meg til siste slutt, sa den spanske syklisten videre.

Saken fortsetter under bildet.

Contador og Riis

Alberto Contador (t.v.) og Bjarne Riis på vei inn på pressekonferansen fredag.

Foto: JAIME REINA / Afp

– Jeg er et forbilde

Den tredobbelte Tour de France-vinneren kjempet mot følelsene på fredagens pressekonferanse og flere ganger slet han med å snakke og tårene presset på.

– Den eneste feilen jeg har gjort er å spise kjøtt uten først å sjekke om det inneholdt clenbuterol, sa han.

På spørsmål om han kommer til å slutte som syklist, svarte 28-åringen:

– Akkurat nå tror jeg ikke det.

Sportsdirektør i Contadors lag Saxo Bank, Bjarne Riss, støtter fortsatt spanjolen.

– Hvis han (Contador) har fått i seg stoffet ved et uhell må vi fortsette å støtte Alberto. Det mener også våre sponsorer, sa sportsdirektør Bjarne Riis som innrømmet å ha dopet seg etter at han la opp.

Det var under sommerens Tour de France Contador avla en positiv dopingprøve som viste spor av clenbuterol. Hans forklaring på prøven har hele tiden vært at han spiste en biff som inneholdt det forbudte stoffet.

– Jeg kan si åpent og tydelig og med hodet hevet at jeg ser på meg selv som en ren utøverJeg er et forbilde for mange mennesker, og vet hva som forventes av meg. Derfor har jeg aldri tatt prestasjonsfremmende midler.

Advart

Den spanske stjernesyklisten anker nå dommen til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– Det er ikke uventet, sier NRKs sykkelkommentator Ove Eriksen.

Men det er likevel lite smart, ifølge Spanias sykkelpresident, Juan Carlos Castano.

– Om Contador anker saken inn for CAS, ser jeg det som nesten uunngåelig at saken ikke blir mer komplisert. Det kan til og med gjøre saken verre (for Contador), sa forbundspresident Juan Carlos Castano til spansk TV tidligere fredag.

Ove Eriksen

NRKs sykkelkommentator Ove Eriksen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Risikerer to år

Vanlig straff for dopingforseelser er to års utestengelse, men Contador hadde sluppet unna med ett år dersom han hadde akseptert det spanske forbundets straff. Håpet til 28-åringen er at CAS frikjenner han, men det tror ikke NRKs sykkelkommentator Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) kommer til å godta.

– Jeg tror både UCI og Verdens antidopingbyrå (WADA) kommer til anke dommen dersom Idrettens voldgiftsrett ikke utestenger Contador i to år. Denne saken avlsuttes nok ikke før han får den utestengelsen, sier Eriksen.

Contador har vunnet Tour de France tre ganger (2007, 2009, 2010).

Hvor streng straff mener du Contador fortjener? Si din mening her!

Siste nytt

 • Mikkelsen leder sin klasse

  Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen klart etter fredagens etappe i Rally Monte-Carlo. Totalt er Elfyn Evans i ledelsen, men Sébastien Ogier kjører fortest.

  Mikkelsen er på 7.-plass i sin Skoda Fabia, men han er klart best av deltakerne i WRC2-klassen.

  – Jeg nyter dette. Jeg har en god luke nå, og det gir en god følelse, for vi føler ikke at vi presser særlig hardt. Jeg synes bilen er fantastisk under disse forholdene, sa Mikkelsen ifølge WRCs nettsted etter fullført dagsetappe.

  Oliver Solberg, som konkurrerer på svensk lisens, er på 13.-plass totalt etter fredagens kjøring.

  Rallyet fortsetter lørdag og avsluttes søndag.

  Andreas Mikkelsen
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Bare nesten for Island

  Seier til Island over Frankrike i hovedrunden i VM ville gi Norge hjelp, og oppgjøret ble av den spennende sorten. Lagene fulgte hverandre tett hele veien, og til pause ledet franskmennene med to. Island slo tilbake i andre omgang, men helt på tampen mistet de overtaket. Da vant Frankrike 28-26 og er med det oppe på åtte poeng i gruppa i Egypt.

  – Jeg er av den tro at det franske laget vil spille bra nok til å slå Portugal på søndag, men jeg er litt skeptisk nå, sier NRKs ekspert Håvard Tvedten.

  For Norge må først slå Algerie, og er avhengig av fransk poeng mot Portugal, eller at portugiserne vinner med sju mål eller mer for å nå kvartfinalen.

  w5rr7HxYzFE
  Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Reuters
 • V-cupseier til Saltvik Pedersen

  Paraalpinisten Jesper Saltvik Pedersen vant fredagens slalåmrenn i verdenscupen i Veysonnaz i Sveits, etter tre 2.-plasser på rad i storslalåm.

  – Det er veldig digg å være i gang med seier. Jeg har hatt noen 2.-plasser, og det er herlig å være tilbake på toppen, sa Pedersen.

  – Den første omgangen var litt rotete, men jeg ledet med noen hundredeler. I finaleomgangen gikk det bedre, og jeg økte ledelsen.

  Han seiret 0,26 sekund foran nederlenderen Jeroen Kampschreur, som slo ham i storslalåm både onsdag og torsdag. Tirsdag kjørte Kampschreur ut, men da var det italienske René De Silvestro som henviste Pedersen til 2.-plassen.

  Det skal være slalåmrenn også lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen
  Foto: Thomas Brun / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal