Hopp til innhold

Carlsen om slengbemerkningene: – Det er morsomt å snakke litt

Mange idrettstjerner er så ydmyke og forsiktige at journalistene river seg i håret. Ikke Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura og Vladimir Kramnik

Magnus Carlsen har kommet med små stikk til både Hikaru Nakamura (øverst til høyre) og Vladimir Kramnik (nederst).

Foto: NRK/Scanpix

– Noen ganger er det rene «cheap shots», flirer Magnus Carlsen.

Verdensmesteren finner fram sitt aller lureste smil når NRK.no tar opp de små utvekslingene med blant annet Vladimir Kramnik.

Nordmannen har nemlig ikke sluttet med små stikk til konkurrentene selv om han er blitt verdensmester.

– Kramnik prøver i hvert fall

Selv midt i et intervju om slengbemerkninger greier ikke bæringen å dy seg.

– Kramnik kommer med noen stikk han også, sier Carlsen. Og kunne egentlig stoppet setningen der. Men han tenker seg om i et lite sekund, overveier hva han skal si, og velger å fortsette.

– Eller, han prøver i hvert fall, gliser 23-åringen.

Magnus Carlsen og Espen Agdestein

Magnus Carlsen og Espen Agdestein på tirsdagens pressekonferansehvor begge våget seg frampå med små stikk mot Vladimir Kramnik.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Fare for å bli oppfattet som usjarmerende

Mediene elsker det. Men det er ingen selvfølge for en verdensmester i sjakk å slenge med leppa.

For det første pleier de fleste idrettsstjerner å vokte sine ord i frykt for negative oppslag.

Det er en reell risiko for å bli oppfattet som kjepphøy eller usjarmerende, for glimtet i øyet kommer ikke alltid fram i overskriftene. Det får utøverne klar beskjed om fra medierådgivere.

Start-spiller Jesper Mathisen er blant dem som har beskrevet hvordan han mener medierådgivere «gjør alle spillere til en grå masse».

– Hvis alle svarer det medierådgiveren vil, blir det få som bryr seg. I 9 av 10 intervjuer vet man på forhånd hva som blir svart, og da blir det veldig forutsigbart og kjedelig, sa Mathisen i et intervju med Nettavisen.

Farlig farvann i «gentleman's sport»

Viswanathan Anand

Vishwanathan Anand er usedvanlig behersket og høflig i intervjuer. Magnus Carlsen har som regel den samme, høflige tonen når han snakker om inderen.

Foto: BABU / Reuters

En annen grunn for Carlsen til å holde seg på matta er at sjakk er en «gentleman's sport» med sterke normer for respekt mellom motstandere. Flere av nordmannens forgjengere har vært en studie i høflighet. Vishwanathan Anand er for eksempel så respektfull mot rivaler at man skulle tro han var Dalai Lama.

Carlsen har valgt en helt annen retning.

Han har flere ganger utvekslet gloser med Hikaru Nakamura, amerikaneren som «aldri» greier å slå ham.

I vinter uttalte Nakamura at han er den største trusselen mot Carlsen. Det fikk nordmannen til å le godt - og utbryte «har Nakamura begynt med boksing, eller?».

Carlsen vs. Kramnik

Men det er likevel Vladimir Kramnik som oftest får høre det (se faktaboks for hele historien!). Tidligere i vår ga Carlsen nytt liv til rivaleriet da han uttalte til NRK.no at Kramniks utlegninger bare er «tull». I intervjuet sa han også at Kramnik «tror han vet alt».

Den 38 år gamle russeren svarte med sin egen slengkommentar, hvor han antydet at Carlsen ofte vinner partiene sine kun fordi motstanderne gjør tabber.

Det tok ikke mange timene før Carlsen hadde fått med seg det lille stikket, selv om Kramnik nærmest sa det i en bisetning.

– Det høres litt ut som en unnskyldning, sa Carlsen med et bredt glis i en Youtube-video.

Magnus Carlsen og Vladimir Kramnik

Vladimir Kramnik er det nærmeste Magnus Carlsen kommer en erkerival. Her ser Carlsen på Kramniks brett under en turnering for noen år siden.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Det er morsomt å snakke litt

Ordkrig er egentlig et for sterkt begrep til å beskrive utvekslingene. For det aller meste er det små stikk levert med glimt i øyet eller en avvæpnende latter. Likevel skaper det overskrifter.

– Er det bevisst?

– Det er morsomt å snakke litt. Og foreløpig følger jeg opp med å snakke med spillet. Så da går det fint, sier 23-åringen til NRK.no.

Agdestein: – Litt rivalisering er bare morsomt

Manager Espen Agdestein har ansvaret for å håndtere medieoppslag rundt Carlsen. Han har ikke noe problem med sjakkstjernens friske intervjuer.

– Jeg synes det er helt greit. Magnus er en veldig ærlig person med god humor, det er litt rivalisering mellom spillerne er bare morsomt, da blir det ekstra spennende når de møtes over sjakkbrettet, sier Agdestein.

Og kanskje har det smittet litt over på manageren?

– Kramnik er en stor personlighet og stor spiller... Men ikke så stor som han selv tror. Og ikke så god som Magnus! sier manageren lattermildt når NRK.no spør ham om russeren.

– Kramnik begynner å komme ned på Nakamura-territorie

Likevel greier han ikke overgå 23-åringen, som på elegant vis slenger et lite stikk i retning både Nakamura og Kramnik på én gang.

– Jeg er litt skuffet over at Kramnik er helt nede på sjetteplass på verdensrankingen. Det er rett og slett for dårlig. Nå begynner han å komme ned på Nakamura-territorie, sier verdens beste sjakkspiller lattermildt, før han prøver å redde seg inn:

– Neida, det blir et morsomt møte med Kramnik. Selv om han er dyttet litt ned er han er farlig og morsom motstander, sier Magnus Carlsen diplomatisk.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal