Caruana visste ingenting om video-tabben: – Ganske sjokkerende

LONDON (NRK): Tirsdag stormet det rundt Fabiano Caruana etter at flere hemmelige forberedelser ble avslørt. Selv ante han ingenting om video-tabben da han spilte mot Carlsen.

Fabiano Caruana

OPPRØRT: Det var ikke mye positivt å spore i blikket til Fabiano Caruana etter at videoblemmen ble avslørt.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Caruana fikk først vite om video-tabben etter at partiet mot Carlsen var ferdig. De endte opp med å spille remis, og like etter fikk amerikaneren den nedslående meldingen.

Derfor stilte han ikke opp for pressen. Han gikk rett til pressekonferansen, der han ikke ønsket å kommentere saken.

– Det er jo meget spesielt, og da er det ikke rart at han ikke ville kommentere det. Det er ganske sjokkerende nyheter, sier sjakkekspert Tarjei Joten Svensen til NRK. Han er grunnlegger og journalist for nettstedet Matt & Patt.

– Det var smart å vente, det hadde satt ham ut negativt. Men han måtte få vite det før pressekonferansen. Da kom spørsmålene, og du så at det var ukomfortabelt, sier Anna Rudolf til NRK, som dermed forsvarer å holde det hemmelig.

Psykisk ubalanse

Den mye omtalte videoen ble lagt ut natt til tirsdag norsk tid. Partiet i London starter klokken 16, men Caruana ante ingenting da han satte seg foran brettet. Det gjorde derimot Magnus Carlsen, som var oppmerksom på videoen, men ikke hadde sett den.

Fabiano Caruana ønsket heller ikke å kommentere videolekkasjen etter det femte partiet, men Carlsen var delvis snakkesalig.

– Har du sett mye på amerikansk video i det siste?

– Nei, ikke veldig mye. Jeg vet ikke hvor mye det kommer til å si, sa Carlsen med et lurt smil.

– Har det noe å si? Er det informasjon man kan bruke?

– Kanskje, svarte Carlsen med et enda lurere smil.

– Veldig irriterende

Stormester Rune Djurhuus tror det er en kalkulert risiko av Caruanas støtteapparat.

– Det er nok fordi de var redd for at han skulle komme i psykisk ubalanse hvis han fikk vite det så kort tid i forveien, sier Djurhuus.

– De må ha antatt at han ikke klarte å håndtere dette så kort tid før partiet. Da tenker de at de heller får gi det til han etterpå. Det må også bety at informasjonen ikke er så avgjørende, sier NRKs ekspert Torstein Bae.

NRK dekker VM i sjakk 2018: F v Torstein Bae, Line Andersen og Heidi Røneid.

NRK-EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Ole Kaland / NRK

Matt & Patt-journalist Svensen regner med at Caruana er forbannet.

– Det kunne ha påvirket ham negativt i partiet. Men jeg kan ikke tenke meg at han ble veldig blid, det er nok veldig irriterende. Det må være en syk følelse å få beskjeden, sier Svensen.

Siste nytt

 • Mikkelsen i teten i Rally Sweden

  Andreas Mikkelsen er sammen med Esapekka Lappi nummer to i Rally Sweden. Han er 54,5 sekunder bak sammenlagtleder Ott Tänak før søndagens avslutning. Rally Sweden rundes da av med tre fartsprøver.

  Mikkelsen
  Foto: Micke Fransson / TT / NTB scanpix
 • Sala gravlagt etter flystyrt

  Over 3000 mennesker møtte opp i fotballlspilleren Emiliano Salas begravelse i hjembygden hans i Argentina. Sala omkom da flyet som skulle frakte ham fra Nantes til sin nye hjemby og klubb Cardiff, styrtet 21.januar.

  Salas begravelse
  Foto: JUAN MABROMATA / AFP
 • Horneland med sin første RBK-seier

  Rosenborg hadde få problemer mot svenske Sundsvall i lørdagens treningskamp i Abrahallen. I Eirik Hornelands første seier som RBK-trener ga ikke trønderne seg før det sto 5-1 på måltavla. Tidligere lørdag vant Stabæk 2-1 over Strømmen, mens Kristiansund slo Ranheim 3-2.

  Eirik Horneland
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal