NRK Meny
Normal

Carlsen: – Hvis dette stemmer må jeg legge meg inn på sykehus

Det eneste Magnus Carlsen har forberedt seg på før VM-kampen i Fischer Random er reglene, og ikke å dumme seg ut.

Magnus Carlsen

TESTER UT: Magnus Carlsen skal for første gang spille sjakk med pulsmåler. Da han testet den ut under NRK-intervju fikk han en overraskelse.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Det er noe som ikke stemmer her. Hvis det gjør det, må jeg jo legge meg inn på sykehus!

Det er Magnus Carlsens reaksjon når han får beskjed om å ta en titt på pulsmåleren han har på seg under intervjuet med NRK. Klokka viser nemlig 130 i puls. Langt over hvilepuls, som «vanligvis» er mellom 60 og 70 for normalt trente mennesker.

Dette er pulsklokka Carlsen skal spille med når han møter amerikanske Hikaru Nakamura til VM-kamp i stilen Fischer Random. Carlsen innrømmer riktig nok at han ikke aner hva hvilepulsen hans egentlig er, men tror det må store feiltrekk til for at den skal høyt opp på måleren.

Jeg vil tro pulsen er relativt rolig i starten av spillet, med mindre jeg ikke dummer meg ut med en gang. Den kan nok sprette opp om jeg plutselig merker jeg har bukket.

– Ren forvirring

Og akkurat det kan også skje i løpet av de neste fem dagene. For Fischer Random byr på utfordringer fordi brikkenes startposisjon settes opp tilfeldig ved hjelp av et dataprogram – med unntak av at løperne må stå på ulikt fargede felter, og kongen må stå mellom de to tårnene.

Carlsen og Nakamura

PÅ LAG: Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura spilte sammen mot barn dagen før de møter hverandre i Bærum.

Foto: Kaja Snare / NRK

Med 960 ulike startstillinger gir det ekstremt lite rom for forberedelser, som er svært viktig i sjakk.

– Jeg har bare forberedt meg på å kunne reglene og ikke dumme meg ut på det i hvert fall, sier 27-åringen og gliser.

– Hvordan blir de 10 første minuttene?

– Ren forvirring tror jeg. Jeg regner med å bruke et par minutter på det første trekket. Vi får jo ti minutter fra stillingen trekkes til vi skal spille, så jeg vil sette meg ned og tenke. Jeg kommer nok til å dobbeltsjekke ting, i hvert fall når jeg spiller med svart. Jeg har jo sett partier hvor folk taper etter fire trekk, forteller Carlsen, som også vil snakke med sin faste hjelper Peter Heine Nielsen mellom partiene.

Ny utfordring

Verdenseneren kjenner motstander Nakamura godt, og har god statistikk mot 30-åringen. Men han vet også at han møter en mann som har mer erfaring med Fischer Random.

– Jeg stiller opp fordi jeg synes det er en spennende utfordring. Noe jeg ikke har gjort før, innrømmer han.

Og hvordan tror Carlsen en god sjakk-puls er?

– Jeg vil tro jeg spiller best når pulsen er litt over vanlig, men ikke veldig høy. Man må være litt gira, men samtidig klar i hodet.

Siste nytt

 • Liverpool bestod testen

  Mange spådde en vrien bortekamp for Liverpool og det ble det også. Crystal Palace gav seg ikke, selv med ti mann etter Wan Bissakas røde kort, men i jakten på utligningen viste istedet Mohammed Salah og Sadio Mané frem kontringsfotball fra øverste hylle. Sistnevnte scoret, og doblet dermed ledelsen James Milner sørget for fra straffemerket før pause.

  salah
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Poengdeling på Aspmyra

  Oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Odd i kveldens eliteserie i fotball endte 1-1. Kristian Fardal Opseth sendte hjemmelaget i føringen 22 minutter ut i første omgang, men fire minutter senere utlignet Espen Ruud på et frispark fra 18 meter. Odd hopper med det til en tiende plass på tabellen med sine 23 poeng. Bodø/Glimt er tre poeng bak på 12. plass etter 19 kamper.

  Kristian Fardal Opseth, Espen Ruud og Sondre Rossbach
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Gustav Valsvik vant «norsk» duell

  Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbreds Hertha Berlin vant 2-1 borte mot Gustav Valsviks Eintracht Braunschweig i den tyske cupen.

  Valsvik spilte hele oppgjøret. Det samme gjorde Jarstein mens Skjelbred ble sittende på Hertha-benken.

  Gustav Valsvik
  Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal