NRK Meny
Normal

Gulljenta lader opp til VM i freestyle

– Det er ekstra guts i hallinger. Jeg er glad for at jeg er halling. Det sier X-gamesvinner Tiril Sjåstad Christiansen fra Geilo. Nå står VM for tur.

Tiril Sjåstad Christiansen lader opp med bare å være tante i dagene før VM

Se video her: Tiril Sjåstad Christiansen lader opp til VM

– Det har ikke helt gått opp for meg ennå, selv om jeg har prøvd å sove med medaljen og litt av hvert. Det er ikke så lett å skjønne.

17 år gamle Tiril Sjåstad Christiansen fra Geilo slapper av sammen med familien før VM i freestyle, der Tiril skal kjøre både halfpipe og slopestyle.

Tiril Sjåstad Christiansen

– Gullmedaljen fra X-games vil alltid være spesiell, sier Tiril.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Koser seg med å være tante

Det er store forventninger knyttet til Geilo-jenta, som ble verdenskjent da hun vant slopestylekonkurransen i X-games i USA. Det er den medaljen hun har tatt med seg til sengs. Siden bare rant det på.

– Det gikk jo så fort, fra X-games til ny konkurranse i Park City. Da jeg vant den også, var det jo det som tok over. Så var vi i Sveits, og så vant jeg der også. Nå bare roer jeg ned litt, og tenker over alt som har skjedd i det siste.

Vi møter Tiril hjemme hos søsteren Pia og svogeren, den tidligere toppalpinisten Hans Petter Buraas. Her koser Tiril seg med å være tante for de et og et halvt år gamle tvillingene Birk og Ronja.

– Bare prøver å kjøre bra

VM i freestyle går i Oslo og Voss fra 2. til 10. mars. Halfpipekonkurransen går i Oslo Vinterpark 5. mars, slopestyle i Myrkdalen på Voss 9. mars. Om hun har noen tanker om hvordan hun skal vinne VM?

– Neeei, jeg prøver bare å kjøre bra på ski. Går det bra i konkurranser, så gjør det det. Og det er ikke hver gang man har en bra dag. Jeg har vært heldig, så får vi se om det går like bra i VM til uka.

Saken fortsetter under bildet.

Tiril Sjåstad Christiansen

– Det er noe eget med hallinger, sier Tiril Sjåstad Christiansen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Fikk frieri

Blir det ny seier, blir det nok ikke mye fred å få. Allerede nå renner det inn med meldinger på telefonen.

– Mamma synes jeg er gæren som bruker så mye tid på å svare på alle meldingene, men jeg synes det er koselig å svare når folk sender meg gratulasjoner. Det er hyggelig, men det er litt av hvert som plinger inn her. Det kom blant annet et frieri, forteller Tiril.

– Men disse amerikanerne, har de lært seg å si navnet ditt?

– Det begynner å komme seg, selv om det er noen som sliter litt ennå. Det går bare i "Ti". De klarer ikke den r'en. Jeg prøver å lære dem å rulle på r'en, men jeg vet ikke hvorfor de ikke får det til.

– På TV må de jo si det. Hva sier de der?

– Ja, ikke sant? Det har vært alt mulig rart. Det verste er når de skal uttale Sjåstad. Du hører de begynner :"Sjaaa ... – Christensen!" De dropper bare hele navnet. Jeg tror egentlig de bare har gitt opp nå, for mange kaller meg Tiril med amerikansk r. Det er alltid moro å høre hva de kommer opp med, he-he.

Saken fortsetter under bildet.

Tiril Sjåstad Christiansen

Tiril er lettrørt, og synes det er koselig med alle hyggelige meldinger hun får.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Går det an å beskrive følelsen du hadde da du skjønte du vant X-games?

– Da ble jeg så glad at jeg falt inn i gjerdet der jeg satt, og så kom tårene. Gurimalla, det er det sjukeste jeg har opplevd. Jeg tror ikke det er noe som kan toppe det. Det var helt vilt!

Vil gjerne til OL

Tiril forklarer at hun er en emosjonell type, og at det ligger til slekta.

– Ja, det vil jeg absolutt si. Jeg begynner fort å gråte. Det er ikke noe jeg kan noe for. Det ligger i familien. Både farmoren min og farfaren min – og mommo også – vi begynner fort å gråte, og blir fort rørt.

– Hva betyr familien for deg?

Tiril Sjåstad Christiansens gullmedalje

Gullmedaljen fra X-games.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Det betyr sjukt mye å ha noen som bryr seg. Det å alltid ha noen å komme hjem til som venter på deg når du kommer fra konkurranser, det er fint.

Tiril viser fram medaljen fra X-games. Den har hun med seg. Ingen andre medaljer vil noensinne bli som den.

– Det er jeg nokså sikker på. Det er ikke mye som kan toppe den. Det måtte være et X-games-gull til.

– Den første vil uansett alltid være den beste. Men å vinne OL en gang, det ville være å toppe kransekaka. Det største målet mitt er å ta et gull der, sier Tiril.

Siste nytt

 • Lance Armstrong inngår forlik

  Lance Armstrong inngår forlik på 5 millioner dollar for å unngå rettssak i mai, der han ville ha risikert å måtte betale 100 millioner dollar til myndighetene. Det melder amerikanske medier sent torsdag kveld norsk tid, skriver NTB.

  Lance Armstrong
  Foto: Thao Nguyen / AP
 • Chelsea nærmer seg Tottenham

  Chelsea slo Burnley 2-1 på bortebane, og med tre poeng knappet de inn på Tottenham og den viktige fjerdeplassen. Med fire kamper igjen har Chelsea fem poeng opp til byrivalen. Kampen mellom Leicester og Southampton endte 0-0.

  FBL-ENG-PR-BURNLEY-CHELSEA
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier. Rosenborg slo Trygg/Lade 4-2.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag