Hopp til innhold

Clippers-eieren vekker harme igjen etter feilslått intervju

Den omstridte LA Clippers-eieren Donald Sterling skulle si unnskyld for rasismeuttalelsene sine, men endte i stedet med å skape nye, negative overskrifter da han blant annet langet ut mot basketlegenden Magic Johnson.

Los Angeles Clippers owner Donald Sterling attends the NBA playoff game between the Clippers and the Golden State Warriors on April 21, 2014 at Staples Center in Los Angeles, California. The NBA banned Sterling for life for "deeply offensive and harmful" racist comments that sparked a national firestorm. NBA Commissioner Adam Silver hit Sterling with every penalty at his disposal, fining him a maximum $2.5 million dollars and calling on other owners to force him to sell his team. AFP PHOTO / ROBYN BECK

Klubbeieren Donald Sterling er utestengt fra NBA på livstid etter rasistiske kommentarer.

– Jeg synes han (Johnson) burde skamme seg. Jeg synes han skal gå til historien. Hva har han gjort for sorte mennesker? Han gjør ingenting!, sa Donald Sterling da han ble intervjuet av CNN.

Sterling har nok en gang hisset opp amerikanerne. LA Clippers-eieren har de siste ukene vært i hardt vær etter at et lydklipp hvor han kommer med rasistiske utsagn lekket til pressen.

Mandag skulle Sterling prøve å gjøre ting godt igjen da han gjorde sitt første intervju etter skandalen.

Det gikk ikke helt etter planen. Sterling både beklaget og bedyret at han ikke er rasist, men intervjuet har likevel vekket harme og skapt nye, negative overskrifter.

Rasistiske uttalelser

US-POLITICS-OBAMA

Sterling hevder at Magic Johnson prøvde å lure ham i et forsøk på å kjøpe LA Clippers.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

80-åringen brukte nemlig store deler av intervjuet til å rakke ned på basketlegenden Magic Johnson.

Johnson, som sammen med en gruppe investorer eier baseball-klubben Los Angeles Dodgers, var én av dem som ble nevnt i lydopptaket som startet saken.

I opptaket ber Sterling elskerinnen om å ikke legge ut bilder av seg selv der hun omgås mørkhudede personer, noe hun hadde gjort da hun møtte nettopp Magic Johnson.

Samtidig oppfordres hun til ikke å ta med mørkhudede personer på kampene til Los Angeles Clippers.

Langet ut

Da navnet Johnson ble nevnt i mandagens intervju fyrte Sterling seg opp på nytt.

– Han har AIDS! Han oppfører seg så hellig. Han har ligget med hver eneste jente i hver eneste by i USA, og han fikk AIDS. Da han fikk AIDS gikk jeg i kirken og ba for ham. Jeg håpet han kunne leve og være frisk. Jeg kritiserte ham ikke. Det kunne jeg ha gjort. Er han et forbilde for barn?, sa Sterling blant annet.

Johnson har for øvrig HIV, men ikke AIDS.

Sterling uttalte også at den tidligere basketspilleren ikke gjør nok for å hjelpe andre, til tross for at Johnson i en årrekke har donert store summer til HIV/AIDS-kampen.

Sterling mener også Johnson prøvde å lure ham da lydbåndet ble kjent.

– Han ringte meg og sa "Bare vent, vær tålmodig. Jeg skal hjelpe deg, vi skal finne en måte å løse det på". Jeg tror han ville at jeg ikke skulle foreta meg noe, slik at han kunne kjøpe laget, sier Clippers-eieren.

Laster Twitter-innhold

– Dette er den han er

I tillegg har flere medier, blant andre Time, pekt på at Sterling generaliserte kraftig da han i en lengre utgreiing kom med følgende uttalelse:

– Et problem jeg har. Jøder, når de har suksess, vil de hjelpe andre mennesker. Og noen av afro-amerikanerne, kanskje jeg kommer i trøbbel igjen, de vil ikke hjelpe noen.

CNN-journalisten Anderson Cooper spurte om Sterling mener at afro-amerikanere ikke gir like mye tilbake til samfunnet som jøder gjør.

– Glem det. Jeg er lei meg. Du vet, de vil alle spille golf med meg. Alle vil være med meg, svarte Sterling da.

Den tidligere Clippers-spilleren Marques Johnson er oppgitt over kommentaren.

– Det vi så var en mann med rasisme i sjelen sin. Jeg kommer ikke til å si at dette er tullprat fra en 80 år gammel mann. Dette er den han er. Han har denne dømmende bemerkningen om at afro-amerikanere ikke hjelper hverandre. Wow. Det er bullshit, sier han til Fox Sports Net.

NBA-sjefen beklager - igjen

Warriors Clippers Basketball Doc Rivers

Clippers-trener Doc Rivers virker ikke spesielt imponert av sjefens siste intervju.

Foto: Ap

De andre NBA-toppene reagerte kraftig på Sterlings uttalelser for to uker siden og valgte å straffe ham med livslang utestengelse fra basketligaen, i tillegg til å gi ham en bot på 15 millioner kroner.

NBA-sjef Adam Silver har vært talsmann for styret, og han rykket ut på nytt etter mandagens intervju.

Etter å ha fått høre om Sterlings nye uttalelser sendte han ut en pressemelding, slik han også gjorde etter at lydopptaket ble kjent.

– Jeg har akkurat lest hele Anderson Coopers intervju med Donald Sterling. Magic Johnson trenger ikke at jeg gjør det, men jeg føler behovet for å si unnskyld til ham på vegne av NBA for at han fortsetter å bli dratt inn i denne situasjonen og bli ydmyket av et slikt ondsinnet og personlig angrep. NBA-styret vil fortsette prosessen for å få fjernet Mr. Sterling så raskt som mulig, skriver han.

Clippers-trener Doc Rivers legger heller ikke skjul på at han har lite til overs for det sjefen Sterling har sagt.

– Jeg skal støtte Magic hver eneste dag, jeg har kjent ham i lang tid. Når det er sagt, så vet jeg ikke hva som skjer der ute nå. Jeg har forsøkt ikke å bli en del av det. Uansett hva det er, så høres det ikke ut som noen unnskyldning i mine ører, sier han til The Guardian.

– Er ikke rasist

Sterlings rasistiske synspunkter har blitt heftig debattert og slaktet i USA. Tirsdag er det de nye uttalelsene som slås opp i avisene.

80-åringen sa også at han var lei seg for de tidligere uttalsene sine i mandagens intervju.

– Jeg er ikke rasist. Jeg gjorde en gedigen, gedigen tabbe. Og jeg sitter her i dag for å beklage og for å be om tilgivelse for alle menneskene jeg har såret, sier Sterling, før han fortsetter:

– Får jeg lov til å gjøre en feil, etter 35 år i bransjen? Jeg mener, jeg elsker ligaen, jeg elsker partnerne mine. Har jeg lov til å gjøre en feil? Det var en forferdelig tabbe og jeg kommer aldri til å gjøre det igjen.

Clippers-spillerne reagerte med avsky over telefonopptaket. Spillerne markerte sin motstand mot Sterling ved å vrenge draktene sine slik at Clippers-logoen ikke syntes i den første kampen etter at saken sprakk.

Siste nytt

  • Skarverennet stoppet av uvær – politiet måtte hente ut tre løpere

    Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel lørdag som følge av dårlig vær, melder Hallingdølen.

    Sterk vind skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

    – Det er for dårlig sikt. Det blir dessverre ikke mer skirenn. Løperne ser ikke fra stikke til stikke, var beskjeden fra Finse ifølge Hallingdølen.

    Målgang er på Ustaoset.

    Løpere som ikke hadde kommet seg ut i løypa, ble vist tilbake til togvognene for retur til Ustaoset.

    Politiet skriver lørdag formiddag at de måtte bistå i forbindelse med uværet.

    – Politiet har bistått med å hente ut tre langrennsløpere utenfor løypa. De tre kom utenfor skisporene ved tett tåke. Dette i forbindelse med Skarverennet. De er ivaretatt av helse og er ved god behold, skriver politiet.

    På startstreken sto blant annet Therese Johaug, som for for en måned siden slo knockout på langrennseliten under 30-kilometeren i NM.

    Johaug har vunnet Skarverennet en rekke ganger, men denne gangen får hverken hun eller andre gå rennet.

    «Som for 50 år siden, blir rennet stoppa og konkurransen avlyst», skriver lokalavisen.

    (NTB / NRK)

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP
  • Fiasko for Hamilton – røk rett ut i Kina-kvalifisering

    Den britiske superstjernen Lewis Hamilton får et blytungt utgangspunkt i søndagens Formel 1-løp i Shanghai etter å ha endt tredje sist i lørdagens kvalifisering.

    Mercedes-føreren fikk kjempeproblemer allerede i den første av tre kvalifiseringsrunder og klarte ikke ta seg videre til omgang to. Til slutt hadde han bare to førere bak seg.

    Hamilton forsøkte å sette en rask rundetid på tampen av åpningsomgangen, men gjorde en stor feil og tapte mye tid. Dermed måtte han slukøret sette kursen for paddocken.

    – Er dette årets dårligste kvalifisering for Hamilton? Det må jo være det? Sa Viaplay-ekspert Henning Isdal.

    – Vi ser at Toto Wolff er sur, supplerte kommentator Atle Gulbrandsen med henvisning til Mercedes-teamsjefen.

    Hamilton selv beklaget egen kjøring over teamradioen.

    (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal