NRK Meny
Normal

Clippers-eieren vekker harme igjen etter feilslått intervju

Den omstridte LA Clippers-eieren Donald Sterling skulle si unnskyld for rasismeuttalelsene sine, men endte i stedet med å skape nye, negative overskrifter da han blant annet langet ut mot basketlegenden Magic Johnson.

Los Angeles Clippers owner Donald Sterling attends the NBA playoff game between the Clippers and the Golden State Warriors on April 21, 2014 at Staples Center in Los Angeles, California. The NBA banned Sterling for life for "deeply offensive and harmful" racist comments that sparked a national firestorm. NBA Commissioner Adam Silver hit Sterling with every penalty at his disposal, fining him a maximum $2.5 million dollars and calling on other owners to force him to sell his team. AFP PHOTO / ROBYN BECK

Klubbeieren Donald Sterling er utestengt fra NBA på livstid etter rasistiske kommentarer.

– Jeg synes han (Johnson) burde skamme seg. Jeg synes han skal gå til historien. Hva har han gjort for sorte mennesker? Han gjør ingenting!, sa Donald Sterling da han ble intervjuet av CNN.

Sterling har nok en gang hisset opp amerikanerne. LA Clippers-eieren har de siste ukene vært i hardt vær etter at et lydklipp hvor han kommer med rasistiske utsagn lekket til pressen.

Mandag skulle Sterling prøve å gjøre ting godt igjen da han gjorde sitt første intervju etter skandalen.

Det gikk ikke helt etter planen. Sterling både beklaget og bedyret at han ikke er rasist, men intervjuet har likevel vekket harme og skapt nye, negative overskrifter.

Rasistiske uttalelser

US-POLITICS-OBAMA

Sterling hevder at Magic Johnson prøvde å lure ham i et forsøk på å kjøpe LA Clippers.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

80-åringen brukte nemlig store deler av intervjuet til å rakke ned på basketlegenden Magic Johnson.

Johnson, som sammen med en gruppe investorer eier baseball-klubben Los Angeles Dodgers, var én av dem som ble nevnt i lydopptaket som startet saken.

I opptaket ber Sterling elskerinnen om å ikke legge ut bilder av seg selv der hun omgås mørkhudede personer, noe hun hadde gjort da hun møtte nettopp Magic Johnson.

Samtidig oppfordres hun til ikke å ta med mørkhudede personer på kampene til Los Angeles Clippers.

Langet ut

Da navnet Johnson ble nevnt i mandagens intervju fyrte Sterling seg opp på nytt.

– Han har AIDS! Han oppfører seg så hellig. Han har ligget med hver eneste jente i hver eneste by i USA, og han fikk AIDS. Da han fikk AIDS gikk jeg i kirken og ba for ham. Jeg håpet han kunne leve og være frisk. Jeg kritiserte ham ikke. Det kunne jeg ha gjort. Er han et forbilde for barn?, sa Sterling blant annet.

Johnson har for øvrig HIV, men ikke AIDS.

Sterling uttalte også at den tidligere basketspilleren ikke gjør nok for å hjelpe andre, til tross for at Johnson i en årrekke har donert store summer til HIV/AIDS-kampen.

Sterling mener også Johnson prøvde å lure ham da lydbåndet ble kjent.

– Han ringte meg og sa "Bare vent, vær tålmodig. Jeg skal hjelpe deg, vi skal finne en måte å løse det på". Jeg tror han ville at jeg ikke skulle foreta meg noe, slik at han kunne kjøpe laget, sier Clippers-eieren.

Laster Twitter-innhold

– Dette er den han er

I tillegg har flere medier, blant andre Time, pekt på at Sterling generaliserte kraftig da han i en lengre utgreiing kom med følgende uttalelse:

– Et problem jeg har. Jøder, når de har suksess, vil de hjelpe andre mennesker. Og noen av afro-amerikanerne, kanskje jeg kommer i trøbbel igjen, de vil ikke hjelpe noen.

CNN-journalisten Anderson Cooper spurte om Sterling mener at afro-amerikanere ikke gir like mye tilbake til samfunnet som jøder gjør.

– Glem det. Jeg er lei meg. Du vet, de vil alle spille golf med meg. Alle vil være med meg, svarte Sterling da.

Den tidligere Clippers-spilleren Marques Johnson er oppgitt over kommentaren.

– Det vi så var en mann med rasisme i sjelen sin. Jeg kommer ikke til å si at dette er tullprat fra en 80 år gammel mann. Dette er den han er. Han har denne dømmende bemerkningen om at afro-amerikanere ikke hjelper hverandre. Wow. Det er bullshit, sier han til Fox Sports Net.

NBA-sjefen beklager - igjen

Warriors Clippers Basketball Doc Rivers

Clippers-trener Doc Rivers virker ikke spesielt imponert av sjefens siste intervju.

Foto: Ap

De andre NBA-toppene reagerte kraftig på Sterlings uttalelser for to uker siden og valgte å straffe ham med livslang utestengelse fra basketligaen, i tillegg til å gi ham en bot på 15 millioner kroner.

NBA-sjef Adam Silver har vært talsmann for styret, og han rykket ut på nytt etter mandagens intervju.

Etter å ha fått høre om Sterlings nye uttalelser sendte han ut en pressemelding, slik han også gjorde etter at lydopptaket ble kjent.

– Jeg har akkurat lest hele Anderson Coopers intervju med Donald Sterling. Magic Johnson trenger ikke at jeg gjør det, men jeg føler behovet for å si unnskyld til ham på vegne av NBA for at han fortsetter å bli dratt inn i denne situasjonen og bli ydmyket av et slikt ondsinnet og personlig angrep. NBA-styret vil fortsette prosessen for å få fjernet Mr. Sterling så raskt som mulig, skriver han.

Clippers-trener Doc Rivers legger heller ikke skjul på at han har lite til overs for det sjefen Sterling har sagt.

– Jeg skal støtte Magic hver eneste dag, jeg har kjent ham i lang tid. Når det er sagt, så vet jeg ikke hva som skjer der ute nå. Jeg har forsøkt ikke å bli en del av det. Uansett hva det er, så høres det ikke ut som noen unnskyldning i mine ører, sier han til The Guardian.

– Er ikke rasist

Sterlings rasistiske synspunkter har blitt heftig debattert og slaktet i USA. Tirsdag er det de nye uttalelsene som slås opp i avisene.

80-åringen sa også at han var lei seg for de tidligere uttalsene sine i mandagens intervju.

– Jeg er ikke rasist. Jeg gjorde en gedigen, gedigen tabbe. Og jeg sitter her i dag for å beklage og for å be om tilgivelse for alle menneskene jeg har såret, sier Sterling, før han fortsetter:

– Får jeg lov til å gjøre en feil, etter 35 år i bransjen? Jeg mener, jeg elsker ligaen, jeg elsker partnerne mine. Har jeg lov til å gjøre en feil? Det var en forferdelig tabbe og jeg kommer aldri til å gjøre det igjen.

Clippers-spillerne reagerte med avsky over telefonopptaket. Spillerne markerte sin motstand mot Sterling ved å vrenge draktene sine slik at Clippers-logoen ikke syntes i den første kampen etter at saken sprakk.

Siste nytt

 • Quarcoo løp under EM-kravet

  Friidrettsprofilen Jonathan Quarcoo (21) viste form allerede i sesongens første 200 meter. Tiden 20,69 er under EM-kravet. Tiden er Orion-løperens fjerde beste på distansen noen gang, melder NTB.

  VM i friidrett i London
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Cavaliers klar for ny NBA-finale

  LeBron James sto frem som den store spilleren da Cleveland Cavaliers kom seg til sin fjerde NBA-finale på rad.

  James gjorde 35 poeng i den avgjørende semifinalen mot Boston Celtics. Cavaliers vant 87-79, og dermed 4–3 i kamper.

  Cavaliers Celtics Basketball
  Foto: Charles Krupa / AP
 • Alle tre topplaga tapte

  Både Aalesund, Viking og Sandnes Ulf tapte i dagens runde i 1. divisjon. Resultat: Aalesund - HamKam 1-2, Jerv - Viking 3-2, Mjøndalen - Sandnes Ulf 1-0, Sogndal - Strømmen 5-1, Florø - Levanger 0-2, Notodden - Åsane 0-0, Tromsdalen - Nest Sotra 3-1.

  Eliteserien fotball 2018: Viking - Ålesund.
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Sarpsborg 08 - Stabæk