Hopp til innhold

Ruud får favorittstempel av sin danske rival: – Tror vi får se Casper i finalen

Det ble historien om nordmannen som danket ut dansken – for andre år på rad. Nå mener Holger Rune (20) at Casper Ruud (24) er favoritt på fredag.

French Open

SKANDINAVISK DUELL: Nordmannen gikk seirende ut mot dansken i kvartfinalen – for andre år på rad.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

 • Casper Ruud – Holger Rune 6–1, 6–2, 3–6, 6–3

Rune har hatt en formidabel vår med to Masters-finaler og én ATP 500-seier i Bayern, men mot norsk motstand sa det fullstendig stopp i årets andre Grand Slam-turnering, Roland Garros.

– Bunnivået hans er virkelig høyt. Jeg må spille noe av min beste tennis når jeg spiller mot ham, sa Rune om Ruud til NRK etter kampen.

Verdensfirer Casper Ruud var på revansjetokt etter semifinaletapet i Roma – og tok fullstendig kontroll over kampen på mektige Philippe-Chartier.

– Det er den største seieren min i år, sa Ruud etter kampen.

Fredag skal han ut i semifinale mot Alexander Zverev – og hans danske rival lanserer ham som favoritt.

French Open

LETTELSE: De to siste settene ble de tøffeste for Ruud.

Foto: LISI NIESNER / Reuters

Favorittstempel

For selv etter det blytunge tapet mot nordmannen, skryter Rune av den 24 år gamle nordmannen.

– Casper er favoritten i semifinalen. For ett år siden ville jeg sagt Zverev. Han kommer tilbake sterkt fra skaden. Jeg tror vi får se Casper i finalen, men hvem vet, sier Rune om semifinalen etter Ruud-tapet.

Også Ruud tror kampen kan gå i hans favør om han er «fysisk klar og sterk».

– Jeg har klart å vinne begge semifinalene tidligere. Jeg har lært mest fysisk og mentalt at det er en lang turnering med lange kamper og en lang reise, der man skal gjøre det bra, sier Ruud til NRK.

– Nå har jeg vært her i to uker og ... man kan gå litt lei. Man må være mentalt forberedt på det. Det føler jeg at jeg har lært av tidligere. Det er gøy når det går bra, så man kan se litt bort ifra det.

Casper Ruud og Holger Rune.

VENNSKAPELIG: Det så ut til å være vennlig stemning mellom de to etter kampen.

Foto: THOMAS SAMSON / AFP

– Startet virkelig ille

Ruud hadde kjent litt nerver på kroppen i forkant av den skandinaviske duellen mot Rune.

– Man er litt lettet. Jeg kom hit på fredag etter Genève og på lørdag på trening, så fikk jeg en skikkelig låsning eller kink i nakken som tyder på at man kanskje er litt nervøs for det som er i vente, sa Ruud.

Om Rune kjente på de samme nervene er usikkert, men han var i hvert fall svært selvkritisk etter kampen.

– Jeg startet virkelig ille. Mot en stor spiller som ham, så fortjener han å vinne. Du kan ikke tillate deg å gjøre det. Det blir en for lang vei tilbake, forteller Rune på pressekonferansen etter kamp.

– Jeg prøvde alt for å finne rytmen. Jeg fant litt tilbake i tredje settet, men det er sent når man kaster bort to sett på den måten, sier Rune.

Holger Rune

FRUSTRASJON: Rune virket til tider resignert i de to første settene.

Foto: THOMAS SAMSON / AFP

Verdensklasse

For dansken slo tilbake og vant det tredje settet. Da hevet han spillet sitt betraktelig.

Han slapp seg litt mer løs. Jeg tror kanskje han kan ha vært litt preget av at det var kvartfinale, stor arena. Han har ikke samme erfaring som Casper, sier Landslagssjef Fredrik Lovén til NRK.

Men etter å ha tapt det tredje settet, slo erfarne Ruud tilbake i det fjerde. Lovén trekker spesielt frem én ting som var Ruuds styrke i det avgjørende settet.

– Han fortsatte å være aggressiv, spesielt med forehanden sin. Jeg synes det er gjennomgående i hans spill at så fort han tør å gå for forehanden sin, så spiller han virkelig bra. For når han gjør det, da har han en forehand i verdensklasse, sier Lovén.

Om tankene rundt forehanden sier Ruud følgende:

– Jeg har trent hele livet på å sette denne forehanden, så bare gjør det for faen.

Lovén mener det ikke var noe mer å snakke om da Ruud tok grep om det siste settet. Slik virket det heller ikke til å begynne med.

Les også: Danske aviser harselerer med Ruud: «Holger er den nye kongen av norden»

Italy Tennis Open
Italy Tennis Open

Ble herjet med

For dansken innledet med manglende presisjon i alle spillets faser. Han rotet med serven, og vekslet mellom å slå baller i nettet og forbi de hvite strekene. «Rune ligner slett ikke seg selv», konstaterte Politiken etter et skrekkelig første sett av 20-åringen.

– Det ser nesten ut som Holger Rune fortsatt er i garderoben, kommenterte Eurosports Svein Espen Lindås Olsen.

– Ruud herjer med Rune, skrev Patrick McEnroe på Twitter. Han er bror av den tidligere storspilleren John McEnroe.

France Tennis French Open

FRUSTRERT: Holger Rune fikk en vond start på kampen i Paris.

Foto: Christophe Ena / AP

Rune kom ikke stort nærmere å knekke koden i andre sett. Ruud dominerte og gjorde knapt feil. Det ble vunnet med nesten like overbevisende 6–2.

Heldigvis for meg følte han det ikke helt i de to første settene. Han gjorde mange feil og jeg fikk mange poeng gratis. Det hjalp på å roe nervene, sa Ruud til arrangøren etter kamp.

Men etter et pust i bakken, en toalettpause og litt næring var plutselig 20-åringen tilbake på sitt aller beste. Han brøt Ruud ved første mulighet i det tredje settet. Plutselig åpnet kampen seg litt igjen.

– Det er helt klart at Holger har funnet energien nå. Spiller drømmetennis så langt i dette tredje settet, sa Olsen på Eurosport.

Rune slo tilbake og kjempet seg tilbake i kampen med 6–3 og reduserte til 1–2 i sett.

Men i det fjerde settet var Ruud tilbake på tærne og sikret seieren etter å ha tatt et tidlig brudd og kjempet inn påfølgende poeng på egen serve.

Nå venter Alexander Zverev i semifinalen. Tyskeren var i fjor rangert som nummer to i verden, men er «kun» nummer 27 for øyeblikket etter å ha skadet seg stygt i Paris i fjor.

I den andre semifinalen møtes verdensener Carlos Alcaraz og verdenstoer Novak Djokovic. Begge kampene spilles fredag.

Alexander Zverev

SEMIFINALEMOTSTANDER: Ruud møter tyske Zverev i semifinalen.

Foto: THOMAS SAMSON / AFP

Dårlig stemning

Kampen mellom nordmannen og dansken var onsdagens hovedattraksjon på det mektige Philippe-Chatrier-anlegget i Paris. Det er ingen selvfølge når spillerne er fra små tennisland, men det var ingen vei utenom etter fjorårets thriller. For det er fortsatt en kamp det snakkes om.

Da haglet det med episoder på banen. Rune ba moren forlate tribunen. Sindige Ruud tok et oppgjør med danskens oppførsel i etterkant og ba ham vokse opp. Pappa Christian Ruud måtte dagen derpå avfeie påstander fra mamma Rune om at de hadde jublet opp i ansiktet på sønnen.

Nå skal temperaturen ha senket seg, selv om de fortsatt ikke sender julekort til hverandre.

Les også: Omtalt som respektløs løgner før skjebnekamp: – Håper de ikke blir påvirket

Holger Rune, Casper Ruud, overskrifter
Holger Rune, Casper Ruud, overskrifter

Turneringen avsluttes med finale søndag.

Siste nytt

 • Ukraina i brev til Uefa-medlemmer : – Det betyr støtte til russisk terror

  Det ukrainske fotballforbundet ber i et brev til alle Uefas medlemsland om ikke å stille til kamp mot russiske ungdomslag.

  Uefas beslutning tidligere i uken om å tillate Russland å stille med U17-landslag i mesterskap fra neste år har vakt sterke reaksjoner. Flere land – deriblant Norge, Danmark, Sverige og England – har gjort det klart at det ikke er aktuelt å la sine ungdommer spille mot russiske lag mens krigen i Ukraina pågår.

  Uefas styrevedtak kom overraskende på mange av medlemslandene, og ifølge BBC skal det heller ikke ha vært enstemmighet på tirsdagens møte.

  I sitt brev til de 54 andre nasjonale forbundene skriver det ukrainske forbundet at en reintegrering av russiske lag på ungdomsnivå vil bety «støtte til den russiske terroriststaten og til alle de forbrytelser den har begått i Ukraina».

  Norges Fotballforbund (NFF) gjorde det torsdag klart at det ikke er aktuelt å endre sin politikk overfor Russland, selv om det dreier seg om ungdommer.

  – Vi står fast ved vår holdning om at norske lag ikke skal spille mot russiske lag så lenge krigen pågår, sa fotballpresident Lise Klaveness.

  Uefa-president Aleksander Ceferin har begrunnet vedtaket nettopp med at barn og ungdommer ikke skal lastes for Russlands aggresjon i Ukraina.

  – Ved å utestenge barn fra våre turneringer vil vi ikke bare unnlate å sikre deres grunnleggende rett til en helhetlig utvikling, men direkte utsette dem for diskriminering, uttalte Uefa-president Aleksander Ceferin onsdag.

  Ceferin
  Foto: Alessandra Tarantino
 • Kolstad fikk det tøft og tapte klart for Zagreb i mesterligaen

  Kolstad tapte med klare 20-31 borte mot Zagreb i mesterligaen håndball. En elendig avslutning av 1. omgang ødela.

  Kolstad var i føringen innledningsvis og ledet etter vel halvspilt første omgang på 9-10, men så klarte hjemmelaget å gjøre åtte mål til 17-10 uten at Kolstad klarte å score et eneste mål de siste tolv og ett halvt minutt av 1. omgang.

  Zagreb fortsatte å dominere også etter hvilen, og Kolstads første mål i 2. omgang kom etter fire minutter på 19-10.

  Islendingen Sigvaldi Gudjonsson var det eneste lyspunktet hos Kolstad. Kantspilleren stoppet på elleve mål.

  (©NTB)

  Håndball: Avkast for REMA 1000-ligaen 2023/24
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Valijeva-høringen utsatt til november

  CAS-høringen i dopingsaken til kunstløper Kamila Valijeva ble torsdag satt på pause. Den gjenopptas 9. november.

  Det opplyser Idrettens voldgiftsrett (CAS) i en melding på sitt nettsted.

  Etter at partene hadde lagt fram sine saker i løpet av tre dager, ba voldgiftspanelet om ytterligere dokumentasjon. Partene vil få tid til å fremskaffe dette, og det er berammet to nye høringsdager i Lausanne 9. og 10. november.

  Det vil trolig ytterligere forsinke den endelige avgjørelsen i saken, ettersom dommerne vil ha tid til å fatte sin avgjørelse og skrive begrunnelsen.

  Valijeva avga en positiv dopingprøve i desember 2021. Hun rakk å vinne laggull i Beijing-OL med ROC-laget før den positive prøven ble kjent. Seiersseremoni og fordeling av medaljer i den øvelsen er ennå ikke foretatt.

  Valijeva krever selv at hun ikke skal bli straffet for den positive prøven.

  FILE PHOTO: Figure Skating - Team Event - Women Single Skating - Free Skating
  Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste