Comeback-Bjørgen prøvde seg mot Johaug – det gikk ikke bra

Marit Bjørgen (40) innrømmer at hun innimellom angrer på at hun igjen skal satse på langrenn. Ei stakeøkt med Therese Johaug ble en brutal realitetssjekk.

Marit Bjørgen i Holmenkollen, juni 2020

SATSER IGJEN: Etter to års pause, har Marit Bjørgen satt seg et nytt mål som langrennsløper

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

26. mai kunne NRK avsløre at Marit Bjørgen er tilbake i systematisk langrennstrening. Tidenes mestvinnende vinterolympier har blitt en del av Aukland-brødrenes langløpslag.

Målet er det ni mil lange Vasaloppet til vinteren.

– Jeg har ambisjoner når jeg først får på meg startnummeret. Så får vi se hva jeg får gjort i de i månedene frem mot det, sa Bjørgen da planene ble lansert.

En måned senere møter NRK tobarnsmora i Holmenkollen. 40-åringen har takket ja til å instruere og inspirere på juniorlandslagets treningsøkt, og må starte med å beklage at hun er to minutter forsinket.

Marit Bjørgen på juniorsamling

MOTIVASJON: 20 år etter at hun selv var på juniorlandslaget, hjelper Marit Bjørgen nye juniorer på veien mot verdenstoppen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Satt på plass av Johaug

Det ble en stressende morgen. Selv om klokka bare er to minutter over ti, har hun nemlig allerede gjort unna sin egen treningsøkt.

Og det store spørsmålet er – hvordan går det egentlig med Marit Bjørgen?

– Det går framover, men det er et stykke igjen ennå, konstaterer hun.

Har du begynt å angre på comebacket?

– Litt innimellom, sier hun, og ler.

I langløp handler det i all hovedsak om staking. Bjørgen forteller at ei stakeøkt med Therese Johaug i forrige uke ble en vekker.

– Jeg ble satt på plass, så jeg har litt å gå på. Det har skjedd mye på to år, for å si det sånn. Trening er ferskvare, påpeker Bjørgen, som avsluttet sin aktive karriere etter NM i Alta i april for to år siden.

Bjørgen og Johaug

TRONSKIFTE: Etter at Marit Bjørgen trakk seg tilbake, har Therese Johaug levnet liten tvil om hvem som er den nye langrennsdronninga.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

– Tok to år og to unger

Også Johaug drar litt på smilebåndet når hun snakker om stakeøkta med Bjørgen.

– Det måtte to år og to unger til for at jeg skulle slå Bjørgen i stakeintervall. Men jeg tipper læringskurven hennes blir bratt, sier Johaug til NRK.

Tror du hun har sjanse til å vinne Vasaloppet?

– Ja, hvis Marit bestemmer seg, tror jeg absolutt hun har muligheter til det. Men jeg tror hun skal jobbe litt, sier hun som har vært verdens beste langrennsløper etter at Bjørgen la opp.

Jobben skal gjøres på ti timer i uka. Det er nemlig det Bjørgen har tid til. Den første måneden har det gått bra. Noen uker har hun også fått lagt inn noen timer ekstra.

Det kan hun trenge om hun skal kjempe helt i toppen, ifølge Anders Aukland – som i en alder av 47 år fortsatt er aktiv langløper.

Bjørgen

FORNØYD: Langløpsveteranen Anders Aukland er veldig glad for å ha fått med Marit Bjørgen på sitt Team Ragde Eiendom.

Foto: Børre Eirik Helgerud

Ny standard

Han påpeker at svenskene Lina Korsgren og Britta Johansson Norgren har satt en litt ny standard i langløp for kvinner de siste sesongene.

– De beste er veldig gode og veldig spesialiserte. Men Johaug har også gjort nye grep rundt staking og har noen spesifikke økter hun går veldig bra. Det er ikke bare å hoppe rett inn i det, så Bjørgen trenger ikke å bli bekymret for at hun blir slått av Johaug på trening i juni, sier langløpsveteranen.

Selv synes han det er veldig vanskelig å spå hvor god Bjørgen rekker å bli.

– Innenfor langrenn er Vasaloppet det som ligger lengst unna det Bjørgen har gjort før. Det handler ikke om å ha stor motor, men om å tåle belastningen i armene. Det er hva som skjer med kroppen etter tre timer som avgjør. Og det må Bjørgen trene på, påpeker Aukland.

En blidere mamma

Ifølge Bjørgen er de lengste turene foreløpig ikke lenger enn to timer. Hun vil bygge seg gradvis opp, for å unngå belastningsskader.

Og selv om innimellom føler seg sliten, og til og med angrer litt, er Bjørgen fortsatt motivert for å fullføre jobben.

– Jeg merker at når jeg har satt meg et mål, er det enklere å gå ut og gjør en jobb også. Og jeg har godt av det. Jeg merker jeg er en blidere og mer fornøyd mamma når jeg har fått brukt litt energi alene, og så går jeg inn og bruker resten på barna, sier Marit Bjørgen.

Sportsnyheter

Tokyo Olympics Athletics

OL-drama for Iuel – full forvirring i semifinalen: – Jeg reagerte på et eller annet

Først falt Amalie Iuel under oppvarmingen. Så tjuvstartet hun, men fikk likevel starte semifinalen. 27-åringen kom inn på sisteplass, og resultatlista viste først at hun var diskvalifisert. Det ble endret.

Siste nytt

 • Forsvararar mest utsett for demens

  Forsvarsspelarar har endå større risiko for demens og andre nevropatiske seinskadar etter karrieren enn andre utespelarar. Men tryggast er det å vere keeper.

  Det går fram av ein studie frå University of Glasgow. Forskarane der har kome til denne konklusjonen etter å ha granska ei rekke tidlegare profesjonelle spelarar.

  Granskinga styrkjer resultata frå tidlegare forsking, som viser ein klar samanheng mellom demens og fotballheadingar.

  Risikoen for målvakter er omtrent som gjennomsnittet i folket. Men for utespelarar er risikoen fire gonger så høg, og for forsvarsspelarar fem gonger, viser undersøkinga.

  Risikoen aukar også med lengda på karrieren.

  – I motsetnad til andre former for slike sjukdomar, veit vi no årsaka. Derfor kan vi også hindre det, seier nevropat og professor Willie Stewart.

  Og kjem med ein brannfakkel:

  – Er heading absolutt nødvendig i fotballen i i framstida? Eller sagt på ein annan måte: Er eksponerting av demens absolutt nødvendig for fotball, eller kan ei anna form for fotballkamp bli vurdert?

  – Vi er komne så langt i å finne årsakene at vi snart bør selje fotballar med helsevarsel: Gjentekne headingar av ein fotball kan gi auka risiko for demens, seier professoren.

  Heading, fotball
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Klepp-trenaren går av

  Nick Loftus er ferdig som hovudtrenar for Klepp i Toppserien. Han trekkjer seg etter ein hittil svak 2021-sesong.

  Klepp er nummer ni på tabellen berre eitt poeng over direkte nedrykksplass.

  – Det er tøft, men det var best for alle å gå vidare. Det har vore ein tøff periode for klubben med svake resultat, og fotball er drive av resultat. Eg er skuffa over korleis det har gått. Som trenar ønskjer du å dra på ein god måte, seier Loftus til Stavanger Aftenblad.

  For berre ei veke sidan fekk skotten fornya tillit frå Klepp-styret. Loftus var assistent under Ollie Harder då rogalendingane tok sølv i 2018 og bronse i 2019, og han fekk hovudansvaret før 2020-sesongen.

  Nick Loftus
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Tidlegkamp for handballkvinnene

  Noregs kvartfinalemøte med Ungarn blir her heime tidleg onsdagsunderhaldning. OL-kampen får avkast klokka 06.15 norsk tid – 13.15 lokalt.

  Til no i leikane har ikkje handballjentene spelt tidlegare enn 09.15 norsk tid. Dei vann alle dei fem gruppekampane sine.

  Dette er norske tider for OL-kvartfinalane:

  02.30: Montenegro – ROC (russisk lag)

  06.15: Noreg – Ungarn

  10.00: Sverige – Sør-Korea

  13.45: Frankrike – Nederland

  Noreg møter vinnaren av Montenegro – ROC i ein eventuell semifinale.

  Kristine Breistøl
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal