NRK Meny
Normal

- Det er bare på bursdager jeg drar feltet

- Det er bare på bursdager jeg drar. Det skal ikke skje igjen, fleipet Petter Northug etter torsdagens etappe i Tour de Ski, der han ble nummer tre.

Video Petter Northug etter 6. etappe

- Det var en gave til resten av feltet, sa han til NRK etterpå.

Northug, som fylte 25 år torsdag, var med på å dra samme med de andre i den 11 mann store forfølgergruppa bak Dario Cologna og Marcus Hellner.

Northug spurtet best i hovedfeltet og tok tredjeplassen på den 35 kilometer lange etappen torsdag.

Men det var sveitseren Dario Cologna som imponerte mest. Han startet først og holdt unna i et meget godt disponert løp. Marcus Hellner på andreplass holdt også greitt unna for forfølgerne.

- Ingen ville dra på slutten

Forfølgergruppa på 11 løpere kjørte hardt på den siste runden, og Northug var raskest inn mot mål. Han var 1,39 bak Cologna i mål, og sikret seg noen bonussekunder på løperne bak.

Med i gruppa var også fjorårets Tour-vinner Lukas Bauer. Han trodde ikke det han så da Northug begynte å dra feltet.

- Jeg ble meget overrasket da jeg så at Petter var blant de mest aktive, sier Bauer.

Video: se innspurten

Video Dario Cologna overlegen

- Bauer holdt på å ta livet av gruppa

- Jeg prøvde å få med de andre over toppen. Men når ikke de ville dra, gikk det ikke, svarer Northug.

- Bauer hadde en føring som holdt på å ta livet av gruppa. Da han gikk til side for å slippe andre til, tok alle fem minutetrs pause for å komme seg, sier Northug.

- Betyr det at Bauer blir farlig nå?

- Ja. Jeg husker farten hans i den siste bakken i fjor, så jeg vet hva han er kapabel for de to siste dagene.

- Umulig å ta igjen Cologna

- Men det er nok umulig å ta igjen Cologna nå, sier Northug til NRK.

Han forteller at det lenge gikk fort i feltet bak, men mot slutten var det ingen som var villig til å dra. Da stoppet feltet omtrent helt opp og tapte tid til Cologna og Hellner.

- Hadde vi vært enige og gitt alt hele veien, tror jeg vi kunne ha tatt igjen Hellner også. Men det virket som om folk var fornøyd da vi hadde tatt igjen Kershaw, sier Northug.

- Men alt i alt er jeg bra fornøyd med mitt løp, sier Northug, etter at han hadde spurtet fra feltet og tatt tredjeplassen.

Simen Østensen var også med i forfølgergruppa, og endte på tolvteplass.

I sammendraget er Northug på tredjeplass, 1.50 bak Cologna. Marcus Hellner er 1.11 bak Cologna.

- De var heldige

Petter Northug

Petter Northug vinner spurten om tredjeplassen

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

- De var heldige og havnet i en gruppe som ville ha stor fart, og vi har to mann med langt framme. Petter har en god etappe lørdag, men får det nok litt vanskeligere i avslutningsbakken søndag, sier NRKs ekspertkommentator Thomas Alsgaard.

Farten i feltet var det løperne et stykke bak i feltet som sto for. De tok inn én etter én av løperne som startet foran. Petter Northug startet 1.45 minutter bak Dario Cologna, og også med Devon Kershaw og Marcus Hellner foran seg.

- Tøft mot slutten

- Det var tøft på slutten, spesielt ettersom jeg gikk alene. Jeg er meget glad jeg hold så godt unna, sa Cologna etter løpet.

- Jeg forsøkte å gå mitt eget løp, og lykkes, sa Cologna, som nå gleder seg over hviledagen fredag.

- Da skal jeg være klar for Val di Fiemme lørdag og søndag. Jeg har et bra forsprang foran de to siste etappene, og det er bra, sier Cologna.

Video: Se intervjuet med Cologna:

Video Cologna: - Jeg måtte jobbe hardt

Tomas Alsgaard er meget imponert over Cologna.

- Han gikk sitt eget løp, og gjorde det godt. Han gikk like bak en kamerasykkel som sprutet opp snø hele tiden, og holdt tempoet oppe likevel. All honnør også til Marcus Hellner som gikk sitt løp litt bak, sier Alsgaard.

- Åpent

Han tror touren er åpen bak Dario Cologna.

- Cologna er favoritt, men ellers blir det avgjort på den klassiske fellestarten lørdag. Der er det mange som vil kjøre hardt, og det tror jeg ikke passer Hellner, tror Alsgaard.

Northug ble tatt igjen av løperne bak etter rundt én mil, og Kershaw noen kilometer seinere. Deretter ble det er race for å ta igjen de to fremste.

Sveitseren gikk et jevnt og godt disponert løp, og hans seier og sammenlagtledelse var aldri truet. Men bak ham ble det jevnt, og Petter Northug var hele tiden toneangivende.

Etappen var Tourens lengste på 35 km, og også den mest spektakulære .

Siste nytt

 • Graabak går ut først

  Det norske laget har et veldig godt utgangspunkt før langrennet etter at hopprennet ble avlyst. Jørgen Graabak går ut først, mens Jarl Magnus Riiber skal ta ryggen til lagkameraten. Luis Lehnert går ut som nummer tre, mens Jan Schmid også er i teten med 7. beste utgangspunkt.

  Graabak
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Solberg inn i VM-troppen

  Det er ingen sykdom i den norske VM-troppen før VM-finalen, men Thorir Hergeirsson velger likevel å ta med tre keepere og gi Silje Solberg en plass på benken, skriver NTB. Alle tre keeperne, Katrine Lunde, Kari Aalvik Grimsbø og Solberg, har trent som normalt før finalen.

  Solberg
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Hvas til ny finale i svømme-EM

  Tomoe Zenimoto Hvas (17) er i posisjon til å ta en ny EM-medalje i svømming etter å ha tatt seg videre til finale på favorittøvelsen 200 meter butterfly. Hvas tok andreplassen i sitt heat med tiden 1.53,61, skriver NTB.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skiskyting: Fellesstart menn
V-cup skiskyting: Fellesstart menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup hopp: Kvinner
V-cup hopp: Hopp kvinner
EM svømming
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
Sport i dag
EM svømming