Cologna tok til tårene - vant OL-gull etter skadeopphold

Dario Cologna har knapt gått et skirenn denne sesongen, men var likevel helt suveren på den første OL-distansen. Martin Johnsrud Sundby tok bronsen, mens Petter Northug møtte veggen på sisterunden.

OLYMPICS-CROSSCOUNTRY/ Winner Cologna of Switzerland reacts during the flower ceremony for the men's skiathlon event at the Sochi 2014 Winter Olympics in Rosa Khutor

Dario Cologna tok til tårene etter å ha vunnet OL-gull på 30-kilometeren med skibytte.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Dario Cologna leverte en maktdemonstrasjon av en skiathlon, knapt tre måneder etter ankelbruddet han pådro seg da han falt på isen i høst.

Sochi Olympics Cross Country Men

Martin Johnsrud Sundby tok bronsen, mens svenske Marcus Hellner imponerte da han tok sølvet - også han har slitt med formen denne sesongen.

Foto: Gregorio Borgia / Ap

Da han klatret opp på seierspallen og mottok publikums hyllest kom tårene som vitner om hva gullet betyr for sveitseren.

– Prestasjonen han gjør i dag er helt enorm. Han har gjort en ekstremt målrettet jobb i skadeperioden, sier Jann Post, NRKs langrennskommentator.

Cologna gikk et perfekt disponert løp, som han avsluttet med å parkere Marcus Hellner og Martin Johnsrud Sundby i spurten.

Omdiskutert sporskifte

Svensken tok sølvet, mens Sundby kom foran Maxim Vylegzhanin og fikk bronsen. Det var noe usikkerhet rundt Sundbys siste sporskifte noen meter foran mål. TV-bildene viser at han skjærer over i russerens korridor, men juryen bestemte til slutt at han kun får en skriftlig advarsel.

Det kan du lese mer om her.

Petter Northug var lenge med i tetgruppen, men falt av da farten ble satt opp et par kilometer fra mål. 27-åringen hadde virket pigg frem til da, men så ut til å ikke ha krefter igjen i det hele tatt da spurttoget gikk.

– For min del ble det for tøft på sisterunden. Jeg hadde et lite håp, men det sa til slutt bare stopp. Da var det bare å ta seg rolig opp til mål, sier Northug til TV 2.

Han ble til slutt nummer 17.

Kun seks uker med vanlig trening

Colognas seier må sies å være svært imponerende siden han først så smått var tilbake på ski i slutten av desember. Han har med andre ord bare fått rundt seks uker med normal trening før OL.

Etter den første hardøkten rundt jul har Colognas form utviklet seg lynkjapt.

Sesongens første renn var et lokalt løp i Frankrike i midten av januar, hvor han ikke var i nærheten av seier. Han imponerte deretter med to solide seiere i det nasjonale mesteskapet i Sveits 18. og 19. januar.

I hans første verdenscuprenn for sesongen imponerte med å ta andreplass på 15 kilometer klassisk i Toblach.

– Han har utnyttet hver eneste mulighet til å trene det han har kunnet trene og beholdt troen. Det fikk han betalt for i dag, sier Post.

Cologna holdt den fysiske formen ved like ved å trene i piggekjelke og løpe turer i svømmebasseng (!).

Artikkelen fortsetter under bildet

Laster Twitter-innhold

Både Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby så lenge ut til lykkes med å gjennomføre den taktikken som vanligvis passer dem best i slike renn.

Sundby valgte stort sett å ligge langt fremme i tetgruppen sammen med blant andre Johannes Duerr, mens Northug vekslet mellom å gå helt frem, slippe seg bak og ligge i enden av gruppen.

Flere ganger gikk han helt frem, kikket på konkurrentene og slapp seg ned igjen. Da feltet begynte å gå fortere holdt han seg lenger bak, før han rykket stadig lenger frem da de nærmet seg mål - klar for en eventuell spurt.

Men da rykket kom klarte ikke Northug å henge med. Hellner, Sundby, Cologna og Maxim Vylegzhanin var de eneste som gikk.

Tord Asle Gjerdalen og Sjur Røthe falt fra tetgruppen et stykke før skibyttet og dermed meldte seg ut av medaljekampen.

På kvinnenes skiathlon lørdag ble det to norske på pallen. Marit Bjørgen vant, mens Heidi Weng tok bronsen.

Martin Johnsrud Sundby var helt sikker på at gullet var hans, men han stivnet på oppløpet og måtte se seg slått av både Sveitsiske Dario Cologna og Marcus Hellner. Reporter: Morten Stenberg

SE INTERVJU: Martin Johnsrud Sundby fikk bronse i sin første OL-øvelse.

Det ble sveitsisk seier til sterke Cologna som slo Hellner, Sundby og Vylegzhanin i spurten etter at de fire stakk fra resten i siste bakken. Foto: Scanpix

Se bilder og hør radiokommentering av Dario Colognas innspurt.

Siste nytt

 • Viking-talent på lån til Mjøndalen

  Viking-spiller Sebastian Sebulonsen (21) har skrevet ny kontrakt med klubben og lånes ut til Mjøndalen. Avtalen strekker seg ut juli, men oppholdet kan forlenges, opplyser Viking på sine nettsider.

  Sebastian Sebulonsen
  Foto: Christoffer Andersen / Christoffer Andersen
 • Wild rundspilt av St. Louis Blues

  Mats Zuccarello fikk nesten 19 minutter på isen da hans Minnesota Wild tapte 0-4 for St. Louis Blues i NHL. Minnesota Wild og St. Louis Blues ligger på henholdsvis tredje- og fjerdeplass i den vestlige NHL-avdelingen. Nå gjenstår bare én kamp i grunnspillet, og Wild møter nettopp Blues torsdag kveld lokal tid.

  Wild
  Foto: Jeff Curry / Reuters
 • Arsenal utnyttet Chelsea-tabbe

  Chelsea styrte banespillet, men misbrukte muligheten til mer eller mindre å sikre seg retten til spill i neste sesongs mesterliga etter 0-1-tapet for Arsenal.

  Chelsea ligger fortsatt plassert på 4.-plass selv om det ble null poeng, og det betyr at de også fortsatt ligger an til en plass Champions League kommende sesong selv om West Ham, Liverpool og Tottenham fortsatt har en teoretisk mulighet til å snappe den viktige 4.-plassen.

  Martin Ødegaard spilte hele kampen for Arsenal. Han fikk en liten mulighet med 20 minutter igjen å spille, men skuddet fra rundt 15 meters hold gikk over fra nordmannen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Shaun Botterill / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal