NRK Meny
Normal

OL-gull kan bety slutten for Sprint-Maiken

BEITOSTØLEN (NRK.no): Hvis Maiken Caspersen Falla oppfyller langrennsdrømmen med OL-gull i Sotsji, vurderer hun å bytte idrett. Falla fristes av VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016.

Maiken Caspersen Falla

Maiken Caspersen Falla går for gull på OL-sprinten i Sotsji.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg har sagt at hvis jeg tar gull i Sotsji, så kan jeg prøve å satse på skiskyting, sier Maiken Caspersen Falla til NRK.no.

Søndag går hun sesongens første sprint i den nasjonale åpningen på Beitostølen. Der er hun blant favorittene, og det kan hun også være under sprinten i Sotsji etter stabilt meget gode sprintresultater de siste årene.

Etterpå kan det altså bli en helt annen idrett for 23-åringen som mesterskapsdebuterte allerede i 2009.

Maiken Caspersen Falla

Maiken Caspersen Falla ble nummer fire på fredagens klassiske tikilometer, et av sprinterens beste distanserenn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Har egenskaper

– Det er faktisk litt alvor i det. Jeg synes skiskyting er vanvittig artig, og jeg drev mye med det da jeg var yngre. Jeg synes det er en fascinerende sport og prøver å få med meg det meste av det som skjer på TV, sier Caspersen Falla.

Hun tok bronse på lagsprinten under ski-VM i Holmenkollen i 2011. At det er VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016, er med på å pirre lysten til å bytte idrett.

Men det handler minst like mye om lysten på nye utfordring – og at Maiken Caspersen Falla føler hun faktisk har noe å hente med børse på ryggen.

– Det å gå kortere runder kan passe meg bra. Det er mange fellesstarter og kanskje jeg har noen egenskaper der som skiskytterne ikke har utviklet ennå med hurtighet og sprint. Og så synes jeg skytebiten er spennende, sier hun.

– Skitvanskelig

Caspersen Falla synes for øvrig skytebiten er mer enn spennende. Den er også ekstremt utfordrende.

– Skyting er skitvanskelig. Det er så utrolig mange kvaliteter du må ha for å gjøre det bra i skiskyting. Så da må du legge ned mye hardt arbeid, men det hadde vært utrolig artig å satse på skiskyting noen år, fastslår bronsemedaljøren fra VM-sprinten i Val di Fiemme i år.

At Maiken Caspersen Falla i så fall har mye hardt arbeid i vente, kan Torgeir Bjørn skrive under på. NRKs ekspertkommentator i langrenn, som er tidligere landslagstrener i skiskyting, mener langrennsjenta har hastverk hvis hun skal være medaljekandidat i Holmenkollen om drøyt to år.

– Trenger tre år

– Skal hun ha noen som helst sjanser der, må hun begynne å trene skyting nokså omgående etter OL i Sotsji. Jeg mener hun vil trenge i hvert fall tre år på å kunne bli en stabilt god skytter. Men hvis hun har litt av basisen inne, kan hun rekke å bli så god at hun på spesielt gode dager og med litt marginer kan skyte godt nok til å kjempe om medalje, analyserer Bjørn.

For at hun langrennsmessig vil være blant de beste fra dag én, er han ikke i tvil om. Når Tora Berger legger opp etter OL, ser Bjørn bare tre skiskytterjenter som kan følge Caspersen Fallas.

– Miriam Gössner, Daria Domratsjeva og Kaisa Mäkäräinen er de beste langrennsløperne, og Maiken vil være på deres nivå. Felles for de tre er at de har et veldig høyt potensial, men de er også veldig ustabile på skytedelen, sier Torgeir Bjørn, som minner om at svenske Magdalena Forsberg konverterte fra langrenn til skiskyting og ble verdens beste over en lang periode.

Forventer OL-medalje

Sist Maiken Caspersen Falla konkurrerte i skiskyting, var i rulleski-NM i fjor. Der ble hun nummer 12. Etterpå har hun ikke skutt. For nå handler alt om sprinten i OL.

Der ligger lista høyt for jenta med to verdenscupseirer.

– Jeg må nok ta medalje i OL hvis jeg skal være ordentlig fornøyd, bekrefter hun.

– Hva er prosentsjansen for at du vinner gull i OL?

– Det er umulig å si. Jeg håper den er ganske stor, men vi får se hvordan det utvikler seg.

– Ser du på deg selv som en av de største favorittene?

– Med tanke på fjorårsresultatene, så vil jeg jo ha en bra sjanse til å gjøre det bra, sier Caspersen Falla til NRK.no.

Siste nytt

 • Torsdagens utfortrening også avlyst

  Torsdagens planlagte gjennomkjøring av utforløypa i Lake Louise måtte avlyses. Arrangøren vil spare på traseen til helgens øvelser. Også onsdag ble utfortreningen avlyst fordi snøen som falt tidligere i uken hadde gjort traseen for bløt.

  jansrud
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • FIS lar russerne gå verdenscup

  De seks russiske langrennsløperne som er livstidsutestengt fra OL av IOC, får gå verdenscupåpningen i Ruka i helgen. FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra IOC før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne, skriver de i en pressemelding.

  Belog og Legkov
  Foto: Pierre Teyssot / Afp
 • Bekreftet: Thoresen til Russland

  Storhamar bekrefter på sine nettsider at Patrick Thoresen vender tilbake til SKA St. Petersburg i KHL. – Vi ønsker Patrick masse lykke til i jakten på sitt 3. Gagarin cup-trofe, skriver klubben. Han spiller sin siste kamp for Storhamar på søndag.

  Hockey Classic: GET-Ligaen: Lillehammer - Storhamar
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Rosenborg - Real Sociedad