Hopp til innhold

Caruana-hjelper tror Carlsen bløffer om treningen

Mens Fabiano Caruana bruker åtte-ti timer hver dag foran sjakkbrettet kan det gå flere dager uten at Magnus Carlsen trener sjakk. – Jeg tror ikke på det, sier Caruanas sekundant.

Magnus Carlsen

TRENER LITE: Magnus Carlsen trener ikke like mye sjakk som VM-motstanderen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Fabiano Caruana har vært gjennom et enormt treningsprogram foran VM-kampen i London. Det siste halvåret har han ligget i hardtrening med turneringer og treningsleirer om hverandre. De lengste treningsleirene har vart i over en måned.

Da har Caruana sittet for å øve på åpninger, se på ulike trekk og regne på ulike varianter.

– Vi trener hele dagen. Hvis du regner totalt antall timer sjakk er det åtte-ti timer, sier Cristian Chirilă til NRK.

Cristian Chirilă Chirila

CARUANA-HJELPER: Cristian Chirilă er en av Caruanas sekundanter.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Maks to-tre timer

Det står i sterk kontrast til Magnus Carlsen. Han bruker langt fra den samme tiden foran sjakkbrettet. Noen dager trener han ikke sjakk i det hele tatt.

– Jeg pleier å si at han trener to-tre timer om dagen. Det er ikke helt tatt ut av løse luften. Hvis man legger sammen spillingen og trening, er det ikke mer enn det. Det er oppsiktsvekkende; normalt trener spillerne i verdenstoppen syv-åtte timer om dagen. Det gjør ikke Magnus, sier Atle Grønn.

Det er så ekstremt at Caruana og støtteapparatet nekter å tro på det.

– Jeg tror ikke på det, det må være feil. Både han og teamet rundt liker å gi et inntrykk av at han trener lite, men jeg tror ikke noe på det, sier Chirilă.

– Utlendinger tror ikke at han trener så lite, men vi som kjenner ham fra miljøet vet at det er sant. Vi vet at det kan gå flere dager uten at han trener, sier Grønn.

Judit Polgar, Anna Rudolf og Christian Chirila

I LONDON: Christian Chirilă er sammen med Caruana i London. Her intervjues han av Judit Polgár og Anna Rudolf.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Tenker sjakk hele tiden

Sjakkjournalist i El Pais, Leontxo García, mener Caruana og Carlsen trener like mye, men at nordmannen ikke er like strukturert.

– Magnus gjør det på en helt annen måte. Om han løper, svømmer, går på ski eller spiller fotball, kan han analysere stillinger. Han gjør det i blinde, helt uten brikker. Magnus Carlsen tenker alltid på sjakk, sier García til NRK.

García satt med et inntrykk av at Carlsen var latere enn de fleste andre.

– Han fortalte meg at han ikke er fan av militærdisiplin. Og at han alltid tenker på sjakk. «Hvis du teller timer og dager jeg analyserer sjakk, trener jeg like mye som alle andre», sa han til meg.

– Magnus Carlsen bryter med de grunnleggende prinsippene i sjakken som Caruana og alle andre i verdenstoppen er et produkt av. Carlsen har gått en annen vei, han har lekt seg til toppen, forklarer Atle Grønn.

Fabiano Caruana

TRENER MYE SJAKK: Fabiano Caruana.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Sportsnyheter

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren

Det var dramatisk i Stavanger da Jerv-spiller Erlend Hustad fikk sitt andre gule kort. Eksperter mener Hustad har en god sak, men hoveddommeren står på sitt.

Siste nytt

 • Vindheim ferdig i Schalke

  Andreas Vindheim (26) er ferdig i Schalke etter å ha rykket opp til Bundesliga med den tyske storklubben.

  – Det var ingen enkel beslutning, spesielt etter et så suksessrikt år med opprykk og seriemesterskap i 2. Bundesliga, sier Schalke-direktør Rouven Schröder i en pressemelding.

  Vindheim vender tilbake til Sparta Praha. Bergenseren dro på lån i januar og spilte syv kamper for Schalke. Store deler av våren ble ødelagt av en skade i leggen.

  Vindheim
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Uenighet i Sveriges landslag

  Flere svenske langrennsløpere har ikke skrevet under på en ny avtale med skiforbundet foran kommende sesong, til tross for at lagene ble presenterte tirsdag.

  Med der var som ventet Frida Karlsson, som har noe å revansjere etter en svak OL-sesong.

  – Til neste år handler det om å finne en stabil form som kan holde sesongen ut. Jeg skal aldri mer være på bunnen, sa Karlsson på tampen av sist sesong.

  Tirsdag ble hun presentert blant de 14 som skal kjempe om edelt metall i VM i Planica i månedsskiftet februar/mars.

  Ifølge svenske medier er det imidlertid flere løpere som ikke er enig med skiforbundet foran sesongen. Fra før er det klart at sprintstjernen Linn Svahn skal satse mot VM utenfor landslaget.

  Veteranen Calle Halfvarsson er en av dem som ikke har skrevet under ennå.

  – Det er noen punkter i avtalen vi ikke er fornøyde med. Vi kan ikke bare akseptere alt, men jeg håper at vi ror noen ting i land i dag, sier han til Aftonbladet. (NTB)

  Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn 15 km klassisk menn
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ingen Zucca-hjelp for Norge

  Norges største ishockeystjerne Mats Zuccarello reiser ikke til Finland for å slutte seg til den norske VM-troppen, sier landslagssjef Petter Thoresen til TV 2.

  Zuccarello og hans Minnesota Wild røk ut av NHL-sluttspillet i den første runden, og nordmannen var derfor aktuell for en reise til Finland for å delta i resten av verdensmesterskapet for Norge.

  Tirsdag bekrefter landslagssjef Petter Thoresen overfor TV 2 at det ikke blir noe av. «Zucca» har levert en god sesong i NHL, der han på veien har slått flere av sine egne poengrekorder.

  Før helgen uttalte Thoresen at det fantes «en liten sjanse» for at 34-åringen ville slutte seg til resten av hans tropp i Finland, men nå er løpet kjørt. Sist Zuccarello var på isen i en landskamp var i OL-kvalifiseringen i august i fjor.

  Da røk OL-drømmen for Norge med tap for Danmark i siste kamp. I etterkant avslørte NHL-stjernen at det kanskje var hans siste landskamp.

  Norge spiller sin neste VM-kamp mot Østerrike onsdag, før Tsjekkia, Sverige og USA venter i de tre siste. Norge kjemper for å unngå å rykke ned fra elite-VM. (NTB)

  NHL: Stanley Cup Playoffs-Minnesota Wild at St. Louis Blues
  Foto: Jeff Le / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste