Caruana visste ingenting om video-tabben: – Ganske sjokkerende

LONDON (NRK): Tirsdag stormet det rundt Fabiano Caruana etter at flere hemmelige forberedelser ble avslørt. Selv ante han ingenting om video-tabben da han spilte mot Carlsen.

Fabiano Caruana

OPPRØRT: Det var ikke mye positivt å spore i blikket til Fabiano Caruana etter at videoblemmen ble avslørt.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Caruana fikk først vite om video-tabben etter at partiet mot Carlsen var ferdig. De endte opp med å spille remis, og like etter fikk amerikaneren den nedslående meldingen.

Derfor stilte han ikke opp for pressen. Han gikk rett til pressekonferansen, der han ikke ønsket å kommentere saken.

– Det er jo meget spesielt, og da er det ikke rart at han ikke ville kommentere det. Det er ganske sjokkerende nyheter, sier sjakkekspert Tarjei Joten Svensen til NRK. Han er grunnlegger og journalist for nettstedet Matt & Patt.

– Det var smart å vente, det hadde satt ham ut negativt. Men han måtte få vite det før pressekonferansen. Da kom spørsmålene, og du så at det var ukomfortabelt, sier Anna Rudolf til NRK, som dermed forsvarer å holde det hemmelig.

Psykisk ubalanse

Den mye omtalte videoen ble lagt ut natt til tirsdag norsk tid. Partiet i London starter klokken 16, men Caruana ante ingenting da han satte seg foran brettet. Det gjorde derimot Magnus Carlsen, som var oppmerksom på videoen, men ikke hadde sett den.

Fabiano Caruana ønsket heller ikke å kommentere videolekkasjen etter det femte partiet, men Carlsen var delvis snakkesalig.

– Har du sett mye på amerikansk video i det siste?

– Nei, ikke veldig mye. Jeg vet ikke hvor mye det kommer til å si, sa Carlsen med et lurt smil.

– Har det noe å si? Er det informasjon man kan bruke?

– Kanskje, svarte Carlsen med et enda lurere smil.

– Veldig irriterende

Stormester Rune Djurhuus tror det er en kalkulert risiko av Caruanas støtteapparat.

– Det er nok fordi de var redd for at han skulle komme i psykisk ubalanse hvis han fikk vite det så kort tid i forveien, sier Djurhuus.

– De må ha antatt at han ikke klarte å håndtere dette så kort tid før partiet. Da tenker de at de heller får gi det til han etterpå. Det må også bety at informasjonen ikke er så avgjørende, sier NRKs ekspert Torstein Bae.

NRK dekker VM i sjakk 2018: F v Torstein Bae, Line Andersen og Heidi Røneid.

NRK-EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

Matt & Patt-journalist Svensen regner med at Caruana er forbannet.

– Det kunne ha påvirket ham negativt i partiet. Men jeg kan ikke tenke meg at han ble veldig blid, det er nok veldig irriterende. Det må være en syk følelse å få beskjeden, sier Svensen.

Siste nytt

 • Hovland skrev norsk golfhistorie

  Viktor Hovland er som første norske herrespiller i historien inne blant de 100 beste på verdensrankingen i golf. Det ble klart da den oppdaterte listen ble publisert mandag. Der er 22-åringen på 89.-plass. Dermed klatrer han 12 plasser fra forrige ukes 101.-plass. Til sammenligning var han nummer 1157 ved utgangen av 2018. Neste milpæl for Hovland blir å spille seg inn blant de 50 beste. Klarer han det, er han sikret plass til noe nær alle de store turneringene i golfsirkuset. (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Steve Helber / AP
 • Ruuds overmann tapte finalen

  Borna Coric, som slo Casper Ruud i fredagens kvartfinale, måtte se seg slått av Daniil Medvedev i finalen i ATP-turneringen i St. Petersburg. Kroaten, som er nummer 15 på ATP-rankingen, nedkjempet Ruud i tre sett etter å ha tapt det første. Søndag kom han til kort mot den russiske hjemmefavoritten og verdensfireren Medvedev, som noterte sin sjette turneringsseier i karrieren med 6-3, 6-1.

  Russia Tennis Open
  Foto: Elena Ignatyeva / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal