NRK Meny
Normal

Dette er Carlsens rareste sjakkopplevelser

Magnus Carlsen (23) er forberedt på nye overraskelser når han skal spille i Aserbajdsjan i helgen.

Carlsen

SLITEN: Her prøver Magnus Carlsen å slappe av før et av VM-partiene mot Viswanathan Anand i fjor høst.

Foto: BABU / Reuters

Simen Agdestein

ERFAREN: Simen Agdestein har fått med seg litt av hvert ved sjakkbrettet.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg må innrømme at jeg ikke vet helt hva jeg går til her. Det blir nytt og spennende, sier Magnus Carlsen.

Sjakk er i ferd med å bli en TV-sport i Norge, men de aller fleste storturneringer foregår fortsatt i små landsbyer forskjellige steder i Europa.

Det er enkle arrangementer i til tider små lokaler, og Carlsen har erfart at det ofte kan se uforutsette ting under partiene.

Falt fra scene

Når NRK.no ber verdensmesteren trekke fram den rareste episoden, må han tenke seg om i et par sekunder. Så kommer svaret kontant:

– Det var én turnering, jeg skal ikke nevne navn, der det begynte å lekke fra taket. Og ned på brettet, gliser Carlsen.

For tre år siden ble nemlig verdenseliten overrumplet av en vannlekkasje under spillet. Det pøste ned utenfor det litt slitte lokalet, og til slutt tålte ikke taket mer.

– Det var ikke så veldig gøy, sier Carlsen til NRK.no i en stille stund i Oslo noen uker før den kommende turneringen.

Regnet overrasket spillerne under Bazna-turneringen i Romania i 2011. Den turneringen vant for øvrig Carlsen foran Sergjei Karjakin og Hikaru Nakamura.

Falt fra scenen

Det lekke taket er imidlertid ikke den største overraskelsen til Carlsen ved sjakkbrettet. Den sto han nemlig for selv da han ventet på at det skulle bli hans tur.

Carlsen pleier ofte å vandre rundt mellom brettene, alltid med forskjellige kombinasjoner og varianter i tankene. Noen ganger mister han helt oversikten over verden rundt.

– Det var en turnering hvor jeg spilte på en scene. Da gikk jeg rundt i mine egne tanker. Så datt jeg ned fra scenen, sier Carlsen.

Overhørte radio – motstander lurt

En av de som har fått innblikk i Carlsens mest kuriøse opptredener, er forfatter og sjakkentusiast Hallgeir Opedal. Han har gitt ut bok om verdensmesteren, og Opedal trekker frem en episode fra London.

– Magnus møtte David Howell, og de satt nærmest publikum på første rad. Her satt det en og lyttet til radio, og spillerne hørte lyden da den ene ørepluggen falt ut. «It's over», sa radiostemmen, og David trodde han lå så dårlig an at han hadde tapt. Magnus trodde bare at han hørte på en fotballkamp, sier Opedal.

Og kanskje Howell ble litt psyket ut. Partiet fra London Chess Classic i 2011 endte i hvert fall med en enkel Carlsen-seier.

Satte seg selv sjakk matt

Tidligere Carlsen-trener og i øyeblikket Norges tredje beste sjakkspiller, Simen Agdestein, har deltatt i hundrevis av turneringer.

På spørsmål om hvilke merkelige opplevelser som sitter sterkest igjen fra sjakkbrettet, må han tilbake til lag-NM i Trondheim for flere år siden.

Nakamura

TIL ASERBAJDSJAN: Hikaru Nakamura.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Her hadde Hans Olav Lahlum valgt en ganske uvanlig taktikk. Laget måtte unngå tap, og forfatteren stilte til sjakkbrettet med øreklokker.

– Han ville ikke bli forstyrret av bråk i hallen. Og da hørte han jo ikke noe, så da motstanderen tilbød remis, hørte han ikke tilbudet. Senere tapte han partiet, og laget gikk glipp av det som kunne bli noe stort, sier Agdestein, som selv deltok i Norgesmesterskapet.

Vant etter «frekkis»

Agdestein har også noen uvanlige seire på samvittigheten. Under en lynsjakkturnering i regi av Oslo Schakselskap ble 46-åringen regelrett overkjørt, og motspilleren hadde kommet i posisjon til å få ny dronning.

Han løftet opp bonden, stoppet klokken og fant frem den nye dronningen.

– Men da husket han ikke om bonden sto i C- eller B-linjen. Også spurte han meg, men jeg svarte at jeg ikke kunne si noe. Da han til slutt satte ned bonden, valgte han feil felt, sier Agdestein.

– Da tillot jeg meg å si: «Det er et ulovlig trekk. Du har tapt partiet på ulovlig trekk». Det var usportslig av meg, men det var jo litt humor, sier Agdestein og ler.

– Ble han forbannet?

– Nei da, det var god stemning, svarer han.

– Tror det blir bra

Magnus Carlsen kommer neppe i slike situasjoner når han igjen skal bryne seg på noen av verdens beste spillere.

I Aserbajdsjan møter han blant andre Sergej Karjakin (24) og Fabiano Caruana (21), som er spådd å bli Carlsens største rivaler i fremtiden.

Hikaru Nakamura (26) er nok også revansjesugen etter Zürich-brøleren.

– Det passet bra for programmet mitt. Jeg trengte en turnering i langsjakk mellom Zürich og Norway Chess i juni, og sånn sett passet det perfekt. Motstanderne er gode, sier Carlsen.

– Jeg vet at aserbajdsjanerne har arrangert sjakk før av god kvalitet, så jeg tror det blir bra, legger han til.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live