Hopp til innhold

Kastet bort gullsjansen med kjempetabbe: – Det er helt sprøtt

Sjakkspiller Fabiano Caruana trodde han gjorde en taktisk genistrek i kampen om VM-gull i hurtigsjakk. Men amerikaneren hadde ikke lest reglene nøye nok.

Fabiano Caruana

NUMMER FIRE: Fabiano Caruana, her i aksjon under tirsdagens partier.

Foto: Anna Sjtourman / FIDE

Partiet mellom Fabiano Caruana og Jan Nepomnjasjtsjij varte bare i seks trekk.

Hvorfor i all verden prøver de ikke? Det er helt sprøtt for meg, sier Bae.

VM sjakk studio NRK

LITE IMPONERT: Torstein Bae, NRKs sjakkekspert.

Foto: Erik Johansen / NTB

Med én runde igjen av VM i hurtigsjakk sto fire spillere helt likt: Caruana, Nepomnjasjtsjij, Magnus Carlsen og Nodirbek Abdusattorov kunne alle ta VM-gull med seier i siste runde.

Etter kort tid ble Caruana og Nepomnjasjtsjij enige om remis.

Det er helt utrolig. Jeg lurer på om han kan reglene. Hvis det er tilfellet at flere skal til omspill hadde jeg skjønt det. Men kun de to beste kommer til omspill, sier Bae.

Skjønte ikke reglene

Remisen var så overraskende at det skapte urolighet på nabobordet i spillesalen i Warszawa. Den tidlige remisen mellom «Nepo» og Caruana gjorde at både Carlsen og Nakamura snudde seg vekk fra eget spill. Da konstaterte de at nabobordet var ferdigspilt, og jobben måtte gjøres selv.

Duda og Carlsen

SMUGTITT: Magnus Carlsen tok seg tid til å følge med på de andre partiene under innspurten. Her kikker han på partiet mellom Abdusattorov og polske Duda. Nede til venstre ser du bordet til Nepomnjasjtsjij og Caruana.

Foto: Lennart Ootes / FIDE

Jeg tekte at det var stor sjanse for at også Magnus Carlsen spilte remis, og forsøkte å spille sikkert, sier Caruana til NRK.

Er ikke det litt defensivt?

Jeg gir ikke opp. Hvis jeg hadde gått for seier og tapt hadde det også blitt feil. Jeg føler at dette blir den beste løsningen, sier Caruana.

Amerikaneren var ikke den eneste som manglet oversikt. Ingen av de fire i tet virket å ha oversikt over hva utfallet ble, selv etter at alt var ferdigspilt.

Carlsen sa til NRK at han ikke hadde peiling. Caruana virket å ha misforstått reglene, mens usbekiske Abdusattorov innrømmer at han ikke ante hva som kom til å skje.

Caruana, som utfordret Carlsen til VM-kamp i 2018, var ganske sikker på at han skulle møte Carlsen i siste runde. Derfor ble han overrasket over at Nepomnjasjtsjij ble motstander, og han mente han hadde lite å stille opp med mot russerens spesialåpning.

Jeg vet ikke helt med Caruana om han ikke var klar over reglene. Han ga bort sjansene til å vinne medalje, sier Carlsen.

Nepo og Nakamura

UAVGJORT: «Nepo» og Nakamura spilte 14 trekk før de ble enige om remis.

Foto: Anna Sjtourman / FIDE

En del kontroverser

Det ble remis også for Carlsen i siste runde, noe som gjorde at hverken han eller Fabiano Caruana nådde opp til å delta i omspillet. Nodirbek Abdusattorov slo Jan Nepomnjasjtsjij, som kom seg til omspill etter taktisk spill.

«Nepo» avsluttet turneringen med to lynraske remiser. Også i nest siste runde ble det remis nesten umiddelbart. En slik «taktisk remis» fra storspillerne har vært svært omdiskutert tidligere.

Til NRK ønsker hverken Nepomnjasjtsjij eller Nakamura å utdype årsaken. Carlsen hadde følgende kryptiske melding om de raske remisene:

– Hva skal man si? De tar en kalkulert risiko. Regler er regler, sier Carlsen, som endte på tredjeplass.

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal