Hopp til innhold

Christiansen første nordmann med to VM-medaljer i samme mesterskap

Med ny nordisk rekord sikret Henrik Christiansen VM-bronse på 1500-meter.

SE CHRISTIANSEN TA BRONSE

Fra bane tre svømte Christiansen et meget sterkt løp, og med tiden 14,19,39 satte han også ny nordisk rekorden på 1500 meter.

– Det er vanskelig å beskrive de følelsene som går gjennom meg akkurat nå. Det er så utrolig tilfredsstillende at arbeidet vi legger ned gir resultater, sier Christiansen til SVT etter at bronsemedaljen var sikret.

Dermed ble han den første nordmannen som har vunnet to medaljer i ett og samme VM.

– Det var kjempesterkt. Han gjorde det på akkurat riktig måte. Han har tatt store steg gjennom året, og det viser han når det gjelder som mest, sier NRKs svømmeekspert Aleksander Hetland.

Første nordmann med to medaljer

Dermed ble også Christiansen den første nordmannen som har tatt to medaljer i ett og samme VM. Tidligere i mesterskapet tok han også sølv på distansen 400 meter.

– Å komme herfra med to medaljer er helt ubeskrivelig, og ikke minst to perser. Det er en veldig god følelse.

Landslagssjef Petter Løvberg mener at det er ekstra imponerende å ta en ny medalje kort tid etter den første.

– Det er ikke så lett når du tar en VM-medalje å legge den bak deg og ta en ny en. Det er det jeg er mest fornøyd med, sier han til SVT.

Selv om han satte ny nordisk rekord, og tok medalje, mener Christiansen selv at han kunne fått enda mer ut av løpet.

– Det er en del slurv, men i en VM-finale handler det om å slå først i veggen, sier han

– Skal han komme høyere på pallen er det i starten han må forbedre seg, mener Hetland.

  • Se avslutningen på svømme-VM her:

Har trosset motgang

Christiansen har dermed en gang for alle bevist at han er for fullt tilbake på topp i bassenget etter noen år med motgang.

– Han har vist at han virkelig har vokst de siste par sesongene med den motgangen han har hatt og kommet ut på den andre siden som en sterkere, bedre og mer rutinert svømmer, mener Hetland.

Ukrainske Mykhailo Ramanchuk tok gullmedaljen og italienske Gregorio Paltrinieri tok sølvmedaljen.

China Short Course Swimming Championships

BEVISET: Henrik Christiansen var naturlig nok meget fornøyd etter at han tok sin andre medalje i svømme-VM i Kina.

Foto: Ng Han Guan / AP

Tror på ny norsk gullalder

VM i kortbanesvømming har vært en stor suksess for det norske landslaget.

Tomoe Hvas satte onsdag ny verdensrekord for juniorer på 100 meter butterfly, Niksa Stojkovski satte fredag ny norsk rekord på 50 meter butterfly og også de norske kvinnene har hatt et sterkt mesterskap.

– Vi får nye gode unge norske svømmere. Det er flere som er oppe og kjemper, og de kjemper ikke bare om å kvalifisere til VM, sier Hetland.

Han mener det nå er mye å glede seg til fremover for norsk svømming.

– De kjemper om finaler og semifinaler. Dette er starten på en ny norsk medaljeæra i norsk svømming. Det er jeg helt sikker på.

Akkurat det er landslagssjefen enig i.

– Nå er det bare å fortsette i det gode sporet videre og satse på å ta nye steg. Det er ingen av våre utøvere som er i taket enda, sier Løvberg.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal