Ser lagkameratens spektakulære fall: – Oioioi satan

Filip Fjeld Andersen fikk et brutalt møte med snøen i det som kanskje var hans viktigste løp i karrieren. Fallet fikk lagkameratene til å måpe etter målgang.

REAKSJON: Lagkameratene lot seg både skremme og imponere av Filip Fjeld Andersens fall, som du kan se lenger ned i saken.

Sebastian Samuelsson vant sprinten foran Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Thingnes Bø, men en annen nordmann gjorde seg også bemerket for TV-seerne.

– Jeg vant ikke rennet, men jeg tror jeg vant dagens beste mageplask på førsterunden.

Filip Fjeld Andersen ler litt av seg selv når han tenker på det som skjedde på sprinten i Östersund.

– Jeg traff en issvull der og stupte rett frem, og fikk smake på snøen, forklarer han.

Både han og utstyret kom seg uskadd fra hendelsen. Og skiskytteren vartet så opp med to fulle hus og karrierebeste i verdenscupen.

– Kroppen var egentlig veldig bra. Det var kjedelig å falle på første runde, men jeg skjerpet meg og visste at da ble det ekstra viktig med fullt hus, for mange skjøt 10 treff. Det klarte jeg også, sier Fjeld Andersen.

– Så det bidro til et godt resultat?

– Vel. For hodet var det bra, men ikke fysisk. Det ble utrolig kaldt på fingre og kropp, men det gjorde at jeg skjerpet meg, svarer 23-åringen.

FALLET: Her ligger Filip Fjeld Andersen og kaver i snøen etter å ha gått på trynet under søndagens sprint.

Skjønte ikke hva som skjedde

Fjeld Andersens lagkamerater ble satt ut da de fikk se fallet etter målgang.

– Oioioi satan. Han gikk skikkelig på trynet. Han glir jo godt og lenge også. Godt det ikke var på asfalt, hvis man skal være positiv, sier Johannes Dale smilende.

– Jeg kjørte yttersving der av den grunnen der. Jeg la inn et sekund eller to, men kom i hvert fall gjennom. Når du spiller poker og går all inn så må du forvente at det kan gå skeis, men jeg liker innstillingen. Han gikk for seier, følger Tarjei Bø opp.

Sturla Holm Lægreid var mer bekymret for utstyret, enn lagkameratens helse.

– Oi. Ouff. Ser heldigvis ut som det går bra med børsa. Det er det vi tenker mest på. Håper det går bra med han også, sier Lægreid.

– Det er en klassisk innerski, er det ikke det de kaller det på alpinspråket? Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, plutselig var jeg bare der nede, beskriver Andersen når NRK viser ham fallet i reprise.

Nummer ni i verden – ikke god nok

Fjeld Andersen fikk friplass til verdenscupåpningen etter at han vant IBU-cupen sammenlagt forrige sesong. Neste helg har Norge én plass mindre, og dermed har presset vært stort på både ham og rekruttkamerat Sivert Bakken.

Sistnevnte imponerte med en sjetteplass på normaldistansen, og Fjeld Andersen visste at han måtte levere. Han ble nummer ni, men det var plassen bak Bakken – slått med drøye 11 sekunder.

Andersen utelukker ikke at fallet kan ha kostet en verdenscupplass.

– Det er fort det. Det er tøft å være nordmann om dagen, og det holder dessverre holder det ikke å være topp 10 i verden om dagen. Jeg får gjøre det enda bedre neste gang. Det er utrolig kjedelig å vise at man har nivået til å være topp 10 i verdenscupen, selv med fall, og mest sannsynlig ikke få gå videre.

Sivert Guttorm Bakken

FÅR GÅ MER: Sivert Guttorm Bakken.

Foto: Geir Olsen / NTB

Bakken har levert 30 treff av 30 mulige i helgen, og en sjette- og en åttendeplass. Landslagssjef Egil Kristiansen bekrefter til NRK at Bakken går også neste helg.

– Det var bestemt på forhånd. De fem fra elitelaget skulle gå de to første helgene og så sto den siste plassen mellom Sivert og Filip. Sivert har vist at han fortjener den plassen, så Filip er klar over at han må dra hjem etter i dag, sier Kristiansen.

To norske på pallen

For Vetle Sjåstad Christiansen ble søndagens sprint en enorm opptur etter at han skjøt seg ut av seierskampen på normalen lørdag. Forrige sesong ble han dessuten kjent som kongen av fjerdeplasser, etter å ha fått hele seks av dem.

FULL KLAFF: Vetle Sjåstad Christiansen fikk to fulle hus og smilte ut fra standplass.

Derfor har han tatt store grep i år, og ble belønnet med en andreplass. Kun slått av Samuelsson, som var i en egen klasse.

– Jeg ga alt jeg hadde den siste runden for å kunne kjempe mot Johannes. Jeg så jo både Johannes og Sebbes løp før jeg gikk ut, og visste det ville bli litt tøft å ta igjen Sebbe. Det må være første gang jeg slår Johannes når han skyter 0-0, sier Christiansen til NRK.

Thingnes Bø ble henvist til tredjeplassen.

– For meg personlig var det kjedelig, men som lag er jeg veldig fornøyd. Det er kjekt for Vetle etter gårsdagen, mener Thingnes Bø.

Johannes Thingnes Bø

PÅ PALLEN: Johannes Thingnes Bø tok sesongens første pallplass, men det ble ikke seier.

Foto: Anders Wiklund/TT / NTB

Lægreids dårligste plassering

Sturla Holm Lægreid, som selv har uttalt at langrennsformen ikke er på topp, fikk ladetrøbbel på liggende, men kom seg igjennom uten bom. Det gjorde han ikke på stående, og falt på listene. Helt ned til en 37.-plass, som er hans dårligste plassering i verdenscupen noen gang.

– Det er ikke sånne resultater man samler på, sier Lægreid.

Men han trodde egentlig det gikk bedre.

– Jeg følte det var mye bra i løypa, men jeg tapte fortsatt 20–25 sekunder per runde. Det er unormalt til meg å være. Enten så er de andre i veldig god form, eller jeg er i dårlig form. Kanskje en kombinasjon, mener Lægreid.

Siste nytt

 • Spania slo ut EM-favoritt Danmark

  Danmark kom til fredagens EM-semifinale mot Spania som stor favoritt, men kom til kort mot tittelforsvarer Spania, som vant 29-25.

  Danmark er regjerende verdensmester og tok med seg OL-sølv hjem fra Tokyo i fjor, begge ganger etter å ha slått Spania i semifinalen. I EM må laget fortsatt vente på sin første finale siden 2014.

  Spania fortsetter på sin side ferden mot det som kan bli lagets tredje EM-triumf på rad.

  Det så lenge ut til å skulle gå helt fint for danskene. I første omgang ledet danskene med inntil fire mål. Lasse Svan satte inn 14-11 et drøyt minutt før pause, men to spanske reduseringer gjorde at den danske ledelsen halvveis var 14-13.

  Etter pause var Spania best. To raske mål av Barcelona-spiller Aleix Gómez sendte laget i ledelse første gang på 17-16, og danskene kom aldri à jour igjen.

  EM i håndball for menn 2022: Spania - Danmark
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Carlsen snublende nær turneringsseier

  Magnus Carlsen spilte remis mot Santosh Gujrathi Vidit i et over fem timer langt parti fredag. Han er svært nær sammenlagtseier i turneringen i Nederland.

  Det blir i så fall åttende gang han vinner turneringen i Wijk aan Zee. Forrige gang var i 2019.

  Med to runder igjen er Carlsen et halvt poeng foran Richard Rapport, et helt poeng foran Anish Giri og Shakyriyar Mamedyarov. Han kommer til å få et helt poeng søndag i form av walkover mot Daniil Dubov, som er ute av turneringen etter å ha testet positivt på koronaviruset.

  Dubov ga tidligere i turneringen walkover til Giri fordi han nektet å spille med munnbind etter å ha vært nærkontakt med en smittet person. Fredag ble det klart at russeren selv har testet positivt, og hans tre siste motstandere får dermed seier uten å spille.

  Det betyr at Carlsen kan avgjøre allerede lørdag ved å få minst remis mot Fabiano Caruana og matche Rapports resultat mot Andrej Esipenko. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Sophie Román Haug blir Roma-spiller

  LSK Kvinner har solgt Sophie Román Haug til Roma, opplyser klubben.

  – Dette var ikke en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg, sier Haug.

  Hun har spilt for LSK siden 2015. I Roma gjenforenes hun med Emilie Haavi, som ble klar for Roma like før jul.

  – Det gleder jeg meg veldig til. Emilie er jo en av de beste spillerne jeg har spilt med, og har blitt en god venn i løpet av årene i Lillestrøm, så det å få dele dette med henne er noe jeg ser veldig frem til, sier Haug.

  Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)
  Foto: Ryan Kelly / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal