Hopp til innhold

Lotteritilsynet med advarsel etter Carlsen-klubbens millionavtale

Magnus Carlsens sjakk-klubb, Offerspill, inngår en avtale med spillgiganten Kindred.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Det skriver spillselskapet i en pressemelding onsdag.

Det var VG som først omtalte saken.

– Dette er jeg stolt over og glad for. Disse midlene vil bidra til at Offerspill SK kan fortsette å vokse, og at klubben kan bidra med talentutvikling og breddesatsing på et nivå norsk sjakk ikke har sett tidligere, sier Magnus Carlsen i en uttalelse til avisen.

Pappa Henrik Carlsen er forberedt på at avtalen kan bli omstridt.

– Dette er en god avtale for norsk sjakk, og spesielt for medlemmer og talenter tilknyttet Offerspill. Vi er naturlig vis forberedt på at den kan skape diskusjon. Men så lenge debatten føres på et saklig nivå er en slik debatt bare velkommen, skriver Henrik Carlsen i en uttalelse til NRK.

Fire millioner kroner

Det skjer et drøyt halvår etter at Norges Sjakkforbund sa nei til en avtale med samme spillselskap i sommer.

Den gangen kunne sjakkforbundet få 50 millioner kroner over fem år for å jobbe som lobbyist for å fjerne spillmonopolet i Norge. I flere omganger ble lovligheten av en slik avtale vurdert.

Magnus Carlsen ønsket at forbundet skulle si ja til avtalen. Han opprettet klubben Offerspill, blant annet for å samle flere stemmer slik at ja-siden vant.

Avtalen som nå er inngått gir klubben fire millioner kroner over to år.

– Offerspill har spenstige planer, blant annet gjennom å tiltrekke seg flere spillere online. Vi ønsker å gi Offerspill nødvendig starthjelp for å profesjonalisere sin struktur og igangsette prosjekter som kommer unge, norske sjakkspillere til gode, sier Kindreds Head of Public Affairs, Peter Alling, i pressemeldingen.

– Opererer ulovlig i Norge

NRK har tatt kontakt med Lotteritilsynet onsdag ettermiddag. De innkalte til et møte for å diskutere saken.

Etter møtet opplyser direktør i Lotteritilsynet, Gunn Merete Paulsen, til NRK at de ikke har lest avtalen, men at de kommer til å følge med på hva som skjer fremover.

– Vi tenker at det de gjør her, er at de inngår en samarbeidsavtale med en aktør som opererer ulovlig i Norge. Det er en balansegang som kan være krevende, sier Paulsen.

– Jobben vår er å stoppe ulovlig markedsføring. Det er praktiseringen av avtalen som vil avgjøre om det er lovlig. Hvis vi ser den praktiseres uten at det er i henhold til norsk lov, så er det noe vi vil gjøre noe med.

– Vil følge med

Morten L. Madsen

SJAKKPRESIDENT: Morten L. Madsen.

Foto: NRK

Sjakkforbundet innkalte til et styremøte klokken 17.00 i ettermiddag for å diskutere saken. I en uttalelse onsdag kveld uttaler forbundet at de vil følge med på Lotteritilsynet gjør videre med saken.

– Styret har ikke sett avtalen, men forutsetter at den er lovlig og vil følge med på hva lotteritilsynet og norske myndigheter fremover vil mene om avtalens lovlighet når den settes i verk. Norges Sjakkforbund har selv siden Kongressen fått økonomiske støtte fra flere hold til økt satsning på talentutvikling. Det er bra. Men fortsatt må forbundet jobbe videre med å styrke egen økonomi, for å ha midler til å kunne arbeide med både bredde og topp på en god nok måte, skriver forbundet i en uttalelse på sine egne hjemmesider.

Strid

I sommer gikk Lotteritilsynet ut i et åpent brev og advarte sjakkforbundet.

– Det følger av utkast til samarbeidsavtale at Norges Sjakkforbund ikke skal være en reklamekanal for Kindred eller noen av selskapets merkevarer. Norges Sjakkforbund skal ikke profilere logoer eller produkter fra Kindred, men Norges Sjakkforbund bør kjenne til at enhver aktivitet som er iverksatt for å fremme omsetningen av Kindred eller noen av selskapets merkevarer vil være lovstridig markedsføring. Det er altså ikke bare bruk av logo og produkter som partene må unngå, skrev Lotteritilsynet.

I løpet av striden kom det også to juridiske vurderinger av lovligheten. Begge pekte på at sjakkforbundets avtale var innenfor lovverket.

– Det er en risiko

Bae

NRKs SJAKKEKSPERT: Torstein Bae

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

En av dem som var kritiske til avtalen i sommer er tidligere president i sjakkforbundet, nå NRKs sjakkekspert, Torstein Bae.

Han foreslo da at Offerspill heller kunne inngå en avtale, istedenfor at sjakkforbundet skule påta seg rollen som betalt lobbyist. Bae peker på at de samme juridiske problemstillingene fortsatt ligger til grunn.

– Det er en risiko som Offerspill tar, som jeg ikke har noen invendinger mot. Det må være helt opp til dem selv om de ønsker det og hvilke vurderinger de gjør i forbindelse med det.

Vil utvikle sjakken videre

Ifølge avtalen skal ikke Kindreds logoer promoteres av Offerspill, skriver VG. Klubben skal heller ikke jobbe som lobbyist, slik forbundet eventuelt skulle gjøre.

Halvparten av pengene skal gå til støtteordninger for unge spillere, elitespillere og utvikling av kvinnelige talenter, i tillegg til at det skal fokuseres på å få flere nordmenn til å spille sjakk på nett.

Vi var veldig tydelige i sommer på hva vi tenkte om avtalen med Kindred og Sjakkforbundet, så derfor tenkte vi at dette var et veldig naturlig steg å gå. I tillegg er det slik at norsk sjakk i stor grad mangler mye midler, og med en sånn avtale, som strengt tatt er historisk i norsk sjakksammenheng, så vil man klare å bygge sjakk på en helt ny måte, og nå ut til mye bredere masser og skape et helt unikt tilbud til mange flere, sier daglig leder i Offerspill, Jon Kristian Haarr til NRK.

Siste nytt

 • Lüthcke forlater LSK Kvinner

  Midtstopper Casandra Lüthcke (19) forlater LSK Kvinner og Toppserien for spill i danske Brøndby. Lüthcke slutter seg til laget i august.

  Det opplyser LSK på sine nettsider.

  Lüthcke debuterte for LSK Kvinner i 2020 og har fått med seg 20 kamper i Toppserien for kanarifuglene. I tillegg har det blitt én kamp i mesterligaen. Fra 1. august ikler hun seg Brøndby-drakt.

 • Slettum klarte EM-kravet

  Elisabeth Slettum (35) viste storform under Boysen Memorial på Bislett og klarte EM-kravet på 400 meter hekk.

  Slettum løp inn på tiden 55,77. En tid kun Amalie Iuel (54,72) og Line Kloster (54,99) har løpt raskere enn i Norge.

  Det er en forbedring på 1,5 sekund fra hennes tidligere personlige rekord (57,35).

  Med løpet kom hun seg også under EM-kravet på distansen, som lyder 55,85.

  Slettum kvalifiserte seg nylig til VM på 200 meter og har blitt tatt ut på det norske stafettlaget på 4x400 meter. (NTB)

  Friidrett: Boysen memorial 2022
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ruuds doublekamp i Wimbledon utsatt

  Casper Ruud må vente til fredag med å fullføre doublekampen sammen med sin makker William Blumberg. Regnet satte en stopper torsdag.

  Ruud og William Blumberg var godt i gang med kampen mot Nicolas Barrientos og Miguel-Angel Reyes-Varela da regnet kom for fullt i London.

  Været ga seg ikke, og kampen skal etter planen spilles ferdig fredag. Stillingen er 1-1 i sett. I det tredje settet er det 1-0 til Ruud/Blumberg før det skal avgjøres hvem som tar seg til åttedelsfinale.

  Ruud er ute av singleturneringen i Wimbledon etter tap for Ugo Humbert i 2. runde.

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste