Carlsens VM-hjelper vekker oppsikt: – Veldig sjelden

NEW YORK/KRAGERØ (NRK): Maxime Vachier-Lagrave (26) er selv en kandidat til å true Magnus Carlsens (26) sjakktrone, men verdensfireren hjalp nordmannen til en ny VM-triumf.

Carlsen

SEIRET: Her vinker Magnus Carlsen til pressen etter å ha forsvart VM-tittelen i New York onsdag kveld.

Foto: MARK KAUZLARICH / Reuters

– Vachier-Lagrave har kunnskaper som er enorme, og når han er villig til å dele kunnskapene, får Magnus mye gratis, sier internasjonal mester Atle Grønn til NRK.

Nesten samtidig som Carlsen dro i land en dramatisk seier onsdag kveld, kunne NRK avsløre noen av hjelperne, eller sekundantene, i Carlsen-teamet.

Vachier-Lagrave

HJALP CARLSEN: Maxime Vachier-Lagrave.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Blant dem finner vi altså konkurrenten og kameraten Vachier-Lagrave, som i dag er nummer fire på verdensrankingen.

Franskmannen kan bli en utfordrer allerede under VM i hurtig- og lynsjakk i desember.

– Betydd mye

– Da (Vishwanathan) Anand hadde brukt (Peter) Leko i Chennai, var det en bombe. Men han var ikke topp ti, og når Magnus har en som er topp fire, er det ganske betydningsfullt. Det er uvanlig at en som selv er verdensmesterkandidat, vil være sekundant for Magnus, sier Grønn.

Han forklarer:

– Sjakk er jo vitenskap også. Magnus har vist i denne kampen at han har tatt sjakken til et vitenskapelig nivå. Det betyr at han har et veldig godt team rundt seg. Og at han har klart å få med sin jevnaldrende kamerat og konkurrent, har nok betydd mye.

Magnus Carlsen fikk god hjelp av disse sekundantene under VM.

Stormester og tidligere Carlsen-lærer Simen Agdestein tror hjelpen fra Vachier-Lagrave har vært gull verdt for nordmannen.

Han ser ikke noen fare den andre veien: at franskmannen kan plukke opp ideer fra den regjerende verdensmesteren.

Vil ikke dele informasjon

– Jeg tror det er veldig bra. Han suger fra brystet til de beste, og jeg tror det bare er positivt for ham, sier Agdestein.

– Er det overraskende at han ønsker det?

– Det kan du jo si. Men man får veldig konkrete oppgaver, så sånn sett tror jeg ikke det blir problematisk, sier stormesteren, som kommenterte VM for VGTV.

Magnus Carlsen blir intervjuet av Ole Rolfsrud etter VM-seieren.

Både Agdestein og Grønn påpeker at duoen kjenner hverandre godt fra før.

NRK møtte deler av sekundantteamet i Kragerø onsdag kveld, men her ønsket ikke hjelperne å avsløre hele teamet.

Hverken Maxime Vachier-Lagrave eller de andre hjelperne har kommentert franskmannens rolle.

– Det sier en del – spesielt når det er sterke spillere. Alle som er på et høyt nivå, er kjente. Det gir en del informasjon om hva man har tenkt å prøve av åpningsvarianter for eksempel. Det er for å gi så lite informasjon som mulig til motstanderne, svarer Carlsen-sekundant Nils Grandelius på hvorfor det er hemmelighold rundt VM-hjelperne.

Grønn utdyper:

– Det gir motstanderne en fordel når de skal forberede seg mot ham. Derfor er det veldig sjelden at de som er helt i toppen blir med i et sekundantteam, sier Grønn.

Magnus Carlsen blir verdensmester.

Siste nytt

 • Carlsen fortsatt verdensener

  Magnus Carlsen var presset før møtet med Shakhriyar Mamedyarov, men med remis i europacup-kampen topper han fortsatt verdensrankingen.

  Carlsen måtte unngå tap for ikke å miste posisjonen han har hatt siden 2011. Det greide han uten store problemer.

  Magnus Carlsen etter Norway Chess i Stavanger 2018.
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • FA vil straffe Mourinho

  Det engelske fotballforbundet (FA) har åpnet sak mot Manchester United-manager José Mourinho etter seieren mot Newcastle. Mourinho kom med uttalelser på portugisisk foran et TV-kamera. Uttalelsene var ifølge FA «fornærmende og grove, og var upassende».

  Jose Mourinho
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Drammen møter Kiel

  Drammen fekk den kanskje verst mogelege motstandar i neste runde av kvalifisering til mennenes EHF-cup: Tyske THW Kiel. Kiel er eitt av dei beste laga i verda, med mellom anna Harald Reinkind i troppen. Kampane går 17.-18. november, returkampane 24.-25. november. Drammen spelar borte først.

  – Det bir moro, sjølv om sjansen til å gå vidare er minimale. Vi får sjansen til ein skikkeleg handballfest, seier Drammens trenar Kristian Kjelling til NRK.

  THW Kiel
  Foto: Fadi Al-Assaad / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Nasjonsligaen: Norge - Bulgaria