NRK Meny
Normal

«Romvesen-presidenten» vant sjakkvalget

TROMSØ/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen liker dårlig at Kirsan Iljumzjinov ble gjenvalgt som FIDE-president. Sjakkesset mener den omstridte presidenten har brukt alle knep for å vinne.

Kirsan Ilyumzhinov

Kirsan Iljumzjinov avslører spektakulære pengegaver til sjakken under sin appell i sjakkvalget.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Kirsan Ilyumzhinov

Garry Kasparov under sin tale på mandag.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Dette resultatet er ikke nødvendigvis bra for sjakken. Jeg støtter Kasparov med det systemet som er, sier Magnus Carlsen.

Iljumzjinov har vært president i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) i hele 19 år. Carlsen synes dét er lenge nok.

– Han har vært leder av en organisasjon i 19 år og nå blir det 23. Det er for lenge. Man burde ha noen utskiftinger. De har vel tatt i bruk alle knep som er mulige for å vinne kampen, sier nordmannen.

Iljumzjinov, som tidligere har fortalt NRK.no at han ble bortført av romvesener i 1997, tok en knusende seier i FIDE-valget mandag.

Han fikk 110 stemmer mot Garry Kasparovs 61. Fire stemmer ble gjort ugyldige.

Stolt president

– Jeg er stolt av dette, og jeg vil bruke hele livet mitt på FIDE. Jeg vil også takke den største sjakkspilleren gjennom tidene, Garry Kasparov, for at han var med, sier Iljumzjinov.

Carlsen og manager Espen Agdestein har lenge håpet at Garry Kasparov skulle velte Iljumzjinov.

Team Carlsen mener den sittende presidenten skremmer vekk vestlige sponsorer, mens verdensvante Kasparov kunne åpnet et helt nytt marked for sjakken – og dermed også for Magnus Carlsen.

Slik gikk det altså ikke.

Skuffet Kasparov

Da NRK.no konfronterte Iljumzjinov med kritikken fra Carlsen-leiren etter valgseieren, svarte han følgende:

– Vi har mange vestlige sponsorer. Vi har fått selskaper i både Sveits og Frankrike til å støtte oss med store summer. Vi har også mange interessenter før VM-kampen mellom Anand og Carlsen.

Taperen Garry Kasparov så tomt ut i rommet da resultatet ble kjent mandag ettermiddag.

– Det er veldig skuffende. Det er tragisk for sjakken, jeg vil gjerne se bevis for pengegarantien på 20 millioner dollar. Jeg tror ikke noe vil forandre seg. Om noen få måneder vil nasjonene som stemte på han innse at de stemte på fortiden og ikke fremtiden. Det er synd, sier Kasparov til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Her stopper møtelederne fra Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) spørsmålene fra Elfenbenskystens delegat Essis Essoh. Mobilvideo: Anders Engeland/NRK

SE VIDEO: Her stopper møtelederne fra Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) spørsmålene fra Elfenbenskystens delegat Essis Essoh. (Mobilvideo: Anders Engeland/NRK).

Doblet Kasparovs valgløfte

Eksentriske Iljumzjinov, fra den buddhistiske republikken Kalmykia i Russland, stjal showet fullstendig i Tromsø på mandag. Da Kasparov dro frem av ermet at han skal sprøyte inn 10 millioner sponsordollar i sjakken allerede i morgen, parerte Iljumzjinov glatt:

– Jeg hører denne businessmannen fra USA skal gi ti millioner i morgen. Derfor, ikke i morgen, men i dag, garanterer jeg 20 millioner dollar!

Løftet ble fulgt av flere store og små donasjoner.

Skitneste valget i sjakkhistorien

Det virket som kaoset fra før lunsj var glemt. Hele dagen hadde delegater, ordstyrere og kandidater ropet og skreket til hverandre i auditoriet på Universitetet i Tromsø. En ivoriansk delegat ble blant annet hindret fra å stille sine kritiske spørsmål til den sittende presidenten, og forlot salen i raseri.

NRKs sjakkekspert Atle Grønn beskrev i forrige uke valget som det mest skitne i sjakkens historie, og trakk blant annet frem beskyldninger om korrupsjon, sniklesing av e-poster og dokumentforfalskning.

Kasparov sa til pressen etter tapet at han mener valget ikke var rettferdig og at Kirsan Iljumzjinov har kontrollert hele prosessen fra start til slutt.

Iljumzjinov har hele veien sagt at anklagene om korrupsjon og valgfusk er grunnløse.

Siste nytt

 • Bøkko går lagtempo

  Håvard Bøkko ersatter Sindre Henriksen på lagtempoen. Det bekrefter landslagssjef Sondre Skarli til NRK. Henriksen hadde store problemer på kvartfinalen. De to andre på laget er Sverre Lunde Pedersen og Simen Spieler Nilsen.

  Bøkko
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • Kasai sikter mot to nye OL

  Noriaki Kasai deltok i sitt første OL i 1992, og ble tidenes eldste OL-medaljør i Sotsji-lekene for fire år siden. Selv om det ikke har blitt noen medaljer i Sør-Korea, så sikter han videre, skriver Eurosport. Hvis japaneren gjennomfører målet sitt vil han være 53 år når han hopper under OL i 2026.

  Kasai
  Foto: LEHTIKUVA / Reuters
 • Gull-Krüger: – Surrealistisk

  Simen Hegstad Krüger viste frem OL-medaljene da han landet på Gardermoen mandag.

  – Hele OL har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg trenger noen dager for å lande litt. Jeg tror fortsatt ikke helt at medlajene er mine når jeg ser på dem, sier han.

  Simen Hegstad Krüger
  Foto: MARTIN JUTKVAM

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang