NRK Meny
Normal

Carlsen om revansjeoppgjøret: – Det blir ingen nåde

ZÜRICH (NRK.no): Vishwanathan Anand (44) ble sjakk-kjendis i Norge under VM. Mandag får han sin første skikkelige sjanse til å sette 23-åringen fra Bærum på plass.

Vishwanathan Anand og Magnus Carlsen

Vishwanathan Anand har slitt i sin første turnering etter VM, mens Magnus Carlsen har dominert feltet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Den elegante inderen vil ikke innrømme at det er litt ekstra spesielt å møte Magnus Carlsen for første gang etter VM.

– Man kan ikke bruke hele livet på å tenke på VM. På et punkt må man gi opp og se framover, sier Vishwanathan Anand til NRK.no i et stille øyeblikk før superturneringen i Zürich.

Carlsen slo Anand i lynsjakk i forrige uke, men mandag møtes de for første gang i «vanlig» sjakk, nemlig et klassisk parti av samme typen som de spilte ni av i VM.

Vishwanathan Anand

Vishwanathan Anand valgte å fortsette med sjakk på toppnivå etter VM-kampen. Her slår han av en prat med arrangørens kone (t.v.) og «århundrets underholder», Charles Aznavour (t.h.). Bildet er tatt rett før det fjerde partiet, som Anand vant.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Klart det blir spesielt

Nordmannen har på sin side ingen problemer med å si at det blir spesielt å møte VM-motstanderen.

– Det er klart det blir spesielt. Utgangspunktet er jo litt forskjellig siden han vant sitt siste parti her i Sveits, så han er kanskje ikke så langt nede som han lå an til for noen dager siden. Det kan bli interessant, sa den ferske verdensmesteren i minuttene etter seieren mot Fabiano Caruana.

Før turneringen diskuterte Carlsen kampen mot Anand litt mer inngående i et intervju med NRK.no.

– Nei, jeg kommer ikke til å vise ham noen nåde. Jeg kommer til å møte ham flere ganger i turneringen, både i lynsjakk, klassisk sjakk og hurtigsjakk, og håpet er å fortsette trenden fra India, sier verdensmesteren.

Carlsen om kritikken: – Kanskje litt urettferdig

I Chennai var trenden klar: Anand greide ikke vinne et eneste av partiene, og nordmannen avgjorde med tre partier igjen.

Både i ettertid og underveis har den gamle verdenseneren fått kritikk for å spille defensivt og forutsigbart. Carlsen mener den kritikken bør modereres litt.

Vishwanathan Anand og Peter Heine Nielsen

Vishwanathan Anand ligger i bunnsjiktet etter fire partier i Zürich.

Foto: Mads Nyborg Støstad/Nils Fredrik Røren / NRK

– Det er vanskelig å si hvor mye kritikk man fortjener, men jeg synes kanskje det blir litt urettferdig med alle som mener de kunne valgt en bedre strategi. Han har jobbet med dette i så lang tid, og da er det ofte han vet noe som kritikerne ikke vet.

– Men det er klart, du må tåle litt kritiske spørsmål når du stiller opp som verdensmester på hjemmebane og ikke vinner et eneste parti, sier Magnus Carlsen.

– Noen ganger får du vinger, andre ganger...

Selv var «Tigeren fra Madras» spent før turneringen i Sveits.

– Du kan aldri forutse hvordan det går etter en lang pause. Noen ganger får du vinger, andre ganger er du litt treg med å komme i gang. Jeg må bare finne ut hvordan det går, sa Anand til NRK.no i forkant av hurtigsjakken i forrige uke.

– Hva har du tenkt på de siste ukene?

– Det har selvfølgelig vært mange tanker som har kvernet rundt. Det har handlet om å komme seg forbi alt som skjedde, og det har handlet om å bestemme hvor jeg skal gå videre. Jeg har også gjort helt hverdagslige ting, som å hente sønnen min på skolen. Det har vært veldig fint, sa 44-åringen.

Magnus Carlsen er gjenforent med sin mest betrodde sekundant, Peter Heine Nielsen. Men for Danmarks beste sjakkspiller har jobben som Carlsens hovedtrener blitt noe ganske annet enn det han så for seg. Reporter/foto/redigerer: Nils Fredrik Røren.

VIDEO: Se NRKs reportasje om Magnus Carlsen og treneren Peter Heine Nielsen.

Ingen stor suksess så langt

Carlsens trener, Peter Heine Nielsen fra Danmark, har tidligere vært trener for Anand i en årrekke. I forkant av partiet uttalte han at det er vondt å se på inderen spille om dagen.

Anand startet nemlig turneringen svakt, og har ligget helt i bunnsjiktet fra dag én. Men søndag tok han en imponerende seier mot israeleren Boris Gelfand, så 44-åringen kommer inn i revansjeoppgjøret med en positiv giv.

– Tidligere i turneringen spilte han ganske dårlig, men sist vant han overbevisende. Jeg tror han kommer til å spille i kandidatturneringen, og jeg tror ikke minst at han kommer til å prøve å slå meg i morgen, sier Magnus Carlsen.

NRK.no forsøkte å få en fersk kommentar fra Anand etter seieren på søndag, men den gamle storspilleren takket høflig nei.

Siste nytt

 • Fotballtreneren Henri Michel er død

  Den tidligere franske landslagssjefen i fotball, Henrik Michel, døde tirsdag 70 år gammel. Han ledet Frankrike til OL-gull i Los Angeles i 1984 og var også trener for VM-laget som tok bronse i 1986-VM.

  Henri Michel
  Foto: Issouf Sanogo / AFP
 • Ancelotti favoritt til Italia-jobb

  Carlo Ancelotti er favoritt til å ta over som Italias landslagssjef i fotball. Ifølge flere italienske aviser er han tilbudt jobben. Ancelotti fikk sparken i Bayern München i slutten av september etter 0–3 for PSG i mesterligaen.

  Carlos Ancelotti
  Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
 • Toronto sikret kamp syv

  Toronto Maple Leafs slo Boston Bruins 3–1 i den sjette kampen i NHL-sluttspillet, og utlignet til 3–3 i kamper.

  Den syvende og avgjørende sluttspillkampen spilles i Boston i morgen.

  Toronto Maple Leafs
  Foto: Frank Gunn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma