Hopp til innhold

Comeback-Bjørgen prøvde seg mot Johaug – det gikk ikke bra

Marit Bjørgen (40) innrømmer at hun innimellom angrer på at hun igjen skal satse på langrenn. Ei stakeøkt med Therese Johaug ble en brutal realitetssjekk.

Marit Bjørgen i Holmenkollen, juni 2020

SATSER IGJEN: Etter to års pause, har Marit Bjørgen satt seg et nytt mål som langrennsløper

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

26. mai kunne NRK avsløre at Marit Bjørgen er tilbake i systematisk langrennstrening. Tidenes mestvinnende vinterolympier har blitt en del av Aukland-brødrenes langløpslag.

Målet er det ni mil lange Vasaloppet til vinteren.

– Jeg har ambisjoner når jeg først får på meg startnummeret. Så får vi se hva jeg får gjort i de i månedene frem mot det, sa Bjørgen da planene ble lansert.

En måned senere møter NRK tobarnsmora i Holmenkollen. 40-åringen har takket ja til å instruere og inspirere på juniorlandslagets treningsøkt, og må starte med å beklage at hun er to minutter forsinket.

Marit Bjørgen på juniorsamling

MOTIVASJON: 20 år etter at hun selv var på juniorlandslaget, hjelper Marit Bjørgen nye juniorer på veien mot verdenstoppen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Satt på plass av Johaug

Det ble en stressende morgen. Selv om klokka bare er to minutter over ti, har hun nemlig allerede gjort unna sin egen treningsøkt.

Og det store spørsmålet er – hvordan går det egentlig med Marit Bjørgen?

– Det går framover, men det er et stykke igjen ennå, konstaterer hun.

Har du begynt å angre på comebacket?

– Litt innimellom, sier hun, og ler.

I langløp handler det i all hovedsak om staking. Bjørgen forteller at ei stakeøkt med Therese Johaug i forrige uke ble en vekker.

– Jeg ble satt på plass, så jeg har litt å gå på. Det har skjedd mye på to år, for å si det sånn. Trening er ferskvare, påpeker Bjørgen, som avsluttet sin aktive karriere etter NM i Alta i april for to år siden.

Bjørgen og Johaug

TRONSKIFTE: Etter at Marit Bjørgen trakk seg tilbake, har Therese Johaug levnet liten tvil om hvem som er den nye langrennsdronninga.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

– Tok to år og to unger

Også Johaug drar litt på smilebåndet når hun snakker om stakeøkta med Bjørgen.

– Det måtte to år og to unger til for at jeg skulle slå Bjørgen i stakeintervall. Men jeg tipper læringskurven hennes blir bratt, sier Johaug til NRK.

Tror du hun har sjanse til å vinne Vasaloppet?

– Ja, hvis Marit bestemmer seg, tror jeg absolutt hun har muligheter til det. Men jeg tror hun skal jobbe litt, sier hun som har vært verdens beste langrennsløper etter at Bjørgen la opp.

Jobben skal gjøres på ti timer i uka. Det er nemlig det Bjørgen har tid til. Den første måneden har det gått bra. Noen uker har hun også fått lagt inn noen timer ekstra.

Det kan hun trenge om hun skal kjempe helt i toppen, ifølge Anders Aukland – som i en alder av 47 år fortsatt er aktiv langløper.

Bjørgen

FORNØYD: Langløpsveteranen Anders Aukland er veldig glad for å ha fått med Marit Bjørgen på sitt Team Ragde Eiendom.

Foto: Børre Eirik Helgerud

Ny standard

Han påpeker at svenskene Lina Korsgren og Britta Johansson Norgren har satt en litt ny standard i langløp for kvinner de siste sesongene.

– De beste er veldig gode og veldig spesialiserte. Men Johaug har også gjort nye grep rundt staking og har noen spesifikke økter hun går veldig bra. Det er ikke bare å hoppe rett inn i det, så Bjørgen trenger ikke å bli bekymret for at hun blir slått av Johaug på trening i juni, sier langløpsveteranen.

Selv synes han det er veldig vanskelig å spå hvor god Bjørgen rekker å bli.

– Innenfor langrenn er Vasaloppet det som ligger lengst unna det Bjørgen har gjort før. Det handler ikke om å ha stor motor, men om å tåle belastningen i armene. Det er hva som skjer med kroppen etter tre timer som avgjør. Og det må Bjørgen trene på, påpeker Aukland.

En blidere mamma

Ifølge Bjørgen er de lengste turene foreløpig ikke lenger enn to timer. Hun vil bygge seg gradvis opp, for å unngå belastningsskader.

Og selv om innimellom føler seg sliten, og til og med angrer litt, er Bjørgen fortsatt motivert for å fullføre jobben.

– Jeg merker at når jeg har satt meg et mål, er det enklere å gå ut og gjør en jobb også. Og jeg har godt av det. Jeg merker jeg er en blidere og mer fornøyd mamma når jeg har fått brukt litt energi alene, og så går jeg inn og bruker resten på barna, sier Marit Bjørgen.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal