Caruana visste ingenting om video-tabben: – Ganske sjokkerende

LONDON (NRK): Tirsdag stormet det rundt Fabiano Caruana etter at flere hemmelige forberedelser ble avslørt. Selv ante han ingenting om video-tabben da han spilte mot Carlsen.

Fabiano Caruana

OPPRØRT: Det var ikke mye positivt å spore i blikket til Fabiano Caruana etter at videoblemmen ble avslørt.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Caruana fikk først vite om video-tabben etter at partiet mot Carlsen var ferdig. De endte opp med å spille remis, og like etter fikk amerikaneren den nedslående meldingen.

Derfor stilte han ikke opp for pressen. Han gikk rett til pressekonferansen, der han ikke ønsket å kommentere saken.

– Det er jo meget spesielt, og da er det ikke rart at han ikke ville kommentere det. Det er ganske sjokkerende nyheter, sier sjakkekspert Tarjei Joten Svensen til NRK. Han er grunnlegger og journalist for nettstedet Matt & Patt.

– Det var smart å vente, det hadde satt ham ut negativt. Men han måtte få vite det før pressekonferansen. Da kom spørsmålene, og du så at det var ukomfortabelt, sier Anna Rudolf til NRK, som dermed forsvarer å holde det hemmelig.

Psykisk ubalanse

Den mye omtalte videoen ble lagt ut natt til tirsdag norsk tid. Partiet i London starter klokken 16, men Caruana ante ingenting da han satte seg foran brettet. Det gjorde derimot Magnus Carlsen, som var oppmerksom på videoen, men ikke hadde sett den.

Fabiano Caruana ønsket heller ikke å kommentere videolekkasjen etter det femte partiet, men Carlsen var delvis snakkesalig.

– Har du sett mye på amerikansk video i det siste?

– Nei, ikke veldig mye. Jeg vet ikke hvor mye det kommer til å si, sa Carlsen med et lurt smil.

– Har det noe å si? Er det informasjon man kan bruke?

– Kanskje, svarte Carlsen med et enda lurere smil.

– Veldig irriterende

Stormester Rune Djurhuus tror det er en kalkulert risiko av Caruanas støtteapparat.

– Det er nok fordi de var redd for at han skulle komme i psykisk ubalanse hvis han fikk vite det så kort tid i forveien, sier Djurhuus.

– De må ha antatt at han ikke klarte å håndtere dette så kort tid før partiet. Da tenker de at de heller får gi det til han etterpå. Det må også bety at informasjonen ikke er så avgjørende, sier NRKs ekspert Torstein Bae.

NRK dekker VM i sjakk 2018: F v Torstein Bae, Line Andersen og Heidi Røneid.

NRK-EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

Matt & Patt-journalist Svensen regner med at Caruana er forbannet.

– Det kunne ha påvirket ham negativt i partiet. Men jeg kan ikke tenke meg at han ble veldig blid, det er nok veldig irriterende. Det må være en syk følelse å få beskjeden, sier Svensen.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen VM-klar etter «pers»

  Henrik Ingebrigtsen satte personlig rekord på 5000 meter med 13:15.38 under et stevne i Heusden i Belgia lørdag. Han forbedret sin egen rekord fra 13:16.97.

  Tiden er over 13 sekunder bak lillebror Jakobs norske rekord, som ble satt i London lørdag.

  Henrik Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Norske medaljer i U20-EM

  Pål Haugen Lillefosse vant gull i stav i U20-EM i svenske Borås lørdag. Lillefosse var den eneste som gikk over 5.41 og vant dermed sitt andre EM-gull. 18-åringen vant også U18-EM i fjor. I tillegg kom Markus Rooth på tredjeplass i tikamp.

  Norgesmesterskapet i friidrett 2016.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Pinot sterkest opp Tourmalet

  Julian Alaphilippe økte ledelsen i sammendraget etter at Geraint Thomas måtte gi tid til franskmannen som nå er 2.02 foran briten. Thibaut Pinot var sterkest opp Col du Tourmalet og vant den 14. etappen foran Alaphilippe og Steven Kruijswijk.

  Pinot
  Foto: Thibault Camus / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal