Lotteritilsynet med advarsel etter Carlsen-klubbens millionavtale

Magnus Carlsens sjakk-klubb, Offerspill, inngår en avtale med spillgiganten Kindred.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Det skriver spillselskapet i en pressemelding onsdag.

Det var VG som først omtalte saken.

– Dette er jeg stolt over og glad for. Disse midlene vil bidra til at Offerspill SK kan fortsette å vokse, og at klubben kan bidra med talentutvikling og breddesatsing på et nivå norsk sjakk ikke har sett tidligere, sier Magnus Carlsen i en uttalelse til avisen.

Pappa Henrik Carlsen er forberedt på at avtalen kan bli omstridt.

– Dette er en god avtale for norsk sjakk, og spesielt for medlemmer og talenter tilknyttet Offerspill. Vi er naturlig vis forberedt på at den kan skape diskusjon. Men så lenge debatten føres på et saklig nivå er en slik debatt bare velkommen, skriver Henrik Carlsen i en uttalelse til NRK.

Fire millioner kroner

Det skjer et drøyt halvår etter at Norges Sjakkforbund sa nei til en avtale med samme spillselskap i sommer.

Den gangen kunne sjakkforbundet få 50 millioner kroner over fem år for å jobbe som lobbyist for å fjerne spillmonopolet i Norge. I flere omganger ble lovligheten av en slik avtale vurdert.

Magnus Carlsen ønsket at forbundet skulle si ja til avtalen. Han opprettet klubben Offerspill, blant annet for å samle flere stemmer slik at ja-siden vant.

Avtalen som nå er inngått gir klubben fire millioner kroner over to år.

– Offerspill har spenstige planer, blant annet gjennom å tiltrekke seg flere spillere online. Vi ønsker å gi Offerspill nødvendig starthjelp for å profesjonalisere sin struktur og igangsette prosjekter som kommer unge, norske sjakkspillere til gode, sier Kindreds Head of Public Affairs, Peter Alling, i pressemeldingen.

– Opererer ulovlig i Norge

NRK har tatt kontakt med Lotteritilsynet onsdag ettermiddag. De innkalte til et møte for å diskutere saken.

Etter møtet opplyser direktør i Lotteritilsynet, Gunn Merete Paulsen, til NRK at de ikke har lest avtalen, men at de kommer til å følge med på hva som skjer fremover.

– Vi tenker at det de gjør her, er at de inngår en samarbeidsavtale med en aktør som opererer ulovlig i Norge. Det er en balansegang som kan være krevende, sier Paulsen.

– Jobben vår er å stoppe ulovlig markedsføring. Det er praktiseringen av avtalen som vil avgjøre om det er lovlig. Hvis vi ser den praktiseres uten at det er i henhold til norsk lov, så er det noe vi vil gjøre noe med.

– Vil følge med

Morten L. Madsen

SJAKKPRESIDENT: Morten L. Madsen.

Foto: NRK

Sjakkforbundet innkalte til et styremøte klokken 17.00 i ettermiddag for å diskutere saken. I en uttalelse onsdag kveld uttaler forbundet at de vil følge med på Lotteritilsynet gjør videre med saken.

– Styret har ikke sett avtalen, men forutsetter at den er lovlig og vil følge med på hva lotteritilsynet og norske myndigheter fremover vil mene om avtalens lovlighet når den settes i verk. Norges Sjakkforbund har selv siden Kongressen fått økonomiske støtte fra flere hold til økt satsning på talentutvikling. Det er bra. Men fortsatt må forbundet jobbe videre med å styrke egen økonomi, for å ha midler til å kunne arbeide med både bredde og topp på en god nok måte, skriver forbundet i en uttalelse på sine egne hjemmesider.

Strid

I sommer gikk Lotteritilsynet ut i et åpent brev og advarte sjakkforbundet.

– Det følger av utkast til samarbeidsavtale at Norges Sjakkforbund ikke skal være en reklamekanal for Kindred eller noen av selskapets merkevarer. Norges Sjakkforbund skal ikke profilere logoer eller produkter fra Kindred, men Norges Sjakkforbund bør kjenne til at enhver aktivitet som er iverksatt for å fremme omsetningen av Kindred eller noen av selskapets merkevarer vil være lovstridig markedsføring. Det er altså ikke bare bruk av logo og produkter som partene må unngå, skrev Lotteritilsynet.

I løpet av striden kom det også to juridiske vurderinger av lovligheten. Begge pekte på at sjakkforbundets avtale var innenfor lovverket.

– Det er en risiko

Bae

NRKs SJAKKEKSPERT: Torstein Bae

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

En av dem som var kritiske til avtalen i sommer er tidligere president i sjakkforbundet, nå NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Han foreslo da at Offerspill heller kunne inngå en avtale, istedenfor at sjakkforbundet skule påta seg rollen som betalt lobbyist. Bae peker på at de samme juridiske problemstillingene fortsatt ligger til grunn.

– Det er en risiko som Offerspill tar, som jeg ikke har noen invendinger mot. Det må være helt opp til dem selv om de ønsker det og hvilke vurderinger de gjør i forbindelse med det.

Vil utvikle sjakken videre

Ifølge avtalen skal ikke Kindreds logoer promoteres av Offerspill, skriver VG. Klubben skal heller ikke jobbe som lobbyist, slik forbundet eventuelt skulle gjøre.

Halvparten av pengene skal gå til støtteordninger for unge spillere, elitespillere og utvikling av kvinnelige talenter, i tillegg til at det skal fokuseres på å få flere nordmenn til å spille sjakk på nett.

Vi var veldig tydelige i sommer på hva vi tenkte om avtalen med Kindred og Sjakkforbundet, så derfor tenkte vi at dette var et veldig naturlig steg å gå. I tillegg er det slik at norsk sjakk i stor grad mangler mye midler, og med en sånn avtale, som strengt tatt er historisk i norsk sjakksammenheng, så vil man klare å bygge sjakk på en helt ny måte, og nå ut til mye bredere masser og skape et helt unikt tilbud til mange flere, sier daglig leder i Offerspill, Jon Kristian Haarr til NRK.

Siste nytt

 • Friidretten fryser OL-kvalifisering

  Det internasjonale friidrettsforbundet har satt kvalifiseringsperioden for Tokyo-OL på vent til desember. Det skriver de i en pressemelding.

  Det betyr at det ikke vil være mulig å kvalifisere seg til OL frem til 1. desember. Utøvere som allerede er kvalifisert etter at kvalifiseringsperioden åpnet i fjor, vil fortsatt være kvalifisert.

  Avgjørelsen er tatt etter samtaler med utøverkommisjonen. Resultater oppnådd før 1. desember kan registreres som verdensrekorder, kontinentale eller nasjonale rekorder, men de vil ikke kvalifisere til OL eller telle på verdensrankingen.

  FILE PHOTO: A 3D printed Olympics logo is seen in front of displayed "Tokyo 2021" words in this illustration
  Foto: Dado Ruvic / Reuters
 • Eliteseriestart utsatt igjen

  Forbudet mot idrettsarrangementer til 15. juni betyr at Norges Fotballforbunds planer for sesongstart i norsk toppfotball må utsettes igjen.

  Kulturminister Abid Raja (V) opplyste tirsdag at regjeringens tiltak for å hindre videre smitte av koronaviruset forlenges inn i juni. Folk skal holde minst to meters avstand til hverandre og ikke samles i grupper på flere enn fem.

  – Det finnes en rekke scenarioer nede på tegnebrettet hos oss, men de avhenger helt av hvor lenge denne krisen varer og hvilke muligheter vi har på de gjenstående dagene i 2020, sa NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt til NTB mandag.

  Eliteserien fotball 2019: Rosenborg - Ranheim (3-2).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Bislett Games utsatt

  Bislett Games, som skulle vært arrangert 11. juni 2020, blir utsatt eller avlyst.

  – Vi jobber nå med alternative kalendere. Det jobbes også med alternative formater. Over påske kommer Diamond League ut med en pressemelding hvor man har noe å melde. Det samme gjør vi fra Bislett, sier stevneleder Steinar Hoen til NRK.

  Han sier han støtter tiltakene som regjeringen har gjort, og vil jobbe med å finne en løsning for å arrangere et Bislett Games, i ett eller annet format, senere.

  Bislett Games 2019
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal