Carlsen: – Det tøffeste jeg har opplevd

Her synker Magnus Carlsen sammen på bakrommet etter tre utmattende uker. Carlsen tenker på et så høyt nivå at han blir mer sliten enn konkurrentene, mener Norges nest beste sjakkspiller.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen lener seg mot rekkverket på en trapp mellom pressekonferansene etter tapet mot Peter Svidler. Heldigvis for Carlsen fikk han betalt for strevet da han endte som seierherre etter en høydramatisk sisterunde. I forgrunnen står manager Espen Agdestein.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen holdt følelsene inne helt til motstandernes parti var over. Til slutt kunne han endelig smile.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Jeg er bare totalt utladet. Jeg har ingenting igjen. Det er egentlig sånn det skal være på slutten av en sånn turnering, man skal ha gitt alt. Ellers fortjener man ikke å vinne, sier Magnus Carlsen.

Carlsen trakk det lengste strået etter tre intense uker, men bare såvidt. Etter tap i det siste partiet ble han reddet av at rivalen Vladimir Kramnik også tapte sitt parti. Noe mer nervepirrende hadde han aldri vært med på, mener han.

Nordmannen var helt utslitt etter 14 partier på opp mot syv timer hver, og på de tre siste partiene ble det to tap. Det er uvant kost for Carlsen, og på pressekonferansen etter det siste partiet innrømmet han at han var preget av utmattelse.

– Det blir ikke lettere av at det blir så nervøst, at jeg sitter og irriterer meg over tap eller bekymrer meg over neste parti og så videre. Det er definitivt en påkjenning, sier Carlsen.

– Når man er så sliten og presset er så høyt, kan alt skje. Av en eller annen grunn falt konsentrasjonen min litt. Jeg skal prøve å lære av dette, for det var to ganske stygge tap.

– De siste rundene var vanskelige

Etterpå fikk han spørsmål om turneringen i London var det tøffeste han hadde opplevd.

– Ja, hvert fall de tre siste kampene. Det var vanskelig i starten også, men da gikk alt relativt bra. Men de siste partiene har vært vanskelige, vedgir Carlsen.

– Jeg vet av erfaring at alle blir nervøse i disse turneringene, spesielt på slutten. Men noe sånt som dette har jeg aldri opplevd, sier Carlsen.

Magnus Carlsen mente seieren var fortjent, men at spillet ble litt merkelig på slutten.

Videoklipp: Se Magnus Carlsen fortelle om seieren.

Tapte fra trygg posisjon

22-åringen hadde kniven på strupen hele den siste helgen etter sjokktapet mot Vassilij Ivantsjuk på fredag.

Han taklet presset strålende med en sterk seier på søndag, men på mandag ble det nok et overraskende tap.

– Mye gikk galt for meg i dag, både med tiden som rant ut og med posisjonene mine. Jeg mistet kontrollen fra det som var en veldig trygg posisjon, sier Carlsen.

– Det er sånt som kan skje når man er litt sliten, sier han til NRK.

Så smart at han blir ekstra sliten?

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer er Norges nest beste sjakkspiller. Han må likevel innrømme at Magnus Carlsen tenker på et helt annet nivå enn ham selv - noe som kan være utmattende.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Norges nest beste sjakkspiller, Jon Ludvig Hammer, kjenner Carlsen godt. Han mener kollegen så fullstendig kjørt ut på pressekonferansen.

– Han så helt kaputt ut. Han var så sliten og lettet, sier Hammer til NRK.no.

Stormesteren Hammer har spilt mot Carlsen flere ganger og til og med slått ham to ganger på rad.

Han mener Carlsen kan tenkte på et så høyt nivå og se for seg så mange muligheter at sjakk kan være enda mer utmattende for ham enn for andre spillere.

– Magnus bruker mer energi enn folk flest. Han har en egen evne til å konsentrere seg fullstendig, han bruker all kraften i seg. Når jeg spiller, er det ikke like slitsomt. Han tenker på et helt annet nivå enn meg. Det er en hemmelighet jeg gjerne skulle visst mer om, sier Jon Ludvig Hammer.

– Føler seg nok litt råtten

Stormester Simen Agdestein, som jobbet tett med Carlsen i flere år, tror ikke sin gamle elev var spesielt fornøyd med partiet på mandag. Han tror likevel det ble løftet en stor bør fra 22-åringens skuldre.

– Han ble nok lettet og glad. Samtidig føler han seg nok litt råtten fordi han tapte. Det gjør i hvert fall jeg når jeg taper, sier Agdestein til NRK.no

Carlsen forteller at det var en god stund han trodde det ikke skulle gå veien. Så gikk han bort de små meterne til nabopartiet og så at rivalen Kramnik var i ferd med å tape.

– Jeg hadde ingen anelse hvordan det gikk der. Jeg var i ganske dårlig humør, men tenkte jeg i hvert fall kunne kaste et blikk bort på det andre partiet, og der gikk det heldigvis dårlig for Kramnik, sier Karlsen.

Magnus Carlsen

Også pressen skal ha sitt. Her er en tydelig utslitt Magnus Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Mener han fortjente å vinne

Til tross for to tap - noe som er svært uvanlig for den seiersvante nordmannen - mente Carlsen at han fortjente sammenlagtseieren.

– På starten av turneringen spilte jeg den beste sjakken her, helt klart. Jeg fikk noen gode og noen dårlige posisjoner i åpningene, men synes jeg spilte godt. På slutten ble alle slitne og kvaliteten dårligere. Alt kunne skje da, men alt i alt synes jeg at jeg gjorde det ganske godt og fortjente å vinne, sier Carlsen.

Se pressekonferansen til Magnus Carlsen her.

Se hele pressekonferansen med Magnus Carlsen og motstanderen Peter Svidler. På dette tidspunktet var det ikke klart at Carlsen hadde vunnet, for Kramniks parti var ikke over.

Siste nytt

 • 110.000 filer fra russisk lab

  Verdens Antidopingbyrå (WADA) har gitt videre mer enn 110.000 datafiler til friidrettens disiplinærkomite. Filene stammer fra det russiske dopinglaboratoriet i Moskva som WADA fikk adgang til januar.

  Der ble det gjort beslag av blant annet datafiler og lagrede dopingprøver. Russland er utestengt av det internasjonale friidrettsforbundet.

  Wada og Russland
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Berntsen forlenger med Viking

  Bjarne Berntsen har vært trener for Viking i tre perioder. Nå er han klar for to nye år som hovedtrener for Stavanger-laget. Det bekrefter klubben på egne nettsider.

  Bjarne Berntsen
  Foto: NRK
 • Svenske ble årets NHL-nykommer

  Svenske Elias Pettersson ble kåret til årets nykommer i NHL. 20-åringen fikk prisen etter en meget god sesong for Vancouver Canucks med 66 poeng på 71 kamper.

  Han er første svenske til å vinne prisen siden Gabriel Landeskog vant i 2011/12-sesongen.

  2019 NHL Awards
  Foto: Bruce Bennett / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal