NRK Meny
Normal

Coe: – Vi har en lang vei å gå

President i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Sebastian Coe, erkjenner at det vil bli knallhardt å gjenreise tilliten til forbundet. Flere er kritiske til om Coe er rett mann.

GERMANY-IAAF-CORRUPTION-DOPING-ATHLETICS

I HARDT VÆR: IAAF-president Sebastian Coe.

Foto: LUKAS BARTH / Afp

Andreas Selliaas

IDRETTSPOLITISK EKSPERT: Andreas Selliaas.

Foto: NRK

– Det kan man begynne å tvile på om han er, sier Andreas Selliaas, sportskommentator og ekspert på idrettspolitikk til NRK.

Torsdag la Dick Pound, tidligere president i det internasjonale antidopingbyrået WADA, frem andre del av rapporten om doping og korrupsjon i friidretten.

Der ble det slått fast at IAAF har visst om systematisk doping over lang tid. Til tross for dette mener Pound at nåværende friidrettspresident Sebastian Coe er riktig mann for jobben.

– Når det gjelder Coes evne til fortsatt å være IAAFs øverste leder, mener jeg at dette er en strålende mulighet til å komme seg uten av dette under en sterk leder, sa Pound på pressekonferansen.

Det fikk flere av journalistene i salen til å reagere med tanke på at briten må ha visst om det som skjedde internt organisasjonen. Coe var nemlig visepresident i IAAF fra 2007 frem til han ble valgt til president i fjor.

– Ligger dårlig an

GERMANY-ATHLETICS-DOPING-CORRUPTION-IAAF-WADA

RETT MANN?: Friidrettspresident Sebastian Coe studerer rapporten som WADA presenterte torsdag.

Foto: LUKAS BARTH / Afp

– Jeg synes det er pussig at utvalgsleder Pound sier at han har tro på at Coe kan rydde opp når han antyder i rapporten at Coe har vært en av mange som har visst om omfattende doping i Russland, uten å si ifra, sier Selliaas.

– Spørsmålet er hvor mye Coe har visst, og hva han har gjort med den informasjonen. Men jeg synes Coe ligger veldig dårlig an i denne saken, legger han til.

Også NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal er usikker på om Coe kan fortsette som president.

– Det har åpenbart foregått korrupsjon i organisasjonen, og på bakgrunn av de opplysningene er det rart om Coe ikke har visst noe om dette, sier Rodal.

Vebjørn Rodal

FULGTE MED: Vebjørn Rodal fulgte WADAs pressekonferanse fra Trondheim.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Coe: – Prosessen med å gjenreise tilliten vil ta tid

Sebastian Coe avviser at IAAF skal ha visst om utstrakt doping i russisk friidrett. Men han er klar på at organisasjonen står foran en «smertefull» rehabilitering.

– Prosessen med å gjenreise tilliten vil ta tid, og den vil bli knallhard. Vi må gjøre oss fortjent til tillit gjennom det arbeidet vi legger ned. Men jeg vet at akkurat nå har vi en lang vei å gå, sier Coe.

Selliaas mener hele friidretten bør utestenges om de ikke rydder opp.

– Finner man mer grums i friidretten må man stille seg spørsmålet om de har noe å gjøre i for eksempel OL. De har nå kastet Russland ut av friidretten fordi man ikke har fulgt dopingreglementet, men spørsmål er nå om friidretten selv må få en karantene for å rydde opp.

Siste nytt

 • Toronto sikret kamp syv

  Toronto Maple Leafs slo Boston Bruins 3–1 i den sjette kampen i NHL-sluttspillet, og utlignet til 3–3 i kamper.

  Den syvende og avgjørende sluttspillkampen spilles i Boston i morgen.

  Toronto Maple Leafs
  Foto: Frank Gunn / AP
 • NFL-stjerne satser videre

  Den amerikanske quarterbacken Tom Brady (40) tar en ny sesong med New England Patriots i amerikansk fotball. Det melder hans agent til ESPN. Brady har vært proff i 18 år og har de fleste rekordene i NFL, blant annet med flest Super Bowl-seire (fem).

  SPO-FBN-SUPER-BOWL-LII---PHILADELPHIA-EAGLES-V-NEW-ENGLAND-PATRI
  Foto: Patrick Smith / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma