Sliter i sprint – håper på femmilsgull

Dario Cologna tror han kan komme i gullform til femmila i OL etter to suverene seirer i det sveitsiske mesterskapet.

Dario Cologna

Dario Cologna har grunn til å smile etter kraftig framgang i det nasjonale mesterskapet.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Det var i midten av november, rett før skisesongen, at Dario Cologna skadet en ankel etter et fall under en løpetur.

En av Petter Northugs tøffeste konkurrenter måtte opereres og har fortsatt ikke konkurret i verdenscupen.

Nå er han imidlertid tilbake med startnummer på brystet, og i helga gikk han inn til to suverene gullmedaljer i det sveitsiske mesterskapet. Lørdag var han nesten halvannet minutt foran Valerio Leccardi på 15 km klassisk. Søndag kom han i mål to minutter og 14 sekunder foran Remo Fischer på den 15 kilometer lange jaktstarten i fristil.

– Klar framgang

– Vi ser en klar framgang, bekrefter den sveitsiske landslagstreneren, Guri Hetland, til NRK.no.

Resultatene i seg selv legger de ikke så mye vekt på. Til det var konkurransen i helga altfor svak.

Men følelsen blir også stadig bedre.

– Det var et steg framover fra rennene han gikk i kontinentalcupen forrige helg. Han kan trykke til for fullt og trener nå helt normalt, forteller Hetland.

Mangler kraft

Likevel vil det være en overdrivelse å si at OL-mesteren fra 15-kilometeren i Vancouver er helt i rute til OL i Sotsji, som for herrenes del innledes med 30 km fellesstart med skibytte 9. februar og avsluttes med 50 km fellesstart i skøyting 23. februar.

– Dario mangler fortsatt kraft og smidighet i ankelen, erkjenner Hetland.

– Hvilke konsekvenser har det?

– Det betyr at han får problemer når han skal trykke til i de bratteste motbakkene og når farten nærmer seg maks. Han sliter med taktskifter.

Sliter mest i klassisk

– Hvilken stilart fungerer best?

– Foreløpig tenderer det mot å være bedre i skøyting enn klassisk.

Er situasjonen den samme om et par uker, får det konsekvensen for hvilke prioriteringer Cologna gjør i OL.

– Det er vel ganske sikkert at Dario går den første distansen, som er tremila. Så gjør vi opp status etter det. Men vi ser vel for oss at femmila, som går til slutt, blir hans største gullsjanse, sier Hetland.

Svakhet i sprint

I normalt slag ville Cologna kunne vært en gullkandidat på alle distanser, inkludert sprinten i fristil som Petter Northug anser som sin beste gullmulighet.

– Per i dag ser ikke sprinten ut som noen sterk distanse for Dario. Den krever mer eksplosivitet enn det han har per i dag.

– Tror dere på OL-gull?

– Ja, det gjør vi. Men det forutsetter at utviklingen fortsetter slik den har gjort. Dario har hatt en alvorlig skade og er ikke på det nivået ennå, sier Guri Hetland.

PS! Under helgens NM på Lillehammer sa Petter Northug til NRK.no at han fortsatt ser på Dario Cologna som en av de farligste konkurrentene i OL.

Siste nytt

 • Sørloth-dobbel i storsiger

  Alexander Sørloth scora to av måla i Leipzigs 4-1-siger borte mot Werder Bremen. Sørloth sette inn 2-0 og 3-0 før pause, og scora for første gong i Bundesliga to mål i same kamp. Han har totalt fem ligamål for Leipzig no.

  Dani Olmo scora det første og Marcel Sabitzer det siste for Leipzig

  Leipzig har eit solid grep om andreplassen i ligaen. Dei er fem poeng bak Bayern München, som skusla vekk sigeren på slutten og måtte nøye seg med 1-1 mot Union Berlin.

  Alexander Sørloth
  Foto: Carmen Jaspersen / AP
 • Sterk skalp for Leeds

  Leeds spela ein omgang med ti mann, men makta likevel å slå Manchester City 2-1 på bortebane. Stuart Dallas scora begge måla for Leeds, som fekk kaptein Liam Cooper utvist like før pause.

  Cooper scora sit første etter 42 minutt. Andre omgang blei eit samanhengande City-press, og Ferran Torres utlikna etter 76 minutt.

  Men på overtid var Dallas på rett plass til rett tid igjen og sikra Leeds den sensasjonelle sigeren.

  City leier likevel med 14 poeng på byrival United, som har to kampar mindre spela.

  Stuart Dallas scorer
  Foto: Michael Regan / AP
 • Slo City sensasjonelt

  Med én mann mindre i 2. omgang så det tøft ut for Leeds på bortebane i møte med giganten Manchester City.

  Stuart Dallas (i bildet) hadde riktignok gitt Leeds ledelsen 1-0 i første omgang, men like før pause fikk Liam Cooper det røde kortet.

  Da Ferran Torres ga hjemmelaget ledelsen, så det ikke lyst ut. Men på overtid ble Dallas spilt gjennom alene med keeper. Der gjorde han ingen feil og sikret det som til slutt ble en 2-1-seier for gjestene.

  Tapet var Citys andre på de siste tre hjemmekampene i Premier League, etter at de også tapte for Manchester United i starten av mars.

  bOy6DS1T4AM
  Foto: Michael Regan / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal