Carlsen: – Det tøffeste jeg har opplevd

Her synker Magnus Carlsen sammen på bakrommet etter tre utmattende uker. Carlsen tenker på et så høyt nivå at han blir mer sliten enn konkurrentene, mener Norges nest beste sjakkspiller.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen lener seg mot rekkverket på en trapp mellom pressekonferansene etter tapet mot Peter Svidler. Heldigvis for Carlsen fikk han betalt for strevet da han endte som seierherre etter en høydramatisk sisterunde. I forgrunnen står manager Espen Agdestein.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen holdt følelsene inne helt til motstandernes parti var over. Til slutt kunne han endelig smile.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Jeg er bare totalt utladet. Jeg har ingenting igjen. Det er egentlig sånn det skal være på slutten av en sånn turnering, man skal ha gitt alt. Ellers fortjener man ikke å vinne, sier Magnus Carlsen.

Carlsen trakk det lengste strået etter tre intense uker, men bare såvidt. Etter tap i det siste partiet ble han reddet av at rivalen Vladimir Kramnik også tapte sitt parti. Noe mer nervepirrende hadde han aldri vært med på, mener han.

Nordmannen var helt utslitt etter 14 partier på opp mot syv timer hver, og på de tre siste partiene ble det to tap. Det er uvant kost for Carlsen, og på pressekonferansen etter det siste partiet innrømmet han at han var preget av utmattelse.

– Det blir ikke lettere av at det blir så nervøst, at jeg sitter og irriterer meg over tap eller bekymrer meg over neste parti og så videre. Det er definitivt en påkjenning, sier Carlsen.

– Når man er så sliten og presset er så høyt, kan alt skje. Av en eller annen grunn falt konsentrasjonen min litt. Jeg skal prøve å lære av dette, for det var to ganske stygge tap.

– De siste rundene var vanskelige

Etterpå fikk han spørsmål om turneringen i London var det tøffeste han hadde opplevd.

– Ja, hvert fall de tre siste kampene. Det var vanskelig i starten også, men da gikk alt relativt bra. Men de siste partiene har vært vanskelige, vedgir Carlsen.

– Jeg vet av erfaring at alle blir nervøse i disse turneringene, spesielt på slutten. Men noe sånt som dette har jeg aldri opplevd, sier Carlsen.

Magnus Carlsen mente seieren var fortjent, men at spillet ble litt merkelig på slutten.

Videoklipp: Se Magnus Carlsen fortelle om seieren.

Tapte fra trygg posisjon

22-åringen hadde kniven på strupen hele den siste helgen etter sjokktapet mot Vassilij Ivantsjuk på fredag.

Han taklet presset strålende med en sterk seier på søndag, men på mandag ble det nok et overraskende tap.

– Mye gikk galt for meg i dag, både med tiden som rant ut og med posisjonene mine. Jeg mistet kontrollen fra det som var en veldig trygg posisjon, sier Carlsen.

– Det er sånt som kan skje når man er litt sliten, sier han til NRK.

Så smart at han blir ekstra sliten?

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer er Norges nest beste sjakkspiller. Han må likevel innrømme at Magnus Carlsen tenker på et helt annet nivå enn ham selv - noe som kan være utmattende.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Norges nest beste sjakkspiller, Jon Ludvig Hammer, kjenner Carlsen godt. Han mener kollegen så fullstendig kjørt ut på pressekonferansen.

– Han så helt kaputt ut. Han var så sliten og lettet, sier Hammer til NRK.no.

Stormesteren Hammer har spilt mot Carlsen flere ganger og til og med slått ham to ganger på rad.

Han mener Carlsen kan tenkte på et så høyt nivå og se for seg så mange muligheter at sjakk kan være enda mer utmattende for ham enn for andre spillere.

– Magnus bruker mer energi enn folk flest. Han har en egen evne til å konsentrere seg fullstendig, han bruker all kraften i seg. Når jeg spiller, er det ikke like slitsomt. Han tenker på et helt annet nivå enn meg. Det er en hemmelighet jeg gjerne skulle visst mer om, sier Jon Ludvig Hammer.

– Føler seg nok litt råtten

Stormester Simen Agdestein, som jobbet tett med Carlsen i flere år, tror ikke sin gamle elev var spesielt fornøyd med partiet på mandag. Han tror likevel det ble løftet en stor bør fra 22-åringens skuldre.

– Han ble nok lettet og glad. Samtidig føler han seg nok litt råtten fordi han tapte. Det gjør i hvert fall jeg når jeg taper, sier Agdestein til NRK.no

Carlsen forteller at det var en god stund han trodde det ikke skulle gå veien. Så gikk han bort de små meterne til nabopartiet og så at rivalen Kramnik var i ferd med å tape.

– Jeg hadde ingen anelse hvordan det gikk der. Jeg var i ganske dårlig humør, men tenkte jeg i hvert fall kunne kaste et blikk bort på det andre partiet, og der gikk det heldigvis dårlig for Kramnik, sier Karlsen.

Magnus Carlsen

Også pressen skal ha sitt. Her er en tydelig utslitt Magnus Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Mener han fortjente å vinne

Til tross for to tap - noe som er svært uvanlig for den seiersvante nordmannen - mente Carlsen at han fortjente sammenlagtseieren.

– På starten av turneringen spilte jeg den beste sjakken her, helt klart. Jeg fikk noen gode og noen dårlige posisjoner i åpningene, men synes jeg spilte godt. På slutten ble alle slitne og kvaliteten dårligere. Alt kunne skje da, men alt i alt synes jeg at jeg gjorde det ganske godt og fortjente å vinne, sier Carlsen.

Se pressekonferansen til Magnus Carlsen her.

Se hele pressekonferansen med Magnus Carlsen og motstanderen Peter Svidler. På dette tidspunktet var det ikke klart at Carlsen hadde vunnet, for Kramniks parti var ikke over.

Siste nytt

 • Åpner for Johaug i sommer-OL

  Lørdag skal Therese Johaug i samløp med Karoline Bjerkeli Grøvdal forsøke seg på OL-kravet på 10.000 meter i et stevne på Bislett. Ifølge manager Jørn Ernst har Johaug ikke tatt stilling til om hun faktisk er interessert i å delta i Tokyo.

  Sportssjefen i friidrettforbundet, Erlend Slokvik, er imidlertid klar på at Johaug er ønsket i troppen om hun skulle klare kravet.

  – Vi kommer til å innstille alle som har tatt OL-kravet så lenge de er interessert i å satse mot Tokyo. Så er det opp til Olympiatoppen å vurderer hvem som får bli med. Men signalene er at at de vil ta ut alle som har klart kravet, ettersom kravene i friidrett nå er veldig høye, sier Slokvik til NRK.

  Grøvdal er allerede kvalifisert til OL på 3000 meter hinder og 5000 meter, og skal normalt ikke ha problemer med kravet på 31.25. Johaug må imidlertid forbedre sin personlige rekord med nesten 16 sekunder.

  Lørdagens løp sendes for øvrig på NRK1 fra kl. 12.50.

  icKMpmkgBlg
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Karrierens første pole for Hauger

  Dennis Hauger kjørte fortest av samtlige i Formel-3-kvalifiseringen i Spania fredag. Nordmannen var seks tusendeler raskere enn australieren Jack Doohan.

  Dermed starter Hauger fra første startposisjon i søndagens løp i Barcelona, samtidig som han starter som nummer tolv i lørdagens løp hvor resultatlisten fra stokkes om.

  18-åringen som er signert til Red Bull sitt akademi, gikk før årets sesong over til racinglaget Prema, som har vært blant de beste lagene i Formel-3 de siste sesongene. Og laget var fornøyd etter kvalifiseringen.

  – Velkommen til Prema min venn, velkommen til Prema, lød beskjeden på radioen etter at Hauger hadde sikret seg dagens beste tid.

  Norges beste bilsportutøvere
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Viking anker Berntsen-dommen

  Viking FK anker boten på 20.000 kroner klubben ble ilagt for håndteringen av saken som endte med at tidligere trener Bjarne Berntsen gikk av.

  – Dommen tar utgangspunkt i en situasjonsbeskrivelse som ikke stemmer med vår oppfatning. I tillegg mener vi at regelverket ikke er tydelig nok på hvilke handlinger som kan føre til sanksjoner, forklarer Viking FK-leder Rune Bertelsen til Aftenbladet.

  Det er to uker siden Doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund (NFF) ila Viking boten.

  Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal