NRK Meny
Normal

Coe trekker seg som Nike-ambassadør

IAAF-presidenten avslutter et 38 år langt samarbeid etter massivt press.

Britain IAAF Meeting

FERSK: Tidligere OL-vinner på 1 500-meter, Sebastian Coe, ble valgt til ny IAAF-president 19. august. Han har en formidabel oppgave foran seg med å gjenskape sportens troverdighet.

Foto: Frank Augstein / Ap

– Dobbeltrollen er ikke bra verken for IAAF eller Nike. Derfor trekker jeg meg, sier presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) Sebastian Coe.

Nyheten kom på en pressekonferanse i Monaco torsdag kveld.

Coe skal ha tjent 1,3 millioner i året som ambassadør for sportsgiganten, men i det siste har han fått sterk kritikk for rollen han spilte da Eugene i Oregon ble tildelt friidretts-VM i 2021 uten en formell søkerprosess.

Eugene er byen der Nike har sitt hovedkvarter.

Mistenkelig e-post

For to dager siden avdekket BBC e-postkorrespondanse som angivelig viser at Coe har påvirket valget av Nike-byen Eugene uten en vanlig søkeprosess.

Coe har benektet å ha drevet lobbyvirksomhet for Eugene.

Det har heller ikke vært heldig for Coe at Nike sponser det russiske friidrettsforbundet som er utestengt fra internasjonal friidrett på ubestemt tid etter den siste tids dopingavsløringer.

– Jeg har vært ambassadør for Nike i 38 år så det er et langt og historisk samarbeid som nå avsluttes, sier Coe.

Lamine Diack og Sebastian Coe

KONTROVERSIELL: Tidligere IAAF-president Lamine Diack etterforskes for korrupsjon. Her Sebastian Coe sammen med han tidligere i år.

Foto: Andy Wong / Ap

– Skuta har vært ustø

Coe benekter at BBC-avsløringene er grunnen til at han nå trekker seg fra Nike-vervet.

På spørsmål om hvorfor han ikke har trukket seg før sier han følgende:

– Jeg valgte dagen i dag fordi jeg ville møte mine nye kolleger ansikt til ansikt og si det til dem før jeg gikk ut med det offentlig.

Coe deltok torsdag på sitt første styremøte i IAAF etter at han tok over presidentvervet 19. august.

Coe mener valget om å vrake Nike viser at han mener alvor av lovnadene om å få orden på internasjonal friidrett.

– Målet mitt er å holde denne skuta på rett kjøl. Den har vært veldig ustø i det siste, sier han.

Ifølge Coe hadde den etiske komiteen i IAAF gitt han grønt lys til å fortsette som Nike-ambassadør så lenge han ikke tok del i avgjørelser som kunne påvirke Nike.

– Jeg er takknemlig for det rådet, men det er klart at offentlighetens inntrykk og virkeligheten er blitt fryktelig fordreid. Derfor trekker jeg meg, sier han.

– Snakket ikke om WADA-rapporten

Før torsdagens pressekonferanse var det knyttet stor spenning til hva som ville komme. Tidligere torsdag oppsummerte NRK hva som er de mest betente spørsmålene for IAAF-presidenten.

I tillegg til Nike-rollen handler det mye om hvordan IAAF forholder seg til dopingrapportene som nå truer friidrettens troverdighet.

Den første kom for drøyt to uker siden og slo beina under russisk friidrett, den andre kommer Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) med i januar. Del to omhandler IAAF som organisasjon og vil ifølge dopingjeger Dick Pound komme med nye dopingsjokk.

– Siden vi ikke vet hva som vil komme i neste WADA-rapport, snakket vi ikke om den på dagens styremøte, sa Coe til internasjonal presse torsdag.

Siste nytt

 • – Flaut, sa Zucca

  Mats Zuccarello scora på straffe, men New York Rangers tapte likevel 1-2 etter straffer for Dallas. – Det er pinleg å spele to periodar utan å vinne ein einaste nærkamp, seier Zuccarello til NTB.

  Rangers fekk si utlikning fire minutt før full tid. – Vi fekk det poenget vi fortente minst sidan eg kom hit, seier Zucca.

  Mats Zuccarello
  Foto: Bill Kostroun / AP
 • Ingen Stina Nilsson i Toblach

  En forkjølet Stina Nilsson deltar ikke i de to verdenscuprennene i langrenn i Toblach til helgen.

  Nilsson vant sprinten i Davos sist lørdag. I søndagens 10 kilometer i fri teknikk endte hun på 31.-plass.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal