Hopp til innhold

Reagerer sterkt på skandaleavsløringene – mener IBU må unnskylde til alle de har «holdt for narr»

De oppsiktsvekkende funnene i granskingsrapporten av IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) har rystet skiskytterstjernene. Nå mener Tarjei Bø at forbundet må komme på banen og beklage og forklare, på vegne av både Besseberg og seg selv som organisasjon.

E9f-pHTyZ5g

ETTERLYSER UNNSKYLDNING: Tarjei Bø mener ansvaret må legges på organisasjonen og ikke bare enkeltpersoner.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

– Jeg synes IBU skal komme på banen og forklare seg og komme med en unnskyldning til alle som har blitt holdt for narr de siste tiårene. De kan ikke utelukkende skylde på enkeltpersoner, når det er en hel organisasjon som har skjult doping, sier Bø på telefon fra Seiser Alm i Italia hvor han lader opp til VM.

Han har akkurat lest seg opp på rapporten som ble lagt frem av IBUs uavhengige granskningskomité (ERC) torsdag morgen og beskriver funnene som «ekstreme» og «veldig overraskende».

– Jeg synes det er sjokkerende at den organisasjonen som skal lage rettferdige konkurranser for oss er den samme som dekker over doping og juks.

Eks-skiskytterpresident Anders Besseberg (74) avviser alle beskyldningene gjennom sin advokat og understreker at politietterforskningen fortsatt pågår og at ingen tiltale er fremsatt.

7zFOqVVD8Ec

MANGEÅRIG PRESIDENT: Anders Besseberg var det internasjonale skiskytterforbundets første president og satt fra 1993–2018.

Foto: Heiko Junge / NTB

Avviser beskyldningene

I den over 200 sider lange rapporten rettes det alvorlige anklager mot den tidligere IBU-presidenten. Nordmannen har vært etterforsket for grov korrupsjon i tre år.

Granskningskomiteen mener de har beviser for at Besseberg konsekvent har foretrukket og beskyttet russiske interesser, og at han ikke har hatt interesser av å beskytte en ren idrett.

– Det er ikke sant at Besseberg «alltid tok russernes side i alle diskusjoner». Det fins ingen bevis for dette. Besseberg var dessuten kjent som en kompromissløs motstander av doping som alltid gjorde sitt ytterste for å forfølge dopingmistenkte, uavhengig av nasjonalitet, inkludert russere. Besseberg har aldri spurt om eller akseptert penger, gaver eller fått andre ytelser, hverken fra russiske tjenestemenn eller noen andre, sier hans advokat Norbert Wess til NRK.

– Skremmende funn

Komiteen bak rapporten mener mye tyder på at Besseberg ble «kjøpt» av russiske ledere med gratis prostituerte, luksusklokker, ferier og jaktturer i Russland, men de har ikke funnet konkrete beviser på at slik korrupsjon har funnet sted.

Rapporten har vekket oppsikt i skiskyttermiljøet, og det utøverne reagerer sterkest på er beskyldningene om at IBU-ledelsen har dekket over doping.

– Det er skremmende funn de har gjort. Det ser ut som det har vært ganske slett arbeid av IBU over tid når det gjelder systematisk juks i Russland og å prøve å forhindre det, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson kommer med klar tale på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Samuelsson har vært den utøveren som offentlig har gått hardest ut mot IBUs dopingarbeid tidligere og var raskt ute med å boikotte verdenscupavslutningen i russiske Tjumen i 2018.

– Det er forferdelig det som har pågått i lang tid. Medaljer folk har gått glipp av og økonomien som følger med det. Det er drømmer som har gått i grus fordi man har tillatt dette å skje. Jeg håper virkelig Besseberg må stå til ansvar for dette, sier Samuelsson til NRK.

_QYsIkKtrJc

KRITISK: Sebastian Samuelsson har ikke vært redd for å kritisere eget internasjonalt forbund og Anders Besseberg.

Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AFP

Ønsker en unnskyldning fra IBU

Bø mener derimot at ansvaret må legges på hele organisasjonen og etterspør en unnskyldning fra det internasjonale skiskytterforbundet.

– Besseberg er hovedskurken her. Men man må ikke glemme at han jobbet for et internasjonalt forbund. Det er viktig at organisasjonen tar ansvar for skadene som har skjedd. Det betyr ikke at ikke IBU gjør en god jobb nå, fordi de har iverksatt mye bra tiltak og nå denne rapporten, men det er likevel under IBUs signatur at dette har skjedd tidligere, sier han.

fXQA5Q9g6vw

NÅVÆRENDE PRESIDENT: Olle Dahlin.

Foto: STEFAN ADELSBERGER / AFP

Nåværende IBU-president Olle Dahlin tok over vervet etter Besseberg i 2018. Han forteller til NRK at de ikke har tatt stilling til om de skal gå ut med en offisiell unnskyldning eller ikke, men sier at IBU vil ta opp hvordan de skal håndtere funnene i rapporten på neste styremøte. Det skal være under VM i Pokljuka i februar.

– Jeg kan jo forstå at han er skuffet over det som har kommet frem. Vi skal ta opp hva vi gjør videre med funnene i rapporten på neste styremøte, noe mer kan jeg ikke si nå, sier Dahlin.

– Vi som har måttet kjempe mot jukserne

Både Bø, Christiansen og Samuelsson mener det som har kommet frem i rapporten har gått hardest utover utøverne.

– Vi utøverne er de eneste som blir rammet av dette. Det er vi som har måttet kjempe mot folk som jukser. Det er helt jævlig å prøve å slå dem som jukser, sier Christiansen.

Germany Biathlon World Cup

REAGERER: Sjåstad Christiansen mener det er bra at IBU har tatt tak for å rydde i egne rekker.

Foto: Hendrik Schmidt

Han sier det er spesielt trist å høre anklagene fordi han mener Besseberg har gjort en kjempeinnsats for å gjøre skiskyting til en populær internasjonal idrett og at den norske 74-åringen har vært «helt rå på kommersialisering av idretten».

– Det er kjipt at han har rotet seg opp i dette. Jeg føler ikke det er direkte korrupsjon, men lukking av øyne og kanskje litt godtroende, norsk naivitet, sier Christiansen.

Utøverne sier de er imponerte over jobben som er gjort av granskningskomiteen, og påpeker at IBU har tatt store steg siden 2018 når det gjelder å være transparente og lytte til egne utøvere.

Siste nytt

 • Golfstjerne fikk rivalens ball i hodet

  Aaron Wise ble truffet i hodet av konkurrenten Cameron Smiths ball under runde to av PGA-mesterskapet. På bildet kjøler Wise ned hodet med drikkeflaska. Smith traff dårlig med sitt utslag på hull nummer to, og godt hjulpet av den sterke vinden fikk australierens ball en svært skjev bane, skriver NTB. Smith forsøkte å varsle om at ballen kunne være til fare for andre, men Wise hørte ikke golfkollegaens rop. Golfspilleren slapp unna store skader.

  Wise
  Foto: Andrew Redington / AFP
 • – NIF må gjenopprette entusiasmen

  UiT-professor Anne Husebekk har ledet koronautvalget til NIF, som ble representert på ledermøtet i Tromsø lørdag. Resultatet viser blant annet stor misnøye med omdømmet til NIF. Husebekk sier både medlemsflukten og tapet av frivillige er mulige forklaringer. – Den var spesielt stor i 2020, og vi vet at det kan påvirke. Det er klart at her har NIF en jobb å gjøre, sier Husebekk. – Vi anbefaler at man jobber hardt med å gjenopprette medlemstall og entusiasme i alle aldre og på alle nivåer. Og ha ekstra oppmerksomhet knyttet til frivilligheten.

  Anne Husebekk
  Foto: Hanne Wilhelms / NRK
 • – Idretten skal eie denne prosessen

  Idrettsleder Berit Kjøll sa lørdag at det er altfor tidlig å diskutere OL-byer i Norge nå. Det tror styremedlem i NIF, Sebastian Henriksen, er klokt. – Vi er helt i starten av prosessen, og får i dag fremlagt rapporten som utvalget har jobbet frem. Norsk idrett må selv finne ut om de vil ha et OL. Idretten skal eie denne prosessen, sier Henriksen.

  Sebastian Henriksen, styremedlem NIF
  Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste