Hopp til innhold

Reagerer sterkt på skandaleavsløringene – mener IBU må unnskylde til alle de har «holdt for narr»

De oppsiktsvekkende funnene i granskingsrapporten av IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) har rystet skiskytterstjernene. Nå mener Tarjei Bø at forbundet må komme på banen og beklage og forklare, på vegne av både Besseberg og seg selv som organisasjon.

E9f-pHTyZ5g

ETTERLYSER UNNSKYLDNING: Tarjei Bø mener ansvaret må legges på organisasjonen og ikke bare enkeltpersoner.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

– Jeg synes IBU skal komme på banen og forklare seg og komme med en unnskyldning til alle som har blitt holdt for narr de siste tiårene. De kan ikke utelukkende skylde på enkeltpersoner, når det er en hel organisasjon som har skjult doping, sier Bø på telefon fra Seiser Alm i Italia hvor han lader opp til VM.

Han har akkurat lest seg opp på rapporten som ble lagt frem av IBUs uavhengige granskningskomité (ERC) torsdag morgen og beskriver funnene som «ekstreme» og «veldig overraskende».

– Jeg synes det er sjokkerende at den organisasjonen som skal lage rettferdige konkurranser for oss er den samme som dekker over doping og juks.

Eks-skiskytterpresident Anders Besseberg (74) avviser alle beskyldningene gjennom sin advokat og understreker at politietterforskningen fortsatt pågår og at ingen tiltale er fremsatt.

7zFOqVVD8Ec

MANGEÅRIG PRESIDENT: Anders Besseberg var det internasjonale skiskytterforbundets første president og satt fra 1993–2018.

Foto: Heiko Junge / NTB

Avviser beskyldningene

I den over 200 sider lange rapporten rettes det alvorlige anklager mot den tidligere IBU-presidenten. Nordmannen har vært etterforsket for grov korrupsjon i tre år.

Granskningskomiteen mener de har beviser for at Besseberg konsekvent har foretrukket og beskyttet russiske interesser, og at han ikke har hatt interesser av å beskytte en ren idrett.

– Det er ikke sant at Besseberg «alltid tok russernes side i alle diskusjoner». Det fins ingen bevis for dette. Besseberg var dessuten kjent som en kompromissløs motstander av doping som alltid gjorde sitt ytterste for å forfølge dopingmistenkte, uavhengig av nasjonalitet, inkludert russere. Besseberg har aldri spurt om eller akseptert penger, gaver eller fått andre ytelser, hverken fra russiske tjenestemenn eller noen andre, sier hans advokat Norbert Wess til NRK.

– Skremmende funn

Komiteen bak rapporten mener mye tyder på at Besseberg ble «kjøpt» av russiske ledere med gratis prostituerte, luksusklokker, ferier og jaktturer i Russland, men de har ikke funnet konkrete beviser på at slik korrupsjon har funnet sted.

Rapporten har vekket oppsikt i skiskyttermiljøet, og det utøverne reagerer sterkest på er beskyldningene om at IBU-ledelsen har dekket over doping.

– Det er skremmende funn de har gjort. Det ser ut som det har vært ganske slett arbeid av IBU over tid når det gjelder systematisk juks i Russland og å prøve å forhindre det, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson kommer med klar tale på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Samuelsson har vært den utøveren som offentlig har gått hardest ut mot IBUs dopingarbeid tidligere og var raskt ute med å boikotte verdenscupavslutningen i russiske Tjumen i 2018.

– Det er forferdelig det som har pågått i lang tid. Medaljer folk har gått glipp av og økonomien som følger med det. Det er drømmer som har gått i grus fordi man har tillatt dette å skje. Jeg håper virkelig Besseberg må stå til ansvar for dette, sier Samuelsson til NRK.

_QYsIkKtrJc

KRITISK: Sebastian Samuelsson har ikke vært redd for å kritisere eget internasjonalt forbund og Anders Besseberg.

Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AFP

Ønsker en unnskyldning fra IBU

Bø mener derimot at ansvaret må legges på hele organisasjonen og etterspør en unnskyldning fra det internasjonale skiskytterforbundet.

– Besseberg er hovedskurken her. Men man må ikke glemme at han jobbet for et internasjonalt forbund. Det er viktig at organisasjonen tar ansvar for skadene som har skjedd. Det betyr ikke at ikke IBU gjør en god jobb nå, fordi de har iverksatt mye bra tiltak og nå denne rapporten, men det er likevel under IBUs signatur at dette har skjedd tidligere, sier han.

fXQA5Q9g6vw

NÅVÆRENDE PRESIDENT: Olle Dahlin.

Foto: STEFAN ADELSBERGER / AFP

Nåværende IBU-president Olle Dahlin tok over vervet etter Besseberg i 2018. Han forteller til NRK at de ikke har tatt stilling til om de skal gå ut med en offisiell unnskyldning eller ikke, men sier at IBU vil ta opp hvordan de skal håndtere funnene i rapporten på neste styremøte. Det skal være under VM i Pokljuka i februar.

– Jeg kan jo forstå at han er skuffet over det som har kommet frem. Vi skal ta opp hva vi gjør videre med funnene i rapporten på neste styremøte, noe mer kan jeg ikke si nå, sier Dahlin.

– Vi som har måttet kjempe mot jukserne

Både Bø, Christiansen og Samuelsson mener det som har kommet frem i rapporten har gått hardest utover utøverne.

– Vi utøverne er de eneste som blir rammet av dette. Det er vi som har måttet kjempe mot folk som jukser. Det er helt jævlig å prøve å slå dem som jukser, sier Christiansen.

Germany Biathlon World Cup

REAGERER: Sjåstad Christiansen mener det er bra at IBU har tatt tak for å rydde i egne rekker.

Foto: Hendrik Schmidt

Han sier det er spesielt trist å høre anklagene fordi han mener Besseberg har gjort en kjempeinnsats for å gjøre skiskyting til en populær internasjonal idrett og at den norske 74-åringen har vært «helt rå på kommersialisering av idretten».

– Det er kjipt at han har rotet seg opp i dette. Jeg føler ikke det er direkte korrupsjon, men lukking av øyne og kanskje litt godtroende, norsk naivitet, sier Christiansen.

Utøverne sier de er imponerte over jobben som er gjort av granskningskomiteen, og påpeker at IBU har tatt store steg siden 2018 når det gjelder å være transparente og lytte til egne utøvere.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal