Hopp til innhold

«Romvesen-presidenten» vant sjakkvalget

TROMSØ/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen liker dårlig at Kirsan Iljumzjinov ble gjenvalgt som FIDE-president. Sjakkesset mener den omstridte presidenten har brukt alle knep for å vinne.

Kirsan Ilyumzhinov

Kirsan Iljumzjinov avslører spektakulære pengegaver til sjakken under sin appell i sjakkvalget.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Kirsan Ilyumzhinov

Garry Kasparov under sin tale på mandag.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Dette resultatet er ikke nødvendigvis bra for sjakken. Jeg støtter Kasparov med det systemet som er, sier Magnus Carlsen.

Iljumzjinov har vært president i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) i hele 19 år. Carlsen synes dét er lenge nok.

– Han har vært leder av en organisasjon i 19 år og nå blir det 23. Det er for lenge. Man burde ha noen utskiftinger. De har vel tatt i bruk alle knep som er mulige for å vinne kampen, sier nordmannen.

Iljumzjinov, som tidligere har fortalt NRK.no at han ble bortført av romvesener i 1997, tok en knusende seier i FIDE-valget mandag.

Han fikk 110 stemmer mot Garry Kasparovs 61. Fire stemmer ble gjort ugyldige.

Stolt president

– Jeg er stolt av dette, og jeg vil bruke hele livet mitt på FIDE. Jeg vil også takke den største sjakkspilleren gjennom tidene, Garry Kasparov, for at han var med, sier Iljumzjinov.

Carlsen og manager Espen Agdestein har lenge håpet at Garry Kasparov skulle velte Iljumzjinov.

Team Carlsen mener den sittende presidenten skremmer vekk vestlige sponsorer, mens verdensvante Kasparov kunne åpnet et helt nytt marked for sjakken – og dermed også for Magnus Carlsen.

Slik gikk det altså ikke.

Skuffet Kasparov

Da NRK.no konfronterte Iljumzjinov med kritikken fra Carlsen-leiren etter valgseieren, svarte han følgende:

– Vi har mange vestlige sponsorer. Vi har fått selskaper i både Sveits og Frankrike til å støtte oss med store summer. Vi har også mange interessenter før VM-kampen mellom Anand og Carlsen.

Taperen Garry Kasparov så tomt ut i rommet da resultatet ble kjent mandag ettermiddag.

– Det er veldig skuffende. Det er tragisk for sjakken, jeg vil gjerne se bevis for pengegarantien på 20 millioner dollar. Jeg tror ikke noe vil forandre seg. Om noen få måneder vil nasjonene som stemte på han innse at de stemte på fortiden og ikke fremtiden. Det er synd, sier Kasparov til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Her stopper møtelederne fra Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) spørsmålene fra Elfenbenskystens delegat Essis Essoh. Mobilvideo: Anders Engeland/NRK

SE VIDEO: Her stopper møtelederne fra Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) spørsmålene fra Elfenbenskystens delegat Essis Essoh. (Mobilvideo: Anders Engeland/NRK).

Doblet Kasparovs valgløfte

Eksentriske Iljumzjinov, fra den buddhistiske republikken Kalmykia i Russland, stjal showet fullstendig i Tromsø på mandag. Da Kasparov dro frem av ermet at han skal sprøyte inn 10 millioner sponsordollar i sjakken allerede i morgen, parerte Iljumzjinov glatt:

– Jeg hører denne businessmannen fra USA skal gi ti millioner i morgen. Derfor, ikke i morgen, men i dag, garanterer jeg 20 millioner dollar!

Løftet ble fulgt av flere store og små donasjoner.

Skitneste valget i sjakkhistorien

Det virket som kaoset fra før lunsj var glemt. Hele dagen hadde delegater, ordstyrere og kandidater ropet og skreket til hverandre i auditoriet på Universitetet i Tromsø. En ivoriansk delegat ble blant annet hindret fra å stille sine kritiske spørsmål til den sittende presidenten, og forlot salen i raseri.

NRKs sjakkekspert Atle Grønn beskrev i forrige uke valget som det mest skitne i sjakkens historie, og trakk blant annet frem beskyldninger om korrupsjon, sniklesing av e-poster og dokumentforfalskning.

Kasparov sa til pressen etter tapet at han mener valget ikke var rettferdig og at Kirsan Iljumzjinov har kontrollert hele prosessen fra start til slutt.

Iljumzjinov har hele veien sagt at anklagene om korrupsjon og valgfusk er grunnløse.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal