Hopp til innhold

Coe ble grillet: – Klar over at det var et dopingproblem

I tre timer måtte friidrettspresident Sebastian Coe svare på spørsmål om seg selv og det internasjonale friidrettsforbundet.

BRITAIN-ATHLETICS-CORRUPTION-DOPING-IAAF

I SØKELYSET: Friidrettspresident Sebastian Coe på vei inn på det britiske parlamentet onsdag.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Sebastian Coe har fått en tøff start på jobben som president i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), etter at WADAs sjokkrapport ble lagt frem i november.

NRK har tidligere skrevet om hvilke spørsmål det forventes at Coe har tydelig svar på, og i dag ble han grillet av deler av det britiske parlamentet. Det ble tre tøffe timer for den tidligere OL-vinneren, som måtte tåle spørsmål om både egen karakter og rotet i eget forbund.

Coe forsvarte seg så godt han kunne, men kom også med innrømmelser.

Visste om doping

Flere ganger kom spørsmålet: Hva visste du da du satt som visepresident, under siktede Lamine Diack?

– Jeg var klar over at det var et problem, men ikke hvor stort det var. Hvis du spør om navn og tall, ville jeg ikke visst det. Hver sjette måned informerte antidopingavdelingen om deres fremgang, det var det jeg fikk vite. Visste jeg at problemet vokste? Ja, innrømmet Coe, og la senere til:

– Det var for mye makt hos for få mennesker. Kan disse strukturene endres? Ja. Vi må gjøre endringer. Kan jeg sette systemene på plass? Ja. Kan jeg gjøre det raskt? Ja. Kan jeg få tillit igjen? Det vil ta lenger tid.

– Er du mannen som kan rydde opp i sporten?

– Jeg har erfaringen til å gjøre det og støtte fra idretten. Har det blitt gjort feil? Ja. Vil jeg fikse det? Ja. Gjør jeg ikke det, vil det ikke være noen fremtid for sporten vår.

– Sjokkert, sint og skuffet

ATHLETICS-ELECTION/ Newly elected President of International Association of Athletics Federations (IAAF) Coe arrives with outgoing President Diack at a news conference, in Beijing

DEN GANG: Sebastian Coe og tidligere friidrettspresident Lamine Diack etter valget i august.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

Når spurt om hvordan han reagerte da Diack ble siktet for korrupsjon, svarer Coe at han ble både «sjokkert, sint og trist».

– Hadde jeg visst hva han var tiltalt for, ville jeg jo aldri sagt at han var en spirituell leder for idretten, understreker Coe.

– Hva har du gjort for å bedre og endre IAAF til nå?

– Jeg har skaffet mer internt og ekstern sikkerhet. Jeg har hentet inn en uavhengig komité som overvåker kontrakter Jeg har korrigert de etiske kodene, og slik tilrettelagt for informanter.

Sponsorkonflikt

Spørsmål om hans egen 38 år lange avtale med Nike og tildelingen av VM til Eugene ble også tatt opp. Coe hevder han ville sagt opp avtalen med sportsmerket før den amerikanske byen fikk VM, om han «visste hvor mye oppstyr det ville skape».

Coe informerte også om at IAAFs totale budsjett på antidoping, er fire millioner dollar (drøye 34 millioner kroner), men at de vil øke dette om nødvendig.

Siste nytt

 • Tap for Mukubu og Thoresen i bryte-VM

  Morten Thoresen gikk mot kinesiske Husiyuetu Husiyuetu i 67-kilosklassen og tapte 0-5 i sin første kamp i VM i bryting.

  Også Exauce Mukubu ble slått ut lørdag. Han startet dagen med to overbevisende seiere, men i åttedelsfinalen ble det tap for Jalgasbay Berdimuratov fra Usbekistan. Mukubu tok de to første poengene, men tapte til slutt på at usbekeren fikk det siste poenget.

  Nå må både Mukubu og Thoresen vente og håpe at motstanderne tar seg til finale for å få rekvalifisering søndag.

  Morten Thoresen
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Carlsen vant Speed Chess Championship

  Magnus Carlsen vant fredag lynsjakkturneringen Speed Chess Championship. I finalen slo nordmannen Hikaru Nakamura.

  I online-turneringen har Carlsen har utklasset alle sine motstandere.

  (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Xavi forlenger med Barcelona

  Xavi (43) bekreftet fredag at han kommer til å forlenge kontrakten som trener for Barcelona med ytterligere ett år.

  Den nye kontrakten strekker seg fram til 2025. Et par timer senere kom også bekreftelsen fra klubben.

  Den tidligere midtbanespilleren tok over trenerjobben i 2021, og han ledet klubben til et nytt seriemesterskap sist sesong.

  – Vi vant to titler sist sesong og er en klubb i utvikling, sier treneren som overtok jobben på en treårskontrakt etter nederlenderen Ronald Koeman. Den kontrakten han hadde løp til 2024.

  Barcelona er plassert som nummer to i årets La Liga, to poeng bak Real Madrid. (NTB)

  6llf_df4WrY
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Se høydepunktene fra Norge - Østerrike 01:08
Neste