Hopp til innhold

Coe er ny IAAF-president

BEIJING/OSLO (NRK): Tidligere løper Sebastian Coe (58) er mannen som skal ta Det internasjonale friidrettsforbundet gjennom en av sine tøffeste perioder.

Coe er ny IAAF-president

VIDEO: Se klipp fra pressekonferansen med Sebastian Coe.

Sebastian Coe

NY IAAF-PRESIDENT: Sebastian Coe.

Foto: JUAN CARLOS ULATE / Reuters

– Dette er en enorm glede for meg, sa den tidligere mellomdistansestjernen da resultatet ble klart tidlig onsdag morgen norsk tid.

58 år gamle Coe overtar presidentvervet etter senegalesiske Lamine Diack, som har sittet i sjefsstolen i 16 år.

Det brøt ut kraftig applaus blant Coes tilhengere og støttespillere da stemmene dukket opp på skjermen i Beijing.

Rørt Coe takket medarbeiderne

Flere tok til tårene, og jubelen stod i taket da den tidligere storløperen takket støttespillerne sine.

– De fleste av oss her i salen vil nok konkludere med at det er fødselen til våre barn som er det største som har skjedd oss i våre liv. Men det å få sjansen til å jobbe med dere og få sjansen til forme fremtiden til denne idretten er trolig den nest mest betydningsfulle hendelsen i livet mitt, sa Coe.

– Jeg skal gi kona et bilde av meg etterpå, så hun husker hvordan jeg ser ut, spøkte han fra scenen.

Lover kamp mot doping

Sergej Bubka fra Ukraina tapte presidentkampen, men ble valgt inn som visepresident i en påfølgende avstemning.

Coe fikk 115 stemmer, mens Bubka måtte nøye seg med 92.

– Jeg vil fortsette å tjene friidretten med lidenskap, sa Bubka.

Valget har vekket stor interesse på grunn av den pågående dopingskandalen i friidretten.

Påstander om at profilerte medaljevinnere fra mesterskap på 2000-tallet skal ha hatt mistenkelige blodverdier har den siste tiden preget overskriftene etter avsløringene i den tyske tv-kanalen ARD og avisen Sunday Times.

– Beæret

Men selv om Coe har lovet å føre en kamp mot doping, har han slått hardt tilbake mot anklagene. Et av antidopingtiltakene som Sebastian Coe ønsker å innføre er en egen antidopingkomite innenfor IAAF.

– Jeg vil ikke si noe om dette her og nå. Vi har en nulltoleranse til doping i min sport. De neste ukene vil jeg diskutere dette spørsmålet med mine kolleger, sa Coe under pressekonferansen etter valget onsdag.

Coe mente at han overtok lederansvaret for en idrettsorganisasjon i vekst.

– Jeg vil gjøre alt jeg kan for å gjøre denne idretten enda sterkere. Jeg er veldig beæret i dag. Det har ikke helt synket inn ennå.

Coe har etter sin aktive karriere slått seg opp som idrettspolitiker, og i 2012 var han sjef for OL i London.

Siste nytt

 • Annullert mål og tverrliggertreff for Strand Larsen

  Jørgen Strand Larsen var uhyre nær scoring da Celta Vigo røk 1-2 i bunnkampen mot Las Palmas i spansk fotball mandag. Kampen ble avgjort langt på overtid.

  Scoringen til grekeren Anastasios Douvikas midt i annen omgang så en stund ut til å ha avgjort kampen i Celtas favør. Seks minutter før full tid utlignet imidlertid Jonathan Vieira for vertene.

  Sju minutter på overtid var snuoperasjonen så et faktum for vertene. Vieira gjorde forarbeidet da Marc Cardona avgjorde kampen.

  Før scoringene kunne Jørgen Strand Larsen ha scoret både én og to ganger.

  Etter en drøy halvtimes spill i første omgang rundet østfoldingen Las Palmas-keeper Alvaro Valles og satte ballen i tomt mål. Scoringen ble imidlertid annullert etter VAR-sjekk.

  Videodommerne fant en situasjon i forkant av målet som etter gjentatte repriser ble vurdert til å kvalifisere til et frispark for hjemmelaget.

  Strand Larsen hamret også ballen i tverrliggeren før pause da han fikk sjansen til å avslutte fra god posisjon. (NTB)

  F8GWKNM8BDs
  Foto: NTB
 • Etterlengtet Mudryk-scoring i Chelsea-seier

  Chelsea utnyttet svakt forsvarsspill, scoret to ganger på 82 sekunder og tok sesongens andre seier da Fulham ble slått 2-0 i Premier League mandag.

  London-klubben og manager Mauricio Pochettino hadde ikke vunnet på tre kamper før derbyet mot Fulham. Der kom det tre svært kjærkomne poeng.

  Scoringene som avgjorde kampen kom på rappen litt før halvspilt første omgang. Først scoret ukraineren Mykhajlo Mudryk sitt første mål for Chelsea etter å ha blitt presist og vakkert framspilt av lagkamerat Levi Colwill.

  Deretter ga Fulham-veteranen Tim Ream bort ballen i eget forsvar og fulgte opp med å skyte den via Chelsea-spiss Armando Broja og i mål da han skulle forsøke å rydde opp i egen bommert.

  Skåret i gleden for Pochettinos menn var at målscorer Broja måtte forlate banen midtveis i annen omgang med en skade. Angriperen er akkurat tilbake i spill etter en alvorlig kneskade. Nå kan et nytt avbrekk være på trappene. (NTB)

  CFI60mwrltg
  Foto: AP
 • Værproblemer for Ødegaards Arsenal

  Martin Ødegaard og Arsenal fikk en mer trøblete reise enn planlagt til tirsdagens mesterligamøte med franske Lens.

  Flyet med London-klubbens spillere skulle etter planen sette kursen mot Nord-Frankrike mandag ettermiddag, men dårlig vær skapte utfordringer, melder TV 2.

  Manager Mikel Arteta hadde bebudet pressekonferanse på fransk jord mandag kveld, men den seansen måtte skyves. Det måtte også et planlagt intervju med nettopp TV 2.

  Årsaken var at Arsenal-flyet fortsatt ikke hadde kommet seg avgårde.

  Ifølge britiske medier skal det være dårlig vær ved flyplassen i Luton, der Arsenal skal fly fra, som er grunnen til problemene og utsettelsene. Ved 20-tiden var det ikke avgjort om Arsenal-spillerne ville komme seg avgårde mandag. (NTB)

  cc-CZ5awnxA
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste