Hopp til innhold

OL-gull kan bety slutten for Sprint-Maiken

BEITOSTØLEN (NRK.no): Hvis Maiken Caspersen Falla oppfyller langrennsdrømmen med OL-gull i Sotsji, vurderer hun å bytte idrett. Falla fristes av VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016.

Maiken Caspersen Falla

Maiken Caspersen Falla går for gull på OL-sprinten i Sotsji.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg har sagt at hvis jeg tar gull i Sotsji, så kan jeg prøve å satse på skiskyting, sier Maiken Caspersen Falla til NRK.no.

Søndag går hun sesongens første sprint i den nasjonale åpningen på Beitostølen. Der er hun blant favorittene, og det kan hun også være under sprinten i Sotsji etter stabilt meget gode sprintresultater de siste årene.

Etterpå kan det altså bli en helt annen idrett for 23-åringen som mesterskapsdebuterte allerede i 2009.

Maiken Caspersen Falla

Maiken Caspersen Falla ble nummer fire på fredagens klassiske tikilometer, et av sprinterens beste distanserenn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Har egenskaper

– Det er faktisk litt alvor i det. Jeg synes skiskyting er vanvittig artig, og jeg drev mye med det da jeg var yngre. Jeg synes det er en fascinerende sport og prøver å få med meg det meste av det som skjer på TV, sier Caspersen Falla.

Hun tok bronse på lagsprinten under ski-VM i Holmenkollen i 2011. At det er VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016, er med på å pirre lysten til å bytte idrett.

Men det handler minst like mye om lysten på nye utfordring – og at Maiken Caspersen Falla føler hun faktisk har noe å hente med børse på ryggen.

– Det å gå kortere runder kan passe meg bra. Det er mange fellesstarter og kanskje jeg har noen egenskaper der som skiskytterne ikke har utviklet ennå med hurtighet og sprint. Og så synes jeg skytebiten er spennende, sier hun.

– Skitvanskelig

Caspersen Falla synes for øvrig skytebiten er mer enn spennende. Den er også ekstremt utfordrende.

– Skyting er skitvanskelig. Det er så utrolig mange kvaliteter du må ha for å gjøre det bra i skiskyting. Så da må du legge ned mye hardt arbeid, men det hadde vært utrolig artig å satse på skiskyting noen år, fastslår bronsemedaljøren fra VM-sprinten i Val di Fiemme i år.

At Maiken Caspersen Falla i så fall har mye hardt arbeid i vente, kan Torgeir Bjørn skrive under på. NRKs ekspertkommentator i langrenn, som er tidligere landslagstrener i skiskyting, mener langrennsjenta har hastverk hvis hun skal være medaljekandidat i Holmenkollen om drøyt to år.

– Trenger tre år

– Skal hun ha noen som helst sjanser der, må hun begynne å trene skyting nokså omgående etter OL i Sotsji. Jeg mener hun vil trenge i hvert fall tre år på å kunne bli en stabilt god skytter. Men hvis hun har litt av basisen inne, kan hun rekke å bli så god at hun på spesielt gode dager og med litt marginer kan skyte godt nok til å kjempe om medalje, analyserer Bjørn.

For at hun langrennsmessig vil være blant de beste fra dag én, er han ikke i tvil om. Når Tora Berger legger opp etter OL, ser Bjørn bare tre skiskytterjenter som kan følge Caspersen Fallas.

– Miriam Gössner, Daria Domratsjeva og Kaisa Mäkäräinen er de beste langrennsløperne, og Maiken vil være på deres nivå. Felles for de tre er at de har et veldig høyt potensial, men de er også veldig ustabile på skytedelen, sier Torgeir Bjørn, som minner om at svenske Magdalena Forsberg konverterte fra langrenn til skiskyting og ble verdens beste over en lang periode.

Forventer OL-medalje

Sist Maiken Caspersen Falla konkurrerte i skiskyting, var i rulleski-NM i fjor. Der ble hun nummer 12. Etterpå har hun ikke skutt. For nå handler alt om sprinten i OL.

Der ligger lista høyt for jenta med to verdenscupseirer.

– Jeg må nok ta medalje i OL hvis jeg skal være ordentlig fornøyd, bekrefter hun.

– Hva er prosentsjansen for at du vinner gull i OL?

– Det er umulig å si. Jeg håper den er ganske stor, men vi får se hvordan det utvikler seg.

– Ser du på deg selv som en av de største favorittene?

– Med tanke på fjorårsresultatene, så vil jeg jo ha en bra sjanse til å gjøre det bra, sier Caspersen Falla til NRK.no.

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal