Hopp til innhold

Tror ikke noen domstol vil behandle CBAs skøytekonflikt

Idrettsjusekspert og advokat Gunnar Martin Kjenner tror ikke skøytelaget CBA kommer noen vei i kampen om å få den omstridte treneren Peter Mueller på isen.

Kjenner

CBA kan gå rettens vei for å få lov til å ha Peter Mueller på isen når Håvard Bøkko går løp.

Rolf Hauge

- Dette er en prinsippsak og handler ikke bare om Mueller eller skøytesporten, sier CBA-direktør Rolf Hauge.

Foto: NRK

Vibecke Sørensen

Skøytepresident Vibecke Sørensen, her under pressekonferansen i 2009 der det ble opplyst at Peter Mueller fikk sparken.

Foto: Solum, Stian Lysberg, Stian Lysberg Solum / Scanpix
Det private skøytelaget vurderer å gå rettens vei å få ha amerikaneren som sekundant for Håvard og Hege Bøkko.

– Vi kan bare ikke akseptere at vi her i Norge ikke skal gi utøverne best mulig vilkår. Håvard Bøkko konkurrerer med Sven Kramer, og da må han få gjøre det på samme vilkår, sier CBA-sjef Rolf Hauge til NRK.no.

Da CBA - Norges første kommersielle skøytelag - ble etablert for to år siden, ble laget på bakgrunn av Norges Skøyteforbunds regelverk nektet å ha sin egen trener på isen for å sekundere de norske løperne.

Landslagssjef Jarle Pedersen skulle gjøre trener- og sekunderingsjobben, mot viljen til enkelte av løperne på privatlaget.

Etter å ha møtt nederlendere med erfaring fra lignende konflikter under EM i helgen, har imidlertid CBA fått vann på mølla.

Kjenner: – Ikke normalt å ta opp slike saker

Idrettsjusekspert og advokat Gunnar Martin Kjenner mener CBA lite trolig har noe å komme med.

– Denne sakem tror jeg ikke noen domstol vil behandle. Avgjørelser og endringer rundt konkurranseregler oppfattes ikke som juss. Det er ikke normalt å ta opp slike saker til behandling, sier Kjenner.

Han påpeker at det er opp til det enkelte forbund å gjøre om reglene.

– Det er nok skøyteforbundet selv som vil fatte vedtak i en slik sak, sier Kjenner.

Lar seg ikke skremme

Rolf Hauge understreker at CBA håper å unngå å gå til retten, men at de ønsker å gå langt for å få gjennom sin vilje.

Skøytepresident Vibecke Sørensen tar likevel trusselen fra profflaget med knusende ro.

– Dette endrer ikke noe på det faktum at vårt forhold til Peter Mueller er over, og at han ikke skal stå på isen med «Norge» på ryggen. For øvrig mener jeg vårt rettsvesen har bedre ting å bruke tiden på, sier Sørensen til NRK.no.

– Handler ikke om Mueller

En del av bakgrunnen for konflikten var at Mueller hadde fått sparken som norsk landslagstrener bare noen få måneder før konflikten oppstod.

Mueller mistet jobben som trener etter at han trakasserte en av sine skøyteløpere, Maren Haugli, under verdenscupåpningen i Berlin i 2009.

Norges Skøyteforbund ga klar beskjed om at det bare var landslagets folk som skulle få være på isen , og at de ikke ville ha innblanding fra noen andre.

– Men dette handler ikke om Peter Mueller. Dette er en prinsippsak som gjelder alle profesjonelle utøvere. Skal de kunne konkurrere med de beste, må de også få best mulige vilkår, sier Hauge.

Peter Mueller og Håvard Bøkko

Håvard Bøkko foretrekker å ha Peter Mueller på isen. Her er radarparet under EM i 2009.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Fem profflag i Nederland

Han og resten av CBA-ledelsen diskuterte saken med nederlandske profflag under skøyte-EM i Budapest sist helg . Nederlandsk skøytesport var gjennom nesten nøyaktig den samme diskusjonen for 12-14 år siden, da de kommersielle profflagene gjorde sitt inntog der.

Da vant profflagene, ledet av tidligere toppløper Rintje Ritsma, fram med sitt krav. Nå er det fem profflag med til sammen 60 løpere i landet der hurtigløp på skøyter er nasjonalsport.

– Og man kan jo bare se på hvilken suksess nederlandsk skøytesport har hatt i disse årene. De vinner, mens vi må nøye oss med en bronse i ny og ne. Vi kjemper akkurat den samme kampen som nederlenderne gjorde, sier Hauge.

– De fikk til slutt aksept for å etablere profflag, og å bruke deres ressurser for å gjøre løperne best mulig. Husk at løperne ikke er like, og at et fast landslagsopplegg ikke passer for alle, sier Hauge.

Skøytepresidenten bryr seg ikke om de nederlandske profflagenes rettslige erfaringer.

– Vi vet hvilke idrettslige forhold til forholder oss til. Jeg kjenner ikke til sakene i Nederland, vi men forholder oss til de valgene vi har tatt, sier Vibecke Sørensen.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal