Hopp til innhold

Cato Zahl Pedersen legger seg flat etter «fatal feil»

Langrennsløper Trygve Toskedal Larsen går glipp av Paralympics etter en påmeldingstabbe av Olympiatoppen. Cato Zahl Pedersen tar alt ansvar og vil ikke skylde på systemsvikt.

Trygve Toskedal Larsen og Cato Zahl Pedersen

KRITISK: Langrennsløper Trygve Toskedal Larsen mener Olympiatoppen bør få bedre rutiner etter tabben som kostet ham deltakelse i Paralympics. Cato Zahl Pedersen mener imidlertid at ansvaret er hans alene.

Foto: Ole Martin Wold / Håkon Mosvold Larsen / NTB

– De (Olympiatoppen) har rett og slett sovet på jobben og ikke telt rett ut fra antall kvoteplasser, sier Larsen til NRK.

Da Olympiatoppen i slutten av januar skulle ta ut Paralympics-troppen, tok de ut en tropp med to langrennsløpere på såkalte kvoteplasser. Problemet var at Norge kun har én kvoteplass for langrenn til lekene i Beijing.

Olympiatoppen sendte selv ut pressemelding om tabben tirsdag kveld.

Larsen understreker at han ikke er ute etter å «ta» Pedersen, og han mener at det er systemet som har sviktet – og at Olympiatoppen (OLT) bør ha rutiner som fanger opp slike feil.

– De må se på rutinene sine for å hindre at slikt skjer igjen. Det kan ikke være én mann som sitter med dette. Alle kan gjøre en feil, så man må ha et idiotsikkert system, mener langrennsløperen.

Tar alt ansvar

Cato Zahl Pedersen, hovedleder for den norske Paralympics-troppen, er imidlertid klar på at dette fullt og helt er hans ansvar, og han mener det ikke handler om svikt i organisasjonen.

Sommer-Paralympics i Tokyo 2021

LEGGER SEG FLAT: Cato Zahl Pedersen beklager overfor Trygve Toskedal Larsen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Pedersen snakker med NRK etter å ha ankommet Beijing onsdag.

– Det har ingenting med saken å gjøre. Vi har holdt på siden 2008, og dette er et engangstilfelle. Det tallet tar jeg overordnet ansvar for, sier Pedersen.

– Larsen mener Olympiatoppen har sovet i timen?

Det har skjedd menneskelig feil, og jeg tar ansvaret for at det har skjedd, sier han.

Vi har gjort en gedigen feil, som vi skal lære av og sørge for at ikke skjer igjen. Jeg har ikke noen behov for å gå dypere inn og svare på enkeltspørsmål, sier Pedersen.

Pedersen forklarer at feilen ligger i at de lå inne med én plass for mye i kalkulatoren de forholdt seg til, og at dette ikke ble korrigert i systemet.

– Vi har hatt feil tall inne, og det tar jeg ansvaret for, sier Pedersen til NRK.

Ble varslet

Bjørn Kristiansen er hovedtrener for paralangrenn elite og var mannen som tok kontakt med Olympiatoppen om kvoteplassene.

– Vi har visst at vi har hatt kvoteplasser for én langrennsløper og én skiskytter i et par år, men så fikk vi kontrabeskjed fra Olympiatoppen i desember i fjor. Vi ga dem da beskjed om at det ikke kunne være riktig, men fikk igjen bekreftet at vi hadde to plasser, sier Kristiansen til NRK.

VM snøsport for parautøvere

GA BESKJED: Landslagstrener Bjørn Kristiansen prøvde å si fra at noe måtte være feil da Olympiatoppen ville sende to løpere til Paralympics.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Hvis man hadde visst at det ikke stemte, kunne de sendt en søknad og fått meg med, men feilen ble ikke oppdaget før vi sendte inn påmelding til de ulike distansene, forteller Larsen.

Zahl Pedersen bekrefter at antall kvoteplasser har vært tema i møter med Skiforbundet.

Begge parter har visst om de reelle tallene. Vi innstilte på to plasser, det var en fatal feil, sier han til NRK.

– Hadde det vært mulig å sende en søknad om en ekstra plass dersom man fant ut av dette tidligere?

– Sånn hvis om atte, dersom atte, det kan jeg ikke kommentere nå. Jeg har dialog med Skiforbundet og tar det med de, sier Pedersen.

Olympiatoppen ble ikke oppmerksomme på feilen før fredag sist uke.

Da fikk Larsen beskjeden om at han likevel ikke får reise til Paralympics.

– Jeg trodde nesten ikke mine egne ører. Jeg har studert løypene og avsluttet verdenscupen med fjerdeplass i klassisk. Det er en 20 kilometer klassisk der i løyper som passer meg bedre, så jeg hadde begynt å øyne mine sjanser om noe stort der nede, så det er veldig surt, forteller Larsen.

2010 Paralympic Games- Day 9

MERITTERT: Trygve Toskedal Larsen (til venstre) tok bronse på stafetten under Paralympics i Vancouver i 2010.

Foto: EZRA SHAW / AFP

Balchen venter avklaring

Alpinisten Magnus Valø Balchen står også i fare for å gå glipp av Paralympics.

Han fikk bekreftet kvoteplass etter gode resultater denne vinteren, men fikk kontrabeskjed fra IPC (Den internasjonale paralympiske komité) og arrangøren.

De mener han ikke er kvalifisert fordi han ikke hadde internasjonal lisens i fjor.

Troppen VM snøsport for parautøvere

KJEMPER VIDERE: Olympiatoppen har påklaget avgjørelsen om å fjerne Magnus Valø Balchens kvoteplass.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Olympiatoppen har påklaget avgjørelsen og vil kjempe for Balchens deltakelse.

– Vi gjør det vi kan for å få Magnus til start, og vi avventer en endelig avklaring, avslutter Zahl Pedersen.

Startskuddet for Paralympics går 4. mars, og lekene kan du følge her på NRK.no.

Siste nytt

  • Kofstad med vill opphenting og banerekord i India

    Espen Kofstad spilte fantastisk golf på 2. runde på europatouren i New Delhi. Han ser ut til å klare cuten i turneringen tross torsdagens skrekkstart.

    Nordmannen gikk fra ni slag over par (81) torsdag til å sette banerekord og trolig spille seg over cutgrensen med en 62-runde fredag.

    – Jeg skjelver fortsatt litt. Det var bare utrolig i dag. Alt satt. Jeg traff på så mange putter. Det har vært litt av en dag, sier Kofstad til arrangøren.

    Han kunne knapt tro det selv etter å ha startet dagen på 141.-plass av de 144 startende i turneringen i Indias hovedstad.

    Suksessen på 2. runde gjør høyst sannsynlig at Kofstad er klar for spill også lørdag og søndag. Det fører til at han må endre reiseplaner for andre gang på kort tid.

    – Jeg endret flybillettene mine i går slik at jeg kunne reise hjem i morgen. Så jeg må endre dem igjen, sier nordmannen.

    62-runden er rekord på DLF Golf and Country Club i New Delhi, melder arrangøren.

    I skrivende stund ligger Kofstad akkurat over cutgrensen med ett slag under par totalt. En rekke spillere har imidlertid til gode å fullføre sine runder før feltet deles i to.

    Japaneren Keita Nakajima leder turneringen i den indiske hovedstaden så langt. Han har gått de to første rundene på totalt 14 slag under par. (NTB)

    Espen Kofstad
    Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
  • City-duo mister Arsenal-kampen

    Manchester Citys forsvarsspillere Kyle Walker og John Stones mister begge søndagens storkamp mot Arsenal. For Arsenal kjemper en nøkkeltrio mot klokken.

    Både Walker og Stones pådro seg skader i løpet av landslagssamlingen, og City-manager Pep Guardiola sa på fredagens pressekonferanse at duoen ikke blir klare til møte mot Arsenal.

    Samtidig fortalte Guardiola at Kevin De Bruyne og Ederson trolig er tilgjengelig til kampen etter litt skaderusk.

    På Arsenal-manager Mikel Arteta sin pressekonferanse, fortalte spanjolen at trioen Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og Gabriel Magalhães er usikker til kampen.

    – De har ikke trent ennå, men vi har en treningsøkt i morgen, så det er en sjanse for at de kan være med, sier Arteta.

    Kun ett poeng skiller fra Arsenal og Liverpool ned Manchester City når ti serierunder gjenstår av Premier League-sesongen.

    Liverpool tar imot Brighton klokken 15:00 søndag, før Manchester City får besøk av Arsenal kl. 17:30.

    John Stones og Kyle Walker
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters
  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen for første gang siden september.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    Om Ipswich vinner den kampen vil de sende Leicester utenfor de to øverste plassene for første gang siden 5. serierunde som ble spilt i september. Ipswich vil riktignok ha én kamp mer spilt enn Leicester etter fredagens kamper.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal