NRK Meny
Normal

- Det er bare på bursdager jeg drar feltet

- Det er bare på bursdager jeg drar. Det skal ikke skje igjen, fleipet Petter Northug etter torsdagens etappe i Tour de Ski, der han ble nummer tre.

Video Petter Northug etter 6. etappe

- Det var en gave til resten av feltet, sa han til NRK etterpå.

Northug, som fylte 25 år torsdag, var med på å dra samme med de andre i den 11 mann store forfølgergruppa bak Dario Cologna og Marcus Hellner.

Northug spurtet best i hovedfeltet og tok tredjeplassen på den 35 kilometer lange etappen torsdag.

Men det var sveitseren Dario Cologna som imponerte mest. Han startet først og holdt unna i et meget godt disponert løp. Marcus Hellner på andreplass holdt også greitt unna for forfølgerne.

- Ingen ville dra på slutten

Forfølgergruppa på 11 løpere kjørte hardt på den siste runden, og Northug var raskest inn mot mål. Han var 1,39 bak Cologna i mål, og sikret seg noen bonussekunder på løperne bak.

Med i gruppa var også fjorårets Tour-vinner Lukas Bauer. Han trodde ikke det han så da Northug begynte å dra feltet.

- Jeg ble meget overrasket da jeg så at Petter var blant de mest aktive, sier Bauer.

Video: se innspurten

Video Dario Cologna overlegen

- Bauer holdt på å ta livet av gruppa

- Jeg prøvde å få med de andre over toppen. Men når ikke de ville dra, gikk det ikke, svarer Northug.

- Bauer hadde en føring som holdt på å ta livet av gruppa. Da han gikk til side for å slippe andre til, tok alle fem minutetrs pause for å komme seg, sier Northug.

- Betyr det at Bauer blir farlig nå?

- Ja. Jeg husker farten hans i den siste bakken i fjor, så jeg vet hva han er kapabel for de to siste dagene.

- Umulig å ta igjen Cologna

- Men det er nok umulig å ta igjen Cologna nå, sier Northug til NRK.

Han forteller at det lenge gikk fort i feltet bak, men mot slutten var det ingen som var villig til å dra. Da stoppet feltet omtrent helt opp og tapte tid til Cologna og Hellner.

- Hadde vi vært enige og gitt alt hele veien, tror jeg vi kunne ha tatt igjen Hellner også. Men det virket som om folk var fornøyd da vi hadde tatt igjen Kershaw, sier Northug.

- Men alt i alt er jeg bra fornøyd med mitt løp, sier Northug, etter at han hadde spurtet fra feltet og tatt tredjeplassen.

Simen Østensen var også med i forfølgergruppa, og endte på tolvteplass.

I sammendraget er Northug på tredjeplass, 1.50 bak Cologna. Marcus Hellner er 1.11 bak Cologna.

- De var heldige

Petter Northug

Petter Northug vinner spurten om tredjeplassen

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

- De var heldige og havnet i en gruppe som ville ha stor fart, og vi har to mann med langt framme. Petter har en god etappe lørdag, men får det nok litt vanskeligere i avslutningsbakken søndag, sier NRKs ekspertkommentator Thomas Alsgaard.

Farten i feltet var det løperne et stykke bak i feltet som sto for. De tok inn én etter én av løperne som startet foran. Petter Northug startet 1.45 minutter bak Dario Cologna, og også med Devon Kershaw og Marcus Hellner foran seg.

- Tøft mot slutten

- Det var tøft på slutten, spesielt ettersom jeg gikk alene. Jeg er meget glad jeg hold så godt unna, sa Cologna etter løpet.

- Jeg forsøkte å gå mitt eget løp, og lykkes, sa Cologna, som nå gleder seg over hviledagen fredag.

- Da skal jeg være klar for Val di Fiemme lørdag og søndag. Jeg har et bra forsprang foran de to siste etappene, og det er bra, sier Cologna.

Video: Se intervjuet med Cologna:

Video Cologna: - Jeg måtte jobbe hardt

Tomas Alsgaard er meget imponert over Cologna.

- Han gikk sitt eget løp, og gjorde det godt. Han gikk like bak en kamerasykkel som sprutet opp snø hele tiden, og holdt tempoet oppe likevel. All honnør også til Marcus Hellner som gikk sitt løp litt bak, sier Alsgaard.

- Åpent

Han tror touren er åpen bak Dario Cologna.

- Cologna er favoritt, men ellers blir det avgjort på den klassiske fellestarten lørdag. Der er det mange som vil kjøre hardt, og det tror jeg ikke passer Hellner, tror Alsgaard.

Northug ble tatt igjen av løperne bak etter rundt én mil, og Kershaw noen kilometer seinere. Deretter ble det er race for å ta igjen de to fremste.

Sveitseren gikk et jevnt og godt disponert løp, og hans seier og sammenlagtledelse var aldri truet. Men bak ham ble det jevnt, og Petter Northug var hele tiden toneangivende.

Etappen var Tourens lengste på 35 km, og også den mest spektakulære .

Siste nytt

 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold
 • Chile klar for fotball-VM

  Chile er klar for sitt første fotball-VM for kvinner etter at de slo Argentina 4-0 i siste runde av Copa America. Seieren betyr at Chile endte på andreplass i turneringen, som igjen betyr at de kan bestille billetter til VM i Frankrike i 2019. Brasil vant turneringen, og er dermed klar for både VM og Tokyo-OL i 2010.

  FBL-WOMEN-AMERICA CUP-ARG-CHI
  Foto: CLAUDIO REYES / AFP
 • Martinsens IceHogs med ny seier

  Andreas Martinsen ser ikke ut til å bli tilgjengelig for det norske landslaget med det første. Søndag vant hans AHL-lag Rockford IceHogs 5-2 hjemme mot Chicago Wolves, og dermed leder IceHogs 2-0 i best av fem kamper. Ishockey-VM starter 04. mai.

  martinsen for norge
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Pressekonferanse: Presentasjon av elitelagene i langrenn
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08