Hopp til innhold

Caruana visste ingenting om video-tabben: – Ganske sjokkerende

LONDON (NRK): Tirsdag stormet det rundt Fabiano Caruana etter at flere hemmelige forberedelser ble avslørt. Selv ante han ingenting om video-tabben da han spilte mot Carlsen.

Fabiano Caruana

OPPRØRT: Det var ikke mye positivt å spore i blikket til Fabiano Caruana etter at videoblemmen ble avslørt.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Caruana fikk først vite om video-tabben etter at partiet mot Carlsen var ferdig. De endte opp med å spille remis, og like etter fikk amerikaneren den nedslående meldingen.

Derfor stilte han ikke opp for pressen. Han gikk rett til pressekonferansen, der han ikke ønsket å kommentere saken.

– Det er jo meget spesielt, og da er det ikke rart at han ikke ville kommentere det. Det er ganske sjokkerende nyheter, sier sjakkekspert Tarjei Joten Svensen til NRK. Han er grunnlegger og journalist for nettstedet Matt & Patt.

– Det var smart å vente, det hadde satt ham ut negativt. Men han måtte få vite det før pressekonferansen. Da kom spørsmålene, og du så at det var ukomfortabelt, sier Anna Rudolf til NRK, som dermed forsvarer å holde det hemmelig.

Psykisk ubalanse

Den mye omtalte videoen ble lagt ut natt til tirsdag norsk tid. Partiet i London starter klokken 16, men Caruana ante ingenting da han satte seg foran brettet. Det gjorde derimot Magnus Carlsen, som var oppmerksom på videoen, men ikke hadde sett den.

Fabiano Caruana ønsket heller ikke å kommentere videolekkasjen etter det femte partiet, men Carlsen var delvis snakkesalig.

– Har du sett mye på amerikansk video i det siste?

– Nei, ikke veldig mye. Jeg vet ikke hvor mye det kommer til å si, sa Carlsen med et lurt smil.

– Har det noe å si? Er det informasjon man kan bruke?

– Kanskje, svarte Carlsen med et enda lurere smil.

– Veldig irriterende

Stormester Rune Djurhuus tror det er en kalkulert risiko av Caruanas støtteapparat.

– Det er nok fordi de var redd for at han skulle komme i psykisk ubalanse hvis han fikk vite det så kort tid i forveien, sier Djurhuus.

– De må ha antatt at han ikke klarte å håndtere dette så kort tid før partiet. Da tenker de at de heller får gi det til han etterpå. Det må også bety at informasjonen ikke er så avgjørende, sier NRKs ekspert Torstein Bae.

F v Torstein Bae, Line Andersen og Heidi Røneid.

NRK-EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

Matt & Patt-journalist Svensen regner med at Caruana er forbannet.

– Det kunne ha påvirket ham negativt i partiet. Men jeg kan ikke tenke meg at han ble veldig blid, det er nok veldig irriterende. Det må være en syk følelse å få beskjeden, sier Svensen.

Siste nytt

 • Hovland med ny Ryder Cup-seier

  Viktor Hovland var overlegen i duell mot Collin Morikawa i singlekampen i Ryder Cup søndag. Europa-laget er i ferd med å sette inn nådestøtet på finaledagen.

  Hovland sikret Europas første poeng for dagen da han slo Morikawa fire hull opp med tre å gå. Dermed kunne ikke amerikaneren hente nordmannen igjen.

  Hovland og co. leder i øyeblikket 11,5-5,5, og Europa-laget trenger 14,5 poeng totalt for å hente hjem seieren i den prestisjetunge turneringen.

  The 2023 Ryder Cup
  Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters
 • Hovland med stadig overtak i Ryder Cup – USA må ha et mirakel

  Viktor Hovland leder kontrollert mot Collin Morikawa i singlekampen i Ryder Cup søndag. Europa-laget har fortsatt grepet om turneringsseieren.

  Hovland og co. ledet 10,5-5,5 før den siste dagen, og Europa-laget trenger 14,5 poeng totalt for å hente hjem seieren i den prestisjetunge turneringen.

  Status i de tolv pågående kampene er fem ganger Europa-ledelse og amerikansk ledelse i like mange kamper. I de to resterende singleduellene er det ingenting som skiller.

  Den 26 år gamle nordmannen storspiller i duell mot Collin Morikawa, og allerede på det tredje hullet knep nordmannen første stikk. Ledelsen ble doblet på det neste hullet.

  Søndag er alle de 24 spillerne i aksjon i tolv enkeltkamper. Det ligger dermed totalt tolv poeng til fordeling. USA trenger et lite mirakel for å hente hjem turneringsseieren.

  The 2023 Ryder Cup
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Råsterkt Ruud-comeback i Beijing – møter Alcaraz i kvartfinalen

  Casper Ruud ble rundspilt av Tomas Martin Etcheverry fra start, men slo tilbake og avanserte i ATP500-turneringen i Beijing.

  Nordmannen vant 2-1 i sett på hardcourt-underlaget i Beijing. Han møter verdenstoppen Carlos Alcaraz i kvartfinalen.

  Ruud tapte førstesettet hele 1-6. Det var ferdigspilt på cirka en halvtime.

  Ruud brøt Etcheverrys serve direkte i andre sett. Nordmannen ga så etter hvert fra seg et ganske klart grep om settet, men han rodde det inn med 7-5.

  Oppgjøret ble avgjort i et tiebreak etter at Ruud utlignet til 6-6 i sin serve. Ruud havnet under med 0-4, men fightet seg tilbake og vant med sifrene 9-7.

  Ruud må fikse solide resultater tiden som kommer for å gi seg selv en mulighet til å bli kvalifisert til ATP-sluttspillet senere i høst.

  Laver Cup Tennis
  Foto: DARRYL DYCK / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste