Hopp til innhold

Carlsens elleville hurtigsjakk-statistikk

RIYADH (NRK): Magnus Carlsen knuser konkurrentene på tidsbruken i VM. De bruker dobbelt så lang tid som nordmannen på å vinne partier.

Magnus Carlsen

LYNRASK: Magnus Carlsen spiller langt raskere enn konkurrentene i hurtigsjakk-VM.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Magnus Carlsen er i tetkampen før finaledagen og de fem siste partiene av hurtigsjakk-VM.

Og mens de største konkurrentene vil trenge lang tid på å vinne de avgjørende partiene, har det norske sjakkgeniet funnet oppskriften på hvordan han skal kunne ta tilbake VM-tittelen.

– Jeg har vunnet alle partiene hvor jeg har spilt fort. Med én gang jeg begynner å tenke, går det dårlig, sa Carlsen til NRK etter at han hadde avsluttet andre dag av hurtigsjakk-VM med en spektakulær seier over Jan Nepomnjasjtsji.

Partiet før endte med tap etter at han nesten gikk tom for tid mot Vishy Anand.

Lurer motstanderne

Magnus Carlsen

SEIER PÅ SEKS MINUTTER: Det er all tiden Magnus Carlsen trenger for å utspille noen av verdens beste sjakkspillere.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Statistikken beviser at Carlsen gjør lurt i å ta seg kort betenkningstid.

På hver av sine seks seiere, har han i gjennomsnitt kun brukt seks minutter på å spille ut motstanderne.

Til sammenligning har turneringsleder Vladimir Fedoseev trengt 13 minutter – over dobbelt så mye tid – på å sikre hver av sine seks seiere.

– Når jeg spiller med erfaring og selvtillit, flyter det skikkelig. Da spiller jeg fort og gjør de riktige trekkene, og de gangene jeg ikke gjør et godt trekk, tror motstanderen at jeg spiller bedre enn jeg gjør fordi jeg spiller så selvsikkert, forklarer Carlsen.

Knuser rivalene på tid

Sjakk

BEST PÅ TID: Sjakk-klokka ser gjerne slik ut når Magnus Carlsen spiller. Mens nordmannen har et hav av tid igjen, tikker klokka fort for konkurrentene.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Men erfaring har tydeligvis ikke alt å si.

Tidligere verdensmester i klassisk sjakk, Anand, og den russiske mesteren Peter Svidler, som begge har 7,5 poeng, har gjennomsnittlig brukt elleve minutter på å vinne sine partier.

Fra start har spillerne 15 minutter hver og får ti sekunder tillegg per trekk. NRKs beregningen har ikke tatt høyde for disse tilleggssekundene, men når konkurrentene har gitt opp mot Carlsen, har han ofte hatt over ti minutter igjen på klokka.

En slik statistikk er de andre spillerne i tetkampen langt, langt unna.

– Bare tull å tenke seg om

Magnus Carlsen

TULL Å TENKE: Magnus Carlsen har innsett at han spiller best når han lar intuisjonen bestemme.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

I tiende runde kom beviset på at Carlsen er best når han lar intuisjonen herje.

I partiet mot Nepomnjasjtsji spilte nordmannen raskt og sikret seg en voldsom vinstmulighet, men før trekk 40 tok han seg en lang tenkepause. Da kom det unøyaktige trekket som kunne ha kostet ham seieren.

– Jeg bukket med én gang jeg tok meg en tenkepause, så det er bare tull å tenke seg om, gliser Carlsen.

Heldigvis hadde russeren fryktelig lite tid igjen på klokka, og klarte ikke å redde partiet. Dermed har Carlsen 7 poeng før siste dag av hurtigsjakk-VM og ligger kun ett poeng bak lederen.

– Det blir tøft, men er ikke umulig, konkluderer Carlsen.

Allerede fredag begynner kampen om VM-tittelen i lynsjakk, og da er det et godt tegn at 27-åringen allerede spiller lynraskt.

– Det lover veldig godt. Jeg må jo spille litt fortere, men faktisk ikke så mye.

Siste nytt

  • «Kniklas» ute i lengre periode: Ikke aktuell før tidligst til høsten

    Niklas Jensen Wassberg, «Kniklas», blir borte fra fotballbanen i en lengre periode. Det skriver Brann på sine nettsider.

    – Niklas har fått en kneskade som vi fremdeles utreder og gjør vurderinger av hvilke behandlingstiltak vi skal utføre. Men det er uansett ikke aktuelt for han å være på banen igjen før tidligst til høsten, sier Brann-lege Arne Instebø.

    Det var under søndagens kamp mot Viking at 19-åringen pådro seg en kneskade.

    – Det er utrolig kjipt og veldig tungt å få denne skaden nå, men nå skal vi sammen med det medisinske apparatet finne ut hva som blir veien videre, sier Jensen Wassberg.

    Niklas Jensen Wassberg
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • VG: Skistad sier nei til landslaget

    Kristine Stavås Skistad skal ha gitt sin endelige beskjed om at hun ikke kommer til å gå for landslaget i VM-sesongen. Det skriver VG tirsdag.

    Avisen skriver at ski-ledelsen er informert om avgjørelsen, og at det ble diskutert på et møte forrige uke.

    Norges største langrennsprofil på kvinnesiden tok fem seire i sprint forrige sesong, og hele 11 pallplasser.

    Sist fredag ble det klart at Johannes Høsflot Klæbo returnerer til landslaget, mens Astrid Øyre Slind bekreftet til NRK tirsdag formiddag at hun vraker landslaget nok en sesong.

    Kommende sesong er VM i Trondheim i februar og mars det store høydepunktet, og langrennslandslagene for den sesongen blir offentliggjort 24. april.

    Kristine Stavås Skistad
    Foto: NTB
  • Slind vraker landslaget igjen: – Jeg har ikke lyst til å skuffe noen

    Astrid Øyre Slind takker nei til landslagsplass. Hun har signert ny kontrakt med langløpslaget Aker Dæhlie.

    – Jeg har bestemt meg for å bli på Team Aker Dæhlie. Jeg turte ikke å bytte. Rent sportslig vet jeg at dette har fungert ganske bra, og da er det risikabelt å bytte i en VM-sesong, sier Slind til NRK.

    – De har sluttet å tvinge folk inn på lag, og skjønner at jeg står i det som er trygt, sier Slind.

    Langrennssirkuset er på vei inn i en VM-sesong som krones med mesterskap på hjemmebane i Trondheim. Slind sier forbundet forsøkte å overtale henne, men i påsken ga hun beskjed om at hun takker nei.

    Slind forteller at hun likevel har slitt mye med avgjørelsen, og det faktum at hun har stått utenfor resten av landslaget.

    – Jeg synes det har blitt for mye alvor og negativt rundt et valg som bare er artig. Det er idrett og underholdning. Jeg tror det kan fungere godt for begge lag, istedenfor at man skal ha dårlig samvittighet og skyld for å ikke backe. Det har blitt så mye rundt det som jeg synes har vært tungt.

    – Har du tenkt mye på det?

    – Det har jeg tenkt ganske mye på. Sikkert altfor mye. Jeg har jo ikke lyst til å skuffe noen eller sette noen i et dårlig lys. Jeg har bare lyst til å gå fort på ski. Det har ikke vært så enkelt, sier Slind og slår fast:

    – Det er godt å ha tatt et valg. Det føles som jeg har tatt det riktige valget for meg.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal