NRK Meny
Normal

Cologna har følt den norske elendigheten på kroppen

SOTSJI (NRK.no): Norge famler i blinde i jakten på ski som fungerer på Sotsji-snøen. Ingen kjenner følelsen bedre enn Dario Cologna og hans nærmeste støttespillere.

OLYMPICS-CROSSCOUNTRY/ Cologna poses during the victory ceremony for the men's cross-country 15km classic event at the 2014 Sochi Winter Olympics

Dario Cologna har hatt all grunn til å smile i Sotsji. I Holmenkollen i 2011 var det stikk motsatt. Mens Petter Northug herjet, slet Cologna med skiene.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Kvinnestafetten i langrenn var OL-øvelsen det ikke gikk an å tape. Herrestafetten i langrenn var OL-øvelsen vi aller helst ville vinne.

Det endte med at Norges beste langrennsløpere av begge kjønn ble fragått og ydmyket til de grader at både gutter og jenter måtte kjempe med klump i halsen og tårer i øyekroken.

Det norske smøreapparatet har rett og slett ikke klart å finne ski som glir i de saltede OL-løypene – i motsetning til sine kolleger fra de fleste andre land.

Alle med ansvar har lagt seg paddeflate og beklaget overfor både løperne, som har jobbet knallhardt mot dette målet, og TV-seere i norske hjem.

Guri Hetland

Guri Hetland føler med Norge. Hun opplevde den totale smøreforvirringen under VM i Holmenkollen i 2011.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Synd på Norge

En som har vært i samme situasjon, er Dario Cologna. Mannen som både har truffet med ski og form til nå i Sotsji, og tatt to individuelle gull, opplevde akkurat det samme som de norske utøverne nå opplever under VM i Holmenkollen i 2011.

Dario Cologna vant verdenscupen suverent den sesongen. Men i VM måtte han ta til takke med plasseringene 9, 24, 25 og 20. Det handler ikke om form. Det handlet om at sveitserne aldri klarte å finne ut av føreforholdene, og dermed ble Cologna statist mens Petter Northug herjet.

– Det føles helt utrolig frustrerende å være i en sånn situasjon. Jeg synes synd på Norge, sier den sveitsiske landslagstreneren Guri Hetland, som sto midt oppi elendigheten for tre år siden.

– Det føltes nok sånn for oss da som det gjør for Norge nå. Men Norge opplever et enda større press utenfra enn det vi gjorde, påpeker Hetland.

Knekte aldri Kollen-koden

– Kan du beskrive situasjonen?

– Du tester og tester og prøver og evaluerer uten å finne ut av det. Vi gjorde alt vi kunne, jobbet steinhardt, men knekte ikke koden der og da. Men i ettertid lærte vi av det og fikk satt – for vår del – ting litt bedre i system, og startet litt på nytt.

– Går det på bekostning av motivasjon og tro på å lykkes?

– Det sprer seg en usikkerhet i hele laget når man har trøbbel med ski.

– Hvordan er det da å være i motsatt situasjon?

– Det gir en tilsvarende trygghet, gliser Hetland.

Mindre smøreteam

Det sveitsiske smøreteamet består av seks personer. I OL har de i tillegg med to slipere som har jobbet med et gliprosjekt fram mot lekene i Sotsji.

Selv om Norge med tre langrennsgull til nå har gjort det bedre enn Sveits, som har Colognas to gull, er det ingen tvil om at det er en helt annen ro og idyll som preger det sveitsiske støtteapparatet akkurat nå.

Sveits ble riktig nok også slått av Norge på stafetten – Sveits ble nummer sju, mens Norge altså ble nummer. Men annet var heller ikke å vente når Hetland valgte å spare lagets eneste stjerne Dario Cologna til lagsprinten og femmila.

– Vi hadde veldig bra ski i dag også, konstaterer Guri Hetland.

Sveitsernes ankermann hadde faktisk nest beste etappetid. Han la seg på plassen mellom Marcus Hellner og Petter Northug, som i motsetning til resten av det norske laget hadde gode ski.

Siste nytt

 • Ajeti-mål i Allsvenskan

  Bajram Ajeti scoret for Brommapojkarna da de tapte 1–3 mot Malmö FF i et oppgjør i Allsvenskan mandag. Det er nordmannens andre mål denne sesongen.

  Ajetis lag ligger nest sist etter én seier på de fem første kampene.

  Bajram Ajeti
  Foto: Lillestrøm Sportsklubb
 • Seriemeister etter anke-avslag

  AEK er gresk seriemeister etter at PAOK i dag tapte anken etter banestorminga i mars.

  PAOK blei trekt 3 poeng etter at klubbeigaren demonstrerte mot ei dommaravgjerd ved å storme bana med ein pistol.

  No blir poengstraffa ståande, og AEK har 8 poengs leiing på PAOK med to kampar att.

  Ivan Savvides, PAOK-eier
  Foto: HANDOUT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma