NRK Meny
Normal

Carlsens VM-hjelper vekker oppsikt: – Veldig sjelden

NEW YORK/KRAGERØ (NRK): Maxime Vachier-Lagrave (26) er selv en kandidat til å true Magnus Carlsens (26) sjakktrone, men verdensfireren hjalp nordmannen til en ny VM-triumf.

Carlsen

SEIRET: Her vinker Magnus Carlsen til pressen etter å ha forsvart VM-tittelen i New York onsdag kveld.

Foto: MARK KAUZLARICH / Reuters

– Vachier-Lagrave har kunnskaper som er enorme, og når han er villig til å dele kunnskapene, får Magnus mye gratis, sier internasjonal mester Atle Grønn til NRK.

Nesten samtidig som Carlsen dro i land en dramatisk seier onsdag kveld, kunne NRK avsløre noen av hjelperne, eller sekundantene, i Carlsen-teamet.

Vachier-Lagrave

HJALP CARLSEN: Maxime Vachier-Lagrave.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Blant dem finner vi altså konkurrenten og kameraten Vachier-Lagrave, som i dag er nummer fire på verdensrankingen.

Franskmannen kan bli en utfordrer allerede under VM i hurtig- og lynsjakk i desember.

– Betydd mye

– Da (Vishwanathan) Anand hadde brukt (Peter) Leko i Chennai, var det en bombe. Men han var ikke topp ti, og når Magnus har en som er topp fire, er det ganske betydningsfullt. Det er uvanlig at en som selv er verdensmesterkandidat, vil være sekundant for Magnus, sier Grønn.

Han forklarer:

– Sjakk er jo vitenskap også. Magnus har vist i denne kampen at han har tatt sjakken til et vitenskapelig nivå. Det betyr at han har et veldig godt team rundt seg. Og at han har klart å få med sin jevnaldrende kamerat og konkurrent, har nok betydd mye.

Magnus Carlsen fikk god hjelp av disse sekundantene under VM.

Stormester og tidligere Carlsen-lærer Simen Agdestein tror hjelpen fra Vachier-Lagrave har vært gull verdt for nordmannen.

Han ser ikke noen fare den andre veien: at franskmannen kan plukke opp ideer fra den regjerende verdensmesteren.

Vil ikke dele informasjon

– Jeg tror det er veldig bra. Han suger fra brystet til de beste, og jeg tror det bare er positivt for ham, sier Agdestein.

– Er det overraskende at han ønsker det?

– Det kan du jo si. Men man får veldig konkrete oppgaver, så sånn sett tror jeg ikke det blir problematisk, sier stormesteren, som kommenterte VM for VGTV.

Magnus Carlsen blir intervjuet av Ole Rolfsrud etter VM-seieren.

Både Agdestein og Grønn påpeker at duoen kjenner hverandre godt fra før.

NRK møtte deler av sekundantteamet i Kragerø onsdag kveld, men her ønsket ikke hjelperne å avsløre hele teamet.

Hverken Maxime Vachier-Lagrave eller de andre hjelperne har kommentert franskmannens rolle.

– Det sier en del – spesielt når det er sterke spillere. Alle som er på et høyt nivå, er kjente. Det gir en del informasjon om hva man har tenkt å prøve av åpningsvarianter for eksempel. Det er for å gi så lite informasjon som mulig til motstanderne, svarer Carlsen-sekundant Nils Grandelius på hvorfor det er hemmelighold rundt VM-hjelperne.

Grønn utdyper:

– Det gir motstanderne en fordel når de skal forberede seg mot ham. Derfor er det veldig sjelden at de som er helt i toppen blir med i et sekundantteam, sier Grønn.

Magnus Carlsen blir verdensmester.

Siste nytt

 • Fossum i ellevill Bundesliga-kamp

  Iver Fossum startet sin første kamp siden 21. oktober, og spilte samtlige minutter for Hannover i 4-4-festen mot Leverkusen i Bundesliga. Julian Korb sikret poengdeling sju minutter før slutt.

  Foto: Peter Steffen / AP
 • Liverpool knuste Bournemouth 4-0

  Liverpool imponerte mot Joshua King og Bournemouth. Dermed har de heng på lagene som ligger og vaker bak Manchester City. King måtte ut med skade i den første omgangen.

  Philippe Coutinho
  Foto: Andrew Powell / Liverpool FC via Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal