Carlsens elleville hurtigsjakk-statistikk

RIYADH (NRK): Magnus Carlsen knuser konkurrentene på tidsbruken i VM. De bruker dobbelt så lang tid som nordmannen på å vinne partier.

Magnus Carlsen

LYNRASK: Magnus Carlsen spiller langt raskere enn konkurrentene i hurtigsjakk-VM.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Magnus Carlsen er i tetkampen før finaledagen og de fem siste partiene av hurtigsjakk-VM.

Og mens de største konkurrentene vil trenge lang tid på å vinne de avgjørende partiene, har det norske sjakkgeniet funnet oppskriften på hvordan han skal kunne ta tilbake VM-tittelen.

– Jeg har vunnet alle partiene hvor jeg har spilt fort. Med én gang jeg begynner å tenke, går det dårlig, sa Carlsen til NRK etter at han hadde avsluttet andre dag av hurtigsjakk-VM med en spektakulær seier over Jan Nepomnjasjtsji.

Partiet før endte med tap etter at han nesten gikk tom for tid mot Vishy Anand.

Lurer motstanderne

Magnus Carlsen

SEIER PÅ SEKS MINUTTER: Det er all tiden Magnus Carlsen trenger for å utspille noen av verdens beste sjakkspillere.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Statistikken beviser at Carlsen gjør lurt i å ta seg kort betenkningstid.

På hver av sine seks seiere, har han i gjennomsnitt kun brukt seks minutter på å spille ut motstanderne.

Til sammenligning har turneringsleder Vladimir Fedoseev trengt 13 minutter – over dobbelt så mye tid – på å sikre hver av sine seks seiere.

– Når jeg spiller med erfaring og selvtillit, flyter det skikkelig. Da spiller jeg fort og gjør de riktige trekkene, og de gangene jeg ikke gjør et godt trekk, tror motstanderen at jeg spiller bedre enn jeg gjør fordi jeg spiller så selvsikkert, forklarer Carlsen.

Knuser rivalene på tid

Sjakk

BEST PÅ TID: Sjakk-klokka ser gjerne slik ut når Magnus Carlsen spiller. Mens nordmannen har et hav av tid igjen, tikker klokka fort for konkurrentene.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Men erfaring har tydeligvis ikke alt å si.

Tidligere verdensmester i klassisk sjakk, Anand, og den russiske mesteren Peter Svidler, som begge har 7,5 poeng, har gjennomsnittlig brukt elleve minutter på å vinne sine partier.

Fra start har spillerne 15 minutter hver og får ti sekunder tillegg per trekk. NRKs beregningen har ikke tatt høyde for disse tilleggssekundene, men når konkurrentene har gitt opp mot Carlsen, har han ofte hatt over ti minutter igjen på klokka.

En slik statistikk er de andre spillerne i tetkampen langt, langt unna.

– Bare tull å tenke seg om

Magnus Carlsen

TULL Å TENKE: Magnus Carlsen har innsett at han spiller best når han lar intuisjonen bestemme.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

I tiende runde kom beviset på at Carlsen er best når han lar intuisjonen herje.

I partiet mot Nepomnjasjtsji spilte nordmannen raskt og sikret seg en voldsom vinstmulighet, men før trekk 40 tok han seg en lang tenkepause. Da kom det unøyaktige trekket som kunne ha kostet ham seieren.

– Jeg bukket med én gang jeg tok meg en tenkepause, så det er bare tull å tenke seg om, gliser Carlsen.

Heldigvis hadde russeren fryktelig lite tid igjen på klokka, og klarte ikke å redde partiet. Dermed har Carlsen 7 poeng før siste dag av hurtigsjakk-VM og ligger kun ett poeng bak lederen.

– Det blir tøft, men er ikke umulig, konkluderer Carlsen.

Allerede fredag begynner kampen om VM-tittelen i lynsjakk, og da er det et godt tegn at 27-åringen allerede spiller lynraskt.

– Det lover veldig godt. Jeg må jo spille litt fortere, men faktisk ikke så mye.

Siste nytt

 • Sølv til Fossesholm i junior-VM

  Helene Marie Fossesholm tok sølv på kvinnenes 15 kilometer fellesstart i klassisk i Lahti torsdag. Svenske Frida Karlsson tok sitt andre gull i mesterskapet. Finske Anita Korva ble nummer tre. Astrid Stav ble nest beste norske på en syvendeplass.

  Fossesholm tok sølv.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Kvitová til Australian Open-finale

  Tsjekkiske Petra Kvitová er klar for finalen i Australian Open etter å ha slått amerikanske Danielle Collins i semifinalen. Kvitová vant med settsifrene 7–6 og 6–0. I finalen møter Kvitová japanske Naomi Osaka.

  Petra Kvitova til finalen.
  Foto: Kin Cheung / AP
 • Piatek klar for Milan

  Krzysztof Piatek er klar for Milan. Piatek kommer fra Genoa, hvor han bare rakk å spille 21 kamper etter overgangen fra Zaglebie Lubin i sommer. Overgangssummen skal være på 35 millioner euro. Piatek har scoret 13 seriemål denne sesongen.

  Krzysztof Piątek
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal